Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności: kraj - przetwórcy (strona 1 z 8)

List KSM i KZSM Zw. Rew. do Ministra Rolnicwa ws mleka w szkole

Źródło: KZSM Zw. Rew. i KSM   Dodano: 2018-05-11 13:39:45

Klemens Ciesielski, Prezes Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy (KSM) i Waldemar Broś Prezes Zarządu KZSM Zw. Rew. wystosowali w imieniu branży mleczarskiej list do Krzysztof Jurgiela, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi dotyczący opinii do Projektu Rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie finansowania programu dla szkół

czytaj więcej »

Republika Korei: Planowana inspekcja zakładów mleczarskich

Źródło: KZSM Zw. Rew.   Dodano: 2018-05-11 11:34:11

Jak podaje KZSM Zw. Rew., organizacja otrzymała od Głównego Lekarza Weterynarii pismo, w którym informuje, że tamtejsze Ministerstwo Bezpieczeństwa Żywności i Leków (MFDS) planuje w miesiącu listopadzie 2018 r. przeprowadzenie inspekcji w polskich zakładach mleczarskich zarejestrowanych do eksportu do Republiki Korei. Szczegóły dotyczące przedmiotowego audytu (dokładny termin, lista zakładów mleczarskich, harmonogram kontroli) zostanie przekazane na przełomie sierpnia i września.

czytaj więcej »

© zott polska

Zott Polska: Rynek śmietan kurczy się, rynek wyrobów śmietanopodobnych zmarginalizowany

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2018-05-09 09:58:49

– Na polskim rynku śmietan już od wielu lat obserwujemy stały trend spadkowy – mówi Forum Mleczarskiemu Handel dr Małgorzata Bogdan, Specjalista ds. Komunikacji w Zott Polska. Dotyczy to wszystkich typów produktów. Mimo to jednak nasze śmietany od 2 lat odnotowują wzrost wolumenu sprzedaży. Coraz większa świadomość konsumentów produktów spożywczych przekłada się na coraz częstsze poszukiwanie przez nich produktów z czystą etykietą, czyli tzw. clean label. Trend ten obejmuje także śmietany, jednak warto podkreślić, że wielu konsumentów śmietan to osoby o tradycyjnych przyzwyczajeniach, dlatego w tej grupie proces wdrażania trendu clean label następuje niezbyt dynamicznie.

czytaj więcej »

© lazur (szgpr)

Lazur (SZGPR): Grupa docelowa serów pleśniowych definiuje się na nowo

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2018-05-04 13:01:54

– Jeszcze kilka lat wstecz trudno było mówić o kulturze konsumpcji serów z przerostem szlachetnej pleśni w Polsce, to się jednak zmienia, o czym świadczy ich rosnący wolumen sprzedaży – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Anna Skrzypiec, Specjalista ds. komunikacji marketingowej w Lazur (SZGPR). – Oczywiście spożycie serów pleśniowych w Polsce wciąż nie może równać się ze spożyciem odnotowywanym w krajach Europy Zachodniej, ale to naturalne – mamy przecież zupełnie inne tradycje kulturowe i kulinarne preferencje, nie bez znaczenia jest również różnica zasobności portfela. Niemniej wyraźnie dostrzegamy, że sukcesywnie zwiększa się zarówno liczba konsumentów nabywających sery pleśniowe, jak i ich spożycie wśród konsumentów dotychczasowych.

czytaj więcej »

UOKiK przeanalizował umowy mleczarnia-rolnik i stworzył rekomendacje dla branży.

Źródło: UOKiK   Dodano: 2018-04-25 09:14:14

W lipcu 2017 r. weszła w życie ustawa o przewadze kontraktowej. Jedno z pierwszych wszczętych postępowań dotyczyło relacji pomiędzy przetwórcami mleka, a ich dostawcami. Urząd sprawdził umowy sprzedaży, dostawy i kontraktacji. Efektem jest raport, w którym wskazał, jakie rozwiązania są dobre, a które mogą stanowić praktyki nieuczciwie wykorzystujące przewagę kontraktową.

czytaj więcej »

© łowicz (osm)

Łowicz (OSM): Dbanie o kondycję to dla wielu konsumentów codzienność

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2018-04-24 11:51:15

– Aktualne trendy żywnościowe to już nie tylko moda ale dla wielu styl życia – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Joanna Kołodyńska Kierownik działu Marketingu w Łowicz (OSM). – Rośnie świadomość konsumentów, coraz rozważniej dobierają produkty do skomponowania zbilansowanej diety. Dbanie o sylwetkę, kondycję, to dla wielu codzienność.

czytaj więcej »

© spomlek (sm)

Spomlek (SM): Polacy doceniają polskie sery po latach zachwytu nad produktami z Zachodu

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2018-04-23 14:27:29

– Rynek serów długodojrzewających zmienia się bardzo dynamiczne. Główną przyczyną są równie dynamiczne zmiany zachodzące we współczesnym społeczeństwie – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Edward Bajko, Prezes Zarządu Spomlek (SM). – Tu należy wskazać najważniejsze aspekty. Gospodarka rozwija się, a w ślad za tym rośnie poziom naszego życia. Lepiej zarabiamy, więcej podróżujemy, czytamy i jesteśmy bardziej świadomi zależności pomiędzy zdrowiem a odżywianiem. Gotowanie zaczyna być niecodziennym hobby, a nawet sztuką. Jedzenie zaś celebrujemy, dlatego nie ma dobrej kuchni bez dobrych produktów. Sery żółte coraz częściej stają się częścią wyszukanych potraw albo wręcz grają pierwsze skrzypce, jako wyśmienita przekąska lub przystawka.

czytaj więcej »

© zott polska

Zott Polska: W segmencie jogurtów pitnych liczy się wygoda spożycia

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2018-04-23 13:57:36

– W kilku poprzednich latach sprzedaż jogurtów w Polsce dynamicznie rosła – mówi Forum Mleczarskiemu Handel dr Małgorzata Bogdan, Specjalista ds. Komunikacji w Zott Polska. – W ostatnim czasie obserwujemy jednak stagnację na rynku jogurtów pitnych i dotyczy to zarówno jogurtów owocowych, jak również naturalnych. Polski konsument intensywnie poszukuje owocowych smaków. Takie zachowania obserwujemy w przypadku jogurtów pitnych i tych do jedzenia łyżeczką.

czytaj więcej »

Ceny surowca w marcu 2018 lekko w dół

Źródło: KZSM Zw. Rew za GUS   Dodano: 2018-04-23 13:22:44

Według Głównego Urzędu Statystycznego cena skupu mleka w marcu 2018 r. wyniosła 134,20 zł/1 hl i była wyższa o 2,1% niż w marcu 2017 r. i o 0,8% mniejsza od ceny wypłaconej w lutym 2018 r.

czytaj więcej »

© łowicz (osm)

Łowicz (OSM): Napoje fermentowane wpisują się w obecne potrzeby konsumentów

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2018-04-13 10:24:14

– Napoje fermentowane to niedoceniane źródło dobroczynnych bakterii, które zasiedlając nasz układ pokarmowy dbają o odporność, metabolizm, prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Powinny być codziennym składnikiem diety – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Joanna Kołodyńska Kierownik Działu Marketingu w Łowicz (OSM). – Zazwyczaj mają obniżoną zawartość tłuszczu, nie zawierają żadnych dodatków (czysta etykieta), a w procesie fermentacji laktoza rozkładana jest na cukry proste, są wiec odpowiednie także dla osób z nietolerancją laktozy.

czytaj więcej »

© hochland polska

Hochland Polska: Rośnie rynek serów typu feta

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2018-04-12 09:50:18

– Sery typu feta to kategoria, której wartość, w ocenie analityków, systematycznie rośnie. Bez wątpienia panuje moda na sery typu feta. Sukces tej grupy produktów to w dużej części sukces dobrych skojarzeń konsumentów ze słońcem i wypoczynkiem, a więc dobrymi momentami, których przywołanie powoduje szereg bardzo miłych wspomnień lub planów. Dla konsumentów ważne są wygląd, kolor, konsystencja produktu, smak oraz oczywiście cena – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager w Hochland Polska. – Równie ważne są funkcjonalność, łatwość otwierania i zamykania oraz atrakcyjność opakowania. Jemy dużo sałatek, więc często kupujemy fetę. Sery z tej grupy cieszą się uznaniem klientów, bowiem wpisują się w tzw. dietę śródziemnomorską – uznawaną za najzdrowszą na świecie.

czytaj więcej »

Piaski (OSM): Zainteresowanie produktami bezlaktozowymi jest duże

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2018-03-22 14:17:26

– Według statystyk, aż co trzeci Polak cierpi na nietolerancję laktozy. W związku z tym z myślą o naszych klientach zdecydowaliśmy się wprowadzić na rynek produkty bezlaktozowe – kefir oraz jogurt typu greckiego bez laktozy – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Mirosław Domański, Prezes Zarządu w mleczarni Piaski (OSM). – Nowości od mleczarni Piaski (OSM) to znakomite propozycje dla osób, które nie trawią cukru znajdującego się w mleku. W wyniku rozłożenia laktozy na cukry proste – glukozę i galaktozę, produkty te mają nieco słodszy smak od tych tradycyjnych, dlatego chętnie sięgają po nie również dorośli, jak i dzieci, u których problem nietolerancji laktozy nie występuje.

czytaj więcej »

© frąckowiak (zpsih)

Frąckowiak (ZPSiH): Produkty wytwarzane bez dodatków w rozkwicie

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2018-03-22 14:08:48

– W dobie wszechobecnej „chemii” i sztucznego ulepszania produktów, specjały takie jak nasze domowe sery smażone przeżywają prawdziwy rozkwit – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Grzegorz Marciniak, Dyrektor ds. Marketingu i Sprzedaży w Frąckowiak (ZPSiH). – Mają oczywiście grono stałych klientów, dla których ich zaleta w postaci czystej etykiety była od zawsze ważna.

czytaj więcej »

© mlekovita

Rok rekordów i sukcesów Grupy Mlekovita

Źródło: Grupa Mlekovita   Dodano: 2018-03-21 15:30:34

W dniu 21 marca 2018 roku odbyło się Walne Zgromadzenie Przedstawicieli Członków Spółdzielni Mleczarskiej Mlekovita, na którym Prezes Zarządu Dariusz Sapiński przedstawił sprawozdanie z działalności firmy wraz z wynikami roku 2017.
– Jestem bardzo zadowolony z podsumowania ubiegłego roku, ponieważ pokazuje, że 2017 rok był kolejnym, w którym Mlekovita może pochwalić się dobrą kondycją – mówi Prezes Zarządu Grupy Mlekovita Dariusz Sapiński. – Osiągnęliśmy sukces w postaci stałego rozwoju firmy i wzrostu wartości marki Mlekovita, która jest obecnie najcenniejszą marką produkcyjnego sektora polskiej gospodarki i najdroższą marką w kategorii „Produkty żywnościowe”. Wprowadzamy kolejne nowe produkty, a z tych ubiegłorocznych wiele od momentu pojawienia się na rynku zyskało uznanie konsumentów i zdobyło nagrody na krajowych i międzynarodowych targach i konkursach. Zrealizowaliśmy kolejne ważne inwestycje, rozbudowując i modernizując infrastrukturę wewnętrzną – w tym Fabrykę Proszków Mlecznych, inwestycję kluczową i największą w historii firmy z dotychczas zrealizowanych, w wyniku której Mlekovita będzie nie tylko największym producentem proszków mlecznych w Polsce, ale i w Europie Środkowo-Wschodniej.

czytaj więcej »

© forum mleczarskie

GUS: Cena skupu mleka w lutym 2018 roku wyraźnie spadła

Źródło: KZSM Zw. Rew.   Dodano: 2018-03-20 15:16:49

Według Głównego Urzędu Statystycznego cena skupu mleka w lutym 2018 r. wyniosła 135,24 zł/1 hl i była wyższa o 2% niż w lutym 2017 r. i o 4,8% mniejsza od ceny wypłaconej w styczniu 2018 r.

czytaj więcej »

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2018
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25