Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności: kraj - przetwórcy (strona 9 z 14)

GUS: Cena surowca w listopadzie 2017 roku o 1,9% wyższa

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2017-12-27 10:38:48

Według Głównego Urzędu Statystycznego cena skupu mleka w listopadzie 2017 roku wyniosła 151,24 zł/1 hl i była wyższa o 16,6% niż w listopadzie 2016 r. i o 1,9% od ceny wypłaconej w październiku 2017 r.

czytaj więcej »

© pmt trading

PMT Trading: Transglutaminaza umożliwia pełniejsze wykorzystanie białek mleka

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2017-12-27 09:32:49

– Stosowanie transglutaminazy w produkcji wyrobów mleczarskich jest nowym kierunkiem wykorzystania tego enzymu – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Andrzej Salamon, Prezes Zarządu PMT Trading. – W przemyśle mleczarskim stosowany jest dopiero od kilku lat i jako novum prowokuje w środowisku emocje i dyskusje. Wszelkie nowości, wprowadzane w różnorodnych aspektach funkcjonowania człowieka, zwykle budzą obawy i tylko część osób nowinki akceptuje w pełni. To również dotyczy aplikacji transglutaminazy w przetwórstwie mleka. Wobec tego konieczna jest popularyzacja wiedzy na temat funkcji, zakresu możliwości, warunków i bezpieczeństwa jej stosowania.

czytaj więcej »

© międzybórz (osm)

Międzybórz (OSM): Po raz pierwszy nie musieliśmy dopłacać do masła

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2017-12-20 16:01:55

– Sytuacja na rynku mleczarskim w 2017 roku jest dużo lepsza niż w roku poprzednim – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Barbara Szczerba, Prezes Zarządu spółdzielni Międzybórz (OSM). – Ceny skupu mleka ustabilizowały się, a rynek mleka przerzutowego również jest bardziej stabilny, co potwierdza równoważenie się popytu z podażą. Poprawiła się sytuacja ekonomiczna producentów mleka. Na tak dobre wyniki miały wpływ wyższe ceny nabiału, a szczególnie bardzo wysokie ceny masła. Bowiem po raz pierwszy od niepamiętnych czasów, nie musieliśmy do masła dopłacać. Oczywiście klientom trudno się z tym pogodzić. Jednak nikt nie wie jak długo ta sytuacja się utrzyma.

czytaj więcej »

© hortimex

Hortimex: Inulina może być cennym elementem wykorzystywanym w produkcji nabiału

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2017-12-20 13:45:54

– W ciągu ostatnich kilku lat na rynku spożywczym obserwujemy wzrost zainteresowania produktami zaliczanymi do tzw. żywności funkcjonalnej – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Joanna Zalewska, Menedżer Produktu w Hortimex. – Oprócz funkcji odżywczej wspomniana żywność posiada określone właściwości prozdrowotne. Poprzez zastosowanie substancji bioaktywnych, otrzymujemy produkty przeznaczone do codziennego spożycia, które wykazują pozytywny wpływ na stan zdrowia. Dodatkowo artykuły funkcjonalne wpisują się w promowany od dłuższego czasu zdrowy styl życia.

czytaj więcej »

© sacco polska

Sacco Polska: Coraz większa rola kultur towarzyszących w produkcji twarogów

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2017-12-20 13:32:08

– Główną zmianą, jaką zauważamy w ostatnich latach, jest rosnące zapotrzebowanie na tzw. kultury ochronne, inaczej nazywane kulturami towarzyszącymi – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Bartosz Kędzia, Właściciel firmy Sacco Polska. – Są one coraz częściej włączane w proces produkcji obok tradycyjnie stosowanych kultur ukwaszających, a przyczyna jest prosta: producenci twarogu przyjmują o wiele dłuższą perspektywę czasową przy ocenie gotowego wyrobu. Jeszcze kilka lat temu skupiali się na cechach sera, zaraz po jego produkcji. Dziś standardem staje się kontrola jakości, aż do samego końca okresu przydatności – często to właśnie wtedy pojawia się problem gorzknienia, wynikającego między innymi z rozwoju niepożądanej mikroflory.

czytaj więcej »

© sertop

Sertop: Duża popularność serów topionych wynika z ich wszechstronności

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2017-12-18 11:49:37

– Współczesny konsument stał się niezwykle wymagający i znacznie częściej niż kilka lat temu zwraca uwagę na zawartość koszyka zakupowego. Niewątpliwy wpływ na tę sytuację ma panujący w Polsce prozdrowotny trend, który sprawia, że czynnikiem determinującym nasze wybory jest nie tylko cena, ale i jakość danego produktu – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Aneta Będkowska, Marketing Manager w firmie Sertop. – Dodatkowo, obserwujemy także duże przywiązanie do marki. To wszystko sprawia, że mimo ogromnej konkurencji, od ponad pięćdziesięciu lat utrzymujemy swoją wysoką pozycją na rynku serków topionych.

czytaj więcej »

© hochland polska

Hochland Polska: Osoby starsze zwracają uwagę na zawartość białka i wapnia

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2017-12-18 11:16:44

– Osoby starsze w obszarze nabiału szukają produktów smacznych, naturalnych, odżywczych, w wygodnych opakowaniach, stąd rosnąca popularność produktów bio, eco, czy organic – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager Hochland Polska. – Szukają też nowych smaków, które dają przyjemność doznań sensorycznych, nieustannie uczą się odmian i gatunków sera, uważniej patrzą na składniki produktu, na jego walory funkcjonalne, jak chociażby większy udział białka lub wapnia, brak alergenów lub składników zmodyfikowanych genetycznie.

czytaj więcej »

© mlekpol (sm)

Największa inwestycja Mlekpol (SM) na półmetku

Źródło: Mlekpol (SM)/V5   Dodano: 2017-12-11 11:06:59

Rok po wmurowaniu kamienia węgielnego, najnowocześniejsza w Polsce fabryka proszków mlecznych wchodzi w finalne etapy realizacji.
– Zachowujemy dynamikę prac. Zgodnie z harmonogramem, w październiku rozpoczęliśmy montaż urządzeń technologicznych dla dwóch linii suszarniczych. Na początku roku 2018 zostaną ukończone prace budowlane pomieszczeń przeznaczonych dla trzeciej linii suszarniczej. W I kwartale roku planujemy jej montaż oraz złożenie instalacji technologicznej do odbioru, wstępnej obróbki i frakcjonowania surowca – informuje Jerzy Michałek, z-ca Dyrektora ds. Produkcji i Techniki Mrągowo ZPM Mlekpol (SM).

czytaj więcej »

© all taste

All Taste: Zastosowanie transglutaminazy przynosi rozliczne korzyści

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2017-12-09 21:16:44

– Zainteresowanie mleczarzy transglutaminazą z roku na rok rośnie, nawet małe mleczarnie przekonały się do zakupu transglutaminazy – głównie do produkcji twarogu- mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Magdalena Mikler, Prokurent w firmie All Taste. – Rynki wschodnie, jak i kraje europejskie coraz częściej używają transglutaminazy do produkcji jogurtu. Trwają intensywne próby nad wprowadzeniem transglutaminazy do produkcji lodów w polskich zakładach.

czytaj więcej »

© chr hansen

Chr. Hansen Poland: Prozdrowotny styl życia, zainteresowanie dietetyką sprzyjają innowacjom

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2017-12-09 20:24:46

– Rosnąca świadomość konsumentów na temat zależności pomiędzy dobrym stanem zdrowia a odżywianiem sprawia, że żywność funkcjonalna cieszy się coraz większym zainteresowaniem – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Monika Milej, Dyrektor Marketingu CEE w firmie Chr. Hansen Poland. – Zjawisku temu sprzyja także wzrost popularności medycyny wschodu, gdzie zwykło się przyjmować, że pożywienie powinno być lekarstwem.

czytaj więcej »

© tetra pak

Tetra Pak: Ze względu na koszty kluczowe jest ograniczanie zużycia energii przez pompy

