Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności: kraj - przetwórcy (strona 8 z 14)

© chr. hansen

FreshQ Tvorog 1 – kultury ochronne firmy Chr. Hansen

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2018-03-06 16:40:54

Fermentacja jest naturalną metodą konserwacji żywności znaną ludziom od tysięcy lat. Dawniej fermentacja odbywała się w sposób przypadkowy, bez możliwości pełnej kontroli. Rozwój nauki i wieloletnie doświadczenie specjalistów z firmy Chr. Hansen pozwoliły wytyczyć nowe standardy w dziedzinie mikrobiologicznej ochrony żywności – zwanej obecnie bioprotekcją. Od wielu lat Chr. Hansen pracuje nad rozwiązaniami dedykowanymi poszczególnym grupom produktów spożywczych taki jak: mięso, wino, ryby, dania gotowe. Jednakże to produkty mleczarskie są tradycyjnie w centrum zainteresowania naszej firmy – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Marcin Kuprewicz, Dyrektor Działu Mleczarskiego Chr. Hansen Poland.

czytaj więcej »

© hochland polska

Hochland Polska: Liczy się dopasowanie do oczekiwań odbiorców

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2018-03-05 16:44:50

– Sery typu holenderskiego cieszą się tradycyjnie największym zainteresowaniem konsumentów, a najbardziej popularnym w tej kategorii jest gouda i edamski – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager w Hochland Polska. – Hochland Polska ma w ofercie pięć różnych wariantów plastrów żółtych: Edamski, Gouda, Gouda Wędzona, Tylżycki, Maasdamer.

czytaj więcej »

© piaski (osm)

Piaski (OSM): Konsumenci są ostrożniejsi w zakupach masła

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2018-03-05 16:35:28

– Na rynku dostępnych jest wiele produktów masłopodobnych, które poza nazwą nie mają z masłem nic wspólnego – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Andrzej Grochoła, Kierownik Marketingu w Piaski (OSM). – Prawdziwe, tradycyjne masło nie może bowiem zawierać mniej niż 82% tłuszczu mlecznego. Ponadto w jego składzie nie znajdziemy żadnych dodatków chemicznych.

czytaj więcej »

© frąckowiak (zpsih)

Frąckowiak (ZPSiH): Unijne znaki ChOG i ChNP odzwierciedleniem jakości

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2018-03-05 16:35:04

– Z roku na rok przybywa w Polsce różnych oznaczeń produktowych, z których tylko nieliczne są prawdziwym odzwierciedleniem jakości, tradycji i niepowtarzalności, wynikającej z preferencji i ocen konsumenckich – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Grzegorz Marciniak, Dyrektor ds. Marketingu i Sprzedaży w firmie Frąckowiak (ZPSiH). – Unijne znaki ChOG i ChNP należą do tych, których zdobycie wymaga od producentów spełnienia wielu restrykcyjnych procedur, wynikających z oryginalności pewnego wzorca, który konsumenci znają od wielu lat.

czytaj więcej »

Temperaturę środków transportu w trasie monitorujemy on-line

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2018-02-22 17:57:24

– Firma transportowa powinna posiadać przede wszystkim wyspecjalizowany tabor, infrastrukturę oraz zasoby ludzkie, aby sprostać wysokim wymaganiom dotyczącym transportu produktów mleczarskich. Kluczowym punktem są tu odpowiednio wyposażone naczepy z agregatami tzw. chłodnie dostosowane do rodzajów produktów mleczarskich jakie są transportowane – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Paulina Pakosz, Specjalista ds. Jakości w firmie Fresh Logistics Polska. – Naczepy wyposażone są w czujniki do monitoringu temperatury, aby zachowany został tzw. ciąg chłodniczy, a towar nie uległ przegrzaniu. Ponadto operator logistyczny świadczący usługi dla przemysłu spożywczego zobowiązany jest do posiadania zezwolenia na przewóz artykułów spożywczych, wydanego przez Inspekcję Weterynaryjną.

czytaj więcej »

© łowicz (osm)

