Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności: kraj - przetwórcy (strona 1 z 9)

Łowicz (OSM) będzie rozwijał się samodzielnie

Źródło: Pb.pl, lowiczanin.info   Dodano: 2018-09-17 14:21:56

Trwają zebrania rejonowe członków spółdzielni Łowicz (OSM). Choć będą trwać jeszcze kilka tygodni, można wysnuć, że propozycje wykupu przez Grupę Polmlek lub przyłączenia do spółdzielczych mleczarni: Grupy Mlekovita lub Mlekpol (SM) zostaną odrzucone. Warunki połączenia nie zyskały poparcia, a świadomość wysokiej pozycji rynkowej produktów z mleczarni Łowicz (OSM) jest powszechna.

czytaj więcej »

Hochland inwestuje w zakładzie w Węgrowie

Dodano: 2018-09-17 10:24:35

Rok 2018 to dynamiczne inwestycje w zakładzie produkcyjnym Hochland Polska w Węgrowie. Obecnie Hochland opracowuje plan obniżenia oddziaływania na środowisko, na który składają się m.in. liczne inwestycje oraz działania zmierzające do podniesienia świadomości i racjonalnego wykorzystania zasobów naturalnych przez pracowników, partnerów handlowych, społeczność lokalną i konsumentów.

czytaj więcej »

© forum mleczarskie

Tadeusz Romańczuk, Wiceminister Rolnictwa na posiedzeniu Rady Nadzorczej mleczarni Łowicz (OSM). Plany stworzenia holdngu.

Źródło: TM, lowiczanin.info   Dodano: 2018-08-30 11:38:39

Jak podaje internetowe wydanie Nowego Łowiczanina Wiceminister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Przemysław Błaszczyk, członek senackiej komisji rolnictwa uczestniczyli w randze gościa na posiedzeniu Rady Nadzorczej. Jak podaje serwis uczestniczyli w obradach nt. utworzenia swego rodzaju holdingu handlowego, który skonsolidowałby różne, polskie podmioty rolnicze (nie tylko mleczarskie), takie jak spółdzielnie czy państwowe zakłady. Na razie jest to tylko pomysł nowego wiceministra, który wymaga szczegółowego omówienia przez parlamentarzystów – konkrety mają być ogłoszone już niedługo.

czytaj więcej »

© forum mleczarskie

Krajowe ceny artykułów mleczarskich w połowie lipca 2018

Źródło: PIM   Dodano: 2018-07-27 12:16:03

W zakładach mleczarskich monitorowanych w ramach ZSRIR MRiRW w dn. 9-15 lipca 2018 r. za masło w blokach przeciętnie uzyskiwano 23,31 zł/kg, o 1,8% mniej niż przed tygodniem, a za masło konfekcjonowane 24,82 zł/kg, o 0,1% mniej niż w poprzednim notowaniu.
Jednocześnie masło w blokach było o 2,7% droższe niż przed miesiącem, a masło konfekcjonowane o 1,8% tańsze. W porównaniu z notowaniami sprzed roku krajowe ceny zbytu zarówno masła w blokach, jak i masła konfekcjonowanego były wyższe o 8,4-9%.

czytaj więcej »

© forum mleczarskie

Koło (OSM) przyłączy w 2019 roku zakład Mona w Koninie

Źródło: Forum Mleczarskie Handel za Koło (OSM)   Dodano: 2018-07-25 12:27:39

Podczas Walnego Zebrania Przedstawicieli mleczarni Koło (OSM) przyjęto uchwałę o przyłączeniu z końcem III kwartału 2019 roku zakładu w Koninie. Jak informuje mleczarnia Koło (OSM) oznacza to, że Rada i Zarząd kolskiego zakładu przejmują pełnię władzy i odpowiedzialności za koniński zakład.

czytaj więcej »

© piaski (osm)

Piaski (OSM): Sprzedaż jogurtów greckich jest aktualnie na bardzo dobrym poziomie.

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2018-07-05 09:31:40

– Konsumenci coraz świadomiej wybierają produkty i najchętniej sięgają po te, które poza doskonałym smakiem są korzystne dla ich zdrowia i posiadają wiele cennych składników odżywczych – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Mirosław Domański, Prezes Zarządu w Piaski (OSM). – Jogurty naturalne, jako źródło licznych składników odżywczych to dla wielu osób coraz częściej obowiązkowa pozycja w każdym jadłospisie. Mleczarnia Piaski (OSM) oferuje konsumentom produkty bez dodatku konserwantów i ulepszaczy. Nasze jogurty to gwarancja najwyższej jakości, doskonałego smaku oraz cennych właściwości prozdrowotnych. Dzieje się tak za sprawą połączenia długoletniej tradycji z dokładną analizą współczesnych trendów konsumenckich, dzięki którym na bieżąco odpowiadamy na stale zmieniające się potrzeby konsumentów.

czytaj więcej »

© basf

BASF: Posadzki mogą mieć taki standard, że zatrzymany jest w nich rozwój biologiczny

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2018-07-02 09:53:55

– Niebagatelne znaczenie dla higieny i czystości bakteryjnej w zakładach produkcji mleka i serów mają okładziny posadzkowe – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Maciej Kaminski, Marketing Manager CE w BASF Polska. – Standardowe posadzki żywiczne, w tym epoksydowe, poliuretanowe i poliuretanowo-cementowe, choć z wyglądu sprawiają wrażenie nienasiąkliwych, to jednak ich kapilarna absorbcja wody jest zazwyczaj na poziomie 0,1%, czy 0,05 kg/m2/h0,5 lub więcej.

czytaj więcej »

© mlekpol (sm)

Mlekpol (SM): Proces budowania firmy nigdy się nie kończy

Źródło: Mlekpol (SM)/V5   Dodano: 2018-06-29 09:46:27

Zebranie Przedstawicieli Mlekpol (SM), 26 czerwca 2018 roku podsumowało działalność 4-letniej kadencji Rady Nadzorczej. Podczas obrad wybrany został również nowy skład Rady Nadzorczej, której ukonstytuowanie nastąpi na najbliższym jej posiedzeniu.
Podczas Zebrania Przedstawicieli, Prezes Zarządu Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol (SM) w Grajewie Edmund Borawski podsumował działalność firmy w roku 2017. Podkreślił ogromny wkład dostawców mleka na rzecz wzrostu produkcji surowca i poprawę jego jakości. Słowa uznania skierował również do pracowników Spółdzielni. Podziękował im za realizację postawionych zadań w przetwórstwie mleka i bardzo wysoką jakość produkowanych wyrobów.

czytaj więcej »

Serwatka Alima z certyfikatem Halal

Źródło: Alima   Dodano: 2018-06-27 09:45:43

Proszkownia serwatki „Alima-Milk” z siedzibą w Złotowie, członek Grupy Alima, od czerwca 2018 roku może posługiwać się certyfikatem Halal nadanym przez Polski Związek Muzułmański dla swojej serwatki w proszku typ Demi 40.

czytaj więcej »

©
© piaski (osm)

Piaski (OSM): Czysta etykieta to coś więcej niż napis: „Bez konserwantów i ulepszaczy”

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2018-06-25 12:47:14

– Od dłuższego czasu możemy zaobserwować, że klienci przywiązują coraz większą wagę do składu produktów – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Andrzej Grochoła, Kierownik ds. Marketingu w Piaski (OSM). – W ostatnich latach jesteśmy świadkami globalnego trendu „czystej etykiety”. Mamy coraz bardziej świadomych konsumentów, którzy w trosce o swoje zdrowie chcą mieć pewność, że sięgają po naturalne, wysokiej jakości produkty. W tym celu dokładnie czytają, analizują etykiety i eliminują ze swojej diety wszystkie niezdrowe dla organizmu dodatki.

czytaj więcej »

© chr. hansen

Chr. Hansen Poland: Dobre bakterie mogą być źródłem sukcesu rynkowego produktów mleczarskich

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2018-06-25 12:40:28

– Probiotyki, czy bardziej zrozumiale dla kupujących – dobre bakterie – to szansa dla mlecznych produktów fermentowanych – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Monika Milej, Marketing Manager CEE w Chr. Hansen Poland. – Promując te produkty możemy jeszcze raz zwrócić uwagę na właściwości prozdrowotne nie tylko samych szczepów probiotycznych, ale także mlecznych produktów fermentowanych w ogóle.

czytaj więcej »

© hochland polska

Hochland Polska: Obserwujemy większą popularyzację zdrowego trybu życia

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2018-06-18 09:34:41

– Rośnie odsetek konsumentów, którzy sięgają po ser, jako alternatywę dla mięsa – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager, Hochland Polska. – Jesteśmy ciągle w biegu i cierpimy na permanentny niedoczas, potrzebujemy wygodnych i szybkich rozwiązań, stąd potrzeba poszukiwania przekąsek. Z drugiej strony oczekujemy, aby to, co jemy było naturalne, zdrowe, prawie jak z ogródka i jednocześnie smaczne. Pogodzenie tych rzeczy jest wielkim wyzwaniem.

czytaj więcej »

© spomlek (sm)

Spomlek (SM): Sery z dodatkami smakowymi mogą dobrze rotować

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2018-06-11 13:07:37

– W ostatnich latach zdecydowanie można zauważyć zwiększone zainteresowanie serami twardymi z dodatkami smakowymi – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Emilia Pożarowszczyk, Kierownik Marketingu i PR w Spomlek (SM). – Sery twarde są kategorią trudną, choć rosnącą. Polacy znacznie częściej niż jeszcze kilka lat temu, sięgają po te produkty, wykorzystując je w kuchni na wiele różnych sposobów. Poza tym coraz chętniej kupują sery z dodatkami, które stosują nie tylko jako ważny element deski serowej, ale również składnik sałatek i przekąsek. Najlepszym przykładem jest nasza marka serów ręcznie pielęgnowanych – Sery z Radzynia Podlaskiego, które produkujemy w bardzo małych seriach. Dyskonty oraz sklepy typu convenience to kanały najbardziej zainteresowane sprzedażą tego typu serów. W jednym z dyskontów są one w stałej ofercie już od kilku miesięcy i doskonale rotują. Poza tym mamy liczne zapytania od klientów dotyczące tych produktów, w związku z czym planujemy rozwój tej linii serów – wskazuje nasza rozmówczyni.

czytaj więcej »

© forum mleczarskie

Cena skupu mleka w Polsce w kwietniu

Źródło: KZSM Zw. Rew za GUS   Dodano: 2018-06-01 10:26:09

Według Głównego Urzędu Statystycznego cena skupu mleka w kwietniu 2018 r. wyniosła 132,17 zł/1 hl i była wyższa o 0,9% niż w kwietniu 2017 r. i o 1,5% mniejsza od ceny wypłaconej w marcu 2018 r.

czytaj więcej »

© hochland polska

Hochland Polska: Nowy Hochland Kanapkowy Mini dla ceniących praktyczne rozwiązania

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2018-05-30 10:35:32

– Sery kremowe twarogowe rosną rok do roku wartościowo i wolumenowo wśród serów kremowych twarogowych – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager, Hochland Polska. – Hochland pozostaje wyraźnym liderem tej kategorii, Almette notuje wzrost dwucyfrowy zarówno wartościowo i wolumenowo, także w przypadku Kanapkowego w ostatnich miesiącach widać wzrosty sprzedaży i udziałów. Naszą perłą w koronie jest Almette. Dzięki połączeniu twarogu z warzywami, przyprawami oraz ziołami, Almette kusi delikatną konsystencją i wyjątkowymi kompozycjami smakowymi.

czytaj więcej »

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2018
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25