100 wydanie Forum Mleczarskie Handel
Aktualności kraj Aktualności świat Komunikaty prasowe
Raporty Wywiady Galerie
więcej...
Kampanie Firmy Produkty
Podręcznik serowy ABC Nabiału Kontakt

Aktualności: kraj - przetwórcy (strona 1 z 18)

Walne Zgromadzenie Członków Polskiej Izby Mleka

Źródło: Polska Izba Mleka   Dodano: 2020-07-02 11:24:05

W dniu 30 czerwca br. w Warszawie odbyło się Walne Zgromadzenie Członków Polskiej Izby Mleka. Wydarzenie to było również okazją do spotkania przedstawicieli branży mleczarskiej zrzeszonych w Polskiej Izbie Mleka, wymiany poglądów oraz zapoznania się z działaniami realizowanymi przez PIM na rzecz sektora mleczarskiego.

Oprócz Członków PIM zaproszenie na to wydarzenie przyjął Krzysztof Jurgiel, poseł do Europarlamentu oraz dr Katarzyna Piskorz – Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii. Goście podkreślali dobrą współpracę z Polską Izbą Mleka oraz gotowość do wspólnych działań i wsparcia merytorycznego.

czytaj więcej »

© forum mleczarskie

Eksport nabiału z Polski nieznacznie spadł w okresie I-IV 2020 r.

Źródło: KOWR   Dodano: 2020-06-24 10:59:11

W pierwszych czterech miesiącach br. przychody z eksportu produktów mlecznych uzyskane przez krajową branżę mleczarską kształtowały się na poziomie niższym niż rok wcześniej. Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów w okresie styczeń-kwiecień 2020 r. wartość wywozu produktów mlecznych z Polski wyniosła 780 mln euro (3,37 mld zł) i była o 1% niższa niż przed rokiem. Jednocześnie na import tego asortymentu wydatkowano 353 mln euro (1,52 mld zł), o 1,5% mniej.

Dodatnie saldo obrotów handlowych artykułami mleczarskimi w okresie czterech miesięcy 2020 r. ukształtowało się na poziomie 427 mln euro (1,85 mld zł), o 1% niższym niż przed rokiem. Produkty mleczne z Polski tradycyjnie eksportowane były przede wszystkim do UE. W okresie czterech miesięcy 2020 r. udział tych krajów w wartości wywozu wyniósł 65% wobec 75% w 2019 r.

Jednocześnie wpływy uzyskane z eksportu do UE obniżyły się o 14%, do 510 mln euro.

czytaj więcej »

© sig
© sig

SIG: Redukujemy koszty produkcji i minimalizujemy wpływ na środowisko

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2020-06-22 09:29:45

– Firma SIG, będąca jednym ze światowych liderów wśród dostawców systemów napełniających oraz opakowań kartonowych (od 80 do 2000 ml) do aseptycznego rozlewu płynnej żywności i napojów, posiada pełen wachlarz rozwiązań pozwalających szybciej i efektywniej produkować produkty nabiałowe takie jak mleko czy też śmietana – mówi Forum Mleczarksiemu Biznes Karina Zawadzka Marketing Account Manager Poland & Nordics w firmie SIG. – SIG oferuje maszyny umożliwiające dostosowanie prędkości i wydajności linii produkcyjnych do potrzeb w danym momencie: np. 6000 do 24 000 sztuk opakowań na godzinę. Co więcej, standardem jest możliwość produkcji kilku pojemności jak i nierzadko kilku kształtów na jednym urządzeniu. Dzięki temu dajemy producentom możliwość zróżnicowania linii produktowych w zależności od kategorii, ich pozycjonowania rynkowego czy też kanału dystrybucji.

czytaj więcej »

© sertop

Sertop ze stałym zatrudnieniem

Źródło: Sertop / PR Club   Dodano: 2020-06-16 15:40:06

– Epidemia koronawirusa w znaczący sposób wpłynęła na funkcjonowanie całego Zakładu – mówi Julita Sobala Kierownik Działu Ekonomiki, Organizacji, Spraw Osobowych i OC w firmie Sertop. – Jako producent serków topionych zrobiliśmy wszystko, aby zapewnić ciągłość dostaw, tak aby nasze serki dotarły do polskich rodzin. Udało się to osiągnąć, jednak zwiększone środki bezpieczeństwa i zmiany w systemie pracy, wymusiły na nas wprowadzenie w trybie natychmiastowym wielu zmian. Dla nas, najważniejsze jest to, że podczas przystosowywania się do nowych realiów utrzymaliśmy poziom zatrudnienia na niezmienionym poziomie.

czytaj więcej »

