100 wydanie Forum Mleczarskie Handel

Aktualności: kraj - handel (strona 1 z 16)

© forum mleczarskie

Strzałkowo (SMU): Ambitne zadania inwestycyjne i handlowe na 2020 r.

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2020-09-24 11:47:10

Ostatni rok obrotowy zamknął się przychodami ogółem na poziomie 65,05 mln zł i zyskiem netto na poziomie 3,79 mln zł. Ta relacja to jeden z najlepszych wyników w branży mleczarskiej w Polsce. Zarząd uważa, że celem długofalowym Spółdzielni powinien być stały wzrost produkcji, zwłaszcza twarogów i masła oraz systematyczne rozszerzanie rynków zbytu na terenie Wielkopolski, Pomorza, Mazowsza i województw Kujawsko-Pomorskiego i Warmińsko-Mazurskiego. Jak twierdzi Zarząd podjęto działania zmierzające do pozyskania odbiorców również na Śląsku.

czytaj więcej »

Mlekovita jako pierwsza w branży uruchamia własny sklep internetowy www.sba.com.pl z produktami wysokobiałkowymi

Źródło: Grupa Mlekovita   Dodano: 2020-09-22 16:08:42

Grupa Mlekovita, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów lubiących aktywność fizyczną, otworzyła sklep internetowy, w którym można zaopatrzyć się w produkty bogate w białko. Działa on pod adresem www.sba.com.pl, a jego nazwa pochodzi od linii produktów Super Body Active. Dla klientów e-sklepu firma przygotowała atrakcyjne pakiety promocyjne, a także program lojalnościowy. Przyznawane za zamówienie punkty można zamieniać na vouchery i opłacać przy ich pomocy kolejne zakupy.

– Jako lider branży mleczarskiej Mlekovita wciąż dynamicznie się rozwija, w wielu aspektach. Nie tylko inwestujemy w nasze zakłady i linie produkcyjne, rozszerzamy nasz asortyment, ale także idziemy z duchem czasu i wprowadzamy nowe kanały sprzedaży. Z myślą o osobach profesjonalnie uprawiających sport, jak również amatorach, osobach aktywnych i dbających o zdrowy styl życia, otworzyliśmy sklep internetowy, w którym można znaleźć szeroką ofertę naszych wyrobów o wysokiej zawartości białka, m.in. z linii Super Body Active (SBA). Aktywność fizyczną należy bowiem wspierać zbilansowaną dietą bogatą w białko, a z naszych obserwacji wynika, że tego typu produktów klienci szukają właśnie przede wszystkim w internecie – mówi Dariusz Sapiński, Prezes Zarządu Grupy Mlekovita. – Nasza marka SBA została oparta na doświadczeniu i know-how firmy Mlekovita. Oferowane w sklepie produkty są innowacyjne, nowoczesne, a jednocześnie to efekt ponad 90-letniego doświadczenia w produkcji i dystrybucji wyrobów mleczarskich. Zdobywamy zaufanie klientów nie tylko w kraju, ale na całym świecie, każdego dnia oferując im możliwość zakupu smacznych, zdrowych i pożywnych produktów. Mlekovita to bowiem wiarygodny polski producent naturalnych koncentratów białek serwatkowych i jedyny polski producent WPC w wersji smakowej – sama produkuje i sprzedaje je docelowemu konsumentowi, do tej pory wykorzystując w tym celu sieć własnych hurtowni firmowych oraz sklepów Mlekovitka. A teraz ruszamy z nowym konałem sprzedaży – dodaje.

czytaj więcej »

Ryki (SM): Gouda i Edamski pozostają najważniejszymi serami w Polsce. Dyskonty odpowiadają za 25% rynku

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2020-09-18 14:44:37

Zdaniem przedstawicieli mleczarni Ryki (SM): – Sery żółte typu holenderskiego są na polskim rynku zdecydowanym liderem wśród serów dojrzewających. Sery te, z roku na rok zwiększają swoją sprzedaż. Najbardziej popularne sery typu holenderskiego to Gouda oraz Edamski. Na rynku polskim około 33% należy do Goudy, a 13% do sera Edamskiego.

Sery sprzedawane na stoiskach samoobsługowych cieszą się bardzo dużą popularnością ze względu na łatwość i szybkość zakupu, przy zachowaniu takiej samej jakości. Zmiana stylu życia konsumentów wpływa na kształtowanie się nowych preferencji, które powodują znaczne zainteresowanie właśnie tą kategorią produktów. To wpływa na wysoki poziom sprzedaży serów w dyskontach. W tego typu sklepach sprzedaje się tylko „konfekcja”, a dyskonty to obecnie aż 25% rynku sprzedaży sera. Wciąż jednak większą część rynku stanowią sery na wagę. Tradycyjna forma sprzedaży zapewnia konsumentowi znacznie większy wybór oraz częstsze promocje.

czytaj więcej »

Krasnystaw (OSM) rozwija współpracę z Danone i inwestuje w technologię ESL

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2020-08-31 15:51:31

Mleczarnia Krasnystaw (OSM) w 2019 r. osiągnęła przychody netto ogółem w wysokości 370,91 mln zł wobec 358,46 mln zł w 2018 r. Spółdzielnia prowadzona przez Prezesa Zarządu Tadeusza Badacha wykazała zysk netto, który wyniósł 1,21 mln zł. Za 12 miesięcy 2019 roku skupiono 140,33 mln litrów mleka to jest mniej o 4,8 mln. litrów w stosunku do roku ubiegłego. Dynamika skupu wyniosła 96,5%

Spółdzielnia prowadzi swoją działalność poprzez skup w punktach skupu i bezpośredni odbiór z gospodarstw. W grudniu 2019 r. skupowano mleko od 1205 gospodarstw, przy czym dominującą formą był skup bezpośredni z gospodarstw, których aktualnie posiadamy 853 i pochodzi od nich  95,5% mleka. Mleczarnia posiada 29 punktów skupu mleka, gdzie od 352 dostawców skupujemy 4,5% mleka. Mleczarnia jako jedyna Spółdzielnia w Polsce zatrudnia 18 wozaków.

czytaj więcej »

Sealed Air inwestuje w firmę specjalizującą się w zaawansowanym recyklingu

Źródło: Sealed Air   Dodano: 2020-08-31 12:35:51

Sealed Air, producent opakowań do żywności i produktów przemysłowych, podpisał kontrakt o współpracy z Plastic Energy – firmą, która jest światowym liderem technologii zaawansowanego recyklingu. Sealed Air zainwestował też kapitały w firmę-matkę Plastic Energy Global.

Plastic Energy Global powstał w 2012 roku. Jego celem jest tworzenie gospodarki obiegowej dla tworzyw sztucznych poprzez przetwarzanie odpadów plastikowych. Firma ma siedzibę w Londynie i dwa zakłady w Hiszpanii. W ciągu następnych 10 lat planowane jest otwarcie 50 nowych zakładów recyklingu w Europie i Azji.

czytaj więcej »

© polmlek
© polmlek

Grupa Polmlek: Jesteśmy jednym z czołowych producentów Mozzarelli suchej

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2020-08-27 13:29:48

– Mozzarellę produkujemy w kilku zakładach, a rynkiem zbytu jest w dużej mierze kanał HoReCa oraz eksport – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Joanna Kołodyńska Dyrektor Marketingu Grupy Polmlek. – Średnio w miesiącu w technologii Pasta Filata wytwarzane jest ponad 1 250 ton wyrobu gotowego. Nasze produkty charakteryzują się świeżym, delikatnym smakiem, sprężystą, zwartą konsystencją, a po zapieczeniu – doskonałą ciągliwością.

– Grupa Polmlek produkuje Mozzarellę w blokach oraz w wiórach i granulkach. Na rynek detaliczny natomiast trafiają porcjowane wiórki, gotowe, aby wysypać je na domową pizzę, zapiekanki, makaron. Wysoka jakość, powtarzalność, doskonały smak i ciągliwość naszej Mozzarelli to gwarancja kulinarnych sukcesów zarówno dla domowych kucharzy, jak i profesjonalistów – dodaje Joanna Kołodyńska Dyrektor Marketingu Grupy Polmlek. 

czytaj więcej »

© łowicz (osm)

Łowicz (OSM): Napoje fermentowane są silnie powiązane z trendem fit, bycia szczupłym i zdrowym

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2020-08-26 08:17:35

– Oferta produktów fermentowanych dostępnych na rynku powiększa się z roku na rok – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Iwona Grzybowska, Prezes Zarządu w mleczarni Łowicz (OSM). – Jest to związane między innymi z trendami żywieniowymi oraz z oczekiwaniami konsumentów, dotyczącymi nowych kompozycji smakowych, a także opakowaniami. W czasach pandemii te oczekiwania nie zmieniły się. Wciąż żyjemy szybko, w biegu, więc od produktów fermentowanych oczekujemy prostego składu, spełnienia funkcji zdrowej przekąski, która nasyci, będzie lekkostrawna, a do tego zamknięta w wygodnym opakowaniu, funkcjonalnym w podróży, z możliwością kilkukrotnego otwierania i zamykania.

czytaj więcej »

© sertop

Sertop: Wrzesień determinuje wybory zakupowe Polaków

Źródło: Sertop / PR Club   Dodano: 2020-08-24 09:55:19

– Wraz z początkiem roku szkolnego zmieniają się potrzeby konsumentów – mówi Aneta Będkowska, Marketing Manager w Sertop. – Powrót dzieci do szkoły wiąże się bowiem ze zmianą nawyków żywieniowych, które sprawiają, że w koszykach zakupowych znajduje się coraz więcej produktów, niezbędnych do przygotowania szkolnej śniadaniówki i lunch boksów. Wśród tych produktów są także serki topione, które ze względu na różnorodność smaków pozwalają urozmaicić posiłek dziecka, a także związać ze sobą wszystkie dodatki w postaci wędlin i warzyw, dzięki czemu kanapka nie rozlatuje się w ręce.

czytaj więcej »

© grupa polmlek

Grupa Polmlek: Stwierdzamy ogromne zainteresowanie produktami dla wegan w handlu detalicznym

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2020-08-21 15:58:34

– Grupa Polmlek nieustannie rozwija portfolio produktów dedykowanych dla wegan i wegetarian – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Joanna Kołodyńska Dyrektor Marketingu Grupy Polmlek. – Jest to bardzo silnie rozwijająca się kategoria, a producenci na całym świecie widzą w żywności alternatywnej ogromny potencjał. Jest to niewątpliwie trend inspirowany nie tyle modą, co wzrostem świadomości konsumenckiej i koniecznością szukania proekologicznych rozwiązań na każdym etapie życia. Ciekawostką jest fakt, że jeden dzień diety wegańskiej pozwala oszczędzić 1500 litrów wody, co odpowiada ilości wody zużywanej w ciągu dwóch tygodni standardowych kąpieli pod prysznicem jednej osoby. Produkcja żywności wyłącznie z komponentów roślinnych to także redukcja emisji CO2 do atmosfery, jest też znacznie wydajniejsza, jeśli chodzi o użytkowanie terenu. Dieta wegańska to przyszłość.

czytaj więcej »

© temar (pph)
© temar (pph)

Temar (PPH): Zdecydowaliśmy się na produkcję wyrobów organicznych

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2020-08-21 11:22:32

– Przede wszystkim chcieliśmy wyjść naprzeciw oczekiwaniom konsumentów, którzy szukają coraz częściej produktów ekologicznych – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Aleksandra Makowska, Marketing Manager w firmie Temar (PPH). – Jako czołowy dystrybutor światowych marek, chcąc sprostać oczekiwaniom zadbaliśmy o nową linię bio z gwarancją najlepszej jakości – brak konserwantów, polepszaczy smaku, chemicznych barwników i innych elementów, sztucznie podnoszących wartość produktu. W oferowanych przez nas wyrobach dominują naturalne składniki pochodzące z ekologicznych gospodarstw, opatrzone certyfikatem bio. Nie będzie to jednak jedyna linia z portfolio nowych produktów w tym roku – podkreśla Aleksandra Makowska.

czytaj więcej »

© spomlek (sm)
© spomlek (sm)

Spomlek (SM) wchodzi z izolatami białek serwatkowych do e-commerce

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2020-08-10 12:18:55

Atrakcyjność specjalistycznych proszków mlecznych WPI i WPC z mleczarni Spomlek polega na ich czystej postaci bez dodatków smakowych i barwników. Produkt najwyższej jakości, prosto z mleczarni dostępny już jest na największej platformie sprzedażowej allegro, z darmową opcją dostawy oraz możliwością zakupu pakietowego w niższej cenie.

Spomlek (SM) od 2014 r. produkuje koncentrat białek serwatkowych, zaś od 2017 r., jako jedyna firma w Polsce jest producentem izolatu białek serwatkowych WPI 90.

– Chcąc się rozwijać i podążać za trendami rynkowymi weszliśmy w segment, w którym widzieliśmy duży potencjał sprzedażowy. Nasze decyzje szybko okazały się trafne i po sukcesie rynkowym WPC największe polskie mleczarnie zbudowały proszkownie i śmiało wkroczyły w ten rynek. Uciekając przed konkurencją zdecydowaliśmy się na kolejny krok –  produkcję izolatów białek serwatkowych WPI 90. To najlepsza forma białek serwatki, zawiera ponad 90% białka przy bardzo niskiej zawartości tłuszczu i węglowodanów. Produkt ma najwyższą wartość biologiczną spośród wszystkich znanych białek. Wytwarzany jest z serwatki, która powstaje przy produkcji sera. Zyskaliśmy uznanie na rynku i mamy swoich stałych odbiorców hurtowych. Przyszedł więc czas na wprowadzenie produktu do e-commerce – mówi Paweł Gaca, Wiceprezes Zarządu.

czytaj więcej »

© frąckowiak (zpsih)

Frąckowiak (ZPSiH): Bio to ogromny potencjał

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2020-08-05 10:10:45

– Od początku obserwujemy rosnącą grupę konsumentów, zainteresowanych produktem przyrządzonym według domowej receptury, z certyfikowanego ekologicznego twarogu oraz naturalnego ekologicznego masła extra – wyjaśnia Forum Mleczarskiemu Handel Grzegorz Marciniak, Dyrektor Sprzedaży i Marketingu w firmie Frąckowiak (ZPSiH). – Ekologiczny ser smażony bio z Granowa jest jedynym tego typu produktem w Polsce. Wszystkie certyfikowane surowce pochodzą z najczystszych ekologicznie regionów Polski, a cały proces produkcji jest poddany ciągłej i ścisłej kontroli. To wyjątkowa kwintesencja smaku, zdrowia i natury. Niezwykle atrakcyjny kubek przyciąga spojrzenie klienta, a smak sera pozwala mu wrócić do lat młodości i sera samodzielnie smażonego przez mamy i babcie. Polski rynek produktów ekologicznych to jednak nadal nisza, ale z ogromnym potencjałem. Dla prawdziwych smakoszy sera smażonego jego ekologiczna wersja to wzór pamiętany z dawnych czasów, kiedy większość nabiału była naturalnie ekologiczna.

czytaj więcej »

© polmlek

Grupa Polmlek: Nasze produkty fermentowane to samo zdrowie

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2020-08-05 09:53:43

– Grupa Polmlek w swojej ofercie ma klasyczne, naturalne produkty fermentowane: kefir oraz maślankę – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Joanna Kołodyńska, Dyrektor Marketingu Grupy Polmlek. – Produkty te doskonale orzeźwiają w upalne dni, świetnie pasują do lekkich obiadów z młodych warzyw, idealnie łączą się z sezonowymi owocami w aksamitne koktajle. Oprócz tego polecamy nowość, jogurt typu greckiego, który otrzymuje się z mleka pełnego, częściowo lub całkowicie odtłuszczonego, zagęszczonego lub regenerowanego z proszku, poddając je fermentacji przy użyciu szczepów bakterii Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus i Streptococcus thermophilus. Bakterie te powodują fermentację laktozy i gęstnienie masy. Powstający w trakcie procesu kwas mlekowy jest naturalnym konserwantem.

czytaj więcej »

© łowicz (osm)

Łowicz (OSM): Mozzarella to kategoria rosnąca

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2020-07-31 14:58:51

– Rynek mozzarelli w Polsce prężnie się rozwija – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Andrzej Chomyszczak, Wiceprezes ds. Handlu i Marketingu w mleczarni Łowicz (OSM). – Produkt ten ma silne skojarzenie z Włochami oraz charakterystycznymi dla nich produktami – pizzą, zapiekankami. Często znajduje się na desce serów jako aperitif. Mozzarella produkowana przez polskich producentów nie ustępuje smakowi włoskim wyrobom – podkreśla Prezes mleczarni w Łowiczu.

czytaj więcej »

© žemaitijos pienas
© žemaitijos pienas

Žemaitijos pienas: Otwarcie Cheese Džiugas House

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2020-07-31 12:16:52

25 lipca 2020 roku firma Žemaitijos pienas otworzyła pierwszy w Polsce Cheese Džiugas House. Na Dom Sera Džiugas wybrana została odrestaurowana i jakże klimatyczna Elektrownia Powiśle w Warszawie.

Cheese Džiugas House jest to sieć małych przytulnych domków typu coffee shop na Litwie, Łotwie, Estonii i teraz również w Polsce. Pierwszy dom z serem Džiugas otworzył swoje podwoje w 2010 r. Dziś na Litwie jest już dziewięć działających z powodzeniem sklepów: w stolicy – Wilnie, porcie morskim w Kłajpedzie i w mieście Telšiai.

Można tam znaleźć najszerszy asortyment serów Džiugas, dowiedzieć się wszystkiego o serach Džiugas od wykwalifkowanych sprzedawców, spróbować przypraw dla smakoszy, doświadczyć przytulnej atmosfery przy doskonałym kieliszku wina lub filiżance kawy.

czytaj więcej »

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2020
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25

Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij