1. Aktualności
  2. Świat

USA: FDA ma trudności z zapewnieniem bezpieczeństwa żywności

Źródło: businessweek.com
Autor: Barbara Wiercińska

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków, FDA, w swoim raporcie pisze, że musi przejść reorganizację, aby móc swojemu krajowi zapewnić bezpieczeństwo żywności. Raport mówi, że agencja chce poprawić swoją skuteczność oraz celniej kierować swoje ograniczone zasoby finansowe, aby móc zapobiec wybuchom chorób przenoszonych przez żywność. W 500-stronicowym dokumencie można przeczytać również, że FDA brakuje wizji potrzebnej do ochrony konsumentów.

Robert Wallace, przewodniczący komisji, która podpisała raport, powiedział, że FDA często reaguje, ale nie jest skoncentrowana na prewencji. Raport rekomenduje agencji, aby, zamiast stawiać czoła każdej sprawie po kolei, skupiła się raczej na zapobieganiu chorobom odżywnościowym w sektorze jedzenia najbardziej zagrożonego takim ryzykiem.
FDA jest odpowiedzialna za zapewnienie bezpieczeństwa ok. 80% krajowych dostaw żywności, m.in. produktów mleczarskich, owoców morza, warzyw i owoców.