Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności: kraj - przetwórcy (strona 10 z 14)

© łowicz (osm)

Łowicz (OSM): Produkty bezlaktozowe to dobra opcja dla części osób starszych

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2017-11-23 21:51:35

– Łowickie mleko bez laktozy o zawartości tłuszczu 1,5% to propozycja dla tych, których organizm nie radzi sobie z trawieniem laktozy – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Joanna Kołodyńska, Kierownik Działu Marketingu mleczarni Łowicz (OSM). – Dodanie do mleka enzymu laktaza odpowiedzialnego za rozkładanie cukru mlecznego, eliminuje przykre dolegliwości trawienne, które występują po spożyciu nabiału u osób z nietolerancją laktozy. Warto pamiętać, że z wiekiem organizm ludzki wytwarza coraz mniej tego enzymu – najwięcej laktazy mamy w układzie trawiennym w wieku niemowlęcym, później jej aktywność maleje. Bez działania laktazy cukier mleczny zalega w organizmie i wywołuje zgagę, wzdęcia, biegunkę.

czytaj więcej »

© schur

Schur Flexibles Poland: Wprowadzamy nowe koncepcje opakowań

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2017-11-23 21:50:03

– Nieustannie pracujemy nad innowacyjnymi rozwiązaniami, które sprawdzą się w opakowaniach – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Marek Pawlak, Prezes Zarządu Schur Flexibles Poland. – W ostatnim czasie wprowadziliśmy folię otwórz/zamknij z barierą EVOH, która pozwala wydłużyć termin przydatności do spożycia. Biorąc pod uwagę, że 1/3 wytwarzanej żywności na świecie nigdy nie jest skonsumowana jest to dość poważny problem, z którym musimy się zmierzyć.

czytaj więcej »

Mleczarnia Piaski (OSM) wprowadza nowe produkty bezlaktozowe

Źródło: Piaski (OSM)   Dodano: 2017-11-23 14:23:07

Mleczarnia Piaski (OSM) w odpowiedzi na potrzeby konsumentów wprowadza na rynek produkty bezlaktozowe – kefir oraz jogurt typu greckiego bez laktozy
– Cały czas wnikliwie obserwujemy trendy w branży mleczarskiej, co pozwala nam szybko i skutecznie reagować na potrzeby współczesnych konsumentów. Według statystyk aż co trzeci Polak cierpi na nietolerancję laktozy, dlatego z myślą o naszych klientach zdecydowaliśmy się wprowadzić na rynek produkty bezlaktozowe – mówi Mirosław Domański, Prezes Zarządu mleczarni Piaski (OSM)

czytaj więcej »

© hochland polska

Hochland Polska: Handel niechętnie akceptuje zmiany kosztów

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2017-11-21 09:47:15

– Upływający rok to rok przede wszystkim bardzo wysokich cen surowców. Wysokie ceny mleka i ceny masła na rynku oczywiście nie ułatwiają pracy – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager Hochland Polska. – Zmieniającą się koniunktura międzynarodowa i krajowa, najpierw deficyty, a potem znów nadwyżki mleka: taka sytuacja negatywnie wpływa na planowanie zakupowe i ekonomiczne biznesu. Jednocześnie handel – znajdując się również w bardzo konkurencyjnym środowisku – z wielką niechęcią akceptuje te zmiany kosztów.

czytaj więcej »

© prudnik (osm)

Prudnik (OSM): To był dobry rok dla cen mleka, konsumpcji i dla eksportu nabiału

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2017-11-11 15:18:45

– Rok 2017 był dobrym rokiem dla polskiego, a także światowego mleczarstwa. Znacząco wzrosły ceny skupu mleka, jak i ceny surowca na wolnym rynku – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Ryszard Kochel, Dyrektor ds. Sprzedaży w Prudnik (OSM). – Sukcesywnie wzrastała konsumpcja produktów mleczarskich w kraju i na świecie. Szczególny wzrost odnotowały Chiny, znacząco wzrosła konsumpcja masła w USA. Rosnący eksport do tych krajów miał znaczący wpływ na kształtowanie się rynku w Polsce i UE. Polskie mleczarnie ugruntowały swoją pozycję w kraju, w Europie, a największe także na świecie. Produkty polskiego mleczarstwa nieustannie zdobywają nowe rynki i uznanie konsumentów na całym świecie. Oferta dla polskiego konsumenta obfitowała w wiele nowości. Polskie spółdzielnie mleczarskie dotrzymują kroku europejskim i światowym liderom, często nawet ich wyprzedzają pod kątem innowacyjności i jakości produktów.

czytaj więcej »

© lowicz (osm)

Łowicz (OSM): Proponujemy odważne połączenia smakowe jogurtów

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2017-11-11 15:05:33

– Jogurt, to według zaleceń dietetyków produkt, który należy spożywać codziennie. Pomaga w regeneracji flory bakteryjnej jelit, a tym samym zwiększa odporność na infekcje – mówi Joanna Kołodyńska, Kierownik Działu Marketingu w mleczarni Łowicz (OSM). – Łowicz (OSM) wprowadza na rynek nowość wśród produktów fermentowanych do picia – są to trzy smaki jogurtu z dodatkiem warzyw, owoców i zbóż. Nowe jogurty możemy zaliczyć do kategorii produktów śniadaniowych. Są zdrowym źródłem energii, a dzięki zawartości orkiszu i otrębów żytnich dostarczają błonnika, niezbędnego do prawidłowego przebiegu procesu trawienia.

czytaj więcej »

© torpol
© torpol

Torpol: Worki z nadrukiem stają się opakowaniami targowymi

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2017-11-11 14:37:06

– Dotychczas w Polsce i na świecie worek papierowy z wkładką polietylenową do pakowania proszkowanych produktów mlecznych kojarzony był tylko z prostym, szarym opakowaniem z jednokolorowym nadrukiem – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Monika Lipska, Dyrektor Handlowy w firmie Torpol. – Worki papierowe były traktowane wyłącznie jako opakowanie transportowe. Uważna obserwacja trendów w produkcji i handlu produktów proszkowanych w mleczarstwie, skłoniła nas do zainwestowania w drukarnię wielokolorową.

czytaj więcej »

© kosów lacki (osm)
© kosów lacki (osm)

90 lat Spółdzielni Kosów Lacki (OSM) – plany i inwestycje

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2017-11-10 08:07:57

Spółdzielnia Kosów Lacki (OSM) funkcjonuje na rynku od 1926 roku. Wieloletnie doświadczenie w produkcji, jak również świeże spojrzenie na potrzeby rynku pozwalają tworzyć produkty smaczne i zdrowe o najwyższej jakości w oparciu o tradycyjne metody produkcji. W 2016 roku spółdzielnia obchodziła 90-lecie swojej działalności, czas podsumowań, jak również nowych wyzwań. Wprowadzenie nowego produktu tj. Sera Fitness, o obniżonej zawartości tłuszczu do 5% i wysokiej zawartości białka i wapnia, było odpowiedzią na zapotrzebowanie rynku, a także kluczem do utworzenia linii produktów premium i prozdrowotnych.

czytaj więcej »

© euroser

Euroser Dairy Group: Konsumenci coraz bardziej otwarci na sery pleśniowe

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2017-11-06 15:25:24

– Obserwując sprzedaż serów pleśniowych możemy powiedzieć, że na stałe do jadłospisów polskich konsumentów wpisały się sery francuskie z porostem białej pleśni – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Magdalena Lewalska, Research & Development Manager w Euroser Dairy Group. – W naszym portfolio znajduje się również gama serów Frenchi, z której konsumenci mogą posmakować francuskiego brie i camembert. Zauważalny rozwój notuje też kategoria serów z przerostem niebieskiej pleśni, ale konsumenci nadal częściej wybierają sery o łagodniejszym smaku.

czytaj więcej »

© łowicz (osm)

Łowicz (OSM): Chcemy wykorzystać potencjał produktów i dać satysfakcję właścicielom spółdzielni

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2017-10-30 10:20:53

– Dzisiaj rynek branży spożywczej charakteryzuje się dużą dynamiką. Musimy działać szybko, trafnie oceniać sytuację i reagować na potrzeby konsumenta – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Tomasz Walerjańczyk, Dyrektor Handlowy mleczarni Łowicz (OSM). – Łowicz (OSM) to spółdzielnia z ponad 100-letnią historią, polskim kapitałem oraz bardzo dużym potencjałem. Wyróżnia nas wieloletnie doświadczenie, zaawansowane technologie, zaplecze i mnóstwo energii do pracy.
Dzisiaj jesteśmy na początku drogi, aby działalność spółdzielni dostosować do wymogów rynku i uwarunkowań ekonomicznych. Mleczarnia zmieniła się na wielu płaszczyznach jednocześnie. Wszystko się dzieje bardzo dynamicznie, ale jesteśmy na to przygotowani. Celem nadrzędnym jest cena skupu mleka satysfakcjonująca właścicieli spółdzielni – podkreśla Tomasz Walerjańczyk.

czytaj więcej »

© hochland polska

Niejedzenie produktów z laktozą stało się modne

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2017-10-30 10:09:37

– Dynamika wzrostu kategorii produktów bezlaktozowych rośnie, bowiem coraz więcej osób choruje i cierpi z powodu nietolerancji laktozy, a to jest główna przyczyna unikania tych elementów w diecie. Laktoza może być silnym alergenem – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager Hochland Polska. – Konkretne zalecenia dietetyczne dla osób chorych i ewentualnie poszukujących nabiału bez laktozy zależą od postaci nietolerancji laktozy, nasilenia objawów i wieku chorego. Dieta przy nietolerancji laktozy jest formą leczenia objawowego i jest przeznaczona dla wszystkich cierpiących lub chorych, których organizm nie trawi cukru mlecznego.

czytaj więcej »

© fm
© spomlek (sm)

Spomlek (SM) rozpoczął produkcję izolatów białek serwatkowych WPI

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2017-10-26 16:49:35

Jak podaje mleczarnia, spółdzielnia mleczarska Spomlek będzie pierwszym w kraju producentem tak wyrafinowanego produktu.
Whey Protein Isolate (WPI) jest najlepszą formą białek serwatki, zawiera ponad 90% białka przy bardzo niskiej zawartości tłuszczu i węglowodanów. Produkt ma najwyższą wartość biologiczną spośród wszystkich znanych białek. Wytwarzany jest z serwatki, która powstaje przy produkcji sera.

czytaj więcej »

© piaski (osm)

Piaski (OSM): Coraz więcej konsumentów chce śmietany bez dodatków

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2017-10-25 10:50:59

– Śmietana na stałe zagościła w naszych kuchniach jako ważny składnik zup, sosów lub innych potraw. Nie dziwi więc fakt, że na sklepowych półkach pojawia się coraz więcej propozycji od różnych producentów. Mając do wyboru całą gamę tego typu produktów, konsumenci mają często problemy z wyborem najbardziej wartościowego z nich – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Andrzej Grochoła, Kierownik Marketingu w Piaski (OSM).

czytaj więcej »

© hortimex

Hortimex Plus: Trend „Free from” impulsem do rozwoju nowych produktów

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2017-10-20 20:45:08

– Od ponad 50 lat obserwujemy na świecie sukcesywny wzrost występowania alergii pokarmowych. Problem ten dotyczy zarówno dzieci, jak i dorosłych – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Karolina Kurzawa, Menedżer Rozwoju Produktu w firmie Hortimex Plus. – Osoby dotknięte schorzeniami na podłożu alergicznym szukają produktów, które spełnią ich potrzeby żywieniowe. Wolne od laktozy lub glutenu, to hasła, które coraz częściej spotykamy na etykietach produktów spożywczych, w tym na produktach nabiałowych. Żywność tego typu znajduje się w kręgu zainteresowania osób prowadzących zdrowy i aktywny tryb życia. Rezygnują one świadomie ze spożywania alergenów, podążając za modą na diety typu „free from”. Producenci wychodząc naprzeciw tym wymaganiom, projektują produkty wolne od alergenów.

czytaj więcej »

© fm

KZSM Zw. Rew i KSM interweniują w MRiRW ws zapasów OMP

Źródło: KZSM Zw. Rew.   Dodano: 2017-10-20 20:32:40

Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Zw. Rew. (KZSM Zw. Rew.) i Krajowe Stowarzyszanie Mleczarzy wystosowały pismo do Krzysztofa Jurgiela, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie złej sytuacji na rynku odtłuszczonego mleka w proszku. Organizacje reprezentujące branżę mleczarską uważają, że najpilniejszą obecnie sprawą jest doprowadzenie do redukcji zapasów mleka w proszku – zwłaszcza tego najstarszego. Ponadto KZSM Zw. Rew. i KSM proponują również inne szczegółowe działania w tej sprawie m.in. skierowanie na pasze lub dopłaty w celu przetworzenia na kazeinę i twaróg, ewentualnie dopuszczenie do przetargu na upłynnienie zapasów poza krajami UE.

czytaj więcej »

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25