Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Komunikaty prasowe

Szklanka mleka – porcja zdrowia

Źródło: ppr.pl   Dodano: 2010-06-11 10:56:20

© Agencja Rynku Rolnego, 2010

Około 100 osób uczestniczyło w debacie medialnej pt. Szklanka mleka – porcja zdrowia zorganizowanej przez Polską Izbę Mleka w Białymstoku. Celem debaty była szeroka informacja na temat walorów mleka i jego przetworów w codziennej diecie dzieci i młodzieży w kontekście programu Szklanka mleka.

− Raz na jakiś czas media zaskakują nas publikacjami bądź emisją niekorzystnych informacji na temat mleka i jego przetworów – informuje Agnieszka Maliszewska, dyrektor Biura Polskiej Izby Mleka. – Informacje o szkodliwości mleka podparte są wypowiedziami pseudoautorytetów naukowych – osób, które nie posiadają specjalizacji z zakresu żywienia dzieci i młodzieży, a sądy przez nie wypowiadane są co najmniej wątpliwe. Chcąc zatem wyjść naprzeciw tego typu doniesieniom zorganizowaliśmy debatę na temat Szklanka mleka- porcja zdrowia z udziałem wybitnych specjalistów, a skierowaną do mediów, lekarzy pierwszego kontaktu, pediatrów, pielęgniarek oraz nauczycieli – mówi A. Maliszewska.
Uczestnicząca w debacie dr n. med. Irena Białokoz-Kalinowska z Uniwersytetu Medycznego
w Białymstoku podkreśliła na debacie, że mleko jest najważniejszym, najtańszym i najkorzystniejszym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia. Wapń wykorzystywany jest przez organizm do prawidłowego rozwoju układu kostnego (obok związków fosforu i magnezu jest podstawowym składnikiem kości), a także wielu procesów metabolicznych, np. mięśni czy komórek nerwowych.
Dr Kalinowska zaprezentowała zgromadzonym wiedzę jaką na temat mleka niesienie potężne narzędzie, jakim jest Internet. Przytoczyła fragmenty wypowiedzi oraz publikacji internetowych szkalujących mleko i podważających jego wartość jako składnika odżywczego. Tymczasem, jak podkreśliła na debacie dr Białokoz-Kalinowska, szklanka 2% mleka (250 ml) pokrywa zapotrzebowanie dziecka w wieku szkolnym na: energię (w 5%), białko (10 %), witaminę A (6%), witaminę B2 (20 %), wapń (25 %), fosfor (25%), magnez (10 %), cynk (6%).
Bezsprzecznie to właśnie wapń jest wskazywany jako najcenniejszy składnik mleka, niezbędny do prawidłowego rozwoju młodego organizmu. Mleko jest najkorzystniejszym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia. Wapń z mleka krowiego jest przyswajalny w ponad 30% , 3-krotnie lepiej niż wapń z produktów roślinnych (w 10-13%) – poinformowała dr Irena Białokoz-Kalinowska.
O roli wapnia mówił również podczas debaty dr hab. n. med. Jerzy Konstantynowicz z UM
w Białymstoku. Wskazał on, iż dzienne zapotrzebowanie na wapń w krajach europejskich,
w tym w Polsce, waha się w granicach 1200 - 1500 mg. A tymczasem połowa dzieci
i młodzieży na świecie nie realizuje zalecanych norm dietetycznych spożycia wapnia. Jak podkreślił doc Konstantynowicz –normy te są szczególnie ważne w przypadku dziewcząt
w wieku przedpokwitaniowym, co ma znaczenie w profilaktyce osteoporozy. Osteoporoza jest chorobą cywilizacyjną i dotyczy nie tylko kobiet, ale obu płci. W Polsce osteoporoza zagraża
5 milionom kobiet i 4 milionom mężczyzn. Dlatego też tak ważna jest dbałość o dzienną realizację zapotrzebowania na wapń – którego bardzo dobrym źródłem są naturalne pokarmy, a w szczególności mleko.
Doc Konstantynowicz wspomniał podczas debaty również o suplementach diety, które mogłyby być alternatywą dla naturalnych źródeł pokarmowych. Podkreślił, iż aktualnie suplementy podlegają szerokiej dyskusji i krytyce.
Doc Konstantynowicz podkreślił również rolę witaminy D w leczeniu osteoporozy. Każda forma leczenia osteoporozy wymaga łącznej podaży witaminy D i wapnia, nie zaś samej witaminy D lub samego tylko Ca. Dodatkowo wit. D ma korzystny wpływ na system nerwowy i mięśniowy, uczestniczy w regeneracji neuronów, zwiększeniu masy mięśniowej i siły mięśni.
Dietetycy zalecają picie co najmniej 2 pełnych szklanek mleka dziennie lub tyle samo kefiru
i jogurtu oraz spożycie 1-2 plasterków serów dziennie. Osobom dorosłym i młodzieży zaleca się picie mleka o obniżonej zawartości tłuszczu 2%.
Uczestnicy debaty podkreślali, iż mleko można, a w konkretnych wskazaniach, powinno się zastępować przetworami mlecznymi, które są równie cenne jak mleko.
Prof. dr hab. n. med. Janina D. Piotrowska – Jastrzębska, kierownik Kliniki Pediatrii i Zaburzeń Rozwoju Dzieci i Młodzieży Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku podkreśliła na debacie rolę probiotyków i wskazała na występowanie bakterii probiotycznych w spożywczych produktach fermentowanych takich jak: jogurty, kefiry, mleko acidofilne i inne.
Jak podkreśliła prof. Jastrzębska dowody naukowe potwierdzają skuteczność kliniczną niektórych szczepów probiotycznych. W praktyce probiotyki mają zastosowanie w chorobach przewodu pokarmowego oraz leczeniu i zapobieganiu chorobom alergicznym, układu krążenia, oddechowego, moczowo-płciowego oraz próchnicy.
Debata była również okazją do przekazania informacji na temat realizacji w naszym kraju programu mleka szkolnego, zwanego pod nazwą Szklanka mleka. Obecnie w ramach tego programu mleko i jego przetwory spożywa w polskich szkołach 2,8 mln uczniów. Polska jest krajem w UE z największymi dostawami mleka i jego przetworów do szkół (wg danych za rok szkolny 2008/09). –To bardzo optymistyczna wiadomość – informuje Agnieszka Maliszewska, dyrektor Biura Polskiej Izby Mleka – bowiem świadczy o tym, że uczniowie chcą pić mleko. –Warto jednak wiedzieć, że mimo znaczącego wzrostu spożycia mleka i jego przetworów w szkołach, Polska należy do krajów o jednym z najniższych spożyć mleka w Europie. -Mam nadzieję, że dzięki takiej debacie, jaką zorganizowaliśmy Białymstoku, świadomość społeczna na temat nieocenionej wartości mleka i jego przetworów wzrośnie i Polacy chętniej będą sięgać po produkty nabiałowe – dodaje A. Maliszewska. –Tym bardziej, że polskie mleko i jego przetwory są najwyższej jakości, niejednokrotnie przewyższają walorami smakowymi i jakościowymi produkty konkurencji zza granicy i dlatego powinniśmy to doceniać – konkluduje dyrektor Biura PIM.

Debata medialna Szklanka mleka – porcja zdrowia odbyła się 8 czerwca 2010 roku,
a przeprowadzona została ze środków Funduszu Promocji Mleka. Debata odbyła się pod patronatem Prezesa ARR oraz Prezydenta Miasta Białegostoku.

archiwum komunikatów »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25