© schur flexibles

Schur Flexibles Poland: Nie tylko cena jednostkowa opakowania się liczy

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2020-06-15 09:34:53

– Opakowania oszczędzające środowisko są jednym z głównych obszarów zainteresowań klienta – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Marek Pawlak, Managing Director w firmie Schur Flexibles Poland. – Na kwestie ekonomiczne trzeba spojrzeć wielowymiarowo i brać pod uwagę koszty, które nie są widoczne na pierwszy rzut oka. Naszą rolą jest edukacja klientów, podkreślanie, że nie tylko cena jednostokowa opakowania w tym aspekcie jest ważna, lecz także inne opłaty, których w niedługim czasie będą się mogli spodziewać.

czytaj więcej »

© hortimex

Hortimex: Redukcja cukru w produktach to teraz cel całej branży

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2020-06-08 10:03:32

– Redukcja cukru, czysta etykieta, zdrowy styl życia oraz poszukiwanie prozdrowotnych właściwości żywności to główne trendy konsumenckie – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Marek Dobosz, Menedżer Produktu w firmie Hortimex. – Mleko oraz przetwory mleczne znajdują się na czwartym poziomie piramidy żywienia i powinny być spożywane 2-3 razy dziennie w celu zachowania prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nabiał jest dobrym źródłem witamin i składników mineralnych oraz dostarcza pełnowartościowego białka. Niestety część produktów – jak na przykład słodzone desery czy napoje fermentowane – zawierają ogromne ilości cukru (ok 12 g na 100 ml), co negatywnie wpływa na dobry wizerunek wyrobów mleczarskich. W związku z powyższym, popularne są zapytania od zakładów mleczarskich oraz producentów wsadów owocowych o rozwiązania redukujące cukier. Dotychczas zainteresowane były głównie mniejsze zakłady, bardziej elastycznie reagujące na trendy konsumenckie. Obecnie temat jest na tyle popularny, że stał się celem całej branży, narzucany jest także przez sieci handlowe na producentów marek własnych.

czytaj więcej »

© hochland polska

Hochland kupił grunty i lokale przemysłowe w Kaźmierzu 

Źródło: Hochland Polska   Dodano: 2020-05-29 15:14:40

Zarząd Hochland Polska po wielu latach starań, 28 maja 2020 roku kupił grunty i istniejące obiekty mleczarni Jana, położone w Kaźmierzu, bezpośrednio obok siedziby Hochland. Przejęcie tego obszaru, który obejmuje łącznie 2,47 ha gruntów, ma kluczowe znaczenie dla przyszłych planów rozwoju i rozbudowy, pomagając jednocześnie poprawić bezpieczeństwo przeciwpożarowe zakładu Hochland. Dalsze plany firmy obejmują remont obiektu.

– Jesteśmy szczególnie zadowoleni, że w trakcie tej transakcji udało nam się przyciągnąć większość lokalnych pracowników spółdzielni mleczarskiej do przyłączenia się do Hochland. W tych trudnych czasach oznacza to stabilną i bezpieczną przyszłość dla nich i ich rodzin. Dołożymy wszelkich starań, aby powitać ich serdecznie – od połowy czerwca – w naszej rodzinie Hochland – komentuje Jacek Kostka, Dyrektor Finansowy Hochland Polska, który kierował projektem.

czytaj więcej »

© łowicz (osm)

Łowicz (OSM) łączy w ochronie środowiska

Źródło: Łowicz (OSM)   Dodano: 2020-05-29 11:12:38

– Jako pierwsza w Polsce mleczarnia Łowicz (OSM) podjęła się wdrożenia opakowań przyjaznych dla klimatu. Pierwszym produktem, który zamknięto w opakowaniu z surowców odnawialnych jest Mleko UHT 3,2% o pojemności 1 l. Opakowanie to jest dobrym i świadomym wyborem dla środowiska, ponieważ: w 88% składa się z surowców odnawialnych, emisja CO2 związana z produkcją tego opakowania została zmniejszona o 21%, karton w 69% wykonany został z papieru z włókien drzewnych z certyfikowanych lasów FSC i innych kontrolowanych źródeł. Dodatkowo zakrętka wykonana została z biotworzywa z trzciny cukrowej. Opakowanie nadaje się do recyklingu – czytamy w komunikacie mleczarni Łowicz (OSM).

 

czytaj więcej »

Radomsko (OSM): Wspiera Nasze

Źródło: Radomsko (OSM)   Dodano: 2020-05-26 11:54:50

– Kiedy po raz pierwszy pojawiły się informacje o nadchodzącym zagrożeniu epidemicznym, świat nie dowierzał, dopiero w późniejszej fazie przewartościowało to całe nasze dotychczasowe życie – mówią przedstawiciele mleczarni Radomsko (OSM). – Musieliśmy się zmienić z dnia na dzień, a po jakimś czasie zacząć się przystosowywać do nowej rzeczywistości. Wiele firm nie wytrzymało takiego załamania. Cały świat jakby zatrzymał się w miejscu. Pojawiały się pytania, „co robić”, „co dalej”, „jak teraz będzie”. Nie było żadnej odpowiedzi, a przecież życie toczy się dalej. Po pewnym czasie, kiedy odrętwienie nieco minęło i zaczęliśmy się oswajać, pojawiły się pierwsze strategiczne rozwiązania, wynikające z prostego monitorowania przebiegu zdarzeń. W pierwszej fazie epidemii było już wiadomo, które gałęzie przemysłu są niezbędne do codziennego funkcjonowania, bez których nie możemy się obejść. Te firmy przetrwały. Potem była faza przesiewu, a na końcu decyzje, dla niektórych ostateczne.

– Dla nas jako polskiego producenta (Radomsko OSM – przyp. autora) nabiału oczywistym było, że trzeba się jakoś zorganizować. Bardzo szybko uświadomiliśmy sobie, że łatwo nie będzie i że to jest moment, żeby się zjednoczyć z innymi firmami. Kiedy ruszyła ogólnopolska kampania #KupujŚwiadomie, oczywiście do niej dołączyliśmy, ale w pewnym momencie postanowiliśmy pójść dalej i rozwinąć się na własnym podwórku. Zaczęliśmy rozmawiać z naszymi partnerami biznesowymi. Wspólnym mianownikiem naszych rozmów było stwierdzenie, że powinniśmy się wspierać. Zjawisko izolacji znacząco się do tego przyczyniło. Wtedy powstał hashtag #WspierajmyNasze.

czytaj więcej »

© pim

Standard PIM „Bez GMO” zyskuje uznanie

Źródło: PIM   Dodano: 2020-05-21 11:22:47

Konsumenci na półkach sklepowych poszukują polskiej żywności, która jest zdrowa, bezpieczna oraz najwyższej jakości. Ważny jest smak, wartości odżywcze, skład produktu, w tym brak składników GMO czy pochodzenie surowca od zwierząt, które nie były karmione paszami GMO. Za tymi wymaganiami rynkowymi idzie Standard PIM „Bez GMO”, który opracowany został dla różnych obszarów łańcucha żywnościowego od gospodarstwa, poprzez żywienie zwierząt oraz produkcję wyrobów spożywczych. Celem standardu jest wdrażanie najlepszych praktyk w zakresie produkcji żywności bez GMO oraz wsparcie w realizacji wymagań prawnych.

Coraz więcej firm zajmujących się przetwórstwem mleka decyduje się na poddanie się certyfikacji Standardu PIM „Bez GMO”. Obecnie już 150 firm z branży mleczarskiej i firm współpracujących z branżą mleczarską jest zainteresowanych wdrożeniem standardu. 30 firm spełniło wymagania i przeszło pozytywnie proces certyfikacji Standardu PIM „Bez GMO”. W gronie posiadaczy certyfikatu znajdują się między innymi największe polskie spółdzielnie mleczarskie. Ponadto Standard cieszy się coraz większym zainteresowaniem wśród firm paszowych.

czytaj więcej »

© spomlek (sm)

Spomlek (SM) otwiera bistro Bursztynowa

Źródło: Spomlek (SM)   Dodano: 2020-05-20 11:52:34

Na Nowym Świecie w Warszawie powstało bistro Bursztynowa – miejsce inspiracji, edukacji, opowiadania o serach oraz o ich historii, o tym jak i z czym je łączyć, jak serwować i zarażać fascynacją innych. To innowacyjny koncept mleczarni Spomlek (SM), producenta serów długodojrzewających: Bursztyna, Szafira i Rubina.

– Miało być wielkie otwarcie, piękna uroczystość i mnóstwo gości – mieszkańców Warszawy i okolic, którzy razem z nami mieli świętować miesiące prac i przygotowań. Epidemia pokrzyżowała nam te plany. Bez wielkich fajerwerków, ale z otwartymi ser(c)ami otworzyliśmy dla Was miejsce, jakiego nie ma jeszcze w Warszawie, ba … nie ma jeszcze w Polsce. Zapraszamy do Bursztynowa bistro – mówi Aneta Mostowiec, Rzecznik Prasowy Spomlek (SM).

Pomysł na bistro Bursztynowa narodził się ponad dwa lata temu. Schowany został do szuflady, bo to nie był jeszcze ten czas. Powrócił, kiedy sery z Mleczarni Spomlek tj. Bursztyn, Rubin i Szafir szybko zyskały popularność w wielu najlepszych polskich restauracjach i hotelach. Pojawiły się w kartach dań jako deska serów, dodatek do potraw czy odrębna przekąska. Oczekiwanie na odpowiedni lokal, jego urządzenie trwało miesiącami – czyli tyle ile dojrzewają najdłużej dojrzewające sery tj. Bursztyn Szefa.

czytaj więcej »

Rozpoczyna się składanie wniosków o przechowywanie OMP, masła, serów

Źródło: MRiRW   Dodano: 2020-05-08 10:56:00

– Apeluję o szybkie składanie wniosków. Moje, między innymi, zabiegi w Komisji Europejskiej o podjęcie pilnych działań na rynkach rolnych przyniosły skutek, ale teraz to od samych producentów zależy czy środki na prywatne przechowywanie mleka i mięsa trafią do polskich przedsiębiorców – podkreślił Jan Krzysztof Ardanowski, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Od 7 maja można składać  wnioski o uzyskanie pomocy  do przechowywania odtłuszczonego mleka w proszku (OMP), masła, serów, mięsa bydła w wieku ośmiu miesięcy życia i więcej, mięsa baraniego i koziego w wieku poniżej 12 miesiąca życia.

Na podstawie rozporządzeń Komisji Europejskiej uruchamianych jest pięć mechanizmów prywatnego przechowywania.

czytaj więcej »

© spomlek (sm)

Spomlek (SM): Koperta jako opakowanie serów była strzałem w dziesiątkę. Drugim mają być duże opakowania

Źródło: Spomlek (SM)   Dodano: 2020-05-07 11:26:22

– Epidemia zmieniła nasze przyzwyczajenia i zachowania zakupowe. Częściej wybieramy produkty hermetycznie zapakowane, które w naszym postrzeganiu są bezpieczne, a to bezpieczeństwo dzisiaj nabrało nowego znaczenia – mówi Edward Bajko, Prezes Zarządu Spomlek (SM).

Przez ostatnie kilka lat branża mleczarska obserwowała dynamiczny rozwój sprzedaży serów żółtych konfekcjonowanych, hermetycznie zapakowanych, pokrojonych w plastry lub kawałki. Do niedawna na rynku dostępne były sery pakowane w typowe opakowanie tzw. „otwórz- zamknij”. Kolejną innowacją są opakowania typu koperta. Ich przewagą jest lepsza ochrona przed wysychaniem produktu już po otwarciu oraz wygoda użytkowania: ser ułożony na tacce nie skleja się i mamy łatwość wyjęcia z opakowania oraz ponownego zamknięcia.

czytaj więcej »

© laktopol

Planów dalszego rozwoju nie odkładamy na przyszłość – Laktopol podsumowuje pierwszy kwartał 2020 r.

Źródło: Polindus-Laktopol   Dodano: 2020-04-30 16:35:32

Zawirowania na globalnym rynku spowodowane pandemią koronawirusa nie wpłynęły na działalność Grupy Kapitałowej Polindus-Laktopol. Główny zakład znajdujący się w Suwałkach utrzymał produkcję na założonym poziomie, firma nie zredukowała dotychczasowych etatów, a nawet zatrudni kolejnych pracowników. Obecnie produkty Laktopolu nadal eksportowane są do ponad 120 krajów świata, głównie Afryki oraz Azji.

Laktopol nie odczuł skutków ubocznych trwającej właśnie pandemii. Przedstawiciele Grupy Kapitałowej podkreślają, że to zasługa szybko wdrożonych, zaostrzonych procedur bezpieczeństwa – dzięki nim wszystkie zakłady funkcjonują normalnie i realizują swoje cele.

czytaj więcej »

© forum mleczarskie

Coraz większy zgrzyt między Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi a krajową branżą mleczarską. Nasz komentarz

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2020-04-27 11:01:47

Nic nie udało się na Podlasiu tak jak mleko. Tak mówi lider branży mleczarskiej w Polsce. Produkcja mleka przyniosła dostatek i względną stabilizację tysiącom rolników, a przetwórcom wzmocnienie pozycji w Europie, której nie udało się podważyć żadnemu wielkiemu graczowi z zagranicy. Nieprzypadkowo branża mleczarska wynoszona jest od lat na piedestał, a politycy uwielbiają się ogrzewać w blasku sukcesów branży mleczarskiej przy każdej okazji. Tej branży, która obroniła się przed degradacją i upadkiem, a której wejście do Unii dało zastrzyk możliwości finansowych i eksportowych. Dzięki temu branża błyszczy nowoczesną infrastrukturą i wynikami eksportu. Wyniki konsumpcji krajowej wykazują od kilkunastu lat tendencję wzrostową. Wiele firm eksportuje do dziesiątków, a niektórzy do ponad setki krajów świata. Ich marki są dobrze znane na rynkach eksportowych, choć w starciu z gigantami światowego mleczarstwa jest to konkurencja bardzo trudna. Dlatego argumenty Ministra o braku patriotyzmu mleczarzy są – w wielu punktach – mówiąc delikatnie – dziwne.

czytaj więcej »

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2020
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25

Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij