1. Aktualności
  2. Polska

Grupa Polmlek: Stawiamy na prosty skład

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Janusz Górski
© grupa polmlek

– Dzisiaj rynek produktów spożywczych jest mocno nasycony, różnorodny, a producenci prześcigają się w wymyślaniu coraz nowszych smaków, nieoczywistych połączeń, zdrowych dodatków – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Joanna Kołodyńska, Dyrektor Marketingu Grupy Polmlek. – Wśród konsumentów natomiast obserwujemy silne trendy, mające swój wyraz w poszukiwaniu produktów nieprzetworzonych, z czystą etykietą, naturalnych, prozdrowotnych oraz zapakowanych w wygodne opakowania spełniające eko standardy. Polmlek w tym sezonie postawił na produkty o prostych składach, takie jak maślanka, kefir, mleko świeże, jogurt grecki.

– Dietetycy uznają mleko i produkty nabiałowe za niezbędne i wartościowe składniki naszego pożywienia, bardzo dobre źródło wapnia i łatwo przyswajalnego białka. Produkty, które zawierają żywe bakterie kwasu mlekowego, działają zbawiennie na nasz system immunologiczny, dzięki temu, że dbają o naturalną florę bakterii jelitowych. Produkty nabiałowe w większości przypadków zawierają tłuszcz, który ułatwia wchłanianie witamin. Zamiast drogiej i często nieskutecznej suplementacji, lepiej stosować dietę zbilansowaną i bogatą w owoce i warzywa, a także produkty mleczne. Polecamy szczególnie serek typu włoskiego Capresi, którego 100 g pokrywa 25% dziennego zapotrzebowania na wapń. Dostarczanie wapnia jest istotne nie tylko w fazie wzrostu, lecz także w wieku późniejszym, kiedy wzrasta zagrożenie odwapnienia kości, osteoporozy. Dla osób borykających się z chorobami przewlekłymi, po zabiegach chirurgicznych, w okresie rekonwalescencji, z obniżonym apetytem bardzo dobrym rozwiązaniem będą jogurty proteinowe, które, dzięki zwiększonej zawartości białka, pomagają wzmocnić organizm – wyjaśnia Joanna Kołodyńska.

–Warto też zwrócić uwagę na napoje sojowe z serii Nutri Vege, zwłaszcza ten bez dodatku cukru. Dzięki naturalnej zawartości fitoestrogenów i flawonoidów mogą mieć zbawienny wpływ na samopoczucie kobiet w okresie menopauzalnym. Są też doskonałym źródłem białka roślinnego, a przy tym nie zawierają laktozy i są bardzo lekkostrawne. Napoje Nutri Vege (sojowy, ryżowy i owsiany) to alternatywa nie tylko dla wegan, lecz także dla osób nietolerujących laktozy lub uczulonych na białko mlecze. Bogate w naturalne białko, wzbogacone wapniem, niacyną i witaminami z grupy B dbają o dobrą kondycję naszego organizmu, wzrok, pamięć i koncentrację – opowiada o nowych produktach Joanna Kołodyńska.

– Prozdrowotne działanie ma nawet ser żółty, którego spożywanie po posiłku podnosi odczyn pH w ustach do prawidłowego pH 5,5, dzięki czemu zapobiega rozwojowi bakterii i próchnicy. Ponadto zawiera difosforany, czyli związki wspomagające remineralizację szkliwa i zapobiegające przebarwieniom, dlatego po każdym posiłku polecamy ser Gouda lub Edam Polmlek, który teraz trafi na półki sklepowe w odświeżonych wizualnie opakowaniach – podsumowuje nasza rozmówczyni.

Ostatnie wiadomości o firmie