Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności: kraj (wszystkich: 1969, strona 1 z 132)

© łowicz (osm)

Łowicz (OSM): Sery wytwarzane technologią mieszaną pozostają bardzo popularne

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2018-08-06 11:51:51

– Ser Salami to produkt, który zawsze znajdzie nabywcę bez względu na to, w jakiej formie jest sprzedawany – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Joanna Kołodyńska, Kierownik Działu Marketingu w Łowicz (OSM). – To jeden z najbardziej popularnych typów sera, bardzo lubiany ze względu na swój lekko pikantny smak i zwartą, sprężystą konsystencję.

czytaj więcej »

© hochland polska

Hochland Polska: Trend promujący naturalną żywność coraz istotniejszy

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2018-08-06 11:37:20

– Kategoria produktów śniadaniowych dynamicznie rozwija się i jest kategorią rosnącą – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager w Hochland Polska. – Konsumenci dojrzeli, poznali wiele nowych produktów, które idealnie można wykorzystywać podczas śniadań. Pojawiły się nowe segmenty i kategorie produktów, widoczne jest większe zróżnicowanie oferty, wyższa jakość.

czytaj więcej »

© łowicz (osm)

Wielka dywersyfikacja, czyli Łowicz (OSM) stawia na własną markę

Źródło: Forum Mleczarskie Handel za Łowicz (OSM)   Dodano: 2018-08-01 13:35:08

– Współpraca z dyskontami jest dla nas dobra, ale chcemy mocniej stawiać na własną markę – Zarząd Łowicz (OSM) kontynuuje duże zmiany w strukturze sprzedaży własnych produktów. W planie rocznym jest zmiana proporcji z 40% do 60% na rzecz brandu „łowickie”.

– Aktualna sytuacja w proporcjach sprzedaży sprawia, że około 2/3 całkowitej produkcji Łowicz (OSM) realizowana jest na rzecz największych graczy na rynku dyskontów. Mimo niewątpliwych korzyści związanych z tymi transakcjami, w Spółdzielni realizowana jest polityka mająca na celu zmianę proporcji całkowitej produkcji dla dyskontów. Obecny zarząd odważnie stawia na odbudowę wizerunku marki, a tym samym wzrost sprzedaży produktów w pasiastych opakowaniach.

czytaj więcej »

© forum mleczarskie

Krajowe ceny artykułów mleczarskich w połowie lipca 2018

Źródło: PIM   Dodano: 2018-07-27 12:16:03

W zakładach mleczarskich monitorowanych w ramach ZSRIR MRiRW w dn. 9-15 lipca 2018 r. za masło w blokach przeciętnie uzyskiwano 23,31 zł/kg, o 1,8% mniej niż przed tygodniem, a za masło konfekcjonowane 24,82 zł/kg, o 0,1% mniej niż w poprzednim notowaniu.
Jednocześnie masło w blokach było o 2,7% droższe niż przed miesiącem, a masło konfekcjonowane o 1,8% tańsze. W porównaniu z notowaniami sprzed roku krajowe ceny zbytu zarówno masła w blokach, jak i masła konfekcjonowanego były wyższe o 8,4-9%.

czytaj więcej »

© hochland polska

Hochland Polska: Naturalność kluczowym trendem w mleczarstwie

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2018-07-27 11:52:46

–Tylżycki to jeden z najbardziej popularnych serów typu szwajcarsko-holenderskiego – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager w Hochland Polska. – Ser Tylżycki produkowany przez Hochland swoją sławę zawdzięcza wyjątkowemu smakowi, konsystencji i najwyższej jakości. Nie zawiera konserwantów, stanowiąc jednocześnie bogate źródło cennego wapnia i składników odżywczych, jest bez laktozy.

czytaj więcej »

© włoszczowa (osm)
© włoszczowa (osm)

Włoszczowa (OSM) kończy inwestycję w Pawłowicach

Źródło: Włoszczowa (OSM)   Dodano: 2018-07-26 16:46:10

Lipiec tego roku to ważna data w kalendarzu inwestycyjnym mleczarni Włoszczowa (OSM). W zakładzie mleczarskim w Pawłowicach należącym do mleczarni Włoszczowa zakończono proces inwestycyjny rozpoczęty w połowie 2017 roku.
Zakład ten wytwarza sery twarogowe od 2008 roku. W miarę upływu czasu zwiększał moce produkcyjne. Skokowa zmiana nastąpiła w 2014 roku, kiedy zakupiono nową linię, która w 2015 roku osiągnęła maksymalne wykorzystanie mocy.

czytaj więcej »

© forum mleczarskie

Koło (OSM) przyłączy w 2019 roku zakład Mona w Koninie

Źródło: Forum Mleczarskie Handel za Koło (OSM)   Dodano: 2018-07-25 12:27:39

Podczas Walnego Zebrania Przedstawicieli mleczarni Koło (OSM) przyjęto uchwałę o przyłączeniu z końcem III kwartału 2019 roku zakładu w Koninie. Jak informuje mleczarnia Koło (OSM) oznacza to, że Rada i Zarząd kolskiego zakładu przejmują pełnię władzy i odpowiedzialności za koniński zakład.

czytaj więcej »

Maxima Grupe scali Aldik i Stokrotki

Źródło: Maxima Grupe, tvn24.bis   Dodano: 2018-07-20 10:21:40

Sieci mają zostać połączone, a integracja firm zakończy się jesienią – podaje portal tvn24bis.pl za komunikatem sieci Maxima. Aldik był przejęty w 2012 roku, a Emperia, właściciel Stokrotek, w tym roku.

czytaj więcej »

© grupa mlekovita

Grupa Mlekovita powiększa się o zakład w Kaliszu i Koźminie Wielkopolskim

Źródło: Grupa Mlekovita   Dodano: 2018-07-18 12:31:27

Grupa Mlekovita to już 19 zakładów produkcyjnych. 1 lipca 2018 roku włączono do Grupy zakład w Kaliszu i Koźminie należące dotąd do mleczarni Kalisz (OSM).

czytaj więcej »

© włoszczowa (osm)

Włoszczowa (OSM) ma nowego Prezesa Zarządu

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2018-07-17 16:15:57

W dniu 16 lipca 2018 roku Prezesem Zarządu mleczarni Włoszczowa (OSM) został Ryszard Pizior. Od 1 września 2015 roku był Wiceprezesem tej mleczarni znanej z produkcji doskonałej jakości serów podpuszczkowych (m.in. Włoszczowskiego, Czarnej Perły, Rajskiego i wielu innych). Wcześniej, od marca 2007 roku Ryszard Pizior był Dyrektorem Działu Handlu i Marketingu we włoszczowskiej spółdzielni.
Ryszard Pizior jest absolwentem Politechniki Lubelskiej (Zarządzanie i Marketing) oraz podyplomowych studiów w warszawskiej Szkole Głównej Handlowej (SGH).
Na stanowisku Prezesa Zarządu Ryszard Pizior zastąpił zasłużonego Stanisława Skórę.

czytaj więcej »

© zemaitijos pienas

Žemaitijos pienas, AB: Zawsze warto sięgać po produkty wysokiej jakości

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2018-07-17 16:15:55

– Popularność przekąsek stale wzrasta w miarę jak rośnie tempo naszego życia – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Božena Stacevičiūtė, Head of Polish Market w Žemaitijos pienas, AB. – Wszyscy staramy się odżywiać zdrowo, lecz nie zawsze mamy czas na gotowanie i szukamy przekąsek dla zaspokojenia uczucia głodu. Najtrudniejsza pora – popołudnie w pracy: wówczas często pijemy kawę i wrzucamy coś na ząb. Po powrocie z podwórka dzieci również mają ochotę na coś do zjedzenia. W każdym wypadku batonik twarogowy jest pyszną i wygodną alternatywą.

czytaj więcej »

ROTR (SM) walczy o przetrwanie

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2018-07-17 11:00:02

Nie jest tajemnicą w środowisku mleczarskim, że spółdzielnia w Rypinie miała problemy i że miała być „na sprzedaż”, co oznacza gotowość przyłączenia się – oczywiście na korzystnych dla niej warunkach. O tym mówiło się od pewnego czasu. Z drugiej jednak strony warunki przejęcia rzadko są satysfakcjonujące: prezesi największych mleczarni przyznawali w rozmowach z Forum Mleczarskim już kilka lat temu, że mało jest atrakcyjnych obiektów do przejęcia. Atrakcyjni są bowiem dostawcy i wykwalifikowana kadra, a nie ściany budynków czy maszyny do produkcji.

czytaj więcej »

© mlekpol (sm)

Mlekpol (SM): Lepsza świadomość konsumentów przekłada się na obecność jogurtów w lodówce

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2018-07-14 15:11:06

– Jogurty naturalne od lat są jedną z najbardziej popularnych kategorii produktów fermentowanych – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Ewa Gromadzka, Kierownik Marketingu w Mlekpol (SM). – Są bogate we właściwości prozdrowotne, uniwersalne w zastosowaniu, idealnie wpisują się w trend na organiczne, racjonalne odżywianie i gotowanie. Cechują się wysoką przyswajalnością białek i tłuszczu oraz dużą zawartością witaminy A i witamin z grupy B. Zaletą jest prosty skład: mleko i kultury bakterii mlekowych.

czytaj więcej »

© forum mleczarskie

Rośnie skup mleka w Polsce

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2018-07-13 11:47:31

Skup mleka przez mleczarnie w kraju zwiększa się w porównaniu do 2017 roku. Jak podają statystyki unijne, w maju 2018 roku skupiono w Polsce 1,088 mln ton mleka (w maju 2017 roku było to 1,044 mln ton). W kwietniu 2018 skup wyniósł 1,017 mln ton wobec 0,981 mln ton w IV 2017. W III 2018 r skupiono 1,014 mln ton wobec 0,999 mln ton w III 2017. Dla lutego dane wskazują na 0,909 mln ton wobec 0,888 mln ton w II 2017 r. W styczniu dostarczono do przetwórstwa 0,990 mln ton mleka wobec 0,949 mln ton w I 2017 roku.

czytaj więcej »

40% Polaków nie wprowadza w życie zasad segregacji odpadów opakowaniowych. Wyniki badania Fundacji ProKarton.

Źródło: ProKarton   Dodano: 2018-07-12 12:36:12

– Wśród Polaków wiedza na temat zasad selektywnej zbiórki odpadów opakowaniowych utrzymuje się na stałym poziomie. Z najnowszego badania Kantar TNS przeprowadzonego na zlecenie Fundacji ProKarton wynika jednak, że mimo deklarowanej wysokiej świadomości w tym zakresie, aż 40% badanych przyznaje się otwarcie do tego, że nie stosuje się do zasad segregacji odpadów we własnym domu, a także poza nim. Badania pokazują także wzrost poziomu szczegółowej wiedzy dotyczącej zasad selektywnej zbiórki opakowań wielomateriałowych, ze szczególnym uwzględnieniem kartonów po mleku i sokach – 30% badanych zadeklarowało, że wie do jakiego pojemnika należy wrzucać zużyte opakowania wielomateriałowe, podczas gdy w badaniu z listopada 2017 r. było to zaledwie 17% ankietowanych.

czytaj więcej »

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2018
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25