Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności: kraj - handel (strona 1 z 11)

Podsumowanie loterii Mlekpolu Góra siana do wygrania ze śmietankami Łaciatymi

Źródło: Mlekpol (SM)/V5   Dodano: 2019-07-17 13:44:17

Ponad ćwierć miliona zgłoszeń, tak można podsumować sukces kolejnej loterii Góra siana do wygrania. Mlekpol, właściciel marki  Łaciate, przekazał 1111 nagród pieniężnych o łącznej wartości 200 000 zł.

Kampania reklamowa w mediach oraz informacje na opakowaniach śmietanek Łaciate spowodowały ponad pół miliona odwiedzin na stronie loterii. Konsumenci mogli wziąć udział w zabawie dokonując zakupu dowolnej śmietanki Łaciate w specjalnie oznaczonym opakowaniu  i rejestrując paragon w serwisie internetowym.

czytaj więcej »

© forum mleczarskie

Waży się los stawki VAT na napoje roślinne

Źródło: Puls Biznesu   Dodano: 2019-07-17 12:11:36

Jak pisze Puls Biznesu napoje sojowe, migdałowe, ryżowe czy owsiane mogą zostać objęte nową stawką VAT: możliwy jest wzrost z 5% do 23%. Nad nową stawką pracuje Komisja Finansów Publicznych. Branża producentów i dystrybutorów przekonuje, że uderzy to w osoby, które i tak nie mogą konsumować mleka z racji nietolerancji organizmu.

czytaj więcej »

© forum mleczarskie

Ustawa dotycząca „oznakowania Bez GMO” podpisana

Źródło: Polska Izba Mleka   Dodano: 2019-07-15 11:46:55

Prezydent Andrzej Duda podpisał Ustawę z dnia 13 czerwca 2019 r. o oznakowaniu produktów wytworzonych bez wykorzystania organizmów genetycznie zmodyfikowanych jako wolnych od tych organizmów. Nowe przepisy wchodzą w życie dnia 1 stycznia 2020 r.

Mają one na celu uregulować prawnie oznakowanie żywności i pasz produkowanych bez dodatku organizmów genetycznie zmodyfikowanych. Mówiąc potocznie, jako artykułów spożywczych wolnych od GMO. Dzięki tej informacji konsument będzie mógł dokonać wyboru czy decyduje się na zakup danego produktu z GMO lub bez GMO.

czytaj więcej »

© włoszczowa (osm)

Włoszczowa (OSM): Krajanka cieszy się stabilnym popytem przez cały rok

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2019-07-15 11:34:50

– Rynek serów białych twarogowych ma znaczący udział w sprzedaży produktów mleczarskich. To w końcu nasza polska tradycja. Ich sprzedaż z roku na rok rośnie – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Ryszard Pizior, Prezes Zarządu w Włoszczowa (OSM). – Wraz z tym trendem stale rozwijamy nasz oddział w Pawłowicach (woj. śląskie), gdzie produkujemy twaróg biały półtłusty w postaci popularnej krajanki. W 2018 roku otwieraliśmy tam nową halę produkcyjno-magazynową. W ofercie Włoszczowa (OSM) mamy pakowane próżniowo kawałki o wadze 250 g, 400 g i 1 kg.

czytaj więcej »

Żółte jak ser Jeepy Renegade © forum mleczarskie
Szkolni bohaterowie marki dziś są dorośli © forum mleczarskie

Jeepy Renegade rozdane. Hochland Polska podsumowuje udaną kampanię

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2019-07-09 16:39:40

Powodzenie urodzinowej loterii Hochland nie podlega dyskusji. Chęć zdobycia terenowych aut marki Jeep Renegade przez konsumentów wyraźnie przełożyła się na sprzedaż produktów marki Hochland. W kolejce do zdobycia 5 nagród głównych i rozlicznych drobnych nagród pieniężnych ustawiło się ponad pół miliona osób.

Ogólnopolska loteria wystartowała 19 lutego 2019 r. z okazji 25 lat obecności marki na polskim rynku. Loteria trwała do 15 kwietnia. Wystarczyło kupić opakowanie promocyjne, zarejestrować na stronie internetowej kod promocyjny spod etykiety. 25 razy dziennie rozdawano po 100 zł. Wisienką na torcie były oczywiście auta marki Jeep Renegade.

czytaj więcej »

Ortec: Danone optymalizuje swój transport dzięki narzędziom ORTEC Routing and Dispatch oraz ORTEC Route Scheduling

Źródło: Ortec   Dodano: 2019-07-04 08:45:59

Firma Danone jest wiodącym producentem produktów mlecznych. W 2017 roku zakończyła ona modernizację zakładu produkcyjnego w Bieruniu, specjalizującego się w produkcji wysokiej jakości jogurtów i serków. W roku następnym nawiązała współpracę z firmą ORTEC, liderem oprogramowania optymalizacyjnego oraz rozwiązań analitycznych.

