Branża Mleczarska 100 Firm

Aktualności: świat (wszystkich: 3312, strona 1 z 221)

© fonterra

Nowa Zelandia: Kolejny zakład Fonterry przechodzi na biomasę drzewną

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2021-07-28 09:03:10

Fonterra ogłosiła szczegóły przejścia serowni Stirling w Otago z węgla na biomasę drzewną. Proces przekształceń zostanie zakończony w sierpniu 2022 r. Cała Fonterra wyeliminuje węgiel do 2037 r. Dzięki przejściu serowni Stirling na biomasę drzewną roczne emisje zakładu zmniejszą się o 18 500 ton CO2 – odpowiednik usunięcia z dróg ponad 7000 samochodów.

– Zrównoważony rozwój leży u podstaw naszej strategii, a ten projekt jest czymś, co będzie dobre dla środowiska i lokalnej społeczności. Oprócz braku węgla, nowy kocioł przyniesie dodatkowe korzyści dla środowiska, w tym zmniejszenie ilości ścieków, hałasu, odpadów stałych trafiających na wysypiska i emisji do atmosfery. Nasz zakład w Stirling eksportuje do klientów w ponad 10 krajach, w tym w Japonii i Korei Południowej – skomentował Richard Gray, Dyrektor Generalny Operacji na Wyspie Południowej w mleczarni Fonterra.

czytaj więcej »

Belgia: Zakład mleczarni Savencia w Corman zalała powódź

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2021-07-26 12:10:56

Francuska mleczaria Savencia Fromage & Dairy poinformowała, że w katastrofalnych powodziach, które nawiedziały w połowie miesiąca region Liège w Belgii, ucierpiał jej zakład specjalizujący się w produkcji masła i tłuszczów mlecznych. Jak podaje Savencia Fromage & Dairy, fala niosąca wezbrane wody rzeki Vesdre przyniosła wiele zniszczeń. Na szczęście w związku z zapowiedzią złych warunków pogodowych, na kilka godzin przed zdarzeniem, kierownictwo zakładu podjęło działania mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa i ewakuowało wszystkich zatrudnionych pracowników. Ze względu na bezprecedensową skalę katastrofy straty materialne w infrastrukturze są jednak znaczne i są nadal oceniane. 

czytaj więcej »

Łotwa: Food Union ogłasza inwestycje w energię odnawialną

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2021-07-26 11:47:25

Food Union, grupa zajmująca się produkcją oraz dystrybucją lodów i produktów mleczarskich, ogłosiła, że jej zakład Premia iIsbjørn Is przestawia się na energię słoneczną.

– Jako jeden z wiodących producentów lodów i produktów mlecznych w regionie bałtyckim o rosnącej globalnej obecności, stale monitorujemy i weryfikujemy sposoby ograniczania naszego wpływu na środowisko. Poszukujemy alternatywnych źródeł energii odnawialnej, aby zrównoważyć nasze potrzeby energetyczne w miarę dalszego rozwoju – skomentował Normunds Staņēvičs, Dyrektor Generalny Food Union.

– Cieszymy się, że możemy ogłosić nasze inwestycje w odnawialne źródła energii i planujemy nadal dostarczać naszym klientom najlepsze lody z możliwych. Premia jest największym producentem lodów w Estonii i rozumiemy, że musimy zrobić wszystko, co w naszej mocy, aby zminimalizować wpływ naszej produkcji i działalności na środowisko  – powiedział Aivar Aus, Prezes Zarządu Premia iIsbjørn Is z Norwegii.

czytaj więcej »

Sprzedaż produktów dla HoReca poprawia wyniki mleczarni © frieslandcampina

FrieslandCampina ze spadkiem skupu mleka w pierwszym półroczu

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2021-07-22 10:47:05

Holenderski gigant mleczarski nie miał łatwego pierwszego półrocza. Cena mleka dla zrzeszonych dostawców wzrosła o 1,8% do 37,25 euro za 100 kg mleka w porównaniu z pierwszą połową 2020 r. mimo to podaż mleka spadła o 2,2% do 5 mln ton ze względu na stosunkowo zimną pogodę w pierwszych miesiącach 2021 r. i wysokie ceny pasz dla zwierząt. Na domiar kłopotów przychody działów Specialized Nutrition i Ingredients były pod presją ze względu na trudny rynek odżywek dla niemowląt. W rezultacie przychody te spadły odpowiednio o 14,9% i 3,9%. Co warte zauważenia, sprzedaż produktów marki Friso Gold w Chinach i Hongkongu spadła, podczas gdy Friso Prestige w segmencie ultra premium w Chinach rosła. Wyższe wolumeny i wzrost cen przyczyniły się do wzrostu przychodów w segmencie żywienia medycznego, seniorów i żywienia sportowego.

