Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności: kraj (wszystkich: 2061, strona 1 z 138)

© hochland polska

Hochland Polska: Handel jest otwarty na produkty wygodne

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2019-04-23 14:36:00

– Almette są hitem, notują wzrosty dwucyfrowe, zarówno wartościowo, jak i wolumenowo, są naszą perłą w koronie – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager w Hochland Polska. – Dzięki połączeniu twarogu z warzywami, przyprawami oraz ziołami, Almette kuszą delikatną konsystencją i wyjątkowymi kompozycjami smakowymi. Miłośnicy serków Almette mogą wybierać z bogatej oferty słonych wariantów z ziołami, warzywami i przyprawami oraz spośród owocowych.

czytaj więcej »

Włoszczowa (OSM) tworzy klasę patronacką 

Źródło: Włoszczowa (OSM)   Dodano: 2019-04-14 18:10:28

W dniu 11 kwietnia została podpisana umowa patronacka pomiędzy Okręgową Spółdzielnią Mleczarską we Włoszczowie a Zespołem Szkół Ponadgimnazjalnych numer 3 im. Stanisława Staszica. W ramach współpracy utworzona zostanie klasa, w której będą się kształcić przyszli pracownicy różnych stanowisk w mleczarni. Będzie jedyna taka klasa w województwie świętokrzyskim.  

czytaj więcej »

Spomlek (SM) wspiera kształcenie kadr mleczarskich

Źródło: Spomlek (SM)   Dodano: 2019-04-14 18:04:36

Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek (SM) zaangażowała się w powstanie nowego kierunku kształcenia w Zespole Szkół Rolniczych w Woli Osowińskiej. Od września jego uczniowie będą mogli kształcić się w zawodzie – Technik Przetwórstwa Mleczarskiego. Nowy kierunek ma być odpowiedzią na obecne trendy na rynku pracy. W programie zajęć poza przedmiotami ogólnokształcącymi znajdą się również zajęcia dotyczące m.in. technik stosowanych w przetwórstwie spożywczym, podstaw analizy żywności oraz nadzoru produkcji w zakładzie mleczarskim. Uczniowie będą mogli również pogłębiać swoją znajomość języków obcych, w tym słownictwa branżowego.

czytaj więcej »

Polska Izba Mleka wnioskuje o zatwierdzenie znaku jakości „Bez GMO” w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Źródło: PIM   Dodano: 2019-04-14 16:11:58

Jako społeczeństwo rozwijające się dopiero od niedawna poczuliśmy konieczność dbania o swoje zdrowie również poprzez wybór właściwej diety i produktów wysokiej jakości. Konsumenci stają się coraz bardziej wymagający, zwracają uwagę na to co jedzą, interesuje ich skąd pochodzą produkty i jak powstała żywność którą spożywają. Niestety na polskim rynku brak uregulowań prawnych, umożliwiających zdefiniowanie produktu jako wolnego od GMO. Co raz pojawiają się nowe oznakowania co do których nie ma pewności, iż gwarantują brak używania GMO w procesie produkcji.

czytaj więcej »

Grupa Polmlek bierze Lacpol

Źródło: pb.pl   Dodano: 2019-04-10 15:59:50

Trwająca od dłuższego czasu – i niemal zakończona powodzeniem w ubiegłym roku próba przejęcia kontroli nad Lacpolem – ostatecznie się udała. Grupa Polmlek kupiła firmę Rolmlecz, a przez to uzyskała kontrolę nad Grupą Lacpol. Tym samym udało się to, co nie udało się dwóm największym polskim spółdzielniom mleczarskim.

Grupa Lacpol była trudnym podmiotem do przejęcia z uwagi na skomplikowaną i rozdrobnioną grupę udziałowców. Największe firmy mleczarskie próbowały od lat dokonać przejęcia faktycznej kontroli nad Lacpolem, którego największym walorem są kontrakty zagraniczne w obszarze commodity oraz instalacje produkcyjne, ale tylko w wybranych lokalizacjach. Los kilku lokalizacji może być więcej jak niepewny.

czytaj więcej »

© mlekpol (sm)

Tadeusz Romańczuk, Wiceminister Rolnictwa i Rozwoju Wsi gościem mleczarni Mlekpol (SM)

Źródło: Mlekpol (SM)/V5   Dodano: 2019-04-02 13:00:55

28 marca w posiedzeniu Rady Nadzorczej Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol (SM) w Grajewie uczestniczył Tadeusz Romańczuk, Wiceminister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Spotkanie było okazją do przedstawienia osiągnięć lidera polskiego rynku mleka i bezpośredniego dialogu gościa z producentami mleka oraz Radą Nadzorczą i Zarządem czołowej polskiej Spółdzielni Mleczarskiej.

