Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności: kraj - przetwórcy (strona 11 z 16)

© tetra pak

Tetra Pak: Polacy zwracają szczególną uwagę na pochodzenie żywności, zawartość sztucznych dodatków czy zasady etyki

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2018-01-05 17:13:47

– Każdego dnia Europejczycy kupują ponad 500 milionów płynnych produktów spożywczych, takich jak mleko, soki, woda, napoje gazowane, piwo czy jogurty. Nie ulega więc wątpliwości, że opakowanie ma znaczenie – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Małgorzata Gromek, Menedżer Komunikacji w Tetra Pak Polska. – Firma Tetra Pak działa w branży opakowaniowej od ponad 60 lat. Analizujemy trendy, śledzimy zachowania konsumentów i prowadzimy własne badania rynkowe. Jesteśmy ekspertem w produkcji wielowarstwowych opakowań kartonowych. Wszystko, co robimy, podporządkowane jest ochronie żywności w najlepszy możliwy sposób, przy jak najmniejszym wykorzystaniu zasobów naturalnych Ziemi. Dotychczas jednak nie mieliśmy okazji włączyć się w dyskusję na temat znaczenia wyboru opakowania.

czytaj więcej »

© łowicz (osm)

Łowicz (OSM): Odnotowaliśmy istotne sukcesy

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2018-01-02 09:54:34

– Rok 2017 był dobrym rokiem dla mleczarstwa, nie tylko polskiego ale i światowego. Znaczący wzrost odnotowały rynki wschodnie – przede wszystkim Chiny oraz USA. Eksport produktów rolno-spożywczych w bieżącym roku był wyższy o ok. 9% niż w roku ubiegłym – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Andrzej Chomyszczak, Krajowy Kierownik Dystrybucji w mleczarni Łowicz (OSM).
– W porównaniu do 2016 roku, był to rok bardzo dużych wzrostów cen skupu mleka oraz surowców. Wszyscy byliśmy świadkami bardzo mocnych zwyżek cen jednostek tłuszczu, śmietany, co przekładało się na wzrosty cen produktów na półkach sklepowych. Sytuacja ta została bardzo dobrze wykorzystana przez mleczarnię Łowicz (OSM). Podjęte decyzje strategiczne pozwoliły nam na rozwój rynku tradycyjnego – wskazuje nasz rozmówca.

czytaj więcej »

© torpol

Torpol: Worki papierowe coraz częściej wyglądają jak opakowania konsumenckie

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2018-01-02 09:46:22

– Klienci z branży mleczarskiej, wybierając opakowanie do swoich produktów, najczęściej kierują się kilkoma aspektami potrzeb i wymagań względem dostawcy. Według mnie przy wyborze worków papierowych z wkładką polietylenową najistotniejsze dla nich są cztery aspekty – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Monika Lipska, Dyrektor Handlowy w firmie Torpol. – Pierwszy to produktowa jakość. Dostawca opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością musi być wiarygodny i sprawdzony. Certyfikowalność pochodzenia wszystkich surowców do wytwarzania opakowań jest sprawą nadrzędną. Pewność, że opakowanie jest wytwarzane zgodnie ze wszelkimi normami jakości oraz zbadane przez niezależne laboratoria jest podstawą zaufania do dostawcy. Deklaracja zgodności oraz pełna identyfikowalność opakowania jest podpisem prawnym dostawcy za produkt.

czytaj więcej »

© mlekpol (sm)

Mlekpol (SM) podsumowuje 2017 rok

Źródło: Mlekpol (SM)/V5   Dodano: 2017-12-29 10:55:49

– Ostatnie 12 miesięcy zamykamy spektakularną cyfrą 1 770 000 000 litrów skupionego mleka wyłącznie od własnych dostawców, co jest rekordem w historii polskiego mleczarstwa – mówi Edmund Borawski, Prezes Zarządu Mlekpol (SM). – Mijający rok zakończymy również najwyższą w historii wartością eksportu. Wolumen sprzedaży naszych wyrobów poza granice Polski wzrósł o ponad 30% w porównaniu do roku ubiegłego.

czytaj więcej »

GUS: Cena surowca w listopadzie 2017 roku o 1,9% wyższa

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2017-12-27 10:38:48

Według Głównego Urzędu Statystycznego cena skupu mleka w listopadzie 2017 roku wyniosła 151,24 zł/1 hl i była wyższa o 16,6% niż w listopadzie 2016 r. i o 1,9% od ceny wypłaconej w październiku 2017 r.

czytaj więcej »

© pmt trading

PMT Trading: Transglutaminaza umożliwia pełniejsze wykorzystanie białek mleka

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2017-12-27 09:32:49

– Stosowanie transglutaminazy w produkcji wyrobów mleczarskich jest nowym kierunkiem wykorzystania tego enzymu – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Andrzej Salamon, Prezes Zarządu PMT Trading. – W przemyśle mleczarskim stosowany jest dopiero od kilku lat i jako novum prowokuje w środowisku emocje i dyskusje. Wszelkie nowości, wprowadzane w różnorodnych aspektach funkcjonowania człowieka, zwykle budzą obawy i tylko część osób nowinki akceptuje w pełni. To również dotyczy aplikacji transglutaminazy w przetwórstwie mleka. Wobec tego konieczna jest popularyzacja wiedzy na temat funkcji, zakresu możliwości, warunków i bezpieczeństwa jej stosowania.

czytaj więcej »

© międzybórz (osm)

Międzybórz (OSM): Po raz pierwszy nie musieliśmy dopłacać do masła

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2017-12-20 16:01:55

– Sytuacja na rynku mleczarskim w 2017 roku jest dużo lepsza niż w roku poprzednim – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Barbara Szczerba, Prezes Zarządu spółdzielni Międzybórz (OSM). – Ceny skupu mleka ustabilizowały się, a rynek mleka przerzutowego również jest bardziej stabilny, co potwierdza równoważenie się popytu z podażą. Poprawiła się sytuacja ekonomiczna producentów mleka. Na tak dobre wyniki miały wpływ wyższe ceny nabiału, a szczególnie bardzo wysokie ceny masła. Bowiem po raz pierwszy od niepamiętnych czasów, nie musieliśmy do masła dopłacać. Oczywiście klientom trudno się z tym pogodzić. Jednak nikt nie wie jak długo ta sytuacja się utrzyma.

czytaj więcej »

© hortimex

Hortimex: Inulina może być cennym elementem wykorzystywanym w produkcji nabiału

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2017-12-20 13:45:54

– W ciągu ostatnich kilku lat na rynku spożywczym obserwujemy wzrost zainteresowania produktami zaliczanymi do tzw. żywności funkcjonalnej – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Joanna Zalewska, Menedżer Produktu w Hortimex. – Oprócz funkcji odżywczej wspomniana żywność posiada określone właściwości prozdrowotne. Poprzez zastosowanie substancji bioaktywnych, otrzymujemy produkty przeznaczone do codziennego spożycia, które wykazują pozytywny wpływ na stan zdrowia. Dodatkowo artykuły funkcjonalne wpisują się w promowany od dłuższego czasu zdrowy styl życia.

czytaj więcej »

© sacco polska

Sacco Polska: Coraz większa rola kultur towarzyszących w produkcji twarogów

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2017-12-20 13:32:08

– Główną zmianą, jaką zauważamy w ostatnich latach, jest rosnące zapotrzebowanie na tzw. kultury ochronne, inaczej nazywane kulturami towarzyszącymi – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Bartosz Kędzia, Właściciel firmy Sacco Polska. – Są one coraz częściej włączane w proces produkcji obok tradycyjnie stosowanych kultur ukwaszających, a przyczyna jest prosta: producenci twarogu przyjmują o wiele dłuższą perspektywę czasową przy ocenie gotowego wyrobu. Jeszcze kilka lat temu skupiali się na cechach sera, zaraz po jego produkcji. Dziś standardem staje się kontrola jakości, aż do samego końca okresu przydatności – często to właśnie wtedy pojawia się problem gorzknienia, wynikającego między innymi z rozwoju niepożądanej mikroflory.

czytaj więcej »

© sertop

Sertop: Duża popularność serów topionych wynika z ich wszechstronności

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2017-12-18 11:49:37

– Współczesny konsument stał się niezwykle wymagający i znacznie częściej niż kilka lat temu zwraca uwagę na zawartość koszyka zakupowego. Niewątpliwy wpływ na tę sytuację ma panujący w Polsce prozdrowotny trend, który sprawia, że czynnikiem determinującym nasze wybory jest nie tylko cena, ale i jakość danego produktu – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Aneta Będkowska, Marketing Manager w firmie Sertop. – Dodatkowo, obserwujemy także duże przywiązanie do marki. To wszystko sprawia, że mimo ogromnej konkurencji, od ponad pięćdziesięciu lat utrzymujemy swoją wysoką pozycją na rynku serków topionych.