czytaj więcej »

© oatly

Wegański gigant oskarżony o kreatywną księgowość i kreowanie nieprawdziwych wizji rozwoju rynku

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2021-07-16 13:27:36

Wszyscy naokoło widzą rosnące zainteresowanie produktami wegańskimi i faktycznie, gdzie nie spojrzymy, rynek produktów wegańskich szybko się rozwija. Kwestia jak szybko i jak daleko może trwać ten rozwój jest dyskutowana za sprawą funduszu hedgingowego Spruce Point Capital Management, który inwestował w tzw. „krótką sprzedaż” licząc na spadki cen akcji Oatly, szwedzkiego giganta o kapitalizacji giełdowej równej 12 mld USD (według obecnego kursu na NASDAQ). Fundusz obierając pozycję „krótkiej sprzedaży” liczył w praktyce, że pożyczając akcje odda je taniej i zarobi na różnicy kursów, co stanowi istotę „krótkiej sprzedaży” różniącej się od „długiej sprzedaży” tym, że tam zarabia się na wzrostach.

W mijającym tygodniu fundusz opublikował 124-stronnicowy raport, w którym oskarżył Oatly o wprowadzanie w błąd inwestorów w zakresie przychodów jak i działań w zakresie zrównoważonego rozwoju.

czytaj więcej »

Przedłużenie sankcji kosztuje Włochy już 1,4 mld euro

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2021-07-14 09:01:12

Eksport produktów rolno-spożywczych do Rosji, który został zatrzymany z powodu odwetowego embarga podjętego przez władze Federacji Rosyjskiej spowodowały w ciągu ostatnich 7 lat straty Włochów na poziomie 1,4 mld euro. Taką kwotę wyliczył związek rolników włoskich Coldiretti w odniesieniu do decyzji Rady UE o przedłużeniu o kolejne sześć miesięcy, do 31 stycznia 2022 r., sankcji za destabilizację Ukrainy przez Rosję.

czytaj więcej »

© forum mleczarskie

Europejski rynek żywności funkcjonalnej wzrósł

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2021-07-13 15:34:32

Sprzedaż żywności funkcjonalnej w Europie osiągnęła w 2020 r. poziom 27 mld USD. To wynik badań zrealizowanych przez irlandzką Grupę Kerry działającą w obszarze żywności i produktów funkcjonalnych. 80% konsumentów przyznało w badaniu, że spożywało żywność probiotyczną w ciągu ostatnich 6 miesięcy. Prawie połowa badanych konsumentów kojarzy kultury probiotyczne z poprawą zdrowia przewodu pokarmowego, a 40% uważa, że probiotyki poprawiają ich odporność.

czytaj więcej »

© forum mleczarskie

Konsorcja Parmigiano Reggiano i Grana Padano odrzucają projekt etykietowania Nutri-Score

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2021-07-12 11:40:13

Konsorcja produkujące najsłynniejsze włoskie sery twarde oceniły system etykietowania Nutri-Score jako „praktykę dewaluacji”. Oba konsorcja Parmigiano Reggiano i Grana Padano nie zezwolą dobrowolnie na etykietowanie w ten sposób swoich produktów ze statusem PDO w łańcuchach dostaw. Konsorcja te spotkały się po raz pierwszy we wspólnym zarządzie, aby powiedzieć „Nie” systemowi Nutri-Score.

Systemy oznaczania wartości odżywczej w Europie związane z zasadą sygnalizacji świetlnej rozprzestrzeniają się: skala chromatyczna od zielonego do czerwonego związana z alfabetyczną (od litery A do litery E). Do każdego jedzenia, za pomocą algorytmu, który bierze pod uwagę kalorie, ilość tłuszczów i cukrów, przypisuje się kolor i literę sparametryzowaną do standardowej ilości produktu (np. 100 g).

Zdaniem przedstawicieli Konsorcjów narzędzia oparte na tych zasadach klasyfikacji wprowadzają konsumenta w błąd.

czytaj więcej »

Dyskonty rozwijać się będą szybciej, zwłaszcza w centralnej Europie

Źródło: PLMA   Dodano: 2021-07-11 09:27:27

Sieci dyskontowe odpowiadają za 43% wzrostu całego sektora detalicznego. taka jest główna teza raportu IGD. Jak podkreśla firma badawcza, kanał dyskontowy jest drugim pod względem wielkości i najszybciej rosnącym kanałem handlowym w całej Europie. IGD przewiduje, że dyskonty będą głównym napędzającym wzrost do 2022 r.

czytaj więcej »

Niemcy: Konsumenci doceniają produkty zrównoważone

Źródło: PLMA   Dodano: 2021-07-09 09:22:02

Badanie przeprowadzone przez firmę McKinsey pokazuje, że od czasu pandemii prawie połowa Niemców wydaje więcej pieniędzy na produkty wytworzone uczciwie (fair trade) i przyjazne dla środowiska. Mimo to cena pozostaje dla Niemców wciąż ważna. Dwie trzecie badanych kupowałoby więcej, gdyby produkty wytwarzane w sposób zrównoważony były tańsze. Co drugi respondent stwierdza, że świadomie wybiera nowe produkty „w celu zmniejszenia śladu węglowego i wniesienia wkładu w społeczeństwo”.

czytaj więcej »

Rosja: Magnit przejmuje rywala Dixy

Źródło: PLMA   Dodano: 2021-07-07 09:11:24

Jedna z największych rosyjskich sieci Magnit podwoi liczbę sklepów dzięki akwizycji swojego konkurenta sieci Dixy. Do Magnitu dołączy już wkrótce ponad 2500 sklepów.

Magnit, to firma założona w 1994 r., która działa w modelu wieloformatowym. W strukturze sieci znajdują się: sklepy ogólnospożywcze, drogerie, supermarkety i apteki. Co ciekawe, Magnit produkuje wyroby, które następnie oferuje pod marką własną.

czytaj więcej »

© frieslandcampina

Niderlandy: FrieslandCampina sprzedaje Nutrifeed

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2021-07-06 09:36:14

W ten sposób zakład specjalizujący się w żywieniu młodych zwierząt trafi do firmy Denkavit. Do zespołu nowej firmy dołączą również wszyscy pracownicy Nutrifeed. Decyzja podjęta w mleczarni FrieslandCampina oznacza koncentrację na produkcji składników odżywczych przeznaczonych do specjalistycznego żywienia ludzi w różnym wieku. Szczegółów finansowych transakcji nie ujawniono. Wiadomo jedynie, że transakcja wejdzie w życie w najbliższych dniach.

czytaj więcej »

Sieć Mere rozwija się w Europie

Źródło: PLMA   Dodano: 2021-07-05 09:00:19

Mere należy do spółki matki Torgservis. Sieć jest obecna w Rumunii, na Białorusi, Łotwie, Litwie, Ukrainie i w Polsce, a teraz otworzyła czwarty sklep w Niemczech. Co więcej Mere chce w tym roku otworzyć dziesięć sklepów w Belgii. Firma zabezpieczyła swoje pierwsze lokalizacje również w Hiszpanii, a w ciągu najbliższych kilku tygodni otworzy się w Wielkiej Brytanii. Prawdopodobne jest wejście do Włoch, Grecji i Bułgarii.

czytaj więcej »

© emmi

Szwajcaria: Najważniejsza inwestycja w produkcję serów w Emmi. Kamień węgielny w Emmen wmurowany

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2021-07-02 10:49:00

W listopadzie 2020 r. Emmi ogłosiła plany zainwestowania 50 mln CHF w budowę nowej serowni w swej tradycyjnej lokalizacji w Emmen. Nowe budynki i instalacje zastąpią kompleks liczący już 40 lat. Inwestycja zapewni producję na wysoce profesjonalnej i oszczędnej instalacji. Najpierw jednak wybudowano nowy parking dla ciężarówek budowlanych, a następnie rozpoczęto prace nad wykopem i wbito około 150 pali. Po zakończeniu prac fundamentowych, przeniesieniu zbiorników na wodę i zainstalowaniu nowych zbiorników zewnętrznych można było rozpocząć prace budowlane.

czytaj więcej »

© forum mleczarskie

Produkcja i eksport mleczarski na świecie. Nowa Zelandia i USA beneficjentami wzrostu zamówień z Chin. Polska celuje w płynnym mleku

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2021-07-01 13:45:23

Jak podaje Fonterra, produkcja mleka w ostatnich 12 miesiącach kończących się w maju wzrosła o 2,6%. Wyraźny był wzrost produkcji w maju: +7,6%. Stabilizuje się produkcja mleka w Australii, która w kwietniu nie zmieniła się w porównaniu do kwietnia ub. r. Dynamika całoroczna wyniosła 1,3%. Stabilna jest produkcja mleka w UE, która choć w kwietniu 2021 r.była o 0,8% wyższa niż w kwietniu 2020 r., to 12-miesięczny wzrost wyniósł zaledwie 0,2%. Inaczej sprawa wygląda w USA, gdzie w maju br. produkcja mleka była wyższa o 4,6% w porównaniu do maja 2020 r., a dynamika roczna wyniosła 2,3%.

czytaj więcej »

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o. © 2008-2021
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel.: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25

Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij