Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności: kraj - przetwórcy (strona 1 z 12)

Łowicz (OSM) sięga po klientów w grupie wegan, wegetarian i fllexitarian

Źródło: Łowicz (OSM)   Dodano: 2019-05-17 14:45:54

W odpowiedzi na rosnące zainteresowanie konsumentów żywnością pochodzenia roślinnego mleczarnia Łowicz (OSM) wprowadza do oferty wyjątkową gamę produktów pod marką „Bez deka mleka”. Są to roślinne alternatywy dla tradycyjnych serów oraz serków do smarowania.

– Obserwujemy trendy konsumenckie i wychodzimy im naprzeciw. Pokazujemy, że dzięki zaawansowanej technologii i doświadczeniu w produkcji tradycyjnych serów jesteśmy w stanie zaoferować wysokiej jakości produkty będące roślinnymi alternatywami dla tradycyjnych produktów.

Gwarancją wspomnianej jakości oraz tego, że są to produkty odpowiednie dla wegan jest otrzymany certyfikat V-Label. Niezwykła smakowitość produktów oraz oryginalne kompozycje smakowe sprawiają, że jest to propozycja dla wszystkich tych, którzy rezygnują lub ograniczają produkty odzwierzęce i chcą urozmaicić swoją dietę – wegan, wegetarian i coraz szerszej grupy flexitarian – mówią przedstawiciele mleczarni Łowicz (OSM).

czytaj więcej »

© mlekpol (sm)

Mlekpol (SM): Bez wsparcia na poziomie rządu przedsiębiorcy nie mogą dalej rozwijać biznesu w handlu z Chinami

Źródło: Mlekpol (SM)/V5   Dodano: 2019-05-16 11:05:59

– Potrzebujemy spójnej, wypracowanej z przedsiębiorcami, konsekwentnie wdrażanej strategii gospodarczej państwa polskiego wobec Chin. Wstrzymywanie się z decyzjami na linii UE-USA- Chiny i zbyt rzadkie i nieregularne spotkania na wysokim szczeblu władz nie sprzyjają zmniejszaniu się deficytu w wymianie handlowej z Chinami. Polscy przedsiębiorcy i ich chińscy partnerzy potrzebują wsparcia i zaangażowania na poziomie rządu i nie mogą dalej rozwijać biznesu „w pojedynkę” – powiedziała Małgorzata Cebelińska podczas panelu 9. edycji forum współpracy gospodarczej Polska-Chiny w ramach Europejskiego Kongresu Gospodarczego w Katowicach. Z tym wnioskiem zgodził się profesor Grzegorz Kołodko, który podkreślił, że bez wyraźnego zaangażowania władz na szczeblu polskiego rządu, nie ma możliwości budowania i rozwijania relacji handlowych z Chinami.

czytaj więcej »

© gis

Dwa sery z surowego mleka wycofane. Francuzi mówią wprost - sery z mleka surowego nie dla dzieci poniżej 5. roku życia

Źródło: gis, ouest-france.fr   Dodano: 2019-05-13 11:21:34

Wycofanie przez GIS w Polsce serów z surowego mleka Saint Felicien oraz Saint Marcellin firmy Fromagerie Alpine z powodu możliwego zanieczyszczenia bakteriami Escherichia coli może nie odbiło się wielkim echem w Polsce z racji znikomego spożycia takich produktów. Warto przypomnieć jednak, że w wyniku postępowania epidemiologicznego oraz śledzenia dystrybucji podejrzanych produktów we Francji stwierdzono, że spożycie ww. serów wiąże się z wystąpieniem kilkunastu przypadków zespołu hemolityczno-mocznicowego u konsumentów. Sery wymienione w ostrzeżeniu, wyprodukowane z surowego mleka krowiego mogą być zanieczyszczone bakterią Escherichia coli wytwarzającą toksynę Shiga (STEC). W związku z powyższym producent francuska firma Fromagerie Alpine podjęła decyzję o wycofywaniu wszystkich partii tych serów począwszy od partii o numerze 032 do partii o numerze 116. Cześć tych produktów była sprzedawana pod markami własnymi dystrybutorów.

czytaj więcej »

Grupa Polmlek bierze Lacpol

Źródło: pb.pl   Dodano: 2019-04-10 15:59:50

Trwająca od dłuższego czasu – i niemal zakończona powodzeniem w ubiegłym roku próba przejęcia kontroli nad Lacpolem – ostatecznie się udała. Grupa Polmlek kupiła firmę Rolmlecz, a przez to uzyskała kontrolę nad Grupą Lacpol. Tym samym udało się to, co nie udało się dwóm największym polskim spółdzielniom mleczarskim.

Grupa Lacpol była trudnym podmiotem do przejęcia z uwagi na skomplikowaną i rozdrobnioną grupę udziałowców. Największe firmy mleczarskie próbowały od lat dokonać przejęcia faktycznej kontroli nad Lacpolem, którego największym walorem są kontrakty zagraniczne w obszarze commodity oraz instalacje produkcyjne, ale tylko w wybranych lokalizacjach. Los kilku lokalizacji może być więcej jak niepewny.

czytaj więcej »

© mlekpol (sm)

Tadeusz Romańczuk, Wiceminister Rolnictwa i Rozwoju Wsi gościem mleczarni Mlekpol (SM)

Źródło: Mlekpol (SM)/V5   Dodano: 2019-04-02 13:00:55

28 marca w posiedzeniu Rady Nadzorczej Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol (SM) w Grajewie uczestniczył Tadeusz Romańczuk, Wiceminister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Spotkanie było okazją do przedstawienia osiągnięć lidera polskiego rynku mleka i bezpośredniego dialogu gościa z producentami mleka oraz Radą Nadzorczą i Zarządem czołowej polskiej Spółdzielni Mleczarskiej.

Podczas posiedzenia mleczarnia Mlekpol (SM) zaprezentowała wyniki gospodarcze spółdzielni i aktualną sytuację w skupie mleka. Spółdzielnia może pochwalić się rekordowym skupem mleka w 2018 r., który wyniósł 1 miliard 826 milionów litrów. Szacuje się, że w 2019 będzie to ponad 1,9 mld, a w 2020 przekroczy 2 mld litrów. Dziś dynamika skupu wynosi ponad 7%.

czytaj więcej »

Polska Izba Mleka tworzy standard dla certyfikatu „Wolne od GMO”

Źródło: Polska Izba Mleka   Dodano: 2019-03-29 14:23:10

Wiedza na temat wpływu GMO (Genetically Modified Organism) na człowieka jest nieustannie rozwijającym się obszarem nauki, a badania naukowe niemal każdego dnia dostarczają nowej wiedzy w tym zakresie. Jednocześnie powszechnie znane są obawy konsumentów odnośnie jakiejkolwiek obecności żywności zmodyfikowanej. Można nawet powiedzieć, że rośnie presja ze strony społeczeństwa, aby wyraźnie oznaczyć towar wyprodukowany bez użycia GMO. Wielu producentów w odpowiedzi na to zapotrzebowanie zdecydowało się na produkcję właśnie takiego mleka.

czytaj więcej »

© forum mleczarskie

Ceny surowca za luty 2019 r

Źródło: KZSM Zw. Rew za GUS   Dodano: 2019-03-29 11:44:44

Według Głównego Urzędu Statystycznego (GUS) cena skupu mleka w lutym 2019 r. wyniosła 138,13 zł/1 hl i była wyższa o 2,1% niż w lutym 2018 r. Cena skupu mleka w odniesieniu do stycznia 2019 r. była o 1,9% niższa.

czytaj więcej »

© mlekovita

Mlekovita w jubileuszowym 2018: rok rozwoju, pełen wyzwań, nowości i sukcesów

Źródło: Grupa Mlekovita   Dodano: 2019-03-20 11:23:30

Podczas Walnego Zgromadzenia Przedstawicieli Członków Spółdzielni Mleczarskiej Mlekovita, które odbyło się 19 marca 2019 r., Prezes Zarządu Dariusz Sapiński przedstawił sprawozdanie z działalności firmy wraz z wynikami roku 2018 – roku jubileuszu 90-lecia. 

– Rok 2018 rok mogę uznać za wyjątkowy, pełen wyzwań i intensywnego rozwoju Mlekovity. Znaczący, gdyż oddaliśmy w tym roku nową część zakładu: Fabrykę Proszków Mlecznych, tym samym zwiększając swoją zdolność produkcyjną i zatrudniając ponad 100 nowych pracowników. W efekcie poprawiliśmy wyniki firmy, z czego jestem bardzo zadowolony, ponieważ podsumowanie ubiegłego roku pokazuje, że 2018 r. był kolejnym, w którym Mlekovita może pochwalić się dobrą kondycją – mówi Prezes Zarządu Grupy Mlekovita Dariusz Sapiński.

czytaj więcej »

© hochland polska

Hochland Polska na rynku HoReCa

Źródło: Hochland Polska   Dodano: 2019-03-12 10:29:44

Rośnie znaczenie rynku gastronomicznego dla firmy Hochland Polska. Rozrasta się dział Food Service, powiększa się oferta produktów pod marką Hochland Professional, powstała strona internetowa www.hochlandprofessional.pl. Hochland Polska jest wartościowym liderem rynku serów w Polsce. W ofercie firmy znajdują się sery kremowe topione, twarogowe, żółte dojrzewające, pleśniowe i wiele innych.

czytaj więcej »

© agro-top (pph)

Agro-Top (PPH): Konsumenci i gastronomia coraz częściej wybierają tłuszcze wyższej jakości

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2019-03-07 16:23:20

– Rozwój trendów kulinarnych, popularyzacja gotowania w mediach, a przede wszystkim powrót do używania przez szefów kuchni tradycyjnych tłuszczów, spowodowały duży wzrost zainteresowania smalcem gęsim i kaczym, wieprzowym, a nawet tłuszczem wołowym – mówi Anna Obłoza, Key Account Manager w firmie Agro-Top (PPH). – Co za tym idzie, zwiększa to zainteresowanie naszymi produktami oraz podnosi świadomość kulinarną konsumentów.

Większa wiedza na temat produktów, ich pochodzenia, zastosowania i oczywiście walorów powoduje, że konsumenci chętniej sięgają po produkty, mające pozytywny wpływ na ich zdrowie, jak również produkty „modne”. Należy podkreślić, że tłuszcze zwierzęce są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, ułatwiają wchłanianie witamin jak również są nośnikiem smaku. Do pieczenia, gotowania czy smażenia warto wybrać tłuszcze odporne na działanie wysokiej temperatury, np. Smalec gęsi, który słusznie zyskał międzynarodową sławę produktu Top w przygotowywaniu opiekanych ziemniaków.

czytaj więcej »

© forum mleczarskie

Ceny surowca w styczniu bez zmian

Źródło: KZSM Zw. Rew za GUS   Dodano: 2019-03-01 19:43:24

Według Głównego Urzędu Statystycznego (GUS) cena skupu mleka w styczniu 2019 r. wyniosła 140,77 zł/1 hl i była niższa o 0,9% niż w styczniu 2018 r. Cena skupu mleka  w odniesieniu do grudnia 2018 r. pozostała na tym samym poziomie.

czytaj więcej »

© flowcrete

Flowcrete Polska: Antybakteryjny charakter i odporność na szok termiczny to podstawa wyboru posadzki

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2019-02-26 11:20:55

– W zakładach mleczarskich, zwłaszcza w pomieszczeniach, w których stale panują niskie temperatury, warto stosować specjalistyczne, antybakteryjne posadzki żywiczne, które pozwalają zachować wysoki poziom higieny, a przy tym skutecznie chronią podłoże przed szokiem termicznym – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Piotr Jakóbczak, Dyrektor Sprzedaży w firmie Flowcrete Polska. – Tzw. szok termiczny, czyli gwałtowna zmiana temperatury, występuje np. w czasie mycia schłodzonej posadzki ciepłą wodą lub parą wodną. Może dotyczyć też powierzchni znajdujących w pobliżu otwieranych drzwi od chłodni.

czytaj więcej »

Gostyń (SM) rozpocznie produkcję serów długodojrzewających

Źródło: wiescirolnicze.pl   Dodano: 2019-02-19 15:21:33

W wywiadzie dla portalu wiescirolnicze.pl Grzegorz Grzeszkowiak, Prezes Zarządu mleczarni Gostyń (SM) nadmienił, że spółdzielnia zrezygnuje z produkcji mleka płynnego UHT i pasteryzowanego w kartonikach.

czytaj więcej »

© forum mleczarskie
© forum mleczarskie

Kosów Lacki (OSM) otwiera nową inwestycję

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2019-02-01 15:39:12

Andrzej Minarczuk, Prezes Zarządu mleczarni Kosów Lacki (OSM) w dniu 31 stycznia podpisał Akt Erekcyjny nowego budynku magazynowo-produkcyjnego. Inwestycji dokonano w ramach poddziałania 4.2. „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój”. Inwestycja trwała niecałe dwa lata.

 – Obiekt ma prawie 16 tys. m3 kubatury, 2 200 m2 powierzchni całkowitej i wysokość 9 m. Dotychczas powierzchnię magazynową mieliśmy podzieloną na 13 magazynów. Utrudniało to przygotowania towaru do dystrybucji. Obecnie stare powierzchnie magazynowe zostały wyłączone – powiedział Andrzej Minarczuk podczas uroczystej ceremonii otwarcia.

czytaj więcej »

© spomlek (sm)

Spomlek (SM) zwiększa rentowność sprzedaży i zyskuje na oszczędności energii

Źródło: Spomlek (SM)   Dodano: 2019-01-28 09:32:10

2018 rok zapisze się w historii mleczarni Spomlek (SM) pod względem rekordowej ilości sprzedanych serów. Mleczarnia odnotowała znaczący, bo aż 20% wzrost sprzedaży serów premium. Poza tym jako pierwsza firma w Polsce wprowadziła do sprzedaży izolat białek serwatkowych WPI.

Rok 2018 Spomlek może zdecydowanie zaliczyć do udanych. Ten czas upłynął pod znakiem licznych inwestycji w zakresie produkcji, umacniania pozycji lidera w segmencie serów premium oraz rozwoju działań z zakresu społecznej odpowiedzialności biznesu.

czytaj więcej »

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25