Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności: kraj (wszystkich: 2026, strona 3 z 136)

Nowe inwestycje w spółdzielni Piaski (OSM)

Źródło: RoMedia   Dodano: 2018-10-31 13:58:25

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piaskach podpisała umowę na dofinansowanie inwestycji w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój", objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
W ramach inwestycji zostanie wykonana rozbudowa hali produkcyjnej wraz z klimatyzacją, pomieszczenia magazynowe, komora termostatowa, najnowocześniejsza linia do produkcji napojów fermentowanych oraz instalacja fotowoltaiczna.

czytaj więcej »

© alfa laval

Alfa Laval: Możemy dobrać jeden płytowy pasteryzator do różnych temperatur i różnych produktów

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2018-10-26 14:41:32

– Firma Alfa Laval zaangażowana jest w rozwój przemysłu mleczarskiego od wczesnych lat XX w., kiedy to wprowadziła na rynek wirówkę do mleka pracującą w sposób ciągły oraz przepływowy pasteryzator – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Wit Sitkiewicz z firmy Alfa Laval Polska. Obecnie szeroka gama innowacyjnych urządzeń higienicznych Alfa Laval stanowi kluczowy element w procesach mleczarskich, takich jak odbiór mleka i przechowywanie, pasteryzacja, fermentacja, oddzielanie i zatężanie oraz mycie w systemie CIP.Procesy pasteryzacji są wymagające pod względem zachowania poziomu bezpieczeństwa, higieny i jakości sterowania. Ważne jest przestrzeganie odpowiednich przepisów i norm, zaś niezawodność i jakość komponentów biorących udział w produkcji odgrywają ważną rolę.

czytaj więcej »

© sertop

Sertop rozwija sektor HoReCa

Źródło: Sertop / PR Club   Dodano: 2018-10-22 10:05:18

Tyski producent serków topionych zamierza poszerzyć współpracę z gastronomią w zakresie regionalnych produktów. – Dotychczas skupialiśmy się przede wszystkim na sprzedaży detalicznej, jednak w odpowiedzi na potrzeby rynku, chcemy zintensyfikować nasze działania także na rynku HoReCa – mówi Aneta Będkowska Marketing Manager w Sertop.

czytaj więcej »

© tetra pak

Tetra Pak: Wpływ opakowań na środowisko coraz ważniejsze dla konsumentów

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2018-10-22 09:10:47

– Właściwe opakowanie produktu jest bardzo ważne, szczególnie w przypadku wyrobów mleczarskich. Na rynku mamy do czynienia z coraz bardziej świadomym konsumentem, dla którego poza wyglądem opakowania, liczy się także jego wpływ na produkt oraz na środowisko – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Małgorzata Gromek, Communications Manager w Tetra Pak.

czytaj więcej »

© sertop

Sertop: Konsumenci zwracają coraz większą uwagę na opakowania familijne serów topionych

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2018-10-19 09:44:39

– Serki topione mają ogromny potencjał w wydaniu konsumenckim ze względu na bardzo szerokie możliwości kulinarne. Produkty te nadają się nie tylko na kanapkę, ale także do przygotowania różnego rodzaju ciekawych potraw, takich jak zupy w postaci kremów, sosy serowe lub zapiekanki – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Aneta Będkowska, Marketing Manager w Sertop. – To wszechstronne wykorzystanie sprawia, że konsumenci często wkładają sery topione do koszyka zakupowego także w wersji familijnej, w postaci np. 280 g krążków śmietankowych, wystarczających na przygotowanie posiłku nawet dla dużej rodziny.

czytaj więcej »

