1. Aktualności
  2. Świat

Ceny detaliczne mleka, serów i jaj w Polsce o ½ niższe niż w Niemczech

Źródło: FAMMU/FAPA
Autor: Barbara Wiercińska
© FAMMU/FAPA

Ciekawe wyniki przynosi raport Eurostatu poświęcony cenom detalicznym żywności w państwach UE-27 oraz w kilku innych krajach europejskich. Przyjęto, że wskaźnik dla UE-27 = 100. Najdroższe produkty spożywcze są w Norwegii – o ponad połowę wyższe niż unijna średnia (154), a w Szwajcarii wskaźnik ten wynosi 141. Niewiele tańsza jest żywność w Danii (139) oraz Irlandii (129) i Finlandii (120). Spośród nowych państw członkowskich najdrożej za produkty spożywcze płacą Cypryjczycy (indeks 108). W Niemczech wskaźnik ma wartość 111, a we Francji 110.

Nieco tańsza niż unijna przeciętna jest żywność w Holandii, Hiszpanii i Wlk. Brytanii (98-97). Dla odmiany, najtańsze produkty spożywcze w Unii można kupić w Polsce (indeks 64%, czyli o ponad 1/3 mniej niż średnia dla Wspólnoty). Spośród badanych krajów taniej jest tylko w Macedonii (52). Jeśli chodzi o grupę \"Mleko, sery, jaja\" (czyli bez masła), zdecydowanie najdroższa jest także Norwegia, a spośród państw UE – Irlandia, Cypr i Grecja. Kolejność jest jednak nieco inna niż dla zbiorczej kategorii \"Produkty spożywcze i napoje bezalkoholowe\". Francja ma tutaj wskaźnik 104, Wielka Brytania – 95 (czyli nabiał i jaja są tam tańsze niż średnio w UE), a Niemcy nawet 92 – tyle co Bułgaria i Słowacja oraz mniej niż… Rumunia. Zdecydowanie najtańszy nabiał w UE jest według Eurostatu w Polsce (wskaźnik 63), a poza tym P w Macedonii (60). Oznacza to np., że w stosunku do Polski ceny artykułów mleczarskich i jaj są ponad dwukrotnie wyższe w Irlandii (+118%), niemal dwa razy – we Włoszech (+97%), o 65% P we Francji, a w Niemczech jest prawie o połowę drożej (+46%). Graficzne odzwierciedlenie wyników badania przedstawia wykres.