Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności: świat (wszystkich: 3006, strona 188 z 201)

Irlandia: Fuzja Kerrygold z North Downs Dairy

Źródło: talkingretail.com   Dodano: 2010-07-01 10:07:43

Kerrygold Company i North Downs Dairy – filie Irish Dairy Board – połączą się, tworząc jeden biznes, Adams Foods Ltd. Fuzja nastąpi 3 października 2010 r.
Nowe przedsiębiorstwo połączy potencjał marketingowy obu organizacji, aby móc rozszerzyć portfolio produktów pod markami Kerrygold i Pilgrims Choice oraz wykorzysta możliwości tych dwóch firm w zakresie pakowania, aby powiększyć asortyment pakowanych serów żółtych dostarczanych na rynek brytyjski. Dzięki wspólnej działalności, przedsiębiorstwo chce osiągnąć roczny obrót wysokości 335 mln. £.

czytaj więcej »

Od 1 lipca zmiana oznakowań w UE, w tym – nowe unijne logo ekologiczne

Źródło: europa.eu   Dodano: 2010-07-01 08:52:21

Dnia 1 lipca 2010 r. wchodzą w życie nowe unijne przepisy w sprawie oznakowania żywności ekologicznej. Jednym z nich jest wymóg dotyczący nowego unijnego logo ekologicznego. Od tej pory tak zwany Euro-liść musi zawsze widnieć na pakowanej żywności organicznej, którą wytworzono w jednym z państw UE i która spełnia wymagane normy. Obok unijnego logo w dalszym ciągu będzie można umieszczać inne oznaczenia prywatne, regionalne lub krajowe. W przypadku ekologicznych produktów niepakownych i importowanych logo nadal nie będzie obowiązkowe.
Oprócz wspomnianego logo nowe przepisy w sprawie oznakowań dotyczą również obowiązkowego wskazania miejsc, w których były uprawiane surowce wykorzystane w produktach, a także numeru organu, który odpowiadał za odpowiednie kontrole. Przewidziano dwuletni okres przejściowy na to, aby przedsiębiorcy dostosowali się do nowych zasad oznakowania.

czytaj więcej »

Za sprawą zdrowej żywności w sektorze private label w 2009 r. najwyższy wzrost w historii

Źródło: foodnavigator-usa.com   Dodano: 2010-06-30 16:24:31

Sektor private label ma największą sprzedaż w historii pod względem wolumenu, przychodu oraz udziału w rynku – wynika z danych PLMA (Private Label Manufacturers Association).

czytaj więcej »

Wlk. Brytania: Rynek produktów funkcjonalnych rośnie wolniej

Źródło: nutraingredients.com   Dodano: 2010-06-30 12:44:14

Brytyjski rynek produktów i napojów funkcjonalnych powinien rosnąć o ok. 4,5-6,5% rocznie przez najbliższych pięć lat, ale legislacja Unii Europejskiej prawdopodobnie ograniczy rozwój nowych produktów – wynika z raportu Key Note.
Raport Functional Foods 2010 przewiduje tempo wzrostu dla produktów funkcjonalnych podobne do tego, jakie przypisane jest ich tradycyjnym odpowiednikom oraz podkreśla kluczową rolę pracom nad rozwojem produktów. – Silniejszy wzrost będzie wymagał rozwoju nowych produktów w różnych sektorach rynku i może okazać się trudniejszy niż dotychczas ze względu na regulacje UE – można przeczytać w podsumowaniu.

czytaj więcej »

Ukrproduct wznawia produkcję sera żółtego

Źródło: businesswire.com   Dodano: 2010-06-30 10:41:12

Ukrproduct Group Limited, wiodący wytwórca i dystrybutor produktów mleczarskich na Ukrainie, oznajmił, że wznowił produkcję sera żółtego w zakładzie w Starokonstantynowie. Ze względu na korzystne ceny oraz szeroką dostępność surowego mleka na Ukrainie podczas okresu letniego, Ukrproduct wznowił produkcję żółtego sera i ma rozpocząć sprzedaż produktów w drugiej połowie 2010 r., kiedy popyt na ser żółty zazwyczaj rośnie.

czytaj więcej »

Hiszpania: Sprzedaż w spółdzielni Kaiku w 2009 r. przekroczyła 60 mln. euro

Źródło: Europa Press   Dodano: 2010-06-29 11:38:02

Hiszpańska spółdzielnia mleczarska Kaiku przetworzyła w 2009 r. 170 mln. litrów mleka, a sprzedaż wzrosła o 10% do ponad 60 mln. euro. Przedsiębiorstwo umocniło też swoją pozycję w kategorii produktów probiotycznych.

czytaj więcej »

Francja: Casino - Nie ma planów sprzedaży Geant ani CDiscount

Źródło: FlexNews   Dodano: 2010-06-29 09:54:47

W wywiadzie prasowym dla Le Figaro Jean-Charles Naouri, prezes Casino zaprzeczył, jakoby istniały plany sprzedaży Geant oraz CDiscount w celu obniżenia zadłużenia firmy.

czytaj więcej »

Australia: National Foods zapowiada zamknięcia i inwestycje

Źródło: FlexNews   Dodano: 2010-06-29 09:43:42

Firma National Foods zapowiada zamknięcie oddziału Wetherill Park w Sydney do marca 2012 oraz zakładu w Cobden w stanie Victoria do grudnia. Pracę starci 280 osób.
Operacja jest konsekwencją wchłonięcia w X 2008 roku firmy Dairy Farmers. Wyliczenia wykazały, że nie ma uzasadnienia dla dalszego funkcjonowania czterech zakładów wytwarzających świeże produkty mleczne oraz wyroby o przedłużonym terminie przydatności do spożycia.

