1. Aktualności
  2. Świat

Duży wzrost eksportu serów ze Szwajcarii w I kwartale br.

Źródło: FAMMU/FAPA
Autor: Barbara Wiercińska

W I kwartale br. Szwajcaria wyeksportowała 15,5 tys. ton serów, o 1/10 więcej niż rok wcześniej. Wywóz najważniejszego gatunku, Ementalera, cechowała jednak stagnacja na poziomie 4,8 tys. ton. Aż o niemal 30% do ponad 3 tys. ton zwiększył się za to eksport sera Gruyère. Najważniejszym odbiorcą pozostały Niemcy, które zwiększyły zakupy aż o 18% do blisko 5 tys. ton.

Drugim odbiorcą pozostały Włochy (ponad 3,7 tys. ton). Ponadprzeciętnie zwiększył się wywóz do Stanów Zjednoczonych (1,1 tys. ton), kontynuowany był natomiast spadkowy trend w sprzedaży do Francji (1,8 tys. ton).