Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności: kraj - przetwórcy (strona 4 z 14)

© forum mleczarskie
© forum mleczarskie

Kosów Lacki (OSM) otwiera nową inwestycję

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2019-02-01 15:39:12

Andrzej Minarczuk, Prezes Zarządu mleczarni Kosów Lacki (OSM) w dniu 31 stycznia podpisał Akt Erekcyjny nowego budynku magazynowo-produkcyjnego. Inwestycji dokonano w ramach poddziałania 4.2. „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój”. Inwestycja trwała niecałe dwa lata.

 – Obiekt ma prawie 16 tys. m3 kubatury, 2 200 m2 powierzchni całkowitej i wysokość 9 m. Dotychczas powierzchnię magazynową mieliśmy podzieloną na 13 magazynów. Utrudniało to przygotowania towaru do dystrybucji. Obecnie stare powierzchnie magazynowe zostały wyłączone – powiedział Andrzej Minarczuk podczas uroczystej ceremonii otwarcia.

czytaj więcej »

© spomlek (sm)

Spomlek (SM) zwiększa rentowność sprzedaży i zyskuje na oszczędności energii

Źródło: Spomlek (SM)   Dodano: 2019-01-28 09:32:10

2018 rok zapisze się w historii mleczarni Spomlek (SM) pod względem rekordowej ilości sprzedanych serów. Mleczarnia odnotowała znaczący, bo aż 20% wzrost sprzedaży serów premium. Poza tym jako pierwsza firma w Polsce wprowadziła do sprzedaży izolat białek serwatkowych WPI.

Rok 2018 Spomlek może zdecydowanie zaliczyć do udanych. Ten czas upłynął pod znakiem licznych inwestycji w zakresie produkcji, umacniania pozycji lidera w segmencie serów premium oraz rozwoju działań z zakresu społecznej odpowiedzialności biznesu.

czytaj więcej »

Alfa Laval: Mikrofiltracja membranowa stała się ekonomicznym sposobem na oczyszczanie ścieków w mleczarstwie

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2019-01-23 13:26:17

– Jednym ze sposobów oczyszczania odpadów i ścieków jest technologia membranowa MBR – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Damian Kozioł, Inżynier ds Sprzedaży w Alfa Laval Polska. – Jeszcze dekadę temu mikrofiltracja ścieków była uważana za rozwiązanie drogie zarówno na etapie inwestycji jak i późniejszej eksploatacji. Obecnie jest to jeden z najbardziej ekonomicznych sposobów oczyszczania ścieków, który gwarantuje najwyższy stopień oczyszczenia z możliwością ponownego wykorzystania ścieku oczyszczonego. Tym samym jest to rozwiązanie, które ogranicza zużycie wody przez zakład produkcyjny.

czytaj więcej »

© grupa mlekovita

Grupa Mlekovita z rekordem skupu w Polsce: 2,1 mld litrów. 100 tys. ton proszków mlecznych na światowych rynkach.

Źródło: Grupa Mlekovita   Dodano: 2019-01-14 10:57:30

Ponad 2,1 mld litrów mleka skupiła Grupa Mlekovita w 2018 roku – to już kolejny rekordowy wynik w ponad 90-letniej historii firmy. Tym samym Mlekovita wzmocniła pozycję lidera branży. Dzięki temu oraz poczynionym inwestycjom znaczący wzrost zanotowała kategoria proszków mlecznych, osiągając poziom 100 tys. ton, dostarczonych na rynki całego świata. Mlekovita nieustannie ewoluuje i stale podnosząc poprzeczkę, stawia sobie najwyższe, ambitne cele. To nieuniknione, by utrzymać i wzmocnić już i tak silną pozycję marki – w dzisiejszym rozwijającym się w niesamowitym tempie świecie także technologie mleczarstwa muszą przystawać do coraz bardziej innowacyjnych i zaawansowanych realiów. Jednym z istotnych kroków poczynionych przez Mlekovitę w kierunku wzmocnienia pozycji lidera branży kreującego nowoczesny model biznesu mleczarskiego jest największa w historii firmy inwestycja: Fabryka Proszków Mlecznych. Objęła ona budowę całego zakładu produkcyjnego na 4,5-hektarowej działce znajdującej się ok. 200 m od istniejącego zakładu w Wysokiem Mazowieckiem. W Fabryce zostało zatrudnionych ponad 100 osób, w ciągu doby można przetwarzać 2 mln litrów mleka lub serwatki, a jej koszt wyniósł ok. 320 mln zł.

czytaj więcej »

© łowicz (osm)

Andrzej Chomyszczak Wiceprezesem Zarządu ds. Handlu i Marketingu mleczarni Łowicz (OSM)

Źródło: Łowicz (OSM)   Dodano: 2019-01-10 10:49:50

Z dniem 19 grudnia 2018 r. na stanowisko Wiceprezesa Zarządu ds. Handlu i Marketingu Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Łowiczu decyzją Rady Nadzorczej został powołany Andrzej Chomyszczak. Jest on absolwentem Akademii Rolniczej w Szczecinie – kierunku Zarządzanie i Marketing. 