Łowicz (OSM): Nietypowe smaki jogurtów mogą być świetnie odebrane przez rynek

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2018-02-19 10:02:56

– Produkty fermentowane takie jak kefiry, maślanki lub jogurty powinniśmy spożywać regularnie przez cały rok –mówi Forum Mleczarskiemu Handel Joanna Kołodyńska, Kierownik Działu Marketingu w mleczarni Łowicz (OSM). Zawierają dobroczynne bakterie probiotyczne, które dbają o florę bakteryjną w naszych jelitach a tym samym wspomagają odporność organizmu. Na szczególną uwagę zasługują jogurty, których konsystencja i delikatny smak skusi najbardziej wybrednych smakoszy.

czytaj więcej »

© mlekovita

Mlekovita pobiła własny rekord. Wyniki w eksporcie najwyższe w 90-letniej historii

Źródło: Grupa Mlekovita   Dodano: 2018-02-13 15:49:55

Mlekovita od wielu lat jest numerem 1 – największym eksporterem produktów mleczarskich w Europie Środkowo-Wschodniej. Jest liderem nie tylko w wartości eksportowanych produktów, ale także pod względem liczby obsługiwanych krajów oraz asortymentów wysyłanych na rynki zewnętrzne. Celem działalności firmy jest osiągnięcie statusu firmy globalnej.
Eksportując swoje produkty do 144 krajów na wszystkich kontynentach: w Europie, Azji, Afryce, Australii oraz obu Amerykach: Północnej i Południowej (28 państw Unii Europejskiej i 116 poza UE) Mlekovita osiągnęła w 2017 r. rekordową wartość eksportu na poziomie ok. 1,2 mld zł.

czytaj więcej »

© fm

KZSM przeciwko nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej

Źródło: KZSM Zw. Rew.   Dodano: 2018-02-02 17:08:02

Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich wystosował do swoich członków list następującej treści:„W związku ze spadającymi cenami zbytu produktów mlecznych, co często wiąże się z działaniami podejmowanymi przez handel, a w szczególności sieci handlowe, prosimy spółdzielnie mleczarskie o informowanie Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich o wszystkich przypadkach łamania Ustawy z dnia 15 grudnia 2016 r. o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolnymi i spożywczymi, z którymi mają Państwo styczność w trakcie prowadzonej działalności.

czytaj więcej »

© mlekpol (sm)
© mlekpol (sm)

Mlekpol (SM) ma nowego dyrektora Wydziału Handlu

Źródło: Mlekpol (SM)/V5   Dodano: 2018-01-30 09:25:15

Po 15 latach pracy dla spółdzielni mleczarskiej z Grajewa odchodzi Lech Karendys. Nowym dyrektorem zostaje Małgorzata Cebelińska, dotychczasowy kierownik Działu Handlu Zagranicznego Mlekpol (SM), w firmie od 20 lat.
Lech Karendys z mleczarstwem jest związany ponad 45 lat, od początku swojej drogi zawodowej czyli od 1 września 1972 r. Z dniem 1 lutego 2018 r. odchodzi na zasłużoną emeryturę. Jego obowiązki przejmuje Małgorzata Cebelińska.

czytaj więcej »

KZSM Zw. Rew.: Problemy poruszone przez przedstawicieli spółdzielni na spotkaniu z Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Źródło: KZSM Zw. Rew.   Dodano: 2018-01-25 20:42:26

W dniu 17 stycznia 2018 roku w siedzibie KZSM w Warszawie przedstawiciele spółdzielni mleczarskich dyskutowali z Krzysztofem Jurgielem, Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi na najbardziej palące branżę problemy.Poruszone zostały następujące sprawy:

czytaj więcej »

© spomlek (sm)
spomlek (sm)

Spomlek (SM) wprowadza produkty z mleka krów żywionych paszami bez GMO

Źródło: Spomlek (SM)   Dodano: 2018-01-11 15:53:48

Od ważnych zmian zaczął się rok 2018 w mleczarni Spomlek (SM), która jest producentem serów żółtych marki Serenada i długodojrzewających marki Skarby Serowara. Mleko, z którego są produkowane sery od stycznia pochodzi od krów żywionych paszami NON GMO.
Wprowadzenie mleka od krów żywionych paszami niemodyfikowanymi genetycznie przynosi korzyści dla wszystkich – zaczynając od konsumentów, którzy produkty bez GMO kupią po tej samej cenie, kończąc na mleczarni, przed którą otwierają się nowe rynki zbytu. Ich produkty będą bowiem „smacznym kąskiem” dla nowej grupy klientów szukających towarów smacznych, zdrowych i produkowanych z mleka najwyższej jakości.