© hochland polska

Hochland Polska: Silnie komunikujemy kulinarne możliwości naszych serów

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2018-10-19 09:37:28

– Sery topione dla firmy Hochland to zasadniczy core biznesu – mówi Forum Mleczrskiemu Handel Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager w Hochland Polska. – Konsument serów topionych zmienia się i ewoluuje w stosunku do swojego odpowiednika sprzed kilku lat. Cały czas prowadzimy szereg działań, które mają na celu uczynienie serów topionych jeszcze bardziej atrakcyjnymi dla konsumentów. To, co wzbudza największą ciekawość naszych konsumentów, to sposób produkcji serów kremowych Hochland. Są konsumenci, dla których kaloryczność przy wyborze serów ma znaczenie, ale są też tacy, dla których to jednak smak jest decydującym kryterium wyboru. Coraz mocniej dają się odczuć trendy promujące naturalną żywność, bez udziału chemii i inżynierii genetycznej. Konsumenci oczekują produktów, które będą w pełni naturalne, a przez to bezpieczne dla zdrowia.

czytaj więcej »

ROTR (SM) ogłosił upadłość

Źródło: jd; rypin-cry.pl   Dodano: 2018-10-16 14:19:04

Jak donosi portal rypin-cry.pl w piątek 5 października zarząd mleczarni w Rypinie otrzymał postanowienie z Wydziału Gospodarczego sądu w Toruniu o ogłoszeniu upadłości. Dzień wcześniej miała miejsce próba zajęcia komorniczego jednej z linii produkcyjnych, na którą to próbę zgłoszono zażalenie.

czytaj więcej »

© forum mleczarskie

GUS: Ceny mleka w sierpniu 2018 r.

Źródło: KZSM za GUS   Dodano: 2018-10-12 15:13:20

Według Głównego Urzędu Statystycznego cena skupu mleka w sierpniu 2018 r. wyniosła 129,83 zł/1 hl i była niższa o 7,1% niż w sierpniu 2017 r. i o 0,4% wyższa od ceny wypłaconej w lipcu 2018 r.
Najwyższe ceny w sierpniu 2018 r. wg województw:
podlaskie 136,33 zł/1 hl
warmińsko-mazurskie 133,32 zł/1 hl
dolnośląskie 132,15 zł/1 hl

czytaj więcej »

© forum mleczarskie

Spomlek (SM): Skarby Serowara to marka, która urosła w sezonie 2017 w stosunku do 2016 o 25%

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2018-10-12 09:30:36

Sprzedaż wysokiej jakości serów może być źródłem istotnego sukcesu sprzedażowego. Zapytaliśmy Dariusza Kozaka, Dyrektora Handlu i Marketingu w mleczarni Spomlek (SM) o pozycję firmy na rynku serów.

czytaj więcej »

© forum mleczarskie

Nowy Zarząd firmy Lacpol (PHZ SM): życiorysy i dorobek

Źródło: Forum Mleczarskie za Lacpol (PHZ SM)   Dodano: 2018-10-11 09:45:04

Jak informowały we wrześniu media na początku miesiąca doszło do mian personalnych w zarządzie ważnej firmy mleczarskiej jaką jest Grupa Lacpol. Rada Nadzorcza odwołała Adama Łosia z funkcji Prezesa Zarządu.
Forum Mleczarskie otrzymało w tej sprawie poszerzoną informację o nowym Zarządzie.
Uchwała o powołaniu nowego Zarządu Przedsiębiorstwa Handlu Zagranicznego Spółdzielni Mleczarskich Lacpol (PHZ SM) została podjęta 4 września 2018 r. W skład nowego Zarządu weszli: Tomasz Flis, Prezes Zarządu oraz Lech Karendys, Wiceprezes Zarządu.

czytaj więcej »

© forum mleczarskie

Ceny serów i twarogów rosną, produkty płynne tanieją.

Źródło: MRiRW   Dodano: 2018-10-08 11:12:21

Jak podaje MRiRW jeszcze w styczniu 2018 r. ceny serów i twarogów netto kształtowały się średnio na poziomie 1 231,75 zł za 100 kg. W marcu osiągnęły minimum na poziomie 1 192,30 zł/100 kg. Od tego czasu ceny rosną: w kwietniu o 0,96%, w w maju o 1,37%, w czerwcu 2,74%, w lipcu 2,65%, w sierpniu 0,2%, we wrześniu o 1,94% do 1 314,45 zł/100 kg.
W tym czasie produkty płynne osiągnęły wyższą cenę w kwietniu o 3,8%, w kwietniu o 3,8%, w maju o 2,75%, w czerwcu o 1,37%, by spaść w lipcu o 4,46%, sierpniu o 0,72% i we wrześniu o 3,15% do 250,62 zł/100 kg.

czytaj więcej »

© milktrade polska

Milk Trade Polska: Produkty „w drodze" są poszukiwane, a konsumenci kładą nacisk na racjonalne i zdrowe odżywianie

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2018-10-05 11:07:00

– Obecne czasy nie tylko zmieniają nasz styl życia, ale także sposób odżywiania i każą szukać produktów do łatwego i szybkiego zastosowania w kuchni oraz w codziennym odżywianiu – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Marta Badocha, Przedstawiciel Milk Trade Polska. – To efekt tego, że Polacy coraz więcej czasu spędzają poza domem i żyją „na jednej nodze – w biegu”. Wszyscy spędzamy coraz więcej czasu w pracy, szkole, dlatego potrzebujemy produktów łatwych i wygodnych do spożywania „na pełnych obrotach i zawirowaniach czasowych”.

czytaj więcej »

© forum mleczarskie
Ryszard Pizior, obecny Prezes Zarządu © forum mleczarskie

Włoszczowa (OSM): Uroczysta Gala dla Stanisława Skóry, Prezesa Zarządu w latach 1997-2018

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2018-10-02 14:33:17

Gala stanowiła podsumowanie zarządzania mleczarnią przez Stanisława Skórę. Przeobraził on niewielką mleczarnię we Włoszczowie (OSM) w jeden z najdynamiczniej rozwijających się zakładów mleczarskich w Polsce. Jeszcze w 2000 roku Włoszczowa (OSM) generowała obroty na poziomie 79 mln zł, by w 2005 r. osiągnąć 216 mln zł, w 2010 r. 265 mln zł, w 2015 r. 341 mln zł, a w 2018 r. 435 mln zł (wielkość prognozowana).

czytaj więcej »

© grupa mlekovita
© grupa mlekovita

Minister Przedsiębiorczości i Technologii Jadwiga Emilewicz w Fabryce Proszków Mlecznych. Poświęcenie zakładu.

Źródło: Grupa Mlekovita   Dodano: 2018-10-02 14:12:29

W dniu 1 października 2018 r. centralę Grupy Mlekovita odwiedziła Minister Przedsiębiorczości i Technologii Jadwiga Emilewicz. Minister uczestniczyła w uroczystości oficjalnego poświęcenia Fabryki Proszków Mlecznych.
– Budowa Fabryki Proszków Mlecznych w centrali Grupy Mlekovita w Wysokiem Mazowieckiem to kluczowa inwestycja i największa w historii firmy z dotychczas zrealizowanych. Celem, jaki sobie zakładamy przy okazji tej inwestycji, jest osiągnięcie pozycji lidera rynku proszków mlecznych nie tylko w Polsce, ale i w Europie Środkowo-Wschodniej – mówił Prezes Zarządu Grupy Mlekovita Dariusz Sapiński w swoim wystąpieniu inaugurującym uroczystość.

czytaj więcej »

© forum mleczarskie

Tygodniowe zmiany cen artykułów mleczarskich za okres 10-16 września 2018 r

Źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi   Dodano: 2018-09-26 13:06:06

Jak podaje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w ciągu tygodnia najbardziej podrożał ser Cheddar (z 1 398,54 zł średnio do 1 474,46 zł za 100 kg), wzrost o 5,5%. Drugim drożejącym produktem był ser typu edamskiego (wzrost z 1 289,71 zł do 1 327,69 zł za 100 kg), wzrost o 2,9%. Ser typu Gouda podrożał z 1 285,18 zł do 1 327,69 zł za 100 kg (wzrost o 1,9%). Wyraźnie wzrosła cena sera typu feta z 1069,61 zł do 1099,93 zł za 100 kg (wzrost o 2,8%). Największy spadek dotknął sery pleśniowe (spadek o 2,3%) z 1 933,11 zł do 1 889,24 zł za 100 kg.

czytaj więcej »

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25