czytaj więcej »

© piaski (osm)

Piaski (OSM): Podstawą jakości twarogu jest najlepszy surowiec

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2019-01-06 17:14:29

– Współczesna oferta twarogów na sklepowych półkach jest tak duża, że wybór najlepszego z nich może być dla konsumentów nie lada wyzwaniem. Konsumenci zwracają uwagę na jego smak, zapach oraz właściwości odżywcze – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Mirosław Domański, Prezes Zarządu mleczarni Piaski (OSM). – Mleczarnia Piaski (OSM) dysponuje bogatą ofertą twarogów. Spółdzielnia produkuje twarogi tłuste, półtłuste i chude w różnych formach opakowań. Sztandarowym produktem mleczarni Piaski (OSM) jest wielokrotnie nagradzany twaróg śmietankowy piasecki, który w lipcu tego roku otrzymał prestiżowy certyfikat „Jakość, Tradycja”.

czytaj więcej »

© forum mleczarskie

Stara Mleczarnia: Zauważamy odwrót od tego, co masowe i „napakowane chemią”

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2018-12-27 11:43:52

– Konsumenci coraz częściej poszukują wartościowej, naturalnej, mniej przetworzonej żywności, dokładniej czytają etykiety produktów. Szukają też wyrazistych smaków – a te sery zdecydowanie je uzyskują w procesie dłuższego dojrzewania – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Zbigniew Waz, Prezes Zarządu w Stara Mleczarnia. Rośnie świadomość, zauważamy odwrót od tego, co masowe i „napakowane chemią”. Wyższa jakość oznacza też wyższą cenę, ale płaci się ją za najlepsze składniki, za rzemieślnicze metody produkcji (które kosztują więcej czasu i wysiłku), tradycyjne receptury, powolne dojrzewanie i ręczną pielęgnację. Dla detalistów istotny jest też dłuższy termin przydatności do spożycia.

czytaj więcej »

© hochland polska

Hochland Polska: Półka serów dla osób starszych może być bardzo podobna do półki tradycyjnej

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2018-12-27 10:48:47

– W ofercie firmy Hochland jest mnóstwo produktów, które wzbudzają zainteresowanie osób starszych – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager w Hochland Polska. – Sery kremowe topione są szczególnie cenione za swój smak, Almette to marka, która nie ma sobie równych, Hochland Kanapkowy także bardzo szybko dołączył do grona liderów w swojej kategorii. Ostatnio pojawiło się sporo nowości. Hochland Kanapkowy o niezwykle wyrazistym smaku teraz w wersji Mini. Podzielony na 4 porcje jest gotowy, aby wyskoczyć z nim na spacer.

czytaj więcej »

© forum mleczarskie

Ceny sprzedaży produktów mleczarskich na 16 grudnia br

Źródło: MRiRW   Dodano: 2018-12-21 12:23:45

Szczegółowe dane udostępniane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi poskazują, że ceny serów są stabilne. Zmiana tygodniowa dla sera typu cheddar to 1 382 zł za 100 kg (+0,3%), sera typu Edamskiego to 1 327 zł (-0,6%), sera typu Gouda to 1 326 zł (-1,4%). Wzrosła cena sera typu ementaler do 1 520 zł za 100 kg (wzrost o 2,3%). Potaniały nieco twarogi (min. 40% tł.) do 904 zł (spadek o 1,4%). Potaniały sery typu mozzarella do 1 451 zł (spadek o 2,1%) oraz pleśniowe do 1986 zł (spadek o 0,8%).

czytaj więcej »

© hortimex

Hortimex: Klienci poszukują wartości dodanej i zdrowszych produktów

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2018-12-14 11:01:09

– Produkty mleczne są coraz częściej świadomym wyborem klientów zaczynających poważnie myśleć o zdrowym stylu życia – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Marek Dobosz, Menedżer Produktu w Hortimex. – Trendy żywieniowe spowodowały, że wielu producentów poddaje procesowi reformulacji swoje produkty lub wprowadza nowe, zdrowsze linie. Dzięki lepszemu statusowi finansowemu, klienci są bardziej skłonni płacić za nowe doświadczenia i odczucia sensoryczne. W jogurcie oznacza to ciekawe mieszanie smaków (owoce z warzywami), funkcjonalne dodatki i atrakcyjne opakowania.

