Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności: kraj - przetwórcy (strona 11 z 12)

© fm
© fm

Grupa Polmlek: 300 mln zł dodatkowego dochodu z instalacji w Lidzbarku Warmińskim

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2017-05-25 13:55:36

– Nowa instalacja dostarczyła w 2016 roku około 300 mln zł dodatkowego przychodu Grupie Polmlek i choć wydaje się to niezbyt wiele, to produkcja serwatki w proszku była bardziej rentowna. Gdyby instalacja pracowała tylko produkując mleko w proszku przychód oscylowałby około 1 mld zł – powiedział Andrzej Grabowski, Współwłaściciel Grupy Polmlek Forum Mleczarskiemu.
Ostatni rok przyniósł skrajne wręcz spadki ceny SMP.

czytaj więcej »

Inwestycja Grupy Polmlek w Lidzbarku Warmińskim otwiera się już oficjalnie

Źródło: Forum mleczarskie za Grupą Polmlek   Dodano: 2017-05-16 14:39:06

To miała być najważniejsza inwestycja Grupy Polmlek, ogromna pod względem finansowym oraz szans jakie oferuje. Jak podaje Grupa: 3 miliony litrów serwatki na dobę, innowacyjne technologie i standardy farmaceutyczne. To jeden z największych i najnowocześniejszych zakładów mleczarskich w Europie. Grupa Polmlek staje się liderem produkcji białka serwatkowego i laktozy w tej części Europy.

czytaj więcej »

Maślanka Mrągowska z mleczarni Mlekpol (SM) bez syropu glukozowo - fruktozowego

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2017-05-15 12:36:01

– To kolejny wyrób SM Mlekpol, z którego wyeliminowaliśmy syrop glukozowo - fruktozowy. Podobnie jak w przypadku jogurtów Milko, serków homogenizowanych Rolmlecz czy serków wiejskich Łaciatych z dodatkiem owoców, słodycz Maślankom Mrągowskim oddadzą wyłącznie owoce i cukier. Warto pamiętać, że maślanka, to jeden z bardziej wartościowych tradycyjnych napojów fermentowanych. Nie zapominajmy o tym, szczególnie w okresie wiosenno - letnim kiedy częściej uzupełniamy płyny oraz szukamy lekkich przekąsek. SM Mlekpol poleca połączyć przyjemne z pożytecznym i sięgnąć właśnie po Maślanki Mrągowskie – mówi Ewa Gromadzka, Kierownik Marketingu Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol w Grajewie.

czytaj więcej »

© piaski (osm)

Piaski (OSM): Świadome odżywianie się sprzyja rozwojowi rynku kefirów

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2017-05-15 12:16:52

– Rynek kefiru rozwija się w znakomitym tempie. Moda na zdrowy styl życia sprawia, że konsumenci coraz częściej sięgają po tradycyjne, naturalne produkty, które zapewnią im zdrowie i dobre samopoczucie – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Andrzej Grochoła, Kierownik Marketingu w spółdzielni Piaski (OSM). – Kefir, dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom, staje się dla wielu osób nieodłącznym elementem ich codziennego menu. Jest on bogatym źródłem wielu składników odżywczych oraz bakterii probiotycznych, które doskonale wpływają na pracę układu pokarmowego, zapewniając lepsze trawienie. Regularne picie kefiru pozwala zachować szczupłą sylwetkę.

czytaj więcej »

© hochland polska

Hochland Polska: Rynek twarożków poszukuje nowych rozwiązań w zakresie opakowań, smaku oraz składników

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2017-05-15 11:59:37

– Twarożki do smarowania cieszą się dużą popularnością, zdaniem ekspertów rosną +3% rok do roku – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager Hochland Polska. – Rynek ten jest rozdrobiony. Zyskują przede wszystkim marki oferujące konkurencyjne cenowo produkty. Naszą perłą w koronie jest Almette. Kluczem do rozwoju kategorii jest wprowadzenie nowych rozwiązań w zakresie opakowań, smaku oraz składników. To miejsca na prawdziwe innowacje, które powiększą grupę konsumentów oraz wprowadzą nowe okazje do konsumpcji. Najcenniejsze są innowacje kreujące nowe okazje i zwyczaje konsumenckie.

czytaj więcej »

Jogo (ŁSM): Zmienia się struktura sprzedaży śmietany

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2017-05-15 11:31:13

– Śmietany Jogo produkowane są z najwyższej jakości mleka, dostarczanego od rolników z województwa łódzkiego. Nie zawierają hydrokoloidów oraz karagenów – dowiadujemy się w mleczarni Jogo (ŁSM).

czytaj więcej »

Spomlek (SM) nagradza najlepsze gospodarstwa 2016 roku

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2017-05-15 10:49:18

Trzy samochody osobowe, quady i skutery trafiły do hodowców bydła – dostawców mleka do Spółdzielczej Mleczarni Spomlek, która docenia pracę rolników, a cenne nagrody są wyrazem uznania i zachętą do wytężonej pracy przez cały rok. Najlepsi z najlepszych:
Andrzej Haponiuk z miejscowości Holeszów (pow. włodawski) – gospodarstwo Małe (dostawy od 50 tys. do 200 tys. l mleka rocznie)
Jan Ignatiuk z miejscowości Hanna (pow. włodawski) – gospodarstwo średnie (dostawy do 360 tys. l mleka rocznie)
Adam Grodek z miejscowości Glina (pow. ostrowski) – gospodarstwo duże (dostawy powyżej 360 tys. l mleka rocznie).

czytaj więcej »

Spomlek (SM): 496 mln zł obrotu w 2016 roku

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2017-05-08 13:02:16

Minione 12 miesięcy były dla Spółdzielczej Mleczarni Spomlek czasem wytężonej pracy i zmian na szczeblu produkcyjnym.
Rok 2016 przejdzie do historii mleczarstwa. Pierwsza jego połowa jako bardzo trudny czas dla producentów i przetwórców mleka, zaś druga to czas nagłych wzrostów cen mleka i jego przetworów. Dla mleczarni Spomlek (SM) miniony rok zakończył się bardzo dobrym wynikiem finansowym z przychodami na poziomie 496 mln zł. O 8% w stosunku do roku poprzedniego wzrosła ilość skupowanego mleka. Przyczyną wzrostu było zwiększenie produkcji mleka u dostawców oraz rozwój bazy surowcowej w oddziale Chojnice i Młynary. – Zrobimy wszystko, żeby następne 12 miesięcy przyniosły nam przynajmniej tyle samo pozytywów, co rok 2016. Będzie to potwierdzeniem zadowolenia członków naszej spółdzielni i klientów, na czym zależy nam najbardziej – mówi Edward Bajko, Prezes Zarządu spółdzielni.

czytaj więcej »

© bychawa (osm)

Bychawa (OSM): Jeżeli chcemy utrzymać jakość masła w procesie jego produkcji nie możemy nic zmieniać

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2017-05-08 09:26:16

– Nasza spółdzielnia powstała w 1928 roku i pierwszym produktem było masło, produkowane w masielnicy dębowej. Obecnie nadal jest to tradycyjna metoda produkcji, tylko zmaślanie odbywa się w masielnicy ze stali szlachetnej – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Zofia Popławska, Prezes Zarządu spółdzielni Bychawa (OSM). – Każde masło Extra zawiera 82% tłuszczu mlecznego, ale jego smak oraz zapach jest inny u każdego producenta. Sekret tego to jakość śmietanki – czyli jakość surowca – mleka. Nasz surowiec pochodzi z terenów Lubelszczyzny – czystego ekologicznie, z gospodarstw niskotowarowych, gdzie żywienie oparte jest na własnej bazie paszowej. Następnym czynnikiem jest proces dojrzewania śmietany – odpowiedni dobór kultur bakterii mlekowych, czas, temperatura i proces zmaślania. Dobry surowiec i odpowiednie sterowanie procesem technologicznym to praca maślarza z doświadczeniem, a efekt to zapach: czysty, mlekowy, lekko orzechowy – to wyróżnia nasze masło na półce.

czytaj więcej »

© sertop

Sertop: Stale rośnie zainteresowanie produktami naszej marki

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2017-05-08 09:17:19

– Głównym odbiorcą naszych serów topionych są konsumenci związani z naszą marką od wielu lat, którzy nie wyobrażają sobie codziennego śniadania bez kostki serka topionego Sertop – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Aneta Będkowska, Kierownik Biura Marketingu i Współpracy z Klientem w Sertop. – Drugą grupę stanowią konsumenci, żyjący w mocno kulinarnym rytmie, dla których nasze serki są bazą do tworzenia różnego rodzaju posiłków.

czytaj więcej »

© spomlek (sm)

Spomlek (SM): Oferta premium lojalizuje konsumentów placówki handlowej

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2017-05-04 15:56:29

– Sery premium najłatwiej jest zmierzyć szerokością lady jaką zajmują. W zależności od formatu sklepu jest to od 10 do 20% lady. Są to produkty wyżej marżujące, ale i rotujące nieco wolniej niż sery śniadaniowe – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Emilia Pożarowszczyk, Kierownik ds. Marketingu i PR w Spomlek (SM). – Ciężko oszacować potencjał rynku, jedno co z pewnością przemawia za atrakcyjnością tej kategorii, to fakt, iż stale odnotowuje się kilkuprocentowy wzrost w jej obszarze.

czytaj więcej »

© hochland polska

Hochland Polska: 70% rynku serów topionych

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2017-05-04 15:53:15

– Sery topione to kategoria, o której trzeba konsumentowi przypominać. Obecnie sery topione powracają do walki o podniebienia. Hochland jest absolutnym liderem w tej kategorii, 70% sprzedaży serów topionych w Polsce to Hochland, który zbudował silną pozycję rynkową i zaufanie konsumentów dwiema cechami: smakiem i praktycznością – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager Hochland Polska. Sery Hochland są wyznacznikiem standardów jakościowych i sztandarową kategorią marki Hochland, utrzymującą pozycję lidera rynkowego od lat. W kwestii smaku, bezkompromisowe pozostaje hasło reklamowe „To jest pyszne”, natomiast format produktu, jak i opakowanie oddają praktyczność.

czytaj więcej »

© piaski (osm)

Piaski (OSM): Popyt na produkty naturalne pomógł masłu

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2017-05-04 15:46:13

– Obecnie panujący trend „ku naturze” najłatwiej zauważyć w przypadku produktów, po które sięgamy na co dzień. Coraz więcej konsumentów, dbając o to aby na ich talerze trafiała tylko wartościowa, sprawdzona żywność bez dodatku konserwantów i ulepszaczy, starannie wybiera wszystkie produkty – mówi w rozmowie z Forum Mleczarskim Handel Mirosław Domański, Prezes Zarządu spółdzielni Piaski (OSM). – Tak jest również w przypadku masła, po które wielu konsumentów sięga niemal każdego dnia, wykorzystując je, nie tylko do smarowania pieczywa, ale również smażenia, pieczenia itp. Nic dziwnego, prawdziwe masło jest bowiem łatwo przyswajalnym tłuszczem zwierzęcym, a w jego składzie nie znajdziemy żadnych dodatków chemicznych. Konsumenci mają świadomość, że masło jest także źródłem cennych dla zdrowia witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E i K.

czytaj więcej »

© danone

Nowy potencjał fabryki Danone w Bieruniu

Źródło: Danone   Dodano: 2017-04-24 22:37:26

W pierwszym kwartale br. zakończył się intensywny, dwuletni okres zmian w obszarze modernizacji procesów produkcyjnych w zakładzie w Bieruniu. Zmiany są wynikiem nowej strategii Danone, która zakłada specjalizację wszystkich europejskich fabryk. Dzięki temu obecnie powstaje tutaj 269 rodzajów jogurtów i serków z polskiego mleka, które trafiają do ponad 20 krajów. Rozszerzenie oferty wymagało instalacji nowych linii produkcyjnych oraz modernizacji części dotychczas istniejących. Zmiany wpłynęły także na 26 procentowy wzrost liczby miejsc pracy w fabryce.

czytaj więcej »

© fmh

GUS: Ceny surowca w marcu 2017 nieco niższe niż w lutym

Źródło: KZSM Zw. Rew.   Dodano: 2017-04-24 11:47:41

Według Głównego Urzędu Statystycznego cena skupu mleka w marcu 2017 roku wyniosła 131,49 zł/1 hl i była wyższa o 24,2 % niż w marcu 2016 r. i o 0,8 % niższa od ceny wypłaconej w lutym 2017 r.

czytaj więcej »

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25