czytaj więcej »

Chiny: Przychody Natural Dairy rosną o 852%

Źródło: FlexNews   Dodano: 2010-06-28 12:47:55

Przedsiębiorstwo Natural Dairy (NZ) Holdings Limited opublikowało rezultaty finansowe za dwanaście miesięcy do 31 marca 2010 r. Nie zostały one jeszcze poddane dokładnej kontroli finansowej, ale zostały już zrewidowane przez Komisję Audytu oraz audytora zewnętrznego.

czytaj więcej »

Niemcy: Tetra Pak wprowadzi ponad 3 mld. opakowań ze znakiem FSC

Źródło: tetrapak.com   Dodano: 2010-06-28 10:38:53

Tetra Pak planuje wprowadzić w Niemczech ok. 3,3 mld. opakowań napojów ze znakiem organizacji Forest Stewardship Council w ciagu jednego roku począwszy od czerwca. Odpowiada to ok. 50% rocznej produkcji opakowań kartonowych Tetra Pak w Niemczech.

czytaj więcej »

Arla Foods Ingredients rozpoczyna produkcję osteopontyny

Źródło: Food Ingredients First   Dodano: 2010-06-28 09:57:32

W Arla Foods Ingredients ruszyła produkcja białka obecnego także w mleku ludzkim – osteopontyny. Rezultatem długoterminowego projektu badawczego jest wyodrębnianie osteopontyny (OPN) z mleka krowiego za pomocą opatentowanego procesu. Po kilku latach produkcji pilotażowej udało się skompletować całą dokumentację, która umożliwia obróbkę osteopontyny na skalę przemysłową.

czytaj więcej »

Niemcy: Wzrost spożycia świeżych produktów mlecznych i serów

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. AMI/ZMB, obliczenia własne   Dodano: 2010-06-25 16:20:33

W Niemczech wzrosło w 2009 r. spożycie mleka spożywczego i fermentowanych produktów mlecznych, zwłaszcza na bazie jogurtu. Konsumpcja śmietany na osobę utrzymała się na niezmiennym poziomie. Po raz pierwszy od lat wzrosło spożycie mleka pełnotłustego, z drugiej strony natomiast zmalała popularność mleka półtłustego, które w ostatnich latach zwiększało udział w rynku.

czytaj więcej »

© FAMMU/FAPA , 2010

Wartość eksportu mleczarskiego z UE spadła w 2009 r. o ponad 1/6

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. AMI/ZMB, Eurostat   Dodano: 2010-06-25 16:13:56

Wartość eksportu produktów mleczarskich z Unii Europejskiej (artykuły o kodach PCN 0401-0406, czyli np. bez uwzględnienia lodów czy kazeiny) spadła w 2009 roku o 17,4% do 5,174 mld. euro. Tak znacząco mniejszy niż w 2008 roku wywóz był przede wszystkim wynikiem wyraźnej obniżki cen na rynkach międzynarodowych, ponieważ wolumen zwiększył się, zwłaszcza w drugiej połowie ub. roku. Tempo spadku eksportu mleczarskiego było nieco większe od spadku łącznego wywozu Wspólnoty (-16,2%) oraz zdecydowanie większe od eksportu żywności i napojów (-8,4%). Szacunkowy udział nabiału w tej kategorii towarów zmalał z 9,2% do 8,2%.

czytaj więcej »

Irlandia: IDB wprowadza system elektronicznego fakturowania

Źródło: marketwatch.com   Dodano: 2010-06-25 11:03:31

Irish Dairy Bard, największy eksporter produktów mleczarskich z rocznymi przychodami przekraczającymi 1,8 mld. euro, realizuje program cięcia kosztów na operacjach zagranicznych dzięki systemowi fakturowania elektronicznego Sterling e-Invoicing. Program ma na celu zredukowanie okresu oczekiwania na wpłaty od dłużników, lepsze zarządzanie kosztami administracyjnymi oraz poprawę procesu order-to-cash. System fakturowania elektronicznego pozwoli IDB na archiwizowanie oraz uaktualnianie każdej faktury w dowolnym czasie oraz na proste tworzenie raportów podsumowujących na życzenie rewidentów finansowych.

czytaj więcej »

Frost & Sullivan: Rynek produktów wspomagających odchudzanie wzrośnie dwukrotnie do 2015 r.

Źródło: nutritionhorizon.com   Dodano: 2010-06-25 08:52:23

Odsetek osób otyłych, który rośnie równomiernie zarówno w Europie jak i w Stanach Zjednoczonych, staje się coraz większy również wśród narodów azjatyckich – wynika z analizy Frost & Sullivan. Zdrowe jedzenie oraz zdrowy tryb życia, najlepsze rozwiązania pozwalające zachować szczupłą sylwetkę, pozostają dla wielu konsumentów sporym wyzwaniem. Dlatego rynek dodatków do żywności wspomagających odchudzanie ma przed sobą perspektywę dużego wzrostu. Z badań Frost & Sullivan można wnioskować, że przychody na tym rynku zwiększą się z 7,5 mln. $ w 2008 r. do 13,9 mln. w 2015 r. – uwzględniono tu m.in. składniki powodujące uczucie sytości/ tłumiące głód, wspomagające spalanie tłuszczu (termogeniki) i inne składniki pozwalające kontrolować wagę.

czytaj więcej »

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25