1. Aktualności
  2. Polska

Grupa Polmlek: Nasze produkty fermentowane to samo zdrowie

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Janusz Górski
© polmlek

– Grupa Polmlek w swojej ofercie ma klasyczne, naturalne produkty fermentowane: kefir oraz maślankę – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Joanna Kołodyńska, Dyrektor Marketingu Grupy Polmlek. – Produkty te doskonale orzeźwiają w upalne dni, świetnie pasują do lekkich obiadów z młodych warzyw, idealnie łączą się z sezonowymi owocami w aksamitne koktajle. Oprócz tego polecamy nowość, jogurt typu greckiego, który otrzymuje się z mleka pełnego, częściowo lub całkowicie odtłuszczonego, zagęszczonego lub regenerowanego z proszku, poddając je fermentacji przy użyciu szczepów bakterii Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus i Streptococcus thermophilus. Bakterie te powodują fermentację laktozy i gęstnienie masy. Powstający w trakcie procesu kwas mlekowy jest naturalnym konserwantem.

– Dzięki obecności żywych mikroorganizmów probiotycznych mają bardzo korzystny wpływ na organizm człowieka i mikroflorę bakteryjną zasiedlającą układ pokarmowy. Nie można zapomnieć o jogurtach smakowych z topperami, pełnymi musli, orzechów, kawałków kokosa i jagód goji – będą idealną przekąską w ciągu dnia. Na szybkie i wygodne śniadanie mamy Jogurt z owsianką w wersji naturalnej lub z truskawkami albo polskimi jabłkami z cynamonem. Owsianka występuje też w wersji wegańskiej i, –  choć nie jest klasycznym fermentowanym produktem – również zawiera żywe kultury bakterii jogurtowych. W przypadku produktów fermentowanych należy pamiętać o dobroczynnym działaniu lecytyny zawartej w maślance, która wspiera prawidłowe działanie układu nerwowego i poprawia pamięć – dodaje Joanna Kołodyńska.

– W procesie fermentacji naturalnemu rozkładowi ulega cukier mleczny – laktoza – dlatego produkty fermentowane są bezpiecznym źródłem łatwo przyswajalnego białka i wapnia również dla osób nietolerujących laktozy. Są lekkostrawne, wspomagają perystaltykę jelit, a regularne spożywanie pomaga zapobiegać nowotworom jelita grubego. Przeciwdziałają miażdżycy dzięki mikroorganizmom, które przyczyniają się do pochłaniania i rozkładania cholesterolu. Produkty fermentowane, z wyjątkiem klasycznego jogurtu śródziemnomorskiego, mają niską zawartość tłuszczu. Jogurt grecki natomiast, dzięki podwyższonej zawartości tłuszczu, dba o lepszą przyswajalność witamin rozpuszczanych w tłuszczach – podsumowuje nasza rozmówczyni.

Ostatnie wiadomości o firmie