1. Aktualności
  2. Polska

Łowicz (OSM): Święta i długie weekendy to okazja do większej sprzedaży twarogów

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Janusz Górski
© łowicz (osm)

– W okresie Świąt Wielkanocnych największą popularnością cieszą się: mleko UHT, masło ekstra, śmietanki UHT, śmietany świeże i oczywiście twarogi – zauważa Iwona Grzybowska, Prezes Zarządu w mleczarni Łowicz (OSM). – Kategoria twarogów Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Łowiczu jest bardzo bogata: twarogi typu klinek 250 g, kostka 200 g, twaróg półtłusty w batonie 500 g, twaróg półtłusty krajanka ok. 600 g, a także sernik domowy 1 kg. Twarogi typu klinek i kostka są dostępne w wersjach tłusty, półtłusty i chudy. Wersja półtłusta otrzymała znak krajowego systemu jakości żywności „Jakość Tradycja”, którego celem jest wyróżnianie tradycyjnych produktów żywnościowych wysokiej jakości.

– Nasze twarogi charakteryzują się naturalnym smakiem, są bogate w wysokowartościowe składniki odżywcze, stanowią źródło białka i wapnia, co jest poszukiwane i doceniane przez konsumentów. Naszych twarogów nie może zabraknąć na świątecznym stole w lubianym przez wszystkich serniku domowym. Największą popularnością cieszą się twarogi klinki 250 g, ze względu na gramaturę przystępną do zwielokrotnienia i zastosowania w wypiekach. Sernik domowy w wiaderku 1 kg wybierany jest do przygotowywania szybkich serników i jako dodatek do naleśników przez wzgląd na recepturę praktycznie gotowej masy do wypieków – wystarczy do niej dodać jaja. Pozwala to na oszczędność czasu i pomaga mniej doświadczonym gospodyniom w przygotowaniu domowego wypieku – opowiada Iwona Grzybowska, Prezes Zarządu w mleczarni Łowicz (OSM).

– Kategoria twarogów i twarożków utrzymuje się na dobrym poziomie, ze znacznymi tendencjami wzrostowymi w okresach świątecznych i dłuższych weekendach. Jest to kategoria doceniana w kuchniach, w gastronomii, bo bazuje na nim mnóstwo słodkich wypieków – podkreśla nasza rozmówczyni.

Ostatnie wiadomości o firmie