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2017-12-09 20:08:50

– Układy pompowe mają znaczący wpływ na zachowanie ciągłości i wydajności procesów produkcyjnych, w szeroko rozumianej branży spożywczej, co ma swoje odzwierciedlenie głównie w obszarze sprawnej organizacji transportu produktów płynnych i półpłynnych na terenie zakładu – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Bartosz Smulik, Account Manager, Dział Processingu w Tetra Pak Polska. – Kluczowym czynnikiem, nieodłącznie związanym z funkcjonowaniem pomp, są koszty wynikające z eksploatacji oraz sposoby ich optymalizacji.
Jednym z najważniejszych aspektów, które należy wziąć pod uwagę szukając oszczędności, jest redukcja zużycia energii elektrycznej, którą w ponad 50% generują pompy pracujące w zakładzie produkcyjnym. Dlatego też tak istotne jest stosowanie nowoczesnych pomp charakteryzujących się wysoką efektywnością, a co za tym idzie, mniejszym poborem energii elektrycznej.

czytaj więcej »

© spomlek (sm)

Spomlek (SM) podsumowuje 2017 rok

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2017-12-03 21:19:52

– Mijający rok był dla nas czasem wytężonej pracy nad budową marki Skarby Serowara i Serenada oraz inwestycji w innowacyjną na rynku polskim produkcję WPI – izolatów białek serwatkowych – specjalistycznego produktu stosowanego do produkcji odżywek dla sportowców oraz rekonwalescentów. Ceny za surowiec dla rolników oraz ceny większości produktów mlecznych były do października na dobrym, stabilnym poziomie. Niestety ziściły się prognozy ekspertów, którzy mówili o spadkowej fazie rynku mleka, a co się z tym wiąże, spadkiem cen – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Edward Bajko, Prezes Zarządu spółdzielni Spomlek (SM). – Spomlek jednak zanotuje na koniec roku zysk, którym podzieli się z właścicielami spółdzielni – dostawcami i pracownikami. Jest to wynikiem szerokiej oferty w kategorii serów żółtych na kanapkę (marka Serenada) oraz serów długodojrzewających (Bursztyn, Rubin, Szafir) dla konsumentów oczekujących od sera czegoś więcej niż zaspokojenia głodu.

czytaj więcej »

© csk

CSK Food Enrichment: Rośnie produkcja twarogu, nie rosną jednak zdolności produkcyjne

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2017-12-03 21:08:33

– Wymagania stawiane kulturom twarogowym pozostają właściwe niezmienne – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Tomasz Ziółkowski, Technolog w firmie CSK Food Enrichment Poland. – Głównymi czynnikami decydującymi o wyborze danej szczepionki są: czas niezbędny do uzyskania pożądanego pH oraz wysoka produkcja gazu. Z powyższymi związany jest jeszcze jeden czynnik – odporność na bakteriofagi. Należy wspomnieć, że odnotowuje się wzrost produkcji twarogu, ale za tym nie idzie odpowiednio duży wzrost zdolności produkcyjnych w zakładach. Powoduje to konieczność zapewnienia stabilnej dynamiki ukwaszania mleka, aby proces mógł być ujęty w ścisłe ramy czasowe.

czytaj więcej »

© sertop

Sertop – Czas na zimowe smaki

Źródło: Sertop / PR Club   Dodano: 2017-11-29 10:13:33

– Polacy są tradycjonalistami i nawet zimą, wybierają znane sobie smaki – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Aneta Będkowska Marketing Manager w firmie Sertop. – Serki topione z czosnkiem, szynką, grzybami, słonecznikiem czy dodatkiem kolorowego pieprzu, a także te, wytwarzane na bazie tradycyjnych serów (Gouda, Edam, Tylżycki) to produkty, które najlepiej rotują w okresie jesienno-zimowym. To właśnie na nie warto postawić w tym okresie, chcąc zapewnić sobie dobrą rotację na sklepowej półce – wylicza Aneta Będkowska.

czytaj więcej »

© fmh

GUS: Ceny w skupie jeszcze idą w górę

Źródło: KZSM Zw. Rew za GUS   Dodano: 2017-11-24 15:18:24

Według Głównego Urzędu Statystycznego cena skupu mleka w październiku 2017 roku wyniosła 148,42 zł/1 hl i była wyższa o 23,4% niż w październiku 2016 r. i o 2,4% od ceny wypłaconej we wrześniu 2017 r.

czytaj więcej »

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25