1. Aktualności
  2. Świat

Tetra Pak wprowadza technologię OneStep

Źródło: tetrapak.com
Autor: Barbara Wiercińska

Firma Tetra Pak wprowadza technologię OneStep, rozwiązanie Tetra Lactenso Aseptic pozwalające na produkcję mleka UHT podczas tylko jednego wysokoprzepustowego procesu. Technologia OneStep pozwala pozwala ominąć potrzebę pasteryzacji, obróbki wstępnej i pośredniego przechowywania. Podczas jednego procesu surowe mleko jest podgrzewane, oczyszczane, separowane, normalizowane i homogenizowane, przed poddaniem obróbce UHT oraz regeneracyjnemu schłodzeniu. Potem jest przenoszone do dwóch aseptycznych zbiorników.

Skraca to czas produkcji z dwóch dni do kilku godzin, pomaga ograniczyć koszty operacyjne o ponad 50% w porównaniu z rozwiązaniami konwencjonalnymi.
Technologia OneStep może zredukować koszty energii i wody do 25% oraz zmniejszyć liczbę odpadów i eluatu aż o 60% dzięki bardziej dokładnemu zastosowaniu środków chemicznych podczas czyszczenia CIP. Szacuje się, że takie oszczędności zredukują ślad węglowy powstały podczas procesu produkcyjnego o ok. 40% i pozwolą obniżyć koszty produkcji o 30% w stosunku do tradycyjnych rozwiązań UHT.