Branża Mleczarska 100 Firm

Aktualności: świat (wszystkich: 3276, strona 1 z 219)

Indie: Podpuszczka zwierzęca przyczyną eliminacji włoskich tradycyjnych serów

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2021-05-11 13:44:36

Modyfikacja świadectwa weterynaryjnego niezbędnego do wwozu włoskich serów na terytorium Indii spowodowała zatrzymanie eksportu włoskich specjałów serowych w tym Parmiggiano Reggiano i Grana Padano. Przyczyną sporu jest podpuszczka zwierzęca używana do produkcji serów, składnik, który nie spełnia hinduskich nakazów religijnych – informują włoskie związki mleczarskie.

czytaj więcej »

© nestlé

Nestlé tworzy lepszy jakościowo produkt dla wegan alternatywny dla mleka

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2021-05-10 13:17:36

Badania jakie przeprowadziło Nestlé ujawniły, że sam dodatek produktów roślinnych do diety nie jest tym, co wystarcza konsumentom w Wielkiej Brytanii. Potrzeby i oczekiwania konsumentów są zróżnicowane i obejmują: dobry profil odżywczy, bardzo dobry smak, wszechstronność zastosowania. Efektem 6-miesięcznych prac zespołu Nestlé nad wprowadzeniem nowego produktu jest Wunda, napój grochowy, który ma wysoką wartość odżywczą, oferuje neutralny profil smakowy, nadaje się do bezpośredniego spożycia, zalewania płatków, gotowania, stosowania w gorących napojach. Produkt wyróżnia się także odpowiednią ilością i konsystencją białka. Segmentem docelowym mają być milenialsi. Puktem wyjścia do prac wdrożeniowych była świadomość, że mleko to bardzo pożywny składnik diety i alternatywny produkt roślinny musi mieć odpowiednią wartość odżywczą.

czytaj więcej »

Grupa Hochland: 16 tys. ton serów więcej i 140 mln euro na inwestycje w 2020 r.

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2021-05-10 09:49:35

Grupa Hochland zatrudnia 5518 pracowników we wszystkich swoich strukturach. W Niemczech jest to 2 096 pracowników, poza granicami 3422 osoby. Jak podaje centrala, w 2020 r. firma osiągnęła przychody w wysokości 1,63 mld euro (wzrost o 2% wobec 2019 r.). Sprzedano 394 tys. ton serów.

Pandemia nie przeszkodziła firmie Hochland w rozwoju: w pandemicznym roku wydano 140 mln euro na inwestycje. W Schongau i Heimenkirch trwają obecnie duże projekty budowlane, gdzie m.in. powstają nowe magazyny.

Grupa Hochland dobrze przeszła przez trudny pandemiczny rok. Mimo to szczególnie ucierpiały filie w USA i Hiszpanii. Rosnący popyt w handlu żywnością pozwolił zrekompensować spadek sprzedaży w gastronomii. Najbardziej skorzystały na tym produkty markowe. Dotyczyło to sera Allgäu, którego sprzedaż wzrosła o 12%. Największy wzrost wolumenu w wartościach bezwzględnych odnotowano w Niemczech i Rosji. Dwucyfrowy wzrost osiągnęły marki Hochland, Patros i Gervais w Niemczech oraz Fetaxa w Rosji. W kategorii serów największy wzrost odnotowano w przypadku serów białych.

czytaj więcej »

Zakład LSDH © lsdh, gea

Francja: Duża mleczarnia buduje zakład przetwarzania produktów roślinnych. Jaka jest dynamika francuskiego rynku roślinnego?

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2021-05-07 20:38:54

Laiterie de Saint-Denis-de-l'Hôtel (LSDH) to jeden z wiodących francuskich producentów żywności, wywodzący swoje korzenie z mleczarstwa. To firma rodzinna, która oprócz nabiału produkuje i pakuje różnorodne produkty spożywcze. Jest też głównym dostawcą marek własnych do sieci supermarketów. Nowa fabryka będąca częścią programu inwestycyjnego o wartości 300 mln € powstaje w siedzibie firmy w Saint-Denis-de-l’Hôtel. LSDH planuje rozszerzyć tu produkcję napojów roślinnych z owsa, ryżu i soi. Dostawcą urządzeń procesowych jest Grupa GEA. Zakład zostanie uruchomiony w połowie 2022 r.

Projekt jest powiązany z europejskim centrum badań nad białkami i jest dofinansowany w ramach krajowego programu bodźców gospodarczych.

czytaj więcej »

© lactalisitalia

Grupa Lactalis i Nestlé powierzają swojemu joint-venture zarządzanie produktami świeżymi

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2021-05-04 10:59:57

LNPF (Lactalis Nestlé Prodotti Freschi Italia) to joint venture powstałe z inicjatywy firmy Nestlé i francuskiego giganta mleczarskiego Grupy Lactalis. Spółka stworzona w 2006 r. jeszcze w 2019 r. miała obrót zaledwie 94,4 mln euro. Działała w segmencie świeżych jogurtów i deserów. LNPF Italia sprzedawała dotąd produkty pod markami Frùttolo, Mio, Nesquik, Galak, Perugina, Nescafé, LC1, Sveltesse, siggi's, Kit Kat i Lion. Teraz do spółki przeniesiono nowe kompetencje, co czyni je ważnym graczem we Włoszech.

czytaj więcej »

© dodoni

Grecja: Koncentracja prywatnych zakładów mleczarskich

Źródło: ekathimerini.com   Dodano: 2021-04-30 10:55:41

CVC Capital Partners ogłosiła nabycie większościowego pakietu udziałów w greckiej mleczarni Dodoni. Producent ten zlokalizowany w Epirze wytwarza oryginalne sery Feta ze statusem Chronionej Nazwy Pochodzenia oraz sery bez statusu ChNP: Manouri, Anthotyro i Halloumi. Dodoni jest także znanym producentem mleka i napojów fermentowanych. Firma skupuje mleko od 5500 dostawców i zatrudnia 170 pracowników.

czytaj więcej »

Hiszpania: Wzrost produkcji mleczarskiej w 2020 r. mimo pandemii

Źródło: USDA   Dodano: 2021-04-29 09:45:47

Hiszpański przemysł mleczarski zwiększał w ubiegłym roku produkcję mleka i wydajność pomimo COVID-19. Spadek sprzedaży nabiału w turystyce towarzyszył gwałtownemu wzrostowi sprzedaży w gospodarstwach domowych. Według USDA zjawisko to może wystąpić także w 2021 r. Hiszpański sektor serów stanął jednak w obliczu trudności ze sprzedażą serów dla koneserów zarówno w kraju i na rynkach eksportowych. Przedstawiciele przemysłu spodziewają się odbicia w eksporcie hiszpańskich specjalności serowych w związku z ogłoszonym w marcu 2021 r. zawieszeniem taryf celnych związanych z konfliktem w obszarze wspierania firm lotniczych.

Hiszpańska krajowa produkcja mleka krowiego wzrosła o 2,7% do 7,4 mln ton w 2020 r. W porównaniu do 2019 r. pogłowie krów mlecznych w Hiszpanii spadło o 4% do 810 tys. zwierząt. Liczba hodowców bydła mlecznego kontynuowała trend spadkowy, obniżając się o 5% do 12 479 osób.

Co warto podkreślić, Hiszpania jest jednym z wiodących w UE producentów mleka owczego i koziego, przeznaczonego głównie do produkcji serów. Jednak w 2020 r., w związku z pandemią COVID-19 i cofającym się popytem, produkcja mleka owczego i koziego nieznacznie spadła.

czytaj więcej »

Irlandia: Ornua z dobrymi wynikami i prognozami dla branży mimo epidemii SARS-CoV-2

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2021-04-27 16:06:04

Firma osiągnęła w 2020 r. obroty na poziomie 2,43 mld € wobec 2,32 mld € w 2019 r. Wskaźnik EBITDA wzrósł o 49,6% do 107,4 mln €, co doprowadziło do wzrostu zysku operacyjnego o 69,2% do 83,1 mln €. Zysk wzrósł 0 6,6% do 603 mln €. Ten wynik osiągnięto w kontekście złożonego środowiska zdominowanego przez epidemię SARS CoV-2, Brexitu i taryfy celne USA. Ornua eksportuje produkty do ponad 110 krajów i jest właścicielem kultowej marki Kerrygold. Sprzedaż jej produktów wzrosła o 13% wolumenowo w 2020 roku, co oznacza ponad 10 mln opakowań masła i sera tygodniowo.

– Ornua osiągnęła wyjątkowe wyniki w tym wyjątkowym roku i cieszymy się, że możemy poinformować o rekordowym zysku z zyskiem operacyjnym na poziomie + 69% – skomentował John Jordan, Dyrektor Generalny Ornua. – Silne fundamenty naszej działalności – wspaniali ludzie i wspaniałe produkty – wysunęły się na pierwszy plan, co pozwoliło nam zmaksymalizować szansę, jaką daje zmiana w zachowaniu konsumentów.

czytaj więcej »

© gea india

Creamy Foods uruchomi kompletną linię UHT na wzrostowym rynku mleka w Indiach

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2021-04-22 12:33:04

Jeden z wiodących producentów nabiału w Indiach, Creamy Foods zlokalizowany w Uttar Pradesh, właściciel marki Madhusudan, zainwestował w nowy zakład. Nowa fabryka będzie jedną z największych tego typu w Indiach. Umowa podpisana w lutym 2020 r., jest w końcowej fazie realizacji.

Creamy Foods produkuje szeroką gamę produktów mlecznych w swoim zakładzie przetwórczym w Khurja, Uttar Pradesh, w tym mleko, ghee, paneer, śmietanę, maślankę i mleko w proszku. Kluczem do zawarcia nowego kontraktu była dotychczasowa współpraca oraz doświadczenie GEA w pracy z podobnymi zakładami posiadającymi linie UHT w regionie Azji i Pacyfiku.

czytaj więcej »

Bułgaria: Grupa Meggle zamknie zakład w Szumen

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2021-04-20 14:51:19

To działanie jest podyktowane chęcią optymalizacji operacji firmy, co oznacza sprzedaż lub zamknięcie struktur o niskiej lub ujemnej rentowności. O ile jednak w listopadzie 2020 r. Meggle wychodząc z Chorwacji sprzedało zakład w Osijeku Grupie Fortenova, to w bułgarskim przypadku decyzja centrali wiąże się z zamknięciem zakładu i utratą pracy przez 95 pracowników. Firma będzie nadal sprzedawać nabiał na bułgarskim rynku.

Zakład jest w Grupie Meggle od 2009 r. Firma notowała obroty na poziomie 15 mln euro.

czytaj więcej »

Włochy: Granarolo przejmuje Mulino Formaggi

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2021-04-16 10:47:16

Włoski potentat mleczarski zdecydował się na przejęcie udziałów od spółki Mulino Alimentare zwiększając swój udział z 40% do 100% kapitału. Firma Mulino Formaggi powstała w Parmie w 2018 r. jako efekt współpracy wspomnianej powyżej firmy Mulino Alimentare i Gennari Italia (kontrolowanej przez Granarolo). Firma miała specjalizować się w pakowaniu i sprzedaży włoskich serów twardych na świecie. Obecnie zakład w Parmie stanowi strategiczne narzędzie rozwoju działu handlowego serów twardych Granarolo, w szczególności Parmigiano Reggiano DOP oraz innych serów z linii Granarolo Quattrocento.

czytaj więcej »

Kanada: Agropur zamyka zakład produkcji mleka płynnego

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2021-04-15 14:00:35

Spółdzielnia Agropur ogłosiła zamiar zamknięcia swojego zakładu produkującego mleko płynne w Winnipeg w stanie Manitoba. Działalność zakładu zostanie przeniesiona do innych zakładów  w zachodniej Kanadzie. Zamknięcie planowane jest na 24 września 2021 r. Operacja dotknie 48 pracowników. 