czytaj więcej »

© tetra pak

Tetra Pak: Polacy zwracają szczególną uwagę na pochodzenie żywności, zawartość sztucznych dodatków czy zasady etyki

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2018-01-05 17:13:47

– Każdego dnia Europejczycy kupują ponad 500 milionów płynnych produktów spożywczych, takich jak mleko, soki, woda, napoje gazowane, piwo czy jogurty. Nie ulega więc wątpliwości, że opakowanie ma znaczenie – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Małgorzata Gromek, Menedżer Komunikacji w Tetra Pak Polska. – Firma Tetra Pak działa w branży opakowaniowej od ponad 60 lat. Analizujemy trendy, śledzimy zachowania konsumentów i prowadzimy własne badania rynkowe. Jesteśmy ekspertem w produkcji wielowarstwowych opakowań kartonowych. Wszystko, co robimy, podporządkowane jest ochronie żywności w najlepszy możliwy sposób, przy jak najmniejszym wykorzystaniu zasobów naturalnych Ziemi. Dotychczas jednak nie mieliśmy okazji włączyć się w dyskusję na temat znaczenia wyboru opakowania.

czytaj więcej »

© łowicz (osm)

Łowicz (OSM): Odnotowaliśmy istotne sukcesy

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2018-01-02 09:54:34

– Rok 2017 był dobrym rokiem dla mleczarstwa, nie tylko polskiego ale i światowego. Znaczący wzrost odnotowały rynki wschodnie – przede wszystkim Chiny oraz USA. Eksport produktów rolno-spożywczych w bieżącym roku był wyższy o ok. 9% niż w roku ubiegłym – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Andrzej Chomyszczak, Krajowy Kierownik Dystrybucji w mleczarni Łowicz (OSM).
– W porównaniu do 2016 roku, był to rok bardzo dużych wzrostów cen skupu mleka oraz surowców. Wszyscy byliśmy świadkami bardzo mocnych zwyżek cen jednostek tłuszczu, śmietany, co przekładało się na wzrosty cen produktów na półkach sklepowych. Sytuacja ta została bardzo dobrze wykorzystana przez mleczarnię Łowicz (OSM). Podjęte decyzje strategiczne pozwoliły nam na rozwój rynku tradycyjnego – wskazuje nasz rozmówca.

czytaj więcej »

© torpol

Torpol: Worki papierowe coraz częściej wyglądają jak opakowania konsumenckie

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2018-01-02 09:46:22

– Klienci z branży mleczarskiej, wybierając opakowanie do swoich produktów, najczęściej kierują się kilkoma aspektami potrzeb i wymagań względem dostawcy. Według mnie przy wyborze worków papierowych z wkładką polietylenową najistotniejsze dla nich są cztery aspekty – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Monika Lipska, Dyrektor Handlowy w firmie Torpol. – Pierwszy to produktowa jakość. Dostawca opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością musi być wiarygodny i sprawdzony. Certyfikowalność pochodzenia wszystkich surowców do wytwarzania opakowań jest sprawą nadrzędną. Pewność, że opakowanie jest wytwarzane zgodnie ze wszelkimi normami jakości oraz zbadane przez niezależne laboratoria jest podstawą zaufania do dostawcy. Deklaracja zgodności oraz pełna identyfikowalność opakowania jest podpisem prawnym dostawcy za produkt.

czytaj więcej »

© mlekpol (sm)

Mlekpol (SM) podsumowuje 2017 rok

Źródło: Mlekpol (SM)/V5   Dodano: 2017-12-29 10:55:49

– Ostatnie 12 miesięcy zamykamy spektakularną cyfrą 1 770 000 000 litrów skupionego mleka wyłącznie od własnych dostawców, co jest rekordem w historii polskiego mleczarstwa – mówi Edmund Borawski, Prezes Zarządu Mlekpol (SM). – Mijający rok zakończymy również najwyższą w historii wartością eksportu. Wolumen sprzedaży naszych wyrobów poza granice Polski wzrósł o ponad 30% w porównaniu do roku ubiegłego.

czytaj więcej »

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25