100 wydanie Forum Mleczarskie Handel
Aktualności kraj Aktualności świat Komunikaty prasowe
Raporty Wywiady Galerie
więcej...
Kampanie Firmy Produkty
Podręcznik serowy ABC Nabiału Kontakt

Aktualności: kraj (wszystkich: 2309, strona 1 z 154)

© pim

Konstruktywne spotkanie Zarządu PIM w Poznaniu

Źródło: Polska Izba Mleka   Dodano: 2020-08-11 13:33:28

W dniach 6 i 7 sierpnia 2020 r. w Poznaniu obradował Zarząd Polskiej Izby Mleka. Członkowie Zarządu skorzystali z zaproszenia Piotra Robaka, Dyrektora firmy Kersia, zrzeszonej w Polskiej Izbie Mleka. Spotkanie było doskonałą okazją do przybliżenia profilu działalności firmy, zwiedzenia fabryki, ale przede wszystkim do wielu rozmów na temat polskiego mleczarstwa, aktualnej sytuacji na rynku mleka oraz wyzwań, przed jakimi stoi dziś europejski rynek mleka.

Przypomnijmy skład zarządu PIM – Edward Bajko (Prezes) oraz Dariusz Sapiński i Zbigniew Kalinowski (Wiceprezesi), Grzegorz Gańko i Peter Knauer (Członkowie Zarządu), Agnieszka Maliszewska (Sekretarz), Paweł Pasternak (Skarbnik). W posiedzeniu uczestniczyli wszyscy.

– To było bardzo dobre, konstruktywne spotkanie, wiele dyskusji na temat obecnego kształtu polskiego sektora mleczarskiego, a także wyzwań, jakie stawia przed nami strategia „Od pola do stołu” oraz „Bioróżnorodności” – powiedziała Agnieszka Maliszewska, dyrektor Biura PIM. – Taka forma dwudniowych spotkań jest szansą na wymianę poglądów, ale także okazją do lepszego poznania firm zrzeszonych w naszej organizacji. Serdecznie dziękuję Panu Piotrowi Robakowi i Kersji za gościnę i myślę, że takie spotkania w firmach zrzeszonych w PIM będziemy teraz robić częściej.

czytaj więcej »

© spomlek (sm)
© spomlek (sm)

Spomlek (SM) wchodzi z izolatami białek serwatkowych do e-commerce

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2020-08-10 12:18:55

Atrakcyjność specjalistycznych proszków mlecznych WPI i WPC z mleczarni Spomlek polega na ich czystej postaci bez dodatków smakowych i barwników. Produkt najwyższej jakości, prosto z mleczarni dostępny już jest na największej platformie sprzedażowej allegro, z darmową opcją dostawy oraz możliwością zakupu pakietowego w niższej cenie.

Spomlek (SM) od 2014 r. produkuje koncentrat białek serwatkowych, zaś od 2017 r., jako jedyna firma w Polsce jest producentem izolatu białek serwatkowych WPI 90.

– Chcąc się rozwijać i podążać za trendami rynkowymi weszliśmy w segment, w którym widzieliśmy duży potencjał sprzedażowy. Nasze decyzje szybko okazały się trafne i po sukcesie rynkowym WPC największe polskie mleczarnie zbudowały proszkownie i śmiało wkroczyły w ten rynek. Uciekając przed konkurencją zdecydowaliśmy się na kolejny krok –  produkcję izolatów białek serwatkowych WPI 90. To najlepsza forma białek serwatki, zawiera ponad 90% białka przy bardzo niskiej zawartości tłuszczu i węglowodanów. Produkt ma najwyższą wartość biologiczną spośród wszystkich znanych białek. Wytwarzany jest z serwatki, która powstaje przy produkcji sera. Zyskaliśmy uznanie na rynku i mamy swoich stałych odbiorców hurtowych. Przyszedł więc czas na wprowadzenie produktu do e-commerce – mówi Paweł Gaca, Wiceprezes Zarządu.

czytaj więcej »

© frąckowiak (zpsih)

Frąckowiak (ZPSiH): Bio to ogromny potencjał

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2020-08-05 10:10:45

– Od początku obserwujemy rosnącą grupę konsumentów, zainteresowanych produktem przyrządzonym według domowej receptury, z certyfikowanego ekologicznego twarogu oraz naturalnego ekologicznego masła extra – wyjaśnia Forum Mleczarskiemu Handel Grzegorz Marciniak, Dyrektor Sprzedaży i Marketingu w firmie Frąckowiak (ZPSiH). – Ekologiczny ser smażony bio z Granowa jest jedynym tego typu produktem w Polsce. Wszystkie certyfikowane surowce pochodzą z najczystszych ekologicznie regionów Polski, a cały proces produkcji jest poddany ciągłej i ścisłej kontroli. To wyjątkowa kwintesencja smaku, zdrowia i natury. Niezwykle atrakcyjny kubek przyciąga spojrzenie klienta, a smak sera pozwala mu wrócić do lat młodości i sera samodzielnie smażonego przez mamy i babcie. Polski rynek produktów ekologicznych to jednak nadal nisza, ale z ogromnym potencjałem. Dla prawdziwych smakoszy sera smażonego jego ekologiczna wersja to wzór pamiętany z dawnych czasów, kiedy większość nabiału była naturalnie ekologiczna.

czytaj więcej »

© polmlek

Grupa Polmlek: Nasze produkty fermentowane to samo zdrowie

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2020-08-05 09:53:43

– Grupa Polmlek w swojej ofercie ma klasyczne, naturalne produkty fermentowane: kefir oraz maślankę – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Joanna Kołodyńska, Dyrektor Marketingu Grupy Polmlek. – Produkty te doskonale orzeźwiają w upalne dni, świetnie pasują do lekkich obiadów z młodych warzyw, idealnie łączą się z sezonowymi owocami w aksamitne koktajle. Oprócz tego polecamy nowość, jogurt typu greckiego, który otrzymuje się z mleka pełnego, częściowo lub całkowicie odtłuszczonego, zagęszczonego lub regenerowanego z proszku, poddając je fermentacji przy użyciu szczepów bakterii Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus i Streptococcus thermophilus. Bakterie te powodują fermentację laktozy i gęstnienie masy. Powstający w trakcie procesu kwas mlekowy jest naturalnym konserwantem.

czytaj więcej »

© łowicz (osm)

Łowicz (OSM): Mozzarella to kategoria rosnąca

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2020-07-31 14:58:51

– Rynek mozzarelli w Polsce prężnie się rozwija – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Andrzej Chomyszczak, Wiceprezes ds. Handlu i Marketingu w mleczarni Łowicz (OSM). – Produkt ten ma silne skojarzenie z Włochami oraz charakterystycznymi dla nich produktami – pizzą, zapiekankami. Często znajduje się na desce serów jako aperitif. Mozzarella produkowana przez polskich producentów nie ustępuje smakowi włoskim wyrobom – podkreśla Prezes mleczarni w Łowiczu.

czytaj więcej »

© žemaitijos pienas
© žemaitijos pienas

Žemaitijos pienas: Otwarcie Cheese Džiugas House

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2020-07-31 12:16:52

25 lipca 2020 roku firma Žemaitijos pienas otworzyła pierwszy w Polsce Cheese Džiugas House. Na Dom Sera Džiugas wybrana została odrestaurowana i jakże klimatyczna Elektrownia Powiśle w Warszawie.

Cheese Džiugas House jest to sieć małych przytulnych domków typu coffee shop na Litwie, Łotwie, Estonii i teraz również w Polsce. Pierwszy dom z serem Džiugas otworzył swoje podwoje w 2010 r. Dziś na Litwie jest już dziewięć działających z powodzeniem sklepów: w stolicy – Wilnie, porcie morskim w Kłajpedzie i w mieście Telšiai.

Można tam znaleźć najszerszy asortyment serów Džiugas, dowiedzieć się wszystkiego o serach Džiugas od wykwalifkowanych sprzedawców, spróbować przypraw dla smakoszy, doświadczyć przytulnej atmosfery przy doskonałym kieliszku wina lub filiżance kawy.

czytaj więcej »

© hochland polska

Hochland Polska: Kanapki to najczęstszy sposób spożywania serów podpuszczkowych

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2020-07-31 10:48:22

– Sery żółte napędzają wzrost całego rynku – mówi Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager Hochland Polska. – Jako jeden z liderów rynkowych znamy trendy, a nasze działania zawsze wychodzą im naprzeciw. Domowe gotowanie, dbanie o zdrowie, rozsądne zakupy – te tendencje nie pojawiły się teraz, ale z pewnością w czasie pandemii uległy szczególnemu wzmocnieniu. Żyjemy w czasach, w których trendy i oczekiwania konsumenckie zmieniają się szczególnie dynamicznie. Rolą lidera jest tak modyfikować i rozbudowywać asortyment, by był odpowiedzią na te potrzeby. Innowacje, które wprowadzamy dotyczą wielu aspektów – produktów, składu, opakowań. W naszym portfolio serów żółtych mamy sześć wariantów smakowych, z których każdy charakteryzuje się szczególnymi cechami.

czytaj więcej »

Jak zweryfikować fakt kradzieży marki i logotypu w Chinach

Źródło: KZSM Zw. Rew.   Dodano: 2020-07-30 13:35:44

Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich udostępnił wiadomość przekazaną Związkowi przez Polsko-Chińską Izbę Gospodarczą.

– W związku z pojawiającymi się przypadkami kradzieży znaków towarowych w Chinach przez chińskie firmy lub też nieuczciwą konkurencję z Polski lub Europy – Polsko-Chińska Izba Gospodarcza oferuje darmową weryfikację Państwa znaku towarowego (logo) w chińskim urzędzie w celu sprawdzenia czy znak nie został podkradziony – mówi Dagna Kamińska z Izby.

czytaj więcej »

© sertop

Sertop – w opakowaniu czy luzem?

Źródło: Sertop / PR Club   Dodano: 2020-07-29 10:15:56

– Zaletą pakowanych serków jest zapewnienie wygody w prostym i szybkim otwarciu zawartości poszczególnych porcji serka, dzięki czemu konsumenci mogą z łatwością skonsumować nasze serki w dowolnym miejscu, bez użycia sztućców i z zachowaniem higieny. Odpowiednio dobrana wielkościowo porcja zapobiega także marnowaniu żywności, bo każdy może zjeść tylko tyle ile potrzebuje w danej chwili. I dzięki temu nic się nie marnuje – mówi Aneta Będkowska, Marketing Manager w Sertop.

czytaj więcej »

Radomsko (OSM): Mariusz Broniszewski zrezygnował z funkcji Prezesa Zarządu

Źródło: radomszczanska.pl, tygodnik podhalański   Dodano: 2020-07-28 11:19:21

Zmiany w Zarządzie spółdzielni są pochodną nieprzyjęcia planów naprawczych – pisał Tygodnik Podhalański. Jak dowiaduje się jednak Forum Mleczarskie: – Prezes Broniszewski nigdy takich planów nie składał. Jeśliby złożył to w 2-osobowym zarządzie i tak jego głos byłby decydujący – prostuje Agata Kasperkiewicz, dotychczas Wiceprezes ds. Skupu, Transportu, Obsługi i Promocji, a obecnie Prezes Zarządu mleczarni Radomsko (OSM).

czytaj więcej »

© polmlek

Grupa Polmlek dba o wygodę konsumentów

Źródło: Grupa Polmlek   Dodano: 2020-07-28 10:39:07

Wprowadzona niedawno na rynek marka Nutri Vege spotkała się z dużym zainteresowaniem konsumentów – codziennie wpływały zapytania o dostępność produktów w sklepach, zarówno poprzez fanpage na Facebooku, jak i Instagram marki. Teraz na stronie internetowej Grupy Polmlek w zakładce Nutri Vege pod każdym produktem z serii wegańskiej znajduje się mapa, a na niej zaznaczone wszystkie punkty, w których można nabyć produkty. Dodatkowo mapa ma funkcję wyszukiwania sklepów w pobliżu lokalizacji użytkownika. To rozwiązanie doceniają zwłaszcza młodzi ludzie, którzy często szukają produktów wegańskich w okolicach miejsca zamieszkania.

czytaj więcej »

© sertop

Sertop stawia na ekologiczne panele fotowoltaiczne

Źródło: Sertop / PR Club   Dodano: 2020-07-28 08:01:01

W tyskim zakładzie produkującym sery topione wprowadzono do produkcji prądu ekologiczne panele fotowoltaiczne.

– Chcemy w ten sposób pokazać, że stawiamy na nowoczesne rozwiązania i dbamy o ekologię. Poprzez to rozwiązanie chcemy zapewnić stabilność ceny końcowej produktów niezależnie od wahań na rynku energii elektrycznej – mówi Andrzej Skapczyk, Kierownik Działu Techniczno-Inwestycyjnego w firmie Sertop.

czytaj więcej »

© tetra pak

Tetra Pak: Guillaume Latourrette Dyrektorem Zarządzającym Tetra Pak na nowym rynku Europy Wschodniej

Źródło: Tetra Pak   Dodano: 2020-07-27 12:20:10

Firma Tetra Pak, światowy lider w dziedzinie przetwarzania i pakowania żywności, powołała Guillaume’a Latourrette na stanowisko Dyrektora Zarządzającego na Europę Wschodnią.

Nowy rynek obejmuje poszerzony region Europy Wschodniej i został utworzony z krajów  byłego rynku Europy Południowo-Wschodniej* oraz Europy Środkowej**. Nowa konfiguracja ma na celu poprawę wydajności firmy poprzez połączenie zasobów, wiedzy i umiejętności. Kinga Sieradzon, Dyrektor Zarządzająca dawnego rynku Europy Środkowej, objęła stanowisko globalnego Wiceprezesa ds. Usług Tetra Pak, co wiąże się z jej przeprowadzką do Szwecji.

Guillaume Latourrette ma ponad 18-letnie doświadczenie w zarządzaniu sprzedażą, produktami i marketingiem. Wcześniej zajmował wysokie stanowiska w branży opakowań w Europie i na świecie. Przez ostatnie dwa lata, jako Dyrektor Zarządzający Tetra Pak w Europie Południowo-Wschodniej, kierował działalnością firmy na czternastu rynkach. 

czytaj więcej »

Mlekpol (SM): Nasze linie produkcyjne zapewniają dużą elastyczność

Źródło: Mlekpol (SM)   Dodano: 2020-07-22 10:08:00

– W chwili obecnej jesteśmy w stanie wyprodukować takie produkty jak WPC 80, WPC 85, WPC 60, proszek serwatki słodkiej, proszek serwatki demineralizowanej, mleko odtłuszczone w proszku, aglomerowane mleko odtłuszczone, mleko pełne w proszku instant, mleko natłuszczane o zawartości tłuszczu 30% (tak zwany FFMP), permeat w proszku – mówi Jerzy Michałek, Dyrektor Zakładu Produkcji Sproszkowanych Wyrobów Mleczarskich w Mrągowie. – Po przeprowadzeniu udanych uruchomień w chwili obecnej prowadzimy normalną, cykliczną produkcję. Obecnie jesteśmy nastawieni przede wszystkim na produkcję serwatki słodkiej w proszku, mleka odtłuszczonego w proszku oraz WPC 80 i permeatu. Dziennie przerabiamy około od 700 tys. do 1000 litrów surowca (mleka i koncentratu serwatkowego 18%) – dodaje Jerzy Michałek.

czytaj więcej »

© spomlek (sm)

PIM: Wypracowanie listy priorytetów dla polskiego mleczarstwa powinno być wspólnym celem wszystkich organizacji branżowych

Źródło: Spomlek (SM)   Dodano: 2020-07-22 10:03:09

O wyzwaniach, celach i priorytetach branży mleczarskiej mówi Edward Bajko, Prezes Polskiej Izby Mleka.

Został Pan Prezesem Polskiej Izby Mleka. Zaskoczenie, radość, docenienie? Jakie emocje towarzyszyły Panu podczas spotkania Zarządu PIM i wyboru nowego składu?

– Sam fakt wyboru na Walnym Zgromadzeniu PIM do zarządu organizacji nie był specjalnym zaskoczenie, bo Spomlek, który reprezentuję odgrywa znaczącą rolę w naszej branży. Myślę, że widoczna jest również moja aktywność osobista. Natomiast nie spodziewałem się, że członkowie Zarządu wybiorą mnie na prezesa Izby. To już była duża niespodzianka, czy miła, to jeszcze nie wiem.

czytaj więcej »

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2020
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25

Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij