Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności: kraj (wszystkich: 1869, strona 1 z 125)

Największa inwestycja Mlekpol (SM) na półmetku

Źródło: Mlekpol (SM)/V5   Dodano: 2017-12-11 11:06:59

Rok po wmurowaniu kamienia węgielnego, najnowocześniejsza w Polsce fabryka proszków mlecznych wchodzi w finalne etapy realizacji.
– Zachowujemy dynamikę prac. Zgodnie z harmonogramem, w październiku rozpoczęliśmy montaż urządzeń technologicznych dla dwóch linii suszarniczych. Na początku roku 2018 zostaną ukończone prace budowlane pomieszczeń przeznaczonych dla trzeciej linii suszarniczej. W I kwartale roku planujemy jej montaż oraz złożenie instalacji technologicznej do odbioru, wstępnej obróbki i frakcjonowania surowca – informuje Jerzy Michałek, z-ca Dyrektora ds. Produkcji i Techniki Mrągowo ZPM Mlekpol (SM).

czytaj więcej »

© all taste

All Taste: Zastosowanie transglutaminazy przynosi rozliczne korzyści

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2017-12-09 21:16:44

– Zainteresowanie mleczarzy transglutaminazą z roku na rok rośnie, nawet małe mleczarnie przekonały się do zakupu transglutaminazy – głównie do produkcji twarogu- mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Magdalena Mikler, Prokurent w firmie All Taste. – Rynki wschodnie, jak i kraje europejskie coraz częściej używają transglutaminazy do produkcji jogurtu. Trwają intensywne próby nad wprowadzeniem transglutaminazy do produkcji lodów w polskich zakładach.

czytaj więcej »

© chr hansen

Chr. Hansen Poland: Prozdrowotny styl życia, zainteresowanie dietetyką sprzyjają innowacjom

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2017-12-09 20:24:46

– Rosnąca świadomość konsumentów na temat zależności pomiędzy dobrym stanem zdrowia a odżywianiem sprawia, że żywność funkcjonalna cieszy się coraz większym zainteresowaniem – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Monika Milej, Dyrektor Marketingu CEE w firmie Chr. Hansen Poland. – Zjawisku temu sprzyja także wzrost popularności medycyny wschodu, gdzie zwykło się przyjmować, że pożywienie powinno być lekarstwem.

czytaj więcej »

© tetra pak

Tetra Pak: Ze względu na koszty kluczowe jest ograniczanie zużycia energii przez pompy

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2017-12-09 20:08:50

– Układy pompowe mają znaczący wpływ na zachowanie ciągłości i wydajności procesów produkcyjnych, w szeroko rozumianej branży spożywczej, co ma swoje odzwierciedlenie głównie w obszarze sprawnej organizacji transportu produktów płynnych i półpłynnych na terenie zakładu – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Bartosz Smulik, Account Manager, Dział Processingu w Tetra Pak Polska. – Kluczowym czynnikiem, nieodłącznie związanym z funkcjonowaniem pomp, są koszty wynikające z eksploatacji oraz sposoby ich optymalizacji.
Jednym z najważniejszych aspektów, które należy wziąć pod uwagę szukając oszczędności, jest redukcja zużycia energii elektrycznej, którą w ponad 50% generują pompy pracujące w zakładzie produkcyjnym. Dlatego też tak istotne jest stosowanie nowoczesnych pomp charakteryzujących się wysoką efektywnością, a co za tym idzie, mniejszym poborem energii elektrycznej.

czytaj więcej »

© spomlek (sm)

Spomlek (SM) podsumowuje 2017 rok

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2017-12-03 21:19:52

– Mijający rok był dla nas czasem wytężonej pracy nad budową marki Skarby Serowara i Serenada oraz inwestycji w innowacyjną na rynku polskim produkcję WPI – izolatów białek serwatkowych – specjalistycznego produktu stosowanego do produkcji odżywek dla sportowców oraz rekonwalescentów. Ceny za surowiec dla rolników oraz ceny większości produktów mlecznych były do października na dobrym, stabilnym poziomie. Niestety ziściły się prognozy ekspertów, którzy mówili o spadkowej fazie rynku mleka, a co się z tym wiąże, spadkiem cen – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Edward Bajko, Prezes Zarządu spółdzielni Spomlek (SM). – Spomlek jednak zanotuje na koniec roku zysk, którym podzieli się z właścicielami spółdzielni – dostawcami i pracownikami. Jest to wynikiem szerokiej oferty w kategorii serów żółtych na kanapkę (marka Serenada) oraz serów długodojrzewających (Bursztyn, Rubin, Szafir) dla konsumentów oczekujących od sera czegoś więcej niż zaspokojenia głodu.

czytaj więcej »

© csk

CSK Food Enrichment: Rośnie produkcja twarogu, nie rosną jednak zdolności produkcyjne

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2017-12-03 21:08:33

– Wymagania stawiane kulturom twarogowym pozostają właściwe niezmienne – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Tomasz Ziółkowski, Technolog w firmie CSK Food Enrichment Poland. – Głównymi czynnikami decydującymi o wyborze danej szczepionki są: czas niezbędny do uzyskania pożądanego pH oraz wysoka produkcja gazu. Z powyższymi związany jest jeszcze jeden czynnik – odporność na bakteriofagi. Należy wspomnieć, że odnotowuje się wzrost produkcji twarogu, ale za tym nie idzie odpowiednio duży wzrost zdolności produkcyjnych w zakładach. Powoduje to konieczność zapewnienia stabilnej dynamiki ukwaszania mleka, aby proces mógł być ujęty w ścisłe ramy czasowe.

czytaj więcej »

© hochland polska

Hochland Polska: Wyróżniamy się innowacyjnym podejściem do rynku

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2017-12-03 21:00:46

– Jedząc kanapkę z kremowymi serami topionymi, konsumenci coraz częściej zastanawiają się jak i z czego są zrobione i co decyduje o ich smaku – mówi Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager Hochland Polska. – Przeprowadziliśmy badania rynku z których wynika, że konsumenci nie do końca wiedzą z czego i w jaki sposób są one produkowane. To z kolei jest barierą dla całej kategorii, której Hochland jest liderem.

czytaj więcej »

© sertop

Sertop – Czas na zimowe smaki

Źródło: Sertop / PR Club   Dodano: 2017-11-29 10:13:33

– Polacy są tradycjonalistami i nawet zimą, wybierają znane sobie smaki – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Aneta Będkowska Marketing Manager w firmie Sertop. – Serki topione z czosnkiem, szynką, grzybami, słonecznikiem czy dodatkiem kolorowego pieprzu, a także te, wytwarzane na bazie tradycyjnych serów (Gouda, Edam, Tylżycki) to produkty, które najlepiej rotują w okresie jesienno-zimowym. To właśnie na nie warto postawić w tym okresie, chcąc zapewnić sobie dobrą rotację na sklepowej półce – wylicza Aneta Będkowska.

czytaj więcej »

© sertop

Sertop – sukces masła klarowanego

Dodano: 2017-11-27 16:07:59

Pomimo krótkiej obecności na rynku masło klarowane cieszy się ogromnym zainteresowaniem zarówno wśród partnerów handlowych, jak i samych konsumentów. Duże zapotrzebowanie wynika niewątpliwie z faktu, iż produkt ten doskonale wpisuje się w potrzeby polskiego społeczeństwa, które w dzisiejszych czasach przykłada dużą wagę do tego jakie produkty spożywa.

czytaj więcej »

© fmh

GUS: Ceny w skupie jeszcze idą w górę

Źródło: KZSM Zw. Rew za GUS   Dodano: 2017-11-24 15:18:24

Według Głównego Urzędu Statystycznego cena skupu mleka w październiku 2017 roku wyniosła 148,42 zł/1 hl i była wyższa o 23,4% niż w październiku 2016 r. i o 2,4% od ceny wypłaconej we wrześniu 2017 r.

czytaj więcej »

© łowicz (osm)

Łowicz (OSM): Produkty bezlaktozowe to dobra opcja dla części osób starszych

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2017-11-23 21:51:35

– Łowickie mleko bez laktozy o zawartości tłuszczu 1,5% to propozycja dla tych, których organizm nie radzi sobie z trawieniem laktozy – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Joanna Kołodyńska, Kierownik Działu Marketingu mleczarni Łowicz (OSM). – Dodanie do mleka enzymu laktaza odpowiedzialnego za rozkładanie cukru mlecznego, eliminuje przykre dolegliwości trawienne, które występują po spożyciu nabiału u osób z nietolerancją laktozy. Warto pamiętać, że z wiekiem organizm ludzki wytwarza coraz mniej tego enzymu – najwięcej laktazy mamy w układzie trawiennym w wieku niemowlęcym, później jej aktywność maleje. Bez działania laktazy cukier mleczny zalega w organizmie i wywołuje zgagę, wzdęcia, biegunkę.

czytaj więcej »

© schur

Schur Flexibles Poland: Wprowadzamy nowe koncepcje opakowań

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2017-11-23 21:50:03

– Nieustannie pracujemy nad innowacyjnymi rozwiązaniami, które sprawdzą się w opakowaniach – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Marek Pawlak, Prezes Zarządu Schur Flexibles Poland. – W ostatnim czasie wprowadziliśmy folię otwórz/zamknij z barierą EVOH, która pozwala wydłużyć termin przydatności do spożycia. Biorąc pod uwagę, że 1/3 wytwarzanej żywności na świecie nigdy nie jest skonsumowana jest to dość poważny problem, z którym musimy się zmierzyć.

czytaj więcej »

Mleczarnia Piaski (OSM) wprowadza nowe produkty bezlaktozowe

Źródło: Piaski (OSM)   Dodano: 2017-11-23 14:23:07

Mleczarnia Piaski (OSM) w odpowiedzi na potrzeby konsumentów wprowadza na rynek produkty bezlaktozowe – kefir oraz jogurt typu greckiego bez laktozy

– Cały czas wnikliwie obserwujemy trendy w branży mleczarskiej, co pozwala nam szybko i skutecznie reagować na potrzeby współczesnych konsumentów. Według statystyk aż co trzeci Polak cierpi na nietolerancję laktozy, dlatego z myślą o naszych klientach zdecydowaliśmy się wprowadzić na rynek produkty bezlaktozowe – mówi Mirosław Domański, Prezes Zarządu mleczarni Piaski (OSM)

czytaj więcej »

© hochland polska

Hochland Polska: Handel niechętnie akceptuje zmiany kosztów

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2017-11-21 09:47:15

– Upływający rok to rok przede wszystkim bardzo wysokich cen surowców. Wysokie ceny mleka i ceny masła na rynku oczywiście nie ułatwiają pracy – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager Hochland Polska. – Zmieniającą się koniunktura międzynarodowa i krajowa, najpierw deficyty, a potem znów nadwyżki mleka: taka sytuacja negatywnie wpływa na planowanie zakupowe i ekonomiczne biznesu. Jednocześnie handel – znajdując się również w bardzo konkurencyjnym środowisku – z wielką niechęcią akceptuje te zmiany kosztów.

czytaj więcej »

Debiut polskich produktów nabiałowych na międzynarodowej giełdzie Global Dairy Trade

Źródło: Polish Dairy   Dodano: 2017-11-20 15:12:05

Począwszy od 21 listopada 2017 roku polskie produkty mleczarskie będą oferowane, po raz pierwszy w historii, na światowej giełdzie nabiału Global Dairy Trade (GDT Events) w Nowej Zelandii. Polskie towary sprzedawane będą za pośrednictwem Polish Dairy - pierwszego polskiego integratora obrotu. Dzięki temu rozwiązaniu, każda mleczarnia w Polsce uzyska łatwy i efektywny kosztowo dostęp do międzynarodowego rynku importerów obejmującego 520 hurtowych nabywców. W obrocie uczestniczyć będą mogły te polskie mleczarnie, które podpiszą umowę o współpracy z Polish Dairy.

W pierwszym okresie realizowany będzie obrót czterema wystandaryzowanymi produktami: odtłuszczonym mlekiem w proszku, pełnym mlekiem w proszku, masłem oraz laktozą. W kolejnym etapie przewidywane jest rozszerzenie tej listy o inne produkty.

czytaj więcej »

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2017
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25