Agropur zamyka fabrykę, aby zoptymalizować produkcję płynnego mleka. Biorąc pod uwagę obecne warunki rynkowe, Agropur podjął strategiczną decyzję o skoncentrowaniu produkcji płynnego mleka w zakładach zlokalizowanych w Burnaby i Victorii w Kolumbii Brytyjskiej oraz w Edmonton w Albercie.

czytaj więcej »

Chiny: Mengniu Dairy gorzej zniosło epidemię COVID-19

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2021-04-09 16:40:03

Wyniki finansowe za 2020 r. pokazują niezbicie, że dalekowschodni tygrys, który przyzwyczaił nas do szybkich wzrostów, osłabł. Przychody największej chińskiej firmy mleczarskiej spadły z 79 mld RMB do 76 mld RMB tj. o 3,8%. W przeliczeniu na walutę europejską jest to spadek z 9,84 mld euro na 9,47 mld euro. Zysk netto spadł o 18% do 3,5 mld RMB tj. do 438 mln euro. Firma tłumaczy, że spadki mają związek z rozmaitymi czynnikami, w tym zakupami i sprzedażą podległych spółek zależnych: Shijiazhuang Junlebao Dairy i Bellamy’s Australia Limited. Przyznaje jednak, że poniosła dodatkowe koszty związane z zapobieganiem epidemii, zabezpieczeniem zakładów i pracowników. Grupa poniosła też dodatkowe koszty marketingu i sprzedaży w celu zmniejszenia zapasów i wznowienia normalnej sprzedaży.

czytaj więcej »

© forum mleczarskie

Raport: Kategoria wegańska – gdzie  i jak rośnie grupa produktów alternatywnych? I czy wszędzie?

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2021-04-07 08:47:10

Raport Smart Protein sfinansowany ze środków unijnych wiele mówi na temat kondycji kategorii żywności dla wegan. Dla potrzeb raportu przeanalizowano dane detaliczne z 11 krajów europejskich, aby dokładnie określić, jak bardzo wzrosło spożycie żywności na bazie roślin od 2018 do 2020 r. Przeanalizowano dane dla kategorii alternatywnych wobec mięsa, mleka, jogurtów, serów, lodów i ryb.

Jak podkreślają autorzy raportu alternatywy roślinne nie są już nowością na półkach oraz w lodówkach supermarketów i dyskontów w Europie. Zgodnie z wynikami badań, europejski przemysł spożywczy oparty na produktach roślinnych wzrósł w badanym 2-letnim okresie o 49%, co daje łączną wartość sprzedaży 3,6 mld euro.

czytaj więcej »

Niemcy: Meggle przejmuje w Bawarii

Źródło: rundschau.de   Dodano: 2021-04-01 14:10:01

Mleczarnia Meggle poinformowała o przejęciu firmy serowej Stegmann Emmentaler Käsereien z siedzibą w Kempten. Pozwoli to firmie Meggle umocnić pozycję w segmencie serów.

– Łączą się dwie bawarskie firmy, które od dziesięcioleci odnoszą sukcesy. Połączymy nasze kompetencje, dokonamy inwestycji i wykorzystamy ogromny potencjał. Nasza wspólna mentalność i bliskość kulturowa są decydującą zaletą, podobnie jak historyczne powiązanie Meggle z serem wyjaśnia Matthias Oettel, Dyrektor Generalny Grupy Meggle.

czytaj więcej »

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o. © 2008-2021
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel.: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25

Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij