Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności: kraj (wszystkich: 2070, strona 3 z 138)

© flowcrete

Flowcrete Polska: Antybakteryjny charakter i odporność na szok termiczny to podstawa wyboru posadzki

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2019-02-26 11:20:55

– W zakładach mleczarskich, zwłaszcza w pomieszczeniach, w których stale panują niskie temperatury, warto stosować specjalistyczne, antybakteryjne posadzki żywiczne, które pozwalają zachować wysoki poziom higieny, a przy tym skutecznie chronią podłoże przed szokiem termicznym – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Piotr Jakóbczak, Dyrektor Sprzedaży w firmie Flowcrete Polska. – Tzw. szok termiczny, czyli gwałtowna zmiana temperatury, występuje np. w czasie mycia schłodzonej posadzki ciepłą wodą lub parą wodną. Może dotyczyć też powierzchni znajdujących w pobliżu otwieranych drzwi od chłodni.

czytaj więcej »

© chr. hansen

Chr. Hansen Poland: Produkty bezlaktozowe cieszą się rosnącą popularnością

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2019-02-20 16:26:44

– W większości przypadków produkcja produktów o obniżonej zwartości laktozy nie pociąga za sobą konieczności dodatkowych inwestycji – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Marcin Kuprewicz, Dyrektor Działu Mleczarskiego w firmie Chr. Hansen Poland. – Nowoczesna metoda produkcji mleka bezlaktozowego wymaga użycia specjalnego sprzętu dozującego, nie jest to jednak bardzo duży wydatek.

czytaj więcej »

© sertop

Sertop: O popularności masła klarowanego w handlu zadecydowali konsumenci

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2019-02-20 16:21:34

– Masło klarowane tzw. masło ghee jest produktem znanym od najdawniejszych czasów – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Aneta Będkowska, Marketing Manager w Sertop. – Kiedyś stosowano go w leczeniu różnych chorób, teraz coraz częściej wchodzi do domowej kuchni, jako element zdrowej diety, posiadający mnóstwo właściwości korzystnie wpływających na zdrowie.

czytaj więcej »

Gostyń (SM) rozpocznie produkcję serów długodojrzewających

Źródło: wiescirolnicze.pl   Dodano: 2019-02-19 15:21:33

W wywiadzie dla portalu wiescirolnicze.pl Grzegorz Grzeszkowiak, Prezes Zarządu mleczarni Gostyń (SM) nadmienił, że spółdzielnia zrezygnuje z produkcji mleka płynnego UHT i pasteryzowanego w kartonikach.

czytaj więcej »

© lacpol

Tomasz Barski Wiceprezes ds. Handlu odchodzi z Lacpolu

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2019-02-15 09:19:17

Jak dowiedzieliśmy się oficjalnie z Zakładu Przetwórstwa Mleka Mlecz Sp. z o.o. w Wolsztynie (Grupa Lacpol) Tomasz Barski odchodzi z firmy z przyczyn prywatnych po 10 latach pracy. Obowiązki przejmie Dyrektor ds. Handlu Pan Paweł Staszyk.

Pan Staszyk z Lacpolem związany jest od 4 lat. W tym czasie odpowiadał za koordynowanie bieżącej współpracy z najważniejszymi klientami firmy na rynku B2C w kraju i za granicą.

czytaj więcej »

© forum mleczarskie

Cena skupu mleka nie zmieniła się w grudniu wobec listopada 2018 r.

Źródło: KZSM Zw. Rew za GUS   Dodano: 2019-02-05 18:45:09

Według Głównego Urzędu Statystycznego cena skupu mleka w grudniu 2018 r. wyniosła 140,10 zł/1 hl i była niższa o 8,1% niż w grudniu 2017 r. Cena skupu mleka w odniesieniu do listopada 2018 r. pozostała na tym samym poziomie.

czytaj więcej »

© forum mleczarskie
© forum mleczarskie

Kosów Lacki (OSM) otwiera nową inwestycję

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2019-02-01 15:39:12

Andrzej Minarczuk, Prezes Zarządu mleczarni Kosów Lacki (OSM) w dniu 31 stycznia podpisał Akt Erekcyjny nowego budynku magazynowo-produkcyjnego. Inwestycji dokonano w ramach poddziałania 4.2. „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój”. Inwestycja trwała niecałe dwa lata.

 – Obiekt ma prawie 16 tys. m3 kubatury, 2 200 m2 powierzchni całkowitej i wysokość 9 m. Dotychczas powierzchnię magazynową mieliśmy podzieloną na 13 magazynów. Utrudniało to przygotowania towaru do dystrybucji. Obecnie stare powierzchnie magazynowe zostały wyłączone – powiedział Andrzej Minarczuk podczas uroczystej ceremonii otwarcia.

czytaj więcej »

© forum mleczarskie

KZSM ZR: Dochodzimy do skupu surowca z 1989 r.

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2019-02-01 15:06:04

– Polskie mleczarstwo w 2018 r. skupiło 11,59 mld litrów mleka, co oznacza, że dochodzimy do skupu z 1989 r. Wtedy jednak było ponad 1000 spółdzielni mleczarskich, dziś mamy ich tylko 95. Dziś Polska jest – co mało kto wie – 6. producentem serów na świecie – powiedział Waldemar Broś, Prezes Zarządu Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich Zw. Rew.

czytaj więcej »

© sertop

Serki topione – karnawałowym „must have”

Źródło: Sertop / PR Club   Dodano: 2019-01-30 10:41:10

– Serki topione dają nieograniczone możliwości kulinarne i doskonale sprawdzają się w karnawałowych potrawach, ponieważ po ich dodaniu do zwykłej zupy lub jednogarnkowego dania, potrawy zyskują niesamowity smak i delikatność – mówi Aneta Będkowska Marketing Manager w Sertop.

czytaj więcej »

© džiugas poland

Otwarcie nowego biura Džiugas Poland

Źródło: Džiugas Poland   Dodano: 2019-01-28 15:08:41

Dnia 24 stycznia 2019 r. Džiugas Poland, filia litewskiej firmy Žemaitijos pienas uroczyście otworzyła biuro w Hali Koszyki. Firma jest liderem w branży mleczarskiej w krajach bałtyckich oraz eksportuje swoje produkty do 35 krajów na całym świecie. Najbardziej popularne w Polsce marki to sery długodojrzewające Džiugas, batoniki twarogowe Magija oraz paluszki serowe Pik-Nik.

czytaj więcej »

© spomlek (sm)

Spomlek (SM) zwiększa rentowność sprzedaży i zyskuje na oszczędności energii

Źródło: Spomlek (SM)   Dodano: 2019-01-28 09:32:10

2018 rok zapisze się w historii mleczarni Spomlek (SM) pod względem rekordowej ilości sprzedanych serów. Mleczarnia odnotowała znaczący, bo aż 20% wzrost sprzedaży serów premium. Poza tym jako pierwsza firma w Polsce wprowadziła do sprzedaży izolat białek serwatkowych WPI.

Rok 2018 Spomlek może zdecydowanie zaliczyć do udanych. Ten czas upłynął pod znakiem licznych inwestycji w zakresie produkcji, umacniania pozycji lidera w segmencie serów premium oraz rozwoju działań z zakresu społecznej odpowiedzialności biznesu.

czytaj więcej »

© carrefour
© carrefour

Carrefour Polska podsumowuje 2018 rok

Źródło: Carrefour Polska   Dodano: 2019-01-24 11:08:28

Carrefour poinformował, że w minionym roku otworzył ponad 100 nowych sklepów franczyzowych. Na utrzymanie wysokiego tempa rozwoju ostatnich lat wpłynęły m.in. dynamiczna ekspansja, dywersyfikacja modeli franczyzowych, a także wdrożenie innowacyjnej oferty oraz usług okołozakupowych.

Carrefour od 2007 roku dynamicznie inwestuje w rozwój swojej oferty franczyzowej w Polsce. Na koniec ubiegłego roku, w ramach 3 oferowanych przez Carrefour konceptów sklepów osiedlowych: Carrefour Express Convenience, Carrefour Express Minimarket oraz Globi, działało ok. 600 placówek handlowych, prowadzonych przez niezależnych polskich przedsiębiorców, którzy są franczyzobiorcami sieci. W 2018 roku Carrefour utrzymał wysokie tempo rozwoju franczyzy, otwierając łącznie 101 nowych sklepów w tym formacie.

czytaj więcej »

Alfa Laval: Mikrofiltracja membranowa stała się ekonomicznym sposobem na oczyszczanie ścieków w mleczarstwie

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2019-01-23 13:26:17

– Jednym ze sposobów oczyszczania odpadów i ścieków jest technologia membranowa MBR – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Damian Kozioł, Inżynier ds Sprzedaży w Alfa Laval Polska. – Jeszcze dekadę temu mikrofiltracja ścieków była uważana za rozwiązanie drogie zarówno na etapie inwestycji jak i późniejszej eksploatacji. Obecnie jest to jeden z najbardziej ekonomicznych sposobów oczyszczania ścieków, który gwarantuje najwyższy stopień oczyszczenia z możliwością ponownego wykorzystania ścieku oczyszczonego. Tym samym jest to rozwiązanie, które ogranicza zużycie wody przez zakład produkcyjny.

czytaj więcej »

© sertop

Sertop – czym warto zapełnić sklepowe półki?

Dodano: 2019-01-21 08:25:16

Zimowa aura ma decydujący wpływ na potrzeby konsumentów, stąd niektóre produkty lepiej sprzedają się latem, a inne zimą. Dotyczy to także serków topionych, które jako takie nie są stricte produktami sezonowymi, ale ich poszczególne smaki – już tak. Na co więc postawić zimą, aby wygenerować jak największy zysk?

czytaj więcej »

© bychawa (osm)

Nowa Prezes Zarządu mleczarni Bychawa (OSM)

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2019-01-18 08:42:01

Ewa Bartnik zastąpiła na stanowisku wieloletnią Prezes Zarządu Zofię Popławską.Ewa Bartnik jest absolwentką Akademii Rolniczej w Lublinie, ukończyła również studia z zakresu zarządzania w Wyższej Szkole Ekonomii i Innowacji w Lublinie. Jej dotychczasowa droga zawodowa związana była z pracą w sektorze rolnym. W czasie studiów założyła innowacyjną fermę hodowli owiec rasy mlecznej, następnie wskutek zmian gospodarczych w latach 90. przekształconą w kierunek mięsny.

czytaj więcej »

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25