Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności: kraj - przetwórcy (strona 11 z 14)

© fm
© spomlek (sm)

Spomlek (SM) rozpoczął produkcję izolatów białek serwatkowych WPI

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2017-10-26 16:49:35

Jak podaje mleczarnia, spółdzielnia mleczarska Spomlek będzie pierwszym w kraju producentem tak wyrafinowanego produktu.
Whey Protein Isolate (WPI) jest najlepszą formą białek serwatki, zawiera ponad 90% białka przy bardzo niskiej zawartości tłuszczu i węglowodanów. Produkt ma najwyższą wartość biologiczną spośród wszystkich znanych białek. Wytwarzany jest z serwatki, która powstaje przy produkcji sera.

czytaj więcej »

© piaski (osm)

Piaski (OSM): Coraz więcej konsumentów chce śmietany bez dodatków

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2017-10-25 10:50:59

– Śmietana na stałe zagościła w naszych kuchniach jako ważny składnik zup, sosów lub innych potraw. Nie dziwi więc fakt, że na sklepowych półkach pojawia się coraz więcej propozycji od różnych producentów. Mając do wyboru całą gamę tego typu produktów, konsumenci mają często problemy z wyborem najbardziej wartościowego z nich – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Andrzej Grochoła, Kierownik Marketingu w Piaski (OSM).

czytaj więcej »

© hortimex

Hortimex Plus: Trend „Free from” impulsem do rozwoju nowych produktów

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2017-10-20 20:45:08

– Od ponad 50 lat obserwujemy na świecie sukcesywny wzrost występowania alergii pokarmowych. Problem ten dotyczy zarówno dzieci, jak i dorosłych – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Karolina Kurzawa, Menedżer Rozwoju Produktu w firmie Hortimex Plus. – Osoby dotknięte schorzeniami na podłożu alergicznym szukają produktów, które spełnią ich potrzeby żywieniowe. Wolne od laktozy lub glutenu, to hasła, które coraz częściej spotykamy na etykietach produktów spożywczych, w tym na produktach nabiałowych. Żywność tego typu znajduje się w kręgu zainteresowania osób prowadzących zdrowy i aktywny tryb życia. Rezygnują one świadomie ze spożywania alergenów, podążając za modą na diety typu „free from”. Producenci wychodząc naprzeciw tym wymaganiom, projektują produkty wolne od alergenów.

czytaj więcej »

© fm

KZSM Zw. Rew i KSM interweniują w MRiRW ws zapasów OMP

Źródło: KZSM Zw. Rew.   Dodano: 2017-10-20 20:32:40

Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Zw. Rew. (KZSM Zw. Rew.) i Krajowe Stowarzyszanie Mleczarzy wystosowały pismo do Krzysztofa Jurgiela, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie złej sytuacji na rynku odtłuszczonego mleka w proszku. Organizacje reprezentujące branżę mleczarską uważają, że najpilniejszą obecnie sprawą jest doprowadzenie do redukcji zapasów mleka w proszku – zwłaszcza tego najstarszego. Ponadto KZSM Zw. Rew. i KSM proponują również inne szczegółowe działania w tej sprawie m.in. skierowanie na pasze lub dopłaty w celu przetworzenia na kazeinę i twaróg, ewentualnie dopuszczenie do przetargu na upłynnienie zapasów poza krajami UE.

czytaj więcej »

© hochland polska

Hochland Polska: Producenci żywności mają szczególną rolę do spełnienia

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2017-10-13 09:22:28

– Twarogi tradycyjne kierowane są przede wszystkim do konsumenta masowego. Rynek ten rozwija się w ostatnim okresie głównie w kierunku produktów najwyższej jakości, praktycznie zapakowanych, jednym słowem coraz bardziej wygodnych dla potencjalnego konsumenta – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager Hochland Polska.

czytaj więcej »

