Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności: kraj - przetwórcy (strona 1 z 15)

Układ kogeneracyjny dla OSM Piątnica, dwie jednostki G3512E i jedna G3516H marki Caterpillar. © eneria

Eneria: Kogeneracyjny As w rękawie. Piątnica pokazuje, jak łączyć możliwości generatorów z potrzebami firmy.

Źródło: Eneria   Dodano: 2019-12-10 07:45:09

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Piątnica to prawdziwy gigant produkcyjny. Firma działa już od dekad, skupuje rocznie 400 mln litrów mleka od ponad 2000 dostawców, zalicza się też do czołowej 50-tki najcenniejszych polskich marek. Spółdzielnia zawdzięcza swe wyniki m.in. konsekwentnej polityce innowacyjności. Nie dziwi zatem fakt, że rozbudowując swe moce energetyczne, Piątnica sięgnęła po ekologiczną jednostkę kogeneracyjną.

czytaj więcej »

© juchowo farm
© stara mleczarnia

Stara Mleczarnia: Będziemy produkować z najlepszego mleka w Polsce

Źródło: Stara Mleczarnia   Dodano: 2019-12-10 07:44:01

Kiedy w ostatnim czasie pojawiają się doniesienia o malejącej liczbie polskich gospodarstw ekologicznych, o trudnej sytuacji na rynku mleka ekologicznego, o niewystarczającym wsparciu dla producentów, Stara Mleczarnia SA pozyskuje najlepsze mleko w Polsce dzięki współpracy partnerskiej z Juchowo Farm.

Spółka Rolnicza Juchowo należąca do Fundacji im. Stanisława Karłowskiego w województwie zachodniopomorskim to największe w Polsce i jedno z największych w Europie gospodarstw biodynamicznych, które posiada certyfikat nadawany przez organizację Demeter International.

czytaj więcej »

„Stąd. Z Sierpca”: Program Zrównoważonego Rozwoju sierpeckiej mleczarni robi wrażenie

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2019-12-01 13:24:22

W ramach programu „Stąd. Z Sierpca” mleczarnia Sierpc (OSM) chce podjąć wyzwanie, które w kontekście zmian klimatycznych na świecie wydaje się najważniejsze. – Do 2025 r. poprzez budowę nowej serowni (w pełni zastępującej starą) wykonamy modernizację gospodarki energetycznej działu Serowni w Sierpcu. Do 2025 roku zobowiązujemy się do osiągnięcia 5 celów, które efektywnie przyczynią się do zachowania czystego środowiska okolic Sierpca i poprawią świadomość ekologiczną również wśrόd naszych konsumentów.

czytaj więcej »

© forum mleczarskie
© forum mleczarskie

Lazur (SM): 90 lat spółdzielni okazją do spotkania i świętowania

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2019-11-25 09:58:06

– Sukcesu firmy nie byłoby bez uporu i konsekwencji spółdzielców, pracy całych pokoleń, które budowały wiarygodność, prestiż i markę zakładu – powiedział Jerzy Krzak, Prezes Zarządu mleczarni Lazur (SZGPR). – Przypomnę, że w 1997 r zdecydowano, że w skalmierzyckiej mleczarni będzie produkowany wyłącznie ser rokpol. Aby odróżnić nasz ser w od innych wyrobów tego gatunku postanowiono mu nadać nazwę Lazur pochodzącą od charakterystycznej barwy pleśni. Dziś Samodzielny Związek Grup Producentów Rolnych to firma, w której zatrudnionych jest blisko 180 pracowników. Lazur prowadzi również działalność hotelarsko-gastronomiczną, z restauracją i trzygwiazdkowym hotelem. Firma jest mecenasem wielu przedsięwzięć społecznych, kulturalnych i sportowych.

czytaj więcej »

© forum mleczarskie

Wieluń (SDM): Dobrze wykorzystany rok

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2019-11-21 14:23:33

– To był rok odbudowy zaufania dostawców i obiorców – powiedział Forum Mleczarskiemu Marek Kapica, Prezes Zarządu mleczarni Wieluń (SDM). Choć nie każdym zakładzie mleczarskim sytuacja wygląda różowo, to ten rok w Wieluniu, Zarząd uważa za sukces. – Był to trudny rok, ale wykorzystaliśmy go wzorcowo – dodaje Prezes. Mleczarnia kładzie obecnie nacisk na oszczędności energii i modernizację linii, które zapewnią przetworzenie mleka. Trwa rozciąganie marki Mój Ulubiony na pozostałe produkty. Marka parasolowa i jednolita szata graficzna już obejmuje twarożki, śmietany, śmietanki, kefiry i maślanki. Działania te już przynoszą pierwsze pozytywne efekty sprzedażowe.

czytaj więcej »

MRiRW: Odmowa wykorzystania starych opakowań. 1 stycznia 2020 r. wchodzą nowe znaki graficzne: „Bez GMO” i „Wyprodukowano bez stosowania GMO”

Źródło: MRiRW, KZSM Zw. Rew., PIM   Dodano: 2019-11-14 17:26:40

W pismie z dnia 13 listopada br Jan Krzysztof Ardanowski, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wydał decyzję odmowną ws możliwości wykorzystania zapasów opakowań zawierających stare wzory znaków informujących o braku GMO w produktach i paszach po 1 stycznia 2020 r. Przypomnijmy, że Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi 4 listopada 2019 r. podpisał rozporządzenie „w sprawie znaków graficznych, które stosuje się w celu oznakowania żywności i pasz jako wolnych od organizmów genetycznie zmodyfikowanych”, wykonując tym samym delegację zawartą w art. 6 ustawy z dnia 13 czerwca 2019 r. „o oznakowaniu produktów wytworzonych bez wykorzystania organizmów genetycznie zmodyfikowanych jako wolnych od tych organizmów”.

czytaj więcej »

© tetra pak
© tetra pak

Tetra Pak otwiera zakład inżynierii i produkcji rozwiązań dla serowni

Źródło: Tetra Pak   Dodano: 2019-10-24 10:23:55

Nowy zakład zlokalizowany jest w Olsztynie. Wartość inwestycji to 25 mln euro. Centrum będzie miało pełne możliwości inżynieryjne, od projektowania procesu produkcji sera przez mechanikę, automatykę i elektrotechnikę, aż po produkcję samych rozwiązań przetwórczych. Zakład zatrudnia ponad 350 pracowników w dziale inżynierii, produkcji i zarządzania przedsiębiorstwem.

Ola Elmqvist, Wiceprezes Wykonawczy Działu Processing Solutions & Equipment ocenia, że inwestycja pokazuje, że Tetra Pak jest w stanie dostarczyć całościowe, całkowicie bezproblemowe, zintegrowane rozwiązania do produkcji serów. Zdaniem Wiceprezesa ogólny światowy rynek serów wzrośnie przy CAGR na poziomie 2,3%, i osiągnie 31 mln ton do 2023 r., głównie z powodu popytu na sery półtwarde i mozzarellę. Tetra Pak wspiera klientów w opracowywaniu nowych metod i procesów produkcji, które odpowiadają trendom w zakresie sera jako składnika, przekąski i dodatku do diety wysokobiałkowej.

czytaj więcej »

© włoszczowa (osm)

Włoszczowa (OSM): Nasze sery nie zawierają konserwantów ani sztucznych barwników

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2019-10-16 10:01:09

– Włoszczowa (OSM) działa od 1936 r. i znana jest głównie z produkcji wysokiej jakości serów dojrzewających – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Mariusz Misztela, Dyrektor Działu Handlu i Marketingu we Włoszczowa (OSM). – Patrząc na udział poszczególnych gatunków serów, początkowo była to zdecydowana przewaga serów typu holenderskiego, jednak z czasem udział serów typu szwajcarskiego zwiększał się i obecnie stanowi blisko połowę produkcji.

– Sztandarowym serem typu szwajcarskiego jest ser Włoszczowski, który jest znany i ceniony zarówno w kraju, jak i za granicą. Charakteryzuje się aromatycznym, orzechowym smakiem oraz elastycznym miąższem, z regularnym oczkowaniem. Gamę serów dziurawych dopełniają: Edam Włoszczowski, Rajski z dziurami, Goudamer, Senior i Alpener, szczególnie cieszący się powodzeniem u klienta zagranicznego – wylicza Mariusz Misztela.

czytaj więcej »

Proszkownia mleczarni Mlekpol (SM) w Mrągowie uruchomi pilotażową produkcję w listopadzie 2019 r.

Źródło: mragowo.pl   Dodano: 2019-10-10 09:09:35

Regularna produkcja rozpocznie się w marcu 2020 r. Już teraz trwa rekrutacja załogi, która ma liczyć 150 osób. Koszt inwestycji wyniósł 500 mln zł. W listopadzie rozpocznie się pilotażowa produkcja proszku serwatkowego.

Wewnątrz znajdą się trzy linie, w tym linia do produkcji białek i odżywek dla dzieci oraz proszków z tłuszczem roślinnym.

czytaj więcej »

Grupa Polmlek ogłasza plan połączenia wewnątrz Grupy

Źródło: Grupa Polmlek   Dodano: 2019-10-03 15:13:26

Jak podaje Grupa Polmlek, spółki Polmlek Raciąż, Patrivita, Rolmlecz (PPU) ogłosiły plan połączenia. Stroną przejmującą będzie Polmlek Raciąż. Cały majątek spółek przejmowanych trafi do Polmleku Raciąż. Jednocześnie nastąpi podniesienie kapitału zakładowego spółki przejmującej o 1 500 zł.

czytaj więcej »

200 mln zł na początek dla Narodowego Holdingu Spożywczego

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2019-09-24 13:55:12

O powstaniu Narodowego Holdingu Spożywczego mówiło się już w 2018 r. podczas zaistnienia problemów mleczarni Łowicz (OSM) czy ROTR (SM). I choć nadal nie wiadomo jak w praktyce będzie działała nowa struktura, wiadomo, że od strony formalnej już jest. Minister Rolnictwa ogłosił powstanie Krajowej Grupy Spożywczej. Zostanie powołany Narodowy Holding Spożywczy.

W jego skład wejdą: Krajowa Spółka Cukrowa, Elewarr, Stowarzyszenie Polskie Rynki Hurtowe, a także około 40 gospodarstw Skarbu Państwa, o łącznej powierzchni około 100 tys. ha, które znajdują się w nadzorze Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.

czytaj więcej »

Laureaci XIII Rankingu Spółdzielni Mleczarskich już znani!

Źródło: Polska Izba Mleka   Dodano: 2019-09-10 09:42:34

Za nami przyznanie nagród laureatom XIII Rankingu Spółdzielni Mleczarskich. Była to edycja wyjątkowa, ponieważ Kapituła Rankingu zdecydowała się wyróżnić najlepszych w trzech kategoriach wielkościowych: największe, duże i skupowe spółdzielnie mleczarskie.

Pierwsze miejsce w kategorii „Spółdzielnie Skupowe” zajęła Strzelecka Spółdzielnia Producentów Mleka. Laureatem kategorii „Duże Spółdzielnie Mleczarskie” została mleczarnia Piątnica (OSM).

W kategorii „Największe Spółdzielnie Mleczarskie” zwycięzcą została Grupa Mlekovita.

czytaj więcej »

NFZ będzie dążyć do wprowadzenia podatku na cukier

Źródło: money.pl, Aleksandra Piasna   Dodano: 2019-09-05 13:12:57

O planach NFZ pisze money.pl przywołując wypowiedź Adama Niedzielskiego, Prezesa NFZ dla Rzeczpospolitej. Według urzędnika podatek ma większą szansę na skuteczniejszą walkę o zmianę stylu życia niż inne działania. Niesie bowiem obciążenie dla portfela, a to jest zawsze odczuwalne. Prezes NFZ wskazuje, że produkty niezdrowe czy wręcz „śmieciowe” są znacznie tańsze od swoich zdrowych odpowiedników i jest to coś, co decyduje o niewłaściwych wyborach społeczeństwa.

czytaj więcej »

© grupa polmlek

Jubileusz 25 lat Grupy Polmlek

Źródło: Artykuł sponsorowany   Dodano: 2019-08-28 12:33:00

Grupa Polmlek świętuje jubileusz. Prężna, polska, prywatna firma, której produkty sprzedawane są w większość krajów świata. Sery, serki, mleko, proszki mleczne, soki, napoje oraz wiele innych produktów „made in Poland”, znajdziemy dziś na wszystkich kontynentach. Rozpoczęło się od maleńkiej mleczarni w Gąsewie, dziś to 18 zakładów i ponad 4 tys. pracowników, którzy każdego dnia z pasją i zaangażowaniem tworzą najwyższej jakości produkty, z najwyższej jakości polskiego mleka, polskich warzyw i owoców. Choć dziś to spożywczy gigant, nadal jest firmą rodzinną Andrzeja Grabowskiego i Jerzego Boruckiego.

czytaj więcej »

© mońki (msm)

Mońki (MSM): Kanapki na śniadanie to wybór uwarunkowany historycznie

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2019-08-28 12:23:24

– Wielu dietetyków podkreśla, że śniadanie jako pierwszy posiłek dnia ma dla naszego organizmu fundamentalne znaczenie. – Rozbudza metabolizm i daje energię do działania – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Ewa Polińska, Specjalista ds. Handlu i Marketingu w Mońki (MSM). – W Polsce królują kanapki, a ser jest jednym z podstawowych dodatków. Trudno się temu dziwić, gdy pomyślimy o orzechowym monieckim Aldamerze lub Goudzie. Kanapki na śniadanie to w naszej kulturze wybór uwarunkowany historycznie. Na przełomie XIX i XX w. na śniadanie w majątkach ziemiańskich podawano bułki lub inne pieczywo, jajka, konfitury domowe i miód. To zamiłowanie do pieczywa pozostało nam do dziś. Najchętniej sięgamy po kanapki. Ich nieodłącznym składnikiem jest żółty ser, nieocenione źródło białka. Tak jest do dziś, choć zmieniający się tryb życia i nieustanny nawał obowiązków powodują, że część osób rezygnuje z jedzenia śniadań, bo nie ma na nie czasu – wskazuje Ewa Polińska.

czytaj więcej »

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25