1. Aktualności
  2. Polska

Tetra Pak: Wybór odpowiednich linii do produkcji sera rzutuje na rentowność zakładu przez kolejne lata, a nawet dekady

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes
Autor: Janusz Górski
© tetra pak

– Zmieniające się warunki na rynkach, nowe trendy konsumentów, bieżąca sytuacja pandemiczna, to wszystko wpływa na decyzje inwestycyjne producentów żywności – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Joanna Majewska, Sales Expert Cheese w Tetra Pak. – Dotyczy to również producentów serów dojrzewających. Wybór odpowiednich urządzeń, a także kompletnych linii do produkcji sera, rzutuje coraz częściej na rentowność zakładów mleczarskich przez kolejne lata, a nawet dekady. Aby odnieść sukces, producenci muszą dążyć do kontroli kosztów produkcji, obniżenia całkowitego kosztu posiadania, zmniejszenia wpływu na środowisko, poprawiając przy tym jakość sera. Jak sprostać tym wyzwaniom? Mleko stanowi około 85% całkowitego kosztu podczas produkcji sera dojrzewającego. Skuteczne przetwarzanie surowca i wybór właściwych produktów dla konsumentów ma w dzisiejszych czasach ogromne znaczenie. Podążając za trendami staramy się przygotować rozwiązania dla naszych klientów odpowiadające tym potrzebom.

– Dobrym przykładem wspierającym trend polegający na porcjowaniu sera przy jednoczesnej redukcji kosztów jego produkcji jest Tetra Pak Longformer. Longformer formuje i wstępnie prasuje sery szlachetne o długości do 1 metra. Zmniejsza to straty produktu podczas jego kawałkowania oraz plastrowania (mniej skrawków), utrzymując wysoką i powtarzalną jakość zarówno sera, jak i serwatki. Producenci serów mogą zwiększyć rentowność decydując się na produkcję szerszego asortymentu wysokiej jakości rodzajów i formatów sera. Potrafią w ten sposób przewidywać wahania rynku i zmieniające się potrzeby oraz dynamicznie na nie reagować – dodaje nasza rozmówczyni.

– W zależności od wymagań producenta Tetra Pak dostarcza indywidualne rozwiązania do produkcji szlachetnych serów, zachowując elastyczność produkcji. Nie poprzestajemy na dostarczaniu linii technologicznej, ale także wspieramy klientów na wielu innych płaszczyznach. Przez lata zdobyliśmy ogromne doświadczenie, co jest doceniane przez klientów na całym świecie. Nasi specjaliści wspierają klienta w zakresie audytów i technologicznego dostrajania linii serowarskich. W Tetra Pak konfigurujemy linie serowarskie indywidualnie, pod potrzebę klienta, nie uznając kompromisów w żadnym aspekcie procesu technologicznego. Linie serowarskie budowane są na bazie dobrze znanych urządzeń firmy Tetra Pak, takich jak: poziome kotły typu OST lub pionowe kotły typu ósemkowego, kolumny formujące Casomatic, systemy prasowania oraz solenia sera. Przed dostawą linii do klienta jesteśmy w stanie przeprowadzić testy na „sucho” w naszym zakładzie produkcyjnym w Olsztynie, aby ograniczyć do minimum czas montażu oraz uruchomienia linii serowarskiej już w miejscu docelowym. Naszymi klientami są czołowi polscy i światowi producenci szlachetnych serów długodojrzewających (typu parmezan), holenderskich (Gouda) czy szwajcarskich (Ementaler). W Tetra Pak znamy się na serach. Wiemy też jak je produkować w opłacalny sposób – podkreśla Joanna Majewska, Sales Expert Cheese w Tetra Pak.

Ostatnie wiadomości o firmie