Podczas posiedzenia mleczarnia Mlekpol (SM) zaprezentowała wyniki gospodarcze spółdzielni i aktualną sytuację w skupie mleka. Spółdzielnia może pochwalić się rekordowym skupem mleka w 2018 r., który wyniósł 1 miliard 826 milionów litrów. Szacuje się, że w 2019 będzie to ponad 1,9 mld, a w 2020 przekroczy 2 mld litrów. Dziś dynamika skupu wynosi ponad 7%.

czytaj więcej »

Polska Izba Mleka tworzy standard dla certyfikatu „Wolne od GMO”

Źródło: Polska Izba Mleka   Dodano: 2019-03-29 14:23:10

Wiedza na temat wpływu GMO (Genetically Modified Organism) na człowieka jest nieustannie rozwijającym się obszarem nauki, a badania naukowe niemal każdego dnia dostarczają nowej wiedzy w tym zakresie. Jednocześnie powszechnie znane są obawy konsumentów odnośnie jakiejkolwiek obecności żywności zmodyfikowanej. Można nawet powiedzieć, że rośnie presja ze strony społeczeństwa, aby wyraźnie oznaczyć towar wyprodukowany bez użycia GMO. Wielu producentów w odpowiedzi na to zapotrzebowanie zdecydowało się na produkcję właśnie takiego mleka.

czytaj więcej »

© forum mleczarskie

Ceny surowca za luty 2019 r

Źródło: KZSM Zw. Rew za GUS   Dodano: 2019-03-29 11:44:44

Według Głównego Urzędu Statystycznego (GUS) cena skupu mleka w lutym 2019 r. wyniosła 138,13 zł/1 hl i była wyższa o 2,1% niż w lutym 2018 r. Cena skupu mleka w odniesieniu do stycznia 2019 r. była o 1,9% niższa.

czytaj więcej »

© hochland polska

Hochland otwiera interesujący świat dla konsumenta!

Źródło: Hochland Polska   Dodano: 2019-03-28 09:03:36

Hochland jest jedną z firm branży serowej, która obecna jest w Polsce od 25 lat i może pochwalić się długą historią. Silna pozycja Hochland podparta jest ponad 90-letnim doświadczeniem w produkcji sera. Hochland otwiera interesujący świat dla konsumenta pokazując w swoich działaniach nie tylko atrybuty funkcjonalne, ale coraz ciekawszy świat. Bogata oferta smakowa, od serów kremowych twarogowych Almette, poprzez całą paletę serów kremowych topionych Hochland, sery żółte plasterkowane, po sery pleśniowe Valbon, sprawia, że produkty te wciąż zaskakują mnogością potraw, do których można je zastosować.

czytaj więcej »

Carrefour i Google będą blisko współpracować również w Polsce

Źródło: Carrefour Polska   Dodano: 2019-03-22 15:19:45

W nawiązaniu do globalnego partnerstwa strategicznego, Carrefour i Google zapowiedziały bliską współpracę w Polsce. Jej głównym celem jest wzmocnienie pozycji Carrefour w cyfrowych kanałach sprzedaży oraz zbudowanie lepszych doświadczeń zakupowych dla polskich konsumentów.

 - Jednym z priorytetów strategii Carrefour w Polsce jest zaoferowanie klientom najbardziej komfortowych i przyjemnych zakupów na rynku. Dlatego chcemy stworzyć dla nich wzorowe środowisko omnikanałowe, a także dążymy do bycia liderem w zakresie innowacji oraz sprzedaży żywności przez Internet. W dniu dzisiejszym, zrobiliśmy kolejny krok w tym kierunku, przenosząc globalne porozumienie Carrefour i Google, na poziom lokalny – powiedział Christophe Rabatel, Prezes Carrefour Polska.

czytaj więcej »

© mlekovita

Mlekovita w jubileuszowym 2018: rok rozwoju, pełen wyzwań, nowości i sukcesów

Źródło: Grupa Mlekovita   Dodano: 2019-03-20 11:23:30

Podczas Walnego Zgromadzenia Przedstawicieli Członków Spółdzielni Mleczarskiej Mlekovita, które odbyło się 19 marca 2019 r., Prezes Zarządu Dariusz Sapiński przedstawił sprawozdanie z działalności firmy wraz z wynikami roku 2018 – roku jubileuszu 90-lecia. 

– Rok 2018 rok mogę uznać za wyjątkowy, pełen wyzwań i intensywnego rozwoju Mlekovity. Znaczący, gdyż oddaliśmy w tym roku nową część zakładu: Fabrykę Proszków Mlecznych, tym samym zwiększając swoją zdolność produkcyjną i zatrudniając ponad 100 nowych pracowników. W efekcie poprawiliśmy wyniki firmy, z czego jestem bardzo zadowolony, ponieważ podsumowanie ubiegłego roku pokazuje, że 2018 r. był kolejnym, w którym Mlekovita może pochwalić się dobrą kondycją – mówi Prezes Zarządu Grupy Mlekovita Dariusz Sapiński.

czytaj więcej »

© zemaitijos pienas

Žemaitijos pienas: Produkty bezlaktozowe obecne w dużych i małych sklepach

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2019-03-14 18:42:05

– Rynek produktów mlecznych bez laktozy cały czas rośnie. Jeszcze 2-3 lata temu była to kategoria produktów niszowych – Božena Stacevičiūtė, Head of Polish Market w Žemaitijos pienas. – Producenci wyrobów mlecznych, aby sprostać wymogom świadomego konsumenta, wprowadzili na rynek całą gamę produktów bez laktozy. Konsument może kupić bez laktozy zarówno sery, mleko, masło, twaróg jak i jogurt.

Rosnące zapotrzebowanie na produkty bezlaktozowe zostało również uwzględnione przez właścicieli małych sklepów osiedlowych jak i dyskontów, w których konsument może kupić większość produktów bez laktozy. W większości sieci handlowych produkty bez laktozy nie są już umieszczane razem ze zwykłymi produktami. Konsument może je znaleźć w specjalnie dla nich stworzonej oznakowanej kategorii „produktów bez laktozy”.

czytaj więcej »

© spomlek (sm)

Złoty Radamer na 110-lecie Mleczarni Spomlek. W kopercie.

Źródło: Spomlek (SM)   Dodano: 2019-03-14 14:19:27

– Mleczarnia Spomlek wprowadza na rynek ser Złoty Radamer w unikatowym opakowaniu typu koperta z okazji obchodów 110-lecia firmy. To ukłon w stronę naszych konsumentów, którzy przez te wszystkie lata darzą naszą mleczarnię i jej produkty zaufaniem, doceniając naszą pasję do serowarstwa, którą każdego dnia pielęgnujemy i dzielimy się z innymi – mówi Edward Bajko, Prezes Spółdzielczej Mleczarni Spomlek.

Złoty Radamer to unikalne połączenie smaku Radamera i delikatnych nut Goudy. To ser typu szwajcarskiego, który doskonale plasuje się na półce między serami mainstreamowymi, a serami premium.

– Korzystając z tej wyjątkowej okazji, jaką jest jubileusz naszej firmy chcemy tym symbolicznym akcentem powrócić do naszych korzeni. To właśnie Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek z początkiem lat 90. jako pierwsza w Polsce zaczęła produkować ser Radamer z charakterystycznymi oczkami, który na stałe wpisał się w portfolio naszych sztandarowych produktów, a jego unikatowy smak i wysoka jakość do dziś zdobywają uznanie konsumentów. Wprowadzenie na rynek Złotego Radamera jest dowodem na to, że stale się rozwijamy, jednocześnie czerpiąc z tego wszystkiego, co udało się nam wypracować wspólnie przez te 110 lat – mówi Edward Bajko.

czytaj więcej »

© jogo (łsm)

Jogo (ŁSM) ma nowego Dyrektora Handlowego

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2019-03-14 13:29:15

Tomasz Koczyński, nowy Dyrektor Handlowy Łódzkiej Spółdzielni Mleczarskiej jest absolwentem Wydziału Zootechniki w stopniu magistra inżyniera. Posiada bogate doświadczenie zawodowe. Po ukończeniu studiów pracował m.in. w firmach Animex i Podravka. Od 2000 r. w branży mleczarskiej.

czytaj więcej »

© hochland polska

Hochland Polska na rynku HoReCa

Źródło: Hochland Polska   Dodano: 2019-03-12 10:29:44

Rośnie znaczenie rynku gastronomicznego dla firmy Hochland Polska. Rozrasta się dział Food Service, powiększa się oferta produktów pod marką Hochland Professional, powstała strona internetowa www.hochlandprofessional.pl. Hochland Polska jest wartościowym liderem rynku serów w Polsce. W ofercie firmy znajdują się sery kremowe topione, twarogowe, żółte dojrzewające, pleśniowe i wiele innych.

czytaj więcej »

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25