Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności: kraj - przetwórcy (strona 1 z 9)

© piaski (osm)

Piaski (OSM): Sprzedaż jogurtów greckich jest aktualnie na bardzo dobrym poziomie.

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2018-07-05 09:31:40

– Konsumenci coraz świadomiej wybierają produkty i najchętniej sięgają po te, które poza doskonałym smakiem są korzystne dla ich zdrowia i posiadają wiele cennych składników odżywczych – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Mirosław Domański, Prezes Zarządu w Piaski (OSM). – Jogurty naturalne, jako źródło licznych składników odżywczych to dla wielu osób coraz częściej obowiązkowa pozycja w każdym jadłospisie. Mleczarnia Piaski (OSM) oferuje konsumentom produkty bez dodatku konserwantów i ulepszaczy. Nasze jogurty to gwarancja najwyższej jakości, doskonałego smaku oraz cennych właściwości prozdrowotnych. Dzieje się tak za sprawą połączenia długoletniej tradycji z dokładną analizą współczesnych trendów konsumenckich, dzięki którym na bieżąco odpowiadamy na stale zmieniające się potrzeby konsumentów.

czytaj więcej »

© basf

BASF: Posadzki mogą mieć taki standard, że zatrzymany jest w nich rozwój biologiczny

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2018-07-02 09:53:55

– Niebagatelne znaczenie dla higieny i czystości bakteryjnej w zakładach produkcji mleka i serów mają okładziny posadzkowe – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Maciej Kaminski, Marketing Manager CE w BASF Polska. – Standardowe posadzki żywiczne, w tym epoksydowe, poliuretanowe i poliuretanowo-cementowe, choć z wyglądu sprawiają wrażenie nienasiąkliwych, to jednak ich kapilarna absorbcja wody jest zazwyczaj na poziomie 0,1%, czy 0,05 kg/m2/h0,5 lub więcej.

czytaj więcej »

© mlekpol (sm)

Mlekpol (SM): Proces budowania firmy nigdy się nie kończy

Źródło: Mlekpol (SM)/V5   Dodano: 2018-06-29 09:46:27

Zebranie Przedstawicieli Mlekpol (SM), 26 czerwca 2018 roku podsumowało działalność 4-letniej kadencji Rady Nadzorczej. Podczas obrad wybrany został również nowy skład Rady Nadzorczej, której ukonstytuowanie nastąpi na najbliższym jej posiedzeniu.
Podczas Zebrania Przedstawicieli, Prezes Zarządu Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol (SM) w Grajewie Edmund Borawski podsumował działalność firmy w roku 2017. Podkreślił ogromny wkład dostawców mleka na rzecz wzrostu produkcji surowca i poprawę jego jakości. Słowa uznania skierował również do pracowników Spółdzielni. Podziękował im za realizację postawionych zadań w przetwórstwie mleka i bardzo wysoką jakość produkowanych wyrobów.

czytaj więcej »

Serwatka Alima z certyfikatem Halal

Źródło: Alima   Dodano: 2018-06-27 09:45:43

Proszkownia serwatki „Alima-Milk” z siedzibą w Złotowie, członek Grupy Alima, od czerwca 2018 roku może posługiwać się certyfikatem Halal nadanym przez Polski Związek Muzułmański dla swojej serwatki w proszku typ Demi 40.

czytaj więcej »

©
© piaski (osm)

Piaski (OSM): Czysta etykieta to coś więcej niż napis: „Bez konserwantów i ulepszaczy”

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2018-06-25 12:47:14

– Od dłuższego czasu możemy zaobserwować, że klienci przywiązują coraz większą wagę do składu produktów – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Andrzej Grochoła, Kierownik ds. Marketingu w Piaski (OSM). – W ostatnich latach jesteśmy świadkami globalnego trendu „czystej etykiety”. Mamy coraz bardziej świadomych konsumentów, którzy w trosce o swoje zdrowie chcą mieć pewność, że sięgają po naturalne, wysokiej jakości produkty. W tym celu dokładnie czytają, analizują etykiety i eliminują ze swojej diety wszystkie niezdrowe dla organizmu dodatki.

czytaj więcej »

© chr. hansen

Chr. Hansen Poland: Dobre bakterie mogą być źródłem sukcesu rynkowego produktów mleczarskich

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2018-06-25 12:40:28

– Probiotyki, czy bardziej zrozumiale dla kupujących – dobre bakterie – to szansa dla mlecznych produktów fermentowanych – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Monika Milej, Marketing Manager CEE w Chr. Hansen Poland. – Promując te produkty możemy jeszcze raz zwrócić uwagę na właściwości prozdrowotne nie tylko samych szczepów probiotycznych, ale także mlecznych produktów fermentowanych w ogóle.

czytaj więcej »

© hochland polska

Hochland Polska: Obserwujemy większą popularyzację zdrowego trybu życia

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2018-06-18 09:34:41

– Rośnie odsetek konsumentów, którzy sięgają po ser, jako alternatywę dla mięsa – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager, Hochland Polska. – Jesteśmy ciągle w biegu i cierpimy na permanentny niedoczas, potrzebujemy wygodnych i szybkich rozwiązań, stąd potrzeba poszukiwania przekąsek. Z drugiej strony oczekujemy, aby to, co jemy było naturalne, zdrowe, prawie jak z ogródka i jednocześnie smaczne. Pogodzenie tych rzeczy jest wielkim wyzwaniem.

czytaj więcej »

© spomlek (sm)

Spomlek (SM): Sery z dodatkami smakowymi mogą dobrze rotować

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2018-06-11 13:07:37

– W ostatnich latach zdecydowanie można zauważyć zwiększone zainteresowanie serami twardymi z dodatkami smakowymi – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Emilia Pożarowszczyk, Kierownik Marketingu i PR w Spomlek (SM). – Sery twarde są kategorią trudną, choć rosnącą. Polacy znacznie częściej niż jeszcze kilka lat temu, sięgają po te produkty, wykorzystując je w kuchni na wiele różnych sposobów. Poza tym coraz chętniej kupują sery z dodatkami, które stosują nie tylko jako ważny element deski serowej, ale również składnik sałatek i przekąsek. Najlepszym przykładem jest nasza marka serów ręcznie pielęgnowanych – Sery z Radzynia Podlaskiego, które produkujemy w bardzo małych seriach. Dyskonty oraz sklepy typu convenience to kanały najbardziej zainteresowane sprzedażą tego typu serów. W jednym z dyskontów są one w stałej ofercie już od kilku miesięcy i doskonale rotują. Poza tym mamy liczne zapytania od klientów dotyczące tych produktów, w związku z czym planujemy rozwój tej linii serów – wskazuje nasza rozmówczyni.

czytaj więcej »

© forum mleczarskie

Cena skupu mleka w Polsce w kwietniu

Źródło: KZSM Zw. Rew za GUS   Dodano: 2018-06-01 10:26:09

Według Głównego Urzędu Statystycznego cena skupu mleka w kwietniu 2018 r. wyniosła 132,17 zł/1 hl i była wyższa o 0,9% niż w kwietniu 2017 r. i o 1,5% mniejsza od ceny wypłaconej w marcu 2018 r.

czytaj więcej »

© hochland polska

Hochland Polska: Nowy Hochland Kanapkowy Mini dla ceniących praktyczne rozwiązania

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2018-05-30 10:35:32

– Sery kremowe twarogowe rosną rok do roku wartościowo i wolumenowo wśród serów kremowych twarogowych – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager, Hochland Polska. – Hochland pozostaje wyraźnym liderem tej kategorii, Almette notuje wzrost dwucyfrowy zarówno wartościowo i wolumenowo, także w przypadku Kanapkowego w ostatnich miesiącach widać wzrosty sprzedaży i udziałów. Naszą perłą w koronie jest Almette. Dzięki połączeniu twarogu z warzywami, przyprawami oraz ziołami, Almette kusi delikatną konsystencją i wyjątkowymi kompozycjami smakowymi.

czytaj więcej »

List KSM i KZSM Zw. Rew. do Ministra Rolnicwa ws mleka w szkole

Źródło: KZSM Zw. Rew. i KSM   Dodano: 2018-05-11 13:39:45

Klemens Ciesielski, Prezes Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy (KSM) i Waldemar Broś Prezes Zarządu KZSM Zw. Rew. wystosowali w imieniu branży mleczarskiej list do Krzysztof Jurgiela, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi dotyczący opinii do Projektu Rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie finansowania programu dla szkół

czytaj więcej »

Republika Korei: Planowana inspekcja zakładów mleczarskich

Źródło: KZSM Zw. Rew.   Dodano: 2018-05-11 11:34:11

Jak podaje KZSM Zw. Rew., organizacja otrzymała od Głównego Lekarza Weterynarii pismo, w którym informuje, że tamtejsze Ministerstwo Bezpieczeństwa Żywności i Leków (MFDS) planuje w miesiącu listopadzie 2018 r. przeprowadzenie inspekcji w polskich zakładach mleczarskich zarejestrowanych do eksportu do Republiki Korei. Szczegóły dotyczące przedmiotowego audytu (dokładny termin, lista zakładów mleczarskich, harmonogram kontroli) zostanie przekazane na przełomie sierpnia i września.

czytaj więcej »

© zott polska

Zott Polska: Rynek śmietan kurczy się, rynek wyrobów śmietanopodobnych zmarginalizowany

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2018-05-09 09:58:49

– Na polskim rynku śmietan już od wielu lat obserwujemy stały trend spadkowy – mówi Forum Mleczarskiemu Handel dr Małgorzata Bogdan, Specjalista ds. Komunikacji w Zott Polska. Dotyczy to wszystkich typów produktów. Mimo to jednak nasze śmietany od 2 lat odnotowują wzrost wolumenu sprzedaży. Coraz większa świadomość konsumentów produktów spożywczych przekłada się na coraz częstsze poszukiwanie przez nich produktów z czystą etykietą, czyli tzw. clean label. Trend ten obejmuje także śmietany, jednak warto podkreślić, że wielu konsumentów śmietan to osoby o tradycyjnych przyzwyczajeniach, dlatego w tej grupie proces wdrażania trendu clean label następuje niezbyt dynamicznie.

czytaj więcej »

© lazur (szgpr)

Lazur (SZGPR): Grupa docelowa serów pleśniowych definiuje się na nowo

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2018-05-04 13:01:54

– Jeszcze kilka lat wstecz trudno było mówić o kulturze konsumpcji serów z przerostem szlachetnej pleśni w Polsce, to się jednak zmienia, o czym świadczy ich rosnący wolumen sprzedaży – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Anna Skrzypiec, Specjalista ds. komunikacji marketingowej w Lazur (SZGPR). – Oczywiście spożycie serów pleśniowych w Polsce wciąż nie może równać się ze spożyciem odnotowywanym w krajach Europy Zachodniej, ale to naturalne – mamy przecież zupełnie inne tradycje kulturowe i kulinarne preferencje, nie bez znaczenia jest również różnica zasobności portfela. Niemniej wyraźnie dostrzegamy, że sukcesywnie zwiększa się zarówno liczba konsumentów nabywających sery pleśniowe, jak i ich spożycie wśród konsumentów dotychczasowych.

czytaj więcej »

UOKiK przeanalizował umowy mleczarnia-rolnik i stworzył rekomendacje dla branży.

Źródło: UOKiK   Dodano: 2018-04-25 09:14:14

W lipcu 2017 r. weszła w życie ustawa o przewadze kontraktowej. Jedno z pierwszych wszczętych postępowań dotyczyło relacji pomiędzy przetwórcami mleka, a ich dostawcami. Urząd sprawdził umowy sprzedaży, dostawy i kontraktacji. Efektem jest raport, w którym wskazał, jakie rozwiązania są dobre, a które mogą stanowić praktyki nieuczciwie wykorzystujące przewagę kontraktową.

czytaj więcej »

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2018
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25