1. Aktualności
  2. Polska

GEA Westfalia Separator: Zapach, aromat i twardość masła to główne czynniki wyboru masła

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes
Autor: Janusz Górski
© gea westfalia separator

– Dobre masło to przede wszystkim masło z zawartością tłuszczu co najmniej 82%, powstałe ze śmietanki pasteryzowanej, której odpowiedni proces dojrzewania gwarantuje osiągnięcie w finalnym produkcie pożądanych cech przez konsumenta. Konsument przy dokonywaniu wyboru kieruje się: wyglądem, zapachem, smakiem, zdolnością do rozsmarowywania (twardością) czy wspomnianą zawartością tłuszczu – mówi Sylwia Jenkner, Sales Manager w GEA Westfalia Separator. – Masło Extra to masło najwyższej jakości. Cechuje je przede wszystkim delikatny smak i aromat. Takie wysokojakościowe masło zawiera w sobie cenne substancje odżywcze takie jak: wapń, białko, wysokokaloryczny, ale łatwo przyswajalny tłuszcz zwierzęcy, witaminy A, D oraz E oraz CLA – kwas linolowy, który jak udowadniają badania, ma właściwości prozdrowotne, w tym antynowotworowe.

– Z punku widzenia zarówno producenta jak i konsumenta ważna jest również powtarzalność produktu. Dziś, kiedy coraz trudniej o wykwalifikowany personel, trzeba szukać rozwiązań, które są w stanie zapewnić powtarzalną jakość produktu. Dlatego GEA Westfalia Separator ma w swojej ofercie opatentowany system I-Churn, który pozwala kontrolować parametry procesu produkcji na każdym jej etapie. Dzięki temu jesteśmy w stanie wyeliminować ewentualny błąd ludzki w procesie produkcji. Jest to system w pełni automatyczny i nie potrzebuje do obsługi wykwalifikowanego personelu – podkreśla Sylwia Jenkner, Sales Manager w GEA Westfalia Separator.