– Rynek staje się coraz bardziej konkurencyjny, a konsumenci coraz bardziej wymagający. Poszukiwane są nowości, które wniosą wartości dodane, odpowiadające potrzebom klientów. Z pomocą mogą przyjść odpowiednie oświadczenia zdrowotne i żywieniowe (np. prebiotyk, korzystny wpływ na trawienie, wysoka zawartość błonnika/białka, niska zawartość cukru/tłuszczu) – wskazuje nasz rozmówca.

czytaj więcej »

© hochland polska

Hochland Polska: Na tle wszystkich przetworów, sery odznaczają się szczególnym składem

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2018-12-14 10:46:01

– Sery jako produkty wysokobiałkowe cieszą się na polskim rynku bardzo dobrą opinią, podkreśla się ich kluczową rolę w codziennej diecie – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager w Hochland Polska. – To szczególnie ważna grupa, dostarczająca do organizmu odpowiednią ilość m.in. wapnia, białka i witaminy B12. Produkty te stanowią cenne źródło białka o wysokiej wartości biologicznej. Oznacza to, że zawierają wzorcowy skład aminokwasów potrzebnych naszemu organizmowi. Do produktów tych należą również mleko, jogurty, maślanki, kefiry i oczywiście sery.

czytaj więcej »

© eksel 2

Eksel 2: Sery smażone rosną dzięki wizerunkowi produktu naturalnego i lokalnego specjału

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2018-12-07 22:27:03

– Sery smażone na dobre zagościły na stołach polskich konsumentów. Tegoroczny wzrost sprzedaży jest dowodem powrotu Polaków do wyrobów naturalnych i niskoprzetworzonych oraz wzrostu świadomości dotyczącej wagi zdrowego żywienia – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Monika Główczewska, Kierownik Działu Handlowego w firmie Eksel 2 Włodzimierz Grzywiński (PW PHU).

czytaj więcej »

© piaski (osm)

Piaski (OSM): Produkty bezlaktozowe to świetny dodatek w kuchni jak i przekąska

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2018-12-07 22:20:55

– Produkty bezlaktozowe od mleczarni Piaski (OSM) to doskonała propozycja dla osób, które nie trawią cukru znajdującego się w mleku – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Andrzej Grochoła, Kierownik ds. Marketingu w mleczarni Piaski (OSM). – W wyniku rozłożenia laktozy na cukry proste – glukozę i galaktozę, produkty te są nieco słodsze od tych tradycyjnych, dlatego chętnie sięgają po nie również dorośli, jak i dzieci, u których problem nietolerancji laktozy nie występuje.

czytaj więcej »

© fm

Grupa Mlekovita podpisuje list intencyjny z PGNiG

Źródło: Grupa Mlekovita, PGNiG   Dodano: 2018-12-04 22:44:04

List intencyjny podpisany między firmami obejmuje kwestie dostaw skroplonego gazu m.in. z Terminalu LNG w Świnoujściu do zakładu produkcyjnego w Zakopanem gdzie zostanie poddany ogrzaniu do postaci lotnej – takiej, w jakiej pobiera się gaz z sieci gazociągowej. List dotyczy również doradztwa inwestycyjnego oraz technologicznego w zakresie rozwiązań opartych na technologii LNG. Dodatkowo firmy podpisały umowę na dostawy gazu ziemnego z sieci gazociągowej na 2019 rok o łącznej mocy 322 GWh.

Przedstawiciele obu firm podpisali list intencyjny w siedzibie Grupy Mlekovita w Wysokiem Mazowieckiem. Okazja była wyjątkowa, bowiem znany i ceniony w Polsce producent przetworów mlecznych obchodził jubileusz 90-lecia działalności.

W imieniu Grupy Mlekovita podpis złożył prezes Dariusz Sapiński, a w imieniu spółki PGNiG Obrót Detaliczny: Henryk Mucha – Prezes Zarządu oraz Marcin Szczudło – Wiceprezes Zarządu.

– Współpraca nad kolejnymi projektami z tak uznaną marką jak Mlekovita szczególnie nas motywuje i potwierdza, że sprzedaż gazu w oparciu o technologię LNG szybko się rozwija i ma świetlaną przyszłość. Oznacza ona też wymierne korzyści biznesowe dla obu stron, m.in. spore konkretne oszczędności, ale także jest wyrazem dbałości o ochronę środowiska – podkreślił Maciej Woźniak, wiceprezes Zarządu PGNiG.

czytaj więcej »

© hochland polska

Hochland Polska: Największą grupą produktów bezlaktozowych są sery podpuszczkowe

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2018-12-02 20:50:55

– Liczba osób cierpiących na nietolerancję laktozy rośnie, stąd rynek wyrobów bezlaktozowych rozwija się – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager w Hochland Polska. – Handel, podobnie jak producenci, jest zainteresowany tym, żeby oferowane produkty były zgodne z oczekiwaniami konsumentów. Grupą produktów bezlaktozowych, które zostały dobrze przyjęte przez rynek są zdecydowanie sery żółte, które stanowią ważny element w naszej diecie. Oprócz tego, cenimy je za smak i szerokie zastosowania kulinarne. Sery żółte oferowane przez Hochland są doskonałe dla wszystkich, którzy poszukują naturalności i zwracają dużą uwagę na skład produktu.

czytaj więcej »

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25