Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności: kraj (wszystkich: 2011, strona 1 z 135)

© hortimex

Hortimex: Klienci poszukują wartości dodanej i zdrowszych produktów

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2018-12-14 11:01:09

– Produkty mleczne są coraz częściej świadomym wyborem klientów zaczynających poważnie myśleć o zdrowym stylu życia – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Marek Dobosz, Menedżer Produktu w Hortimex. – Trendy żywieniowe spowodowały, że wielu producentów poddaje procesowi reformulacji swoje produkty lub wprowadza nowe, zdrowsze linie. Dzięki lepszemu statusowi finansowemu, klienci są bardziej skłonni płacić za nowe doświadczenia i odczucia sensoryczne. W jogurcie oznacza to ciekawe mieszanie smaków (owoce z warzywami), funkcjonalne dodatki i atrakcyjne opakowania.

– Rynek staje się coraz bardziej konkurencyjny, a konsumenci coraz bardziej wymagający. Poszukiwane są nowości, które wniosą wartości dodane, odpowiadające potrzebom klientów. Z pomocą mogą przyjść odpowiednie oświadczenia zdrowotne i żywieniowe (np. prebiotyk, korzystny wpływ na trawienie, wysoka zawartość błonnika/białka, niska zawartość cukru/tłuszczu) – wskazuje nasz rozmówca.

czytaj więcej »

© hochland polska

Hochland Polska: Na tle wszystkich przetworów, sery odznaczają się szczególnym składem

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2018-12-14 10:46:01

– Sery jako produkty wysokobiałkowe cieszą się na polskim rynku bardzo dobrą opinią, podkreśla się ich kluczową rolę w codziennej diecie – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager w Hochland Polska. – To szczególnie ważna grupa, dostarczająca do organizmu odpowiednią ilość m.in. wapnia, białka i witaminy B12. Produkty te stanowią cenne źródło białka o wysokiej wartości biologicznej. Oznacza to, że zawierają wzorcowy skład aminokwasów potrzebnych naszemu organizmowi. Do produktów tych należą również mleko, jogurty, maślanki, kefiry i oczywiście sery.

czytaj więcej »

© eksel 2

Eksel 2: Sery smażone rosną dzięki wizerunkowi produktu naturalnego i lokalnego specjału

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2018-12-07 22:27:03

– Sery smażone na dobre zagościły na stołach polskich konsumentów. Tegoroczny wzrost sprzedaży jest dowodem powrotu Polaków do wyrobów naturalnych i niskoprzetworzonych oraz wzrostu świadomości dotyczącej wagi zdrowego żywienia – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Monika Główczewska, Kierownik Działu Handlowego w firmie Eksel 2 Włodzimierz Grzywiński (PW PHU).

czytaj więcej »

© piaski (osm)

Piaski (OSM): Produkty bezlaktozowe to świetny dodatek w kuchni jak i przekąska

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2018-12-07 22:20:55

– Produkty bezlaktozowe od mleczarni Piaski (OSM) to doskonała propozycja dla osób, które nie trawią cukru znajdującego się w mleku – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Andrzej Grochoła, Kierownik ds. Marketingu w mleczarni Piaski (OSM). – W wyniku rozłożenia laktozy na cukry proste – glukozę i galaktozę, produkty te są nieco słodsze od tych tradycyjnych, dlatego chętnie sięgają po nie również dorośli, jak i dzieci, u których problem nietolerancji laktozy nie występuje.

czytaj więcej »

© wieluń (sdm)

Zmiana Zarządu w spółdzielni Wieluń (SDM)

Źródło: Wieluń (SDM)   Dodano: 2018-12-05 09:19:50

W dniu 26.10.2018 r. podczas posiedzenia Rady Nadzorczej w spółdzielni Wieluń (SDM), nastąpiła zmiana Zarządu. Nowym Prezesem został Marek Kapica dotychczasowy Przewodniczący Rady Nadzorczej, Zastępcą Prezesa Iwona Sandak, pełniąca do tej pory funkcję Pełnomocnika Prezesa ds. Jakości.

Wcześniej, przez 28 lat wieluńska mleczarnia kierowana była przez: Stefana Bartelę, Prezesa Zarządu; Andrzeja Polaka, Zastępcę Prezesa ds. Produkcji, Techniki i Skupu; Bogdana Woźniaka, Zastępcę Prezesa ds. Handlu.

czytaj więcej »

© fm

Grupa Mlekovita podpisuje list intencyjny z PGNiG

Źródło: Grupa Mlekovita, PGNiG   Dodano: 2018-12-04 22:44:04

List intencyjny podpisany między firmami obejmuje kwestie dostaw skroplonego gazu m.in. z Terminalu LNG w Świnoujściu do zakładu produkcyjnego w Zakopanem gdzie zostanie poddany ogrzaniu do postaci lotnej – takiej, w jakiej pobiera się gaz z sieci gazociągowej. List dotyczy również doradztwa inwestycyjnego oraz technologicznego w zakresie rozwiązań opartych na technologii LNG. Dodatkowo firmy podpisały umowę na dostawy gazu ziemnego z sieci gazociągowej na 2019 rok o łącznej mocy 322 GWh.

Przedstawiciele obu firm podpisali list intencyjny w siedzibie Grupy Mlekovita w Wysokiem Mazowieckiem. Okazja była wyjątkowa, bowiem znany i ceniony w Polsce producent przetworów mlecznych obchodził jubileusz 90-lecia działalności.

W imieniu Grupy Mlekovita podpis złożył prezes Dariusz Sapiński, a w imieniu spółki PGNiG Obrót Detaliczny: Henryk Mucha – Prezes Zarządu oraz Marcin Szczudło – Wiceprezes Zarządu.

– Współpraca nad kolejnymi projektami z tak uznaną marką jak Mlekovita szczególnie nas motywuje i potwierdza, że sprzedaż gazu w oparciu o technologię LNG szybko się rozwija i ma świetlaną przyszłość. Oznacza ona też wymierne korzyści biznesowe dla obu stron, m.in. spore konkretne oszczędności, ale także jest wyrazem dbałości o ochronę środowiska – podkreślił Maciej Woźniak, wiceprezes Zarządu PGNiG.

czytaj więcej »

© hochland polska

Hochland Polska: Największą grupą produktów bezlaktozowych są sery podpuszczkowe

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2018-12-02 20:50:55

– Liczba osób cierpiących na nietolerancję laktozy rośnie, stąd rynek wyrobów bezlaktozowych rozwija się – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager w Hochland Polska. – Handel, podobnie jak producenci, jest zainteresowany tym, żeby oferowane produkty były zgodne z oczekiwaniami konsumentów. Grupą produktów bezlaktozowych, które zostały dobrze przyjęte przez rynek są zdecydowanie sery żółte, które stanowią ważny element w naszej diecie. Oprócz tego, cenimy je za smak i szerokie zastosowania kulinarne. Sery żółte oferowane przez Hochland są doskonałe dla wszystkich, którzy poszukują naturalności i zwracają dużą uwagę na skład produktu.

czytaj więcej »

© forum mleczarskie

Ceny skupu w październiku 2018 rosną

Źródło: KZSM Zw. Rew za GUS   Dodano: 2018-11-26 10:27:12

Według Głównego Urzędu Statystycznego cena skupu mleka w październiku 2018 r. wyniosła 137,15 zł/1 hl i była niższa o 7,6% niż w październiku 2017 r. i o 3,3% wyższa od ceny wypłaconej we wrześniu 2018 r.

czytaj więcej »

Łowicz (OSM): A jednak samodzielność

Źródło: lowiczanin.info, lowicz24.eu   Dodano: 2018-11-25 23:14:01

Jak donoszą serwisy lowiczanin.info oraz lowicz24.eu delegaci zebrani na walnym zgromadzieniu członków spółdzielni w Łowiczu podjęli decyzję o samodzielności.

czytaj więcej »

Gminna Mleczarnia w Pierzchnicy będzie produkowała twarogi z użyciem transglutaminazy

Źródło: Pierzchnica (GM)   Dodano: 2018-11-23 08:40:53

Informujemy, że Gminna Mleczarnia w Pierzchnicy Sp. z o.o. zawarła umowę licencyjną dotyczącą sposobu wytwarzania sera twarogowego z dodatkiem transglutaminazy (PL 228081, EP 2645867) z właścicielami tego wynalazku, to jest Uniwersytetem Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie i firmą PMT Trading Sp. z o.o.

Zawarcie umowy licencyjnej unormowało stan prawny i zapewniło prawidłowe, wzajemne relacje pomiędzy producentem twarogów a właścicielami patentu.

czytaj więcej »

Misja gospodarcza przedstawicieli polskiej branży mleczarskiej do Chin

Źródło: PIM   Dodano: 2018-11-22 08:25:21

W ramach realizowanego programu Mleczne Skarby – udział w misjach, sfinansowanego ze środków Funduszu Promocji Mleka, trwa obecnie misja gospodarcza przedstawicieli polskich producentów mleka i wyrobów mlecznych do Chin.
Polskie produkty mleczne obecne są na chińskim rynku od dłuższego czasu, niemniej potencjał Chin jest w tym zakresie ogromny i wciąż jeszcze nie do końca wykorzystany. Polska Izba Mleka od wielu lat prowadzi działania promocyjne mające za zadanie wzmocnienie wizerunku mleka i wyrobów mlecznych z Polski wśród chińskich konsumentów. Misja jest kolejnym krokiem i wyjątkową okazją na bezpośrednie zaprezentowanie oferty polskich producentów, a także na nawiązanie bezpośredniego kontaktu i nowych, owocnych relacji biznesowych.

czytaj więcej »

© hochland polska

Hochland Polska: Rozdrobnienie upodobań kulinarnych to duże wyzwanie dla masowych marek

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2018-11-17 18:26:50

– W perspektywie czasu rynek serów pleśniowych rozwija się – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager w Hochland Polska. – Upodobania Polaków zmieniają dynamicznie. Odkrywanie nowych smaków i przygody kulinarne są bardzo modne, a programy kulinarne biją rekordy oglądalności. Polacy preferują sprawdzone produkty na półce, chętnie dają też szansę nowym produktom. Właśnie te zachowania konsumenckie, a także realia handlowe w największym stopniu decydują o obecnym kształcie rynku.

czytaj więcej »

Polska: Produkcja w 2018 r. sięgnie 14 mln ton

Źródło: USDA   Dodano: 2018-11-12 19:41:42

USDA prognozuje, że produkcja mleka w Polsce zwiększy się w 2018 r. do ponad 14 mln ton. Będzie to o 2% więcej w stosunku do 2017 r. 85% mleka zostanie dostarczone do przetwórców produktów mlecznych, a pozostałe 15% - skonsumowane w gospodarstwach rolnych.

Dla porównania w 2015 r. produkcja mleka sięgnęła 13,23 mln ton, a w 2016 r. 13,24 mln ton, w 2017 r. 13,72 mln ton. Przetworzono w 2015 r. 10,87 mln ton, w 2016 r. 11,13 mln ton, w 2017 r. 11,65 mln ton.

czytaj więcej »

© forum mleczarskie

Spada cena surowca dla mleczarni: ceny skupu za wrzesień 2018 r.

Źródło: GUS, KZSM Zw. Rew.   Dodano: 2018-11-12 19:02:42

Według Głównego Urzędu Statystycznego cena skupu mleka we wrześniu 2018 r. wyniosła 132,77 zł/1 hl i była niższa o 8,4% niż we wrześniu  2017 r. i o 2,3% wyższa od ceny wypłaconej w sierpniu 2018 r.

czytaj więcej »

© žemaitijos pienas
© žemaitijos pienas

Zemaitijos pienas: Ekskluzywne sery Džiugas na polskim rynku

Źródło: Žemaitijos pienas   Dodano: 2018-11-07 08:53:10

Firma Žemaitijos pienas posiada w swoim portfolio znaną już przez polskiego konsumenta markę serów Džiugas. Na polskim rynku dostępne do tej pory były sery Džiugas o 4 różnych okresach dojrzewania: 12, 18, 24 i 36 miesięcy.

Od listopada dostępna jest w Polsce ekskluzywna i limitowana linia litewskich serów Džiugas: Twardy ser Džiugas Exclusive dojrzewający 60 miesięcy (5 lat), Twardy ser Džiugas Very Old VO dojrzewający 100 miesięcy (3300 dni) oraz Twardy ser Džiugas Extra Old XO dojrzewający 120 miesięcy (10 lat).

Te imponujące liczby świadczą o tym, że granice czasowe dojrzewania twardych serów są nieograniczone.

czytaj więcej »

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2018
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25