1. Aktualności
  2. Świat

W Rumunii w 2009 r. przetworzono mniej mleka

Źródło: topagrar.com
Autor: Barbara Wiercińska

Zakłady mleczarskie w Rumunii przetworzyły w ubiegłym roku kalendarzowym w sumie 992 tys. ton mleka krowiego, to o ok. 60 tys. ton, czyli o 6% mniej niż w 2008 r. Według Narodowego Instytutu Statystycznego w Bukareszcie, zawartość tłuszczu w surowym mleku wynosiła średnio 3,76%, czyli lekko powyżej poziomu z 2008 (3,24%).

Poza dostarczanym mlekiem krowim, uzyskano również około 13 tys. ton mleka owczego i 4 tys. ton mleka koziego oraz 2 tys. ton mleka bawolego. Import mleka wzrósł w 2009 r. o 56% (niecałe 29 tys. ton) do 80 tys. ton.
Jeżeli chodzi o produkty mleczne, rumuńskie mleczarnie rozszerzyły w zeszłym roku produkcję mleka pitnego o ok. 13%. O więcej niż 14% wzrosła produkcja masła. Wytworzono ok. 146 tys. ton napojów mlecznych, czyli o 2% więcej niż w roku wcześniejszym.
O ok. 1/3 (do 4 tys. ton) spadła za to ilość wytwarzanego mleka w proszku. Wyprodukowano także o 2% mniej serów (ok. 65 tys. ton)