1. Aktualności
  2. Polska

Łowicz (OSM): Rośnie znaczenie maślanki bez laktozy

Autor: Janusz Górski
© łowicz (osm)

– W naszej ocenie kategoria maślanek w mniejszym stopniu ucierpiała z powodu pandemii niż pozostałe napoje fermentowane – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Iwona Grzybowska, Prezes Zarządu w mleczarni Łowicz (OSM). – Niewielki spadek sprzedaży maślanki naturalnej został skompensowany przez wzrost sprzedaży maślanki naturalnej bez laktozy. W kluczowym czasie pandemii obserwowaliśmy dużą popularność produktów nie zawierających laktozy, stąd zwiększone zainteresowanie tym wariantem.

– W ofercie Łowicz (OSM) znajduje się pełen wachlarz kombinacji smakowych maślanek co powoduje atrakcyjność naszej oferty, a mówimy o smakach: truskawka, jabłko z gruszką, ananas z cytryną. Na atrakcyjność wpływa również przekrój opakowań i pojemności – zaczynając od tegorocznej nowości butelki 500 ml, butelki 750 g oraz karton 1 l wykonany z surowców odnawialnych. Rozpoczęło się sezonowe zatowarowywanie rynku w nasze maślanki. Są one dostępne zarówno w dużych sieciach handlowych, jak i na rynku tradycyjnym, także możemy zagwarantować konsumentom łatwą dostępność produktów. Oceniając kwestię pozycjonowania cenowego, to ten rok będzie wyjściowy do oceny, gdyż obserwujemy wzrosty cen artykułów spożywczych i sami odczuwamy je od niedawna – wskazuje Prezes Zarządu mleczarni Łowicz (OSM).