© euroser

Euroser Dairy Group: Konsumenci chętnie eksperymentują

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2017-10-12 20:11:29

– Udział serów twardych z dodatkami sukcesywnie się zwiększa w kategorii, natomiast nie dorównuje cały czas sprzedaży serów bez dodatków – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Magdalena Lewalska, Research & Development Manager w Euroser Dairy Group. – Niemniej jednak na rynku jest bardzo dużo propozycji w szczególności serów Gouda z dodatkami smakowymi. Zainteresowaniem głównie cieszą się sery z ziołami i warzywami, a także takie o ciekawej kolorystyce.

czytaj więcej »

© hochland polska

Hochland Polska: 25% konsumentów serów pleśniowych to osoby zamożne

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2017-09-24 17:19:39

– Największym zainteresowaniem kupców, wśród serów pleśniowych, cieszy się Camembert, który jest największym segmentem serów pleśniowych i w największym stopniu przyczynia się do ich wzrostu – mówi Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager Hochland Polska. – Zimą konsumenci jakby chętniej sięgają po sery pleśniowe, jednak najważniejsze jest dostosowanie oferty do potrzeb konsumentów. Tutaj pomocne jest zarządzanie półką, na które składają się dwa istotne elementy: techniki eksponowania i warunki przechowywania.

czytaj więcej »

© mawos

Mawos: Optymalizacja coraz istotniejsza w zarządzaniu produkcją

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2017-09-24 16:30:02

– Bardzo istotnym zagadnieniem, coraz częściej pojawiającym się w przemyśle mleczarskim jest kontrola i optymalizacja wydajności ciągów pakujących – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Marcin Zalasa, Współwłaściciel oraz Członek Rady Nadzorczej firmy Mawos. – Mamy tu do czynienia ze zrozumieniem zagadnień takich jak: dostępność linii – minimalizacja awarii, wydajność – maksymalizacja prędkości pakowania oraz jakość, czyli minimalizacja odpadów. Narzędziem do monitorowania powyższych są tzw. wskaźniki OEE, stanowiące o całkowitym wykorzystaniu wyposażenia.

czytaj więcej »

© forum mleczarskie

Sierpień 2017: Ceny mleka w górę

Dodano: 2017-09-22 15:39:21

Według Głównego Urzędu Statystycznego cena skupu mleka w sierpniu 2017 roku wyniosła 139,70 zł/1 hl i była wyższa o 33,2% niż w sierpniu 2016 r. i o 3,5% od ceny wypłaconej w lipcu 2017 r.

czytaj więcej »

© mlekpol (sm)

Mlekpol (SM): Nie można zapomnieć o twarogach bezlaktozowych w ofercie sklepu

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2017-09-12 17:26:06

– Naturalne, tradycyjne, regionalne – takie wyroby mleczarskie cieszą się największym powodzeniem wśród konsumentów. Najważniejsza jest jakość, czyli przede wszystkim naturalny skład i smak – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Ewa Gromadzka, Kierownik Marketingu w Mlekpol (SM). – Nie bez znaczenia jest także cena i wygoda użycia produktu. Istotnym czynnikiem przy wyborze twarogu jest również możliwość wyboru wariantu tłuszczowego. Spółdzielnia Mleczarska Mlekpol spełnia te oczekiwania.

czytaj więcej »

© piaski (osm)

Piaski (OSM): Handlowcom zależy na dostarczaniu klientom najlepszych twarogów

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2017-09-07 14:22:22

– Oferta twarogów na sklepowych półkach jest tak duża, że wybór najlepszego z nich może być dla konsumentów nie lada wyzwaniem. Konsumenci zwracają uwagę na jego smak, zapach oraz właściwości odżywcze – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Mirosław Domański, Prezes Zarządu w Piaski (OSM). – Prawdziwy, tradycyjny twaróg wytwarzany jest z wysokiej jakości mleka. Wyróżnia się jednolitą barwą. W zależności od procesu produkcji może mieć konsystencję kremową lub grudkowatą – proces produkcji kwasowo-podpuszczkowy lub kwasowy. Dla klientów duże znaczenie ma również to, czy produkt jest wytwarzany tradycyjnie i czy nie zawiera konserwantów i ulepszaczy. Coraz częściej zwracają także uwagę na opakowanie twarogu, które poza funkcją ochronną powinno ułatwiać przechowywanie i użytkowanie produktu.

czytaj więcej »

© mlekpol (sm)

Mlekpol (SM): Nasz udział w segmencie śmietanek rośnie

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2017-09-07 14:18:52

– Śmietanki UHT należą do rozwijającego się segmentu o wysokim potencjale wzrostu. Powodem jest wszechstronność użycia produktu, wygoda jego zastosowania, a także uniwersalność – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Ewa Gromadzka, Kierownik Marketingu w Mlekpol (SM). – Śmietanki są już nie tylko dodatkiem do kawy. Coraz częściej stają się nieodzownym kremowym akcentem w zupach, sosach i deserach. Na wzrost konsumpcji wpływa również konsekwentnie budowana świadomość dobroczynnych właściwości śmietanki, wśród konsumentów.

czytaj więcej »

© fmh

Rada Nadzorcza Spółki Lacpol żegna Kazimierza Łosia, wieloletniego Prezesa Zarządu firmyLacpol

Źródło: Rada Nadzorcza Lacpol   Dodano: 2017-09-05 14:22:48

Z ogromnym bólem przyjęliśmy wiadomość o śmierci
Pana dr inż. Kazimierza Łosia, Prezesa PHZ SM Lacpol Sp. z o.o.
Od 1959 roku nieprzerwanie pracującego dla branży mleczarskiej.
W osobie Zmarłego żegnamy gorliwego i zaangażowanego w życie polskiego mleczarstwa człowieka sumienia i prawości życiowych działań, koleżeńskiego, uczynnego człowieka.

czytaj więcej »

Interwencja PIM w UOKiK

Źródło: Forum Mleczarskie za PIM   Dodano: 2017-09-01 14:33:40

PIM zwróciła się do UOKiK o wyjaśnienie działań Urzędu, który 21 sierpnia zażądał od 15 firm mleczarskich skanów umów z dostawcami w ramach prowadzenia działań wynikających z ustawy o nieuczciwym wykorzystywaniu przewagi kontraktowej. Urząd dał na to zaledwie 14 dni. Ustawa miała za zadanie przeciwdziałać wymuszaniu przez sieci handlowe swojej pozycji w łańcuchu dostaw. Jak się jednak okazuje, pierwsi do wyjaśnień są pociągani mleczarze. Agnieszka Maliszewska, Dyrektor Biura PIM w przesłanym piśmie do Prezesa UOKiK zwróciła uwagę na szeroki zakres informacji (za 3 lata) ze wszystkimi dostawcami. PIM odbiera też pismo UOKiK jako atak na branżę i próbę odwrócenia uwagi od rzeczywistego problemu jakim są praktyki sieci handlowych.

czytaj więcej »

© fmh

Rośnie spożycie nabiału w Polsce

Źródło: Credit Agricole   Dodano: 2017-09-01 10:06:08

Według najnowszego biuletynu banku Credit Agricole śledzącego dane GUS na uwagę zasługują dane dotyczące nabiału. GUS własnie ogłosił dane o spożyciu niektórych artykułów konsumpcyjnych na mieszkańca w 2016 r. Są to dane bilansowe, które obejmują roczne spożycie w gospodarstwach domowych, gastronomii oraz w placówkach żywienia zbiorowego. Szczególnie interesujące są dane nt. spożycia mleka (+4,2% do 222 l) oraz masła (+4,4% do 4,7 kg).
Historycznie spożycie masła w Polsce spadało wraz ze wzrostem jego ceny. W efekcie, biorąc pod uwagę jego obecne rekordowe ceny można oczekiwać, że spożycie masła w 2017 r. znacząco się obniży - wskazuje bank.

czytaj więcej »

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25