Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności: kraj - przetwórcy (strona 11 z 13)

Interwencja PIM w UOKiK

Źródło: Forum Mleczarskie za PIM   Dodano: 2017-09-01 14:33:40

PIM zwróciła się do UOKiK o wyjaśnienie działań Urzędu, który 21 sierpnia zażądał od 15 firm mleczarskich skanów umów z dostawcami w ramach prowadzenia działań wynikających z ustawy o nieuczciwym wykorzystywaniu przewagi kontraktowej. Urząd dał na to zaledwie 14 dni. Ustawa miała za zadanie przeciwdziałać wymuszaniu przez sieci handlowe swojej pozycji w łańcuchu dostaw. Jak się jednak okazuje, pierwsi do wyjaśnień są pociągani mleczarze. Agnieszka Maliszewska, Dyrektor Biura PIM w przesłanym piśmie do Prezesa UOKiK zwróciła uwagę na szeroki zakres informacji (za 3 lata) ze wszystkimi dostawcami. PIM odbiera też pismo UOKiK jako atak na branżę i próbę odwrócenia uwagi od rzeczywistego problemu jakim są praktyki sieci handlowych.

czytaj więcej »

© fmh

Rośnie spożycie nabiału w Polsce

Źródło: Credit Agricole   Dodano: 2017-09-01 10:06:08

Według najnowszego biuletynu banku Credit Agricole śledzącego dane GUS na uwagę zasługują dane dotyczące nabiału. GUS własnie ogłosił dane o spożyciu niektórych artykułów konsumpcyjnych na mieszkańca w 2016 r. Są to dane bilansowe, które obejmują roczne spożycie w gospodarstwach domowych, gastronomii oraz w placówkach żywienia zbiorowego. Szczególnie interesujące są dane nt. spożycia mleka (+4,2% do 222 l) oraz masła (+4,4% do 4,7 kg).
Historycznie spożycie masła w Polsce spadało wraz ze wzrostem jego ceny. W efekcie, biorąc pod uwagę jego obecne rekordowe ceny można oczekiwać, że spożycie masła w 2017 r. znacząco się obniży - wskazuje bank.

czytaj więcej »

© euroser

Euroser Dairy Group: Konsumenci coraz bardziej otwarci na sery kozie

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2017-08-25 16:12:34

– W ostatnim czasie obserwujemy na rynku dynamiczny wzrost całej kategorii serów kozich – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Magdalena Lewalska, Research & Development Manager w Euroser Dairy Group. – Niesłabnącą popularnością od kilku lat cieszą się sery kozie dojrzewające i twarogowe. Nowe trendy pokazują, że polscy konsumenci są zainteresowani również serami kozimi z dodatkami, jak zioła, warzywa, czy owoce.

czytaj więcej »

© mlekpol (sm)

Mlekpol (SM): Musimy przebić się przez szum informacyjno-reklamowy marek produktów, które powołują się na wątpliwe wartości prozdrowotne.

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2017-08-21 10:10:19

– Silną markę tworzy co najmniej kilka czynników. Najważniejszym jest powtarzalna, wysoka jakość produktów sygnowanych danym godłem. Bardzo istotna jest również przemyślana i konsekwentna polityka handlowo-marketingowa – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Ewa Gromadzka, Kierownik Marketingu w Mlekpol (SM). – Spółdzielnia Mleczarska Mlekpol ma silne marki, bo bez wątpienia spełnia te warunki. To nie jest łatwe w przypadku branży mleczarskiej, gdzie produkt należy do grupy tych najbardziej wrażliwych. Naszą flagową marką jest oczywiście Łaciate. Od początku jej istnienia, czyli od 22 lat, w strategii marketingowej postawiliśmy na opowiedzenie pewnej historii i wywołanie emocji. To działa. Dziś 96% konsumentów zna markę Łaciate. Blisko 80% z nich twierdzi, że jest najlepsza na rynku, a 55% konsumentów kupuje produkty Łaciate regularnie. Dane mówią same za siebie.

czytaj więcej »

Muller Dairy Polska: Nowe smaki mleka smakowego zmieniają obraz rynku

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2017-08-21 10:02:51

– Mleka smakowe na dobre zagościły na półkach polskich sklepów, bez względu na ich wielkość czy kategorię – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Sebastian Łykowski, Sales Manager w Müller Dairy Polska. – Konsument ostateczny poszukuje tego rodzaju produktów, co wręcz wymusza na detalistach umieszczenie ich w portfolio. Szczególnym zainteresowaniem cieszą się świeże mleka smakowe, które versus warianty UHT stanowią 65% tego rynku. Nie może to dziwić, gdyż świadomy kupujący pokłada większe zaufanie w artykułach mlecznych, które nie posiadają zbyt długiego okresu przydatności do spożycia. Mleko to wręcz synonim świeżości, a powoli mleko smakowe dla polskiego konsumenta to po prostu Müllermilch.

czytaj więcej »

© hochland polska

Hochland Polska: Konsument serów chętnie sięga po innowacyjne produkty

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2017-08-21 09:38:14

– Struktura sprzedaży serów typu holenderskiego na przestrzeni lat niewiele się zmienia, to nadal jedne z najpopularniejszych serów w strukturze sprzedaży względem serów typu szwajcarskiego i holendersko-szwajcarskiego – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager w Hochland Polska. – Jednym z najbardziej znanych serów typu holenderskiego jest ser Gouda. Marki serów twardych charakteryzują się wysokim poziomem lojalności. Konsument chce przede wszystkim zdrowszy, świeższy i bardziej naturalny produkt. Zdrowy styl życia jest dla konsumentów coraz ważniejszy. Konsument jest również coraz bardziej wykształcony, uważniej patrzy na składniki produktu, na jego walory funkcjonalne, jak np. większy udział białka lub wapnia, brak alergenów lub składników zmodyfikowanych genetycznie. Chętnie próbuje innowacyjne produkty, ale równie szybko powraca do swojego standardu, jeśli nie są one dostatecznie zróżnicowane i wartościowe – podkreśla nasz rozmówca.

czytaj więcej »

© danone

Danone wprowadza nowoczesną strukturę w Europie, by silniej skupić się na realizacji swojej misji

Źródło: Danone   Dodano: 2017-08-08 09:23:00

Polski oddział świeżych produktów mlecznych Danone stał się częścią nowej struktury europejskiej. Poza Polską skupia ona kraje bałtyckie, kraje Europy Wschodniej i kraje nordyckie – łącznie aż 13 państw, w których zatrudnionych jest 2000 pracowników. Dzięki temu Danone będzie mógł mocniej skupić się na realizacji swojej misji niesienia zdrowia przez żywność. Spodziewanych korzyści jest więcej.
Wprowadzana właśnie zmiana modelu zarządzania jest kolejnym krokiem w realizacji długofalowej strategii Danone, której przyświeca troska o zdrowie. Danone dąży do tego, aby pozytywnie wpływać na zdrowie konsumentów poprzez oferowane produkty oraz edukację żywieniową.

czytaj więcej »

MRiRW: Spotkanie z branżą mleczarską w KZSM Zw. Rew.

Źródło: MRiRW   Dodano: 2017-07-28 15:24:23

– W Polsce utrzymuje się wysoka dynamika skupu mleka. W stosunku do pierwszego półrocza roku ubiegłego wzrost wynosi ok. 3,5% – powiedział Minister Krzysztof Jurgiel podczas sympozjum na temat aktualnej sytuacji w sektorze mleczarskim i na rynku mleka.
Sympozjum zostało zorganizowane przez Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny w Warszawie. Brali w nim udział prezesi zarządów oraz przewodniczący rad nadzorczych spółdzielni mleczarskich.
Wzrasta cena skupu mleka. W czerwcu wyniosła ona 131,53 zł/100 kg, co stanowi wzrost o 1,1% względem maja br. i o 29,3% w stosunku do czerwca 2016 r. Wzrastają również ceny przetworów mlecznych. W największym stopniu w skali roku podrożało masło i sery. Produkcja serów w porównaniu do pierwszej połowy ub. roku zrosła ok. 5,7%, a produkcja mleka ok. 5,6%. Natomiast produkcja masła spadła ok. 2,4%.

czytaj więcej »

Pasteryzator płytowy

URZĄDZENIA PROCESOWE DO OBRÓBKI PRODUKTÓW MLECZNYCH

Dodano: 2017-07-21 14:06:02

Kompleksowa realizacja zleceń w zakresie: projektowania, produkcji maszyn, urządzeń i kompletnych linii produkcyjnych, montażu oraz serwisu.

czytaj więcej »

© hochland polska

Hochland Polska: Rośnie rola supermarketów w sprzedaży serów typu Gouda

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2017-07-17 13:41:40

– Struktura sprzedaży serów typu holenderskiego na przestrzeni lat niewiele się zmienia, to nadal jedne z najpopularniejszych serów w strukturze sprzedaży względem serów typu szwajcarskiego i holendersko-szwajcarskiego. Jednym z najbardziej znanych serów typu holenderskiego jest ser Gouda – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager w Hochland Polska. –Marki serów twardych charakteryzują się wysokim poziomem lojalności. Konsument chce przede wszystkim zdrowszy, świeższy i bardziej naturalny produkt.

czytaj więcej »

Nowy instrument w handlu: Ustawa o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej

Źródło: UOKiK   Dodano: 2017-07-13 09:24:12

Dziś weszła w życie ustawa o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej. Postępowania dotyczące nowych przepisów będzie prowadził Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Jednostką odpowiedzialną została delegatura urzędu w Bydgoszczy.

czytaj więcej »

Ryki (SM) zbuduje nową halę produkcyjną do końca maja 2018 roku

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2017-07-12 12:00:29

Spółdzielnia Mleczarska Ryki wystosowała zaproszenie do składania ofert na generalne wykonawstwo inwestycji budowlanej obejmującej budowę hali produkcyjno – magazynowej, stacji paliw, parkingów i dróg manewrowych na terenie zakładu mleczarskiego w Rykach przy ul. Żytniej 3. Złożone oferty zostaną ocenione wg następujących kryteriów: doświadczenie i referencje: 30%, termin zakończenia robót: 30%, cena: 40%.

czytaj więcej »

Bukowiec: Pożar w mleczarni Agro-Danmis

Źródło: Forum Mleczarskie, Głos Wielkopolski, Radio Poznań   Dodano: 2017-07-06 10:07:06

Zakład mleczarski w Bukowcu (powiat Chodzież) w Wielkopolsce należy do firmy specjalizującej się w produkcji asortymentu koziego. Firma jest najbardziej rozpoznawalnym dostawcą produktów z mleka koziego w Polsce i posiada na rynku polskim bardzo silną pozycję.
Pożar wybuchł 4 lipca po godzinie 9.00. rano. W gaszeniu pożaru uczestniczyło ponad 20 zastępów PSP i OSP. Według doniesień lokalnych mediów spłonęło około 1000 metrów dachu. Nie ma ofiar ani poszkodowanych, ale straty są znaczne.

czytaj więcej »

Dostawcy mleczarni Ryki (SM) przechodzą na pasze bez GMO

Źródło: Forum Mleczarskie za Ryki (SM)   Dodano: 2017-06-26 14:02:00

25 maja 2017 w Spółdzielni Ryki (SM) firma JS Hamilton Poland zorganizowała szkolenie z zakresu pobierania prób paszy do badań na zawartość GMO. W szkoleniu uczestniczyli przedstawiciele mleczarni oraz firm paszowych. Spotkanie złożone było z dwóch części: teoretycznej i praktycznej.

czytaj więcej »

© biomerieux polska

bioMerieux Polska: Szybkie testy mikrobiologiczne pozwalają skierować produkt do dystrybucji nawet kilka dni wcześniej

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2017-06-23 15:52:58

– Badania mikrobiologiczne w przemyśle spożywczym i oczywiście mleczarskim mają za zadanie zapewnienie bezpieczeństwa konsumentom, ale spełniają również mniej oczywiste zadania – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Marcin Iszkuło, Dyrektor ds. Sprzedaży w bioMérieux Polska. – Jest to zapewnienie optymalizacji kosztów zakładu produkcyjnego, poprzez szybsze zwalnianie produktów do obrotu. Metody takie skracają czas analiz od kilku lub kilkudziesięciu godzin, aż do kilku dni. Dzięki temu dedykowana powierzchnia magazynowa w zakładzie może być mniejsza, co zawsze idzie w parze z kosztami, a produkty z dłuższym terminem przydatności do spożycia trafiają do odbiorców.

czytaj więcej »

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25