Danone Polska planuje transport swoich produktów w kraju oraz pełni rolę centrum dowodzenia („control tower”) dla transportu międzynarodowego. Piętrzące się wyzwania, jak również potrzeba automatyzacji procesu planowania transportu krajowego i międzynarodowego sprawiły, że firma postanowiła skorzystać z narzędzi ORTEC do optymalizacji logistyki.

czytaj więcej »

© frąckowiak (zpsih)

Frąckowiak (ZPSiH): Naturalność to rodzaj innowacyjności

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2019-07-04 08:43:05

– Konsumenci serów smażonych są bardzo wymagającymi klientami i nie ukrywamy, że nas to ogromnie cieszy, gdyż sery smażone Frąckowiak (ZPSiH) z Granowa spełniają ich oczekiwania – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Grzegorz Marciniak, Dyrektor ds. Marketingu i Sprzedaży w Frąckowiak (ZPSiH). – Wielu pamięta oryginalny smak sera smażonego przygotowywanego samodzielnie przez mamy i babcie i dziś w sklepach szuka identycznej jakości i niezapomnianej naturalności w dostępnych serach. Wśród ogromnej ilości produktów spożywczych na rynku klient szuka dziś wiarygodności.

czytaj więcej »

© sertop

Sertop: Uwaga na transport!

Źródło: Sertop / PR Club   Dodano: 2019-07-02 15:48:06

– Aby serek topiony dotarł na sklepową półkę z zachowaniem najwyższej jakości warto zadbać o odpowiednią temperaturę transportu, mieszczącą się w zalecanych przez producenta parametrach – mówi Marek Maciejewski. Kierownik Działu Sprzedaży w Sertop. – Przekroczenie ich na kilkanaście minut np. podczas przenoszenia serka ze sklepu do domu, nie spowoduje żadnych konsekwencji, bowiem dobrze wcześniej wychłodzony produkt, jest w stanie utrzymać swoją temperaturę, jednak wystawienie go na długotrwałe działanie promieni słonecznych może  spowodować utratę jego jakości. Podsumowując: w całym procesie, zarówno produkcji, jak i pakowania oraz transportu serków należy bezwzględnie zachować „łańcuch chłodniczy”.

czytaj więcej »

Katarzyna Bosacka podpisuje książkę © forum mleczarskie
© forum mleczarskie

Mlekpol (SM): III Święto Maślanki Mrągowskiej

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2019-07-01 10:32:51

W ramach odbywających się w dniach 28-30 czerwca 2019 r. Dni Mrągowa  miało miejsce III Święto Maślanki organizowane przez mleczarnię Mlekpol (SM). Dzięki upalnej pogodzie powodzenie maślanki było gwarantowane. Najmłodsi mogli spróbować swoich sił w konkursach i quizach, mogli ćwiczyć pamięć z Maślanką Mrągowską, budować żaglówki z tektury oraz klocków.

Gwiazdą tego dnia była Katarzyna Bosacka, która razem z najbliższymi przygotowywała lekkie potrawy z Maślanki Mrągowskiej i produktów marki Łaciate.

czytaj więcej »

© zp

Žemaitijos pienas: Konsumenci polubili przekąski serowe

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2019-06-26 14:36:42

– Firma Žemaitijos pienas posiada w swojej ofercie dwie marki z kategorii przekąsek nabiałowych: paluszki serowe Pik-Nik i batoniki twarogowe Magija – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Božena Stacevičiūtė, Head of Polish Market w Žemaitijos pienas. – Paluszki serowe Pik-Nik to przekąska, która idealnie wpisuje się w silny trend poszukiwania przez konsumentów wygody użytkowania produktu, ponieważ każdy paluszek jest w oddzielnym opakowaniu. Konsumenci paluszków Pik-Nik to głównie osoby, które żyją aktywnie, ale też poszukujące zdrowych przekąsek. Paluszki Pik-Nik można przechowywać w temperaturze pokojowej do 8 godzin. Jest to bardzo duża zaleta tego produktu, ponieważ można go zabrać do szkoły, pracy czy też w podróż, a przy tym produkt nie straci na jakości. Serowe paluszki do rwania Pik-Nik, dzięki swoim walorom smakowym i możliwości tworzenia różnych kształtów z paluszków, są szczególnie lubiane przez dzieci. Jest to smaczna i zdrowa przekąska. Jeden paluszek serowy to tyle, co jedna szklanka mleka – dodaje nasza rozmówczyni.

czytaj więcej »

© north coast

North Coast: Po włoskie sery konsumenci już sięgają nie tylko od święta

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2019-06-26 14:19:22

– Zainteresowanie kuchnią włoską jest widoczne nie tylko w ostatnich latach, ale jest to trend, który trwa już dłuższy czas – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Grzegorz Żukowski, Dyrektor Sprzedaży ds. Rynku Nowoczesnego w North Coast. – Kuchnia włoska stała się tak popularna nie tylko ze względu na pozytywny wpływ, jaki ma na nasze zdrowie, chroniąc nas m.in. przed chorobami cywilizacyjnymi, ale również ze względu na jej prostotę i różnorodność.

Włochy uznawane są za ojczyznę pizzy i makaronów, ale to także wiodący, światowy producent serów twardych i miękkich z apelacją lub bez.

czytaj więcej »

© frisco.pl

Nowe centrum logistyczno-dystrybucyjne frisco.pl w Klaudynie pod Warszawą

Źródło: frisco.pl   Dodano: 2019-05-31 13:04:33

Nowe centrum logistyczno-dystrybucyjne Frisco.pl w Klaudynie pod Warszawą już działa. To licząca ok. 11 000 m2 powierzchnia podzielona na kilka stref temperaturowych i logistycznych. Obiekt pozwoli na znaczne zwiększenie wydajności pracy oraz zmaksymalizowanie poziomu kontroli nad całym procesem kompletacji zamówień. W przyszłości przełoży się to na przynajmniej czterokrotne zwiększenie skali działalności Frisco.pl.

Frisco.pl, jako lider warszawskiego rynku, jest głównym motorem napędowym dla całego sektora e-grocery w Polsce. Wg szacunków spółki, kategoria e-grocery w Warszawie urosła wartościowo o 14% w 2018 roku, i tym samym osiągnęła udział 2,4% całej sprzedaży FMCG (rynek FMCG w Warszawie jest wart 10,75 mld zł).

czytaj więcej »

Łowicz (OSM) sięga po klientów w grupie wegan, wegetarian i fllexitarian

Źródło: Łowicz (OSM)   Dodano: 2019-05-17 14:45:54

W odpowiedzi na rosnące zainteresowanie konsumentów żywnością pochodzenia roślinnego mleczarnia Łowicz (OSM) wprowadza do oferty wyjątkową gamę produktów pod marką „Bez deka mleka”. Są to roślinne alternatywy dla tradycyjnych serów oraz serków do smarowania.

– Obserwujemy trendy konsumenckie i wychodzimy im naprzeciw. Pokazujemy, że dzięki zaawansowanej technologii i doświadczeniu w produkcji tradycyjnych serów jesteśmy w stanie zaoferować wysokiej jakości produkty będące roślinnymi alternatywami dla tradycyjnych produktów.

Gwarancją wspomnianej jakości oraz tego, że są to produkty odpowiednie dla wegan jest otrzymany certyfikat V-Label. Niezwykła smakowitość produktów oraz oryginalne kompozycje smakowe sprawiają, że jest to propozycja dla wszystkich tych, którzy rezygnują lub ograniczają produkty odzwierzęce i chcą urozmaicić swoją dietę – wegan, wegetarian i coraz szerszej grupy flexitarian – mówią przedstawiciele mleczarni Łowicz (OSM).

czytaj więcej »

© sertop

Sertop: Wygoda i jakość

Źródło: Sertop / PR Club   Dodano: 2019-05-14 10:18:18

Czy zróżnicowane formy pakowania tego samego produktu są dobrą opcją? Okazuje się, że tak, bo my, Polacy jesteśmy tradycjonalistami i szybko przyzwyczajamy się do ulubionych smaków. Wykorzystał to Sertop, tyski producent serków topionych, który w kwietniu br. dołączył do swojego asortymentu serki topione w plastrach w trzech najpopularniejszych smakach (Złoty Emetaler, Gouda, Cheddar), występujących dotychczas w dwóch innych formach: kostek tzw. telewizorków oraz krążków z trójkątnymi serkami.

czytaj więcej »

© gis

Dwa sery z surowego mleka wycofane. Francuzi mówią wprost - sery z mleka surowego nie dla dzieci poniżej 5. roku życia

Źródło: gis, ouest-france.fr   Dodano: 2019-05-13 11:21:34

Wycofanie przez GIS w Polsce serów z surowego mleka Saint Felicien oraz Saint Marcellin firmy Fromagerie Alpine z powodu możliwego zanieczyszczenia bakteriami Escherichia coli może nie odbiło się wielkim echem w Polsce z racji znikomego spożycia takich produktów. Warto przypomnieć jednak, że w wyniku postępowania epidemiologicznego oraz śledzenia dystrybucji podejrzanych produktów we Francji stwierdzono, że spożycie ww. serów wiąże się z wystąpieniem kilkunastu przypadków zespołu hemolityczno-mocznicowego u konsumentów. Sery wymienione w ostrzeżeniu, wyprodukowane z surowego mleka krowiego mogą być zanieczyszczone bakterią Escherichia coli wytwarzającą toksynę Shiga (STEC). W związku z powyższym producent francuska firma Fromagerie Alpine podjęła decyzję o wycofywaniu wszystkich partii tych serów począwszy od partii o numerze 032 do partii o numerze 116. Cześć tych produktów była sprzedawana pod markami własnymi dystrybutorów.

czytaj więcej »

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25