czytaj więcej »

© hochland polska

Hochland Polska: Osoby starsze zwracają uwagę na zawartość białka i wapnia

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2017-12-18 11:16:44

– Osoby starsze w obszarze nabiału szukają produktów smacznych, naturalnych, odżywczych, w wygodnych opakowaniach, stąd rosnąca popularność produktów bio, eco, czy organic – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager Hochland Polska. – Szukają też nowych smaków, które dają przyjemność doznań sensorycznych, nieustannie uczą się odmian i gatunków sera, uważniej patrzą na składniki produktu, na jego walory funkcjonalne, jak chociażby większy udział białka lub wapnia, brak alergenów lub składników zmodyfikowanych genetycznie.

czytaj więcej »

© mlekpol (sm)

Największa inwestycja Mlekpol (SM) na półmetku

Źródło: Mlekpol (SM)/V5   Dodano: 2017-12-11 11:06:59

Rok po wmurowaniu kamienia węgielnego, najnowocześniejsza w Polsce fabryka proszków mlecznych wchodzi w finalne etapy realizacji.
– Zachowujemy dynamikę prac. Zgodnie z harmonogramem, w październiku rozpoczęliśmy montaż urządzeń technologicznych dla dwóch linii suszarniczych. Na początku roku 2018 zostaną ukończone prace budowlane pomieszczeń przeznaczonych dla trzeciej linii suszarniczej. W I kwartale roku planujemy jej montaż oraz złożenie instalacji technologicznej do odbioru, wstępnej obróbki i frakcjonowania surowca – informuje Jerzy Michałek, z-ca Dyrektora ds. Produkcji i Techniki Mrągowo ZPM Mlekpol (SM).

czytaj więcej »

© all taste

All Taste: Zastosowanie transglutaminazy przynosi rozliczne korzyści

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2017-12-09 21:16:44

– Zainteresowanie mleczarzy transglutaminazą z roku na rok rośnie, nawet małe mleczarnie przekonały się do zakupu transglutaminazy – głównie do produkcji twarogu- mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Magdalena Mikler, Prokurent w firmie All Taste. – Rynki wschodnie, jak i kraje europejskie coraz częściej używają transglutaminazy do produkcji jogurtu. Trwają intensywne próby nad wprowadzeniem transglutaminazy do produkcji lodów w polskich zakładach.

czytaj więcej »

© chr hansen

Chr. Hansen Poland: Prozdrowotny styl życia, zainteresowanie dietetyką sprzyjają innowacjom

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2017-12-09 20:24:46

– Rosnąca świadomość konsumentów na temat zależności pomiędzy dobrym stanem zdrowia a odżywianiem sprawia, że żywność funkcjonalna cieszy się coraz większym zainteresowaniem – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Monika Milej, Dyrektor Marketingu CEE w firmie Chr. Hansen Poland. – Zjawisku temu sprzyja także wzrost popularności medycyny wschodu, gdzie zwykło się przyjmować, że pożywienie powinno być lekarstwem.

czytaj więcej »

© tetra pak

Tetra Pak: Ze względu na koszty kluczowe jest ograniczanie zużycia energii przez pompy

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2017-12-09 20:08:50

– Układy pompowe mają znaczący wpływ na zachowanie ciągłości i wydajności procesów produkcyjnych, w szeroko rozumianej branży spożywczej, co ma swoje odzwierciedlenie głównie w obszarze sprawnej organizacji transportu produktów płynnych i półpłynnych na terenie zakładu – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Bartosz Smulik, Account Manager, Dział Processingu w Tetra Pak Polska. – Kluczowym czynnikiem, nieodłącznie związanym z funkcjonowaniem pomp, są koszty wynikające z eksploatacji oraz sposoby ich optymalizacji.
Jednym z najważniejszych aspektów, które należy wziąć pod uwagę szukając oszczędności, jest redukcja zużycia energii elektrycznej, którą w ponad 50% generują pompy pracujące w zakładzie produkcyjnym. Dlatego też tak istotne jest stosowanie nowoczesnych pomp charakteryzujących się wysoką efektywnością, a co za tym idzie, mniejszym poborem energii elektrycznej.

czytaj więcej »

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2020
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25