1. Aktualności
  2. Świat

Unia Europejska: Nowe zasady dotyczące importu mleka i produktów mlecznych

Źródło: eur-lex.europa.eu, dairyreporter.com
Autor: Barbara Wiercińska

Komisja Europejska opublikowała nowe regulacje dotyczące wprowadzania mleka i produktów mlecznych na teren Unii Europejskiej. Rozporządzenie nr 605/2010 z dnia 2 lipca 2010 r., opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej, ma zastąpić decyzję Komisji nr. 2004/438/EC wprowadzoną w kwietniu 2004 r. Nowa regulacja określa warunki dotyczące zdrowia zwierząt i zdrowia publicznego oraz wydawania świadectw weterynaryjnych przy wprowadzaniu do Unii Europejskiej mleka surowego i przetworów mlecznych przeznaczonych do spożycia przez ludzi.


Rozporządzenie będzie stosowane od 1 sierpnia 2010 r., ale do końca listopada będą obowiązywały przepisy przejściowe. W okresie do 30 listopada do Unii nadal będą mogły być wprowadzane przesyłki mleka surowego i produktów na bazie mleka, dla których świadectwa zdrowia zostały wydane zgodnie z decyzją 2004/438/WE.
Rozporządzenie określa zarówno konieczną obróbkę i świadectwa zdrowia, jak i warunki tranzytu i przechowywania mleka i produktów mlecznych wprowadzanych do UE. Można w nim znaleźć specjalne wymagania dotyczące obróbki cieplnej produktów importowanych z poszczególnych krajów. Bardziej surowe przepisy dotyczące procesu sterylizacji zostały ustalone, np. w stosunku do krajów, w których zachodzi ryzyko wystąpienia pryszczycy. W aneksie rozporządzenia można znaleźć pełną listę krajów podzieloną na trzy kategorie w zależności od wymagań dotyczących obróbki termicznej koniecznej przy wprowadzaniu produktu do UE.