1. Aktualności
  2. Polska

Mlekpol (SM): Nasze linie produkcyjne zapewniają dużą elastyczność

Źródło: Mlekpol (SM)
Autor: Janusz Górski

– W chwili obecnej jesteśmy w stanie wyprodukować takie produkty jak WPC 80, WPC 85, WPC 60, proszek serwatki słodkiej, proszek serwatki demineralizowanej, mleko odtłuszczone w proszku, aglomerowane mleko odtłuszczone, mleko pełne w proszku instant, mleko natłuszczane o zawartości tłuszczu 30% (tak zwany FFMP), permeat w proszku – mówi Jerzy Michałek, Dyrektor Zakładu Produkcji Sproszkowanych Wyrobów Mleczarskich w Mrągowie. – Po przeprowadzeniu udanych uruchomień w chwili obecnej prowadzimy normalną, cykliczną produkcję. Obecnie jesteśmy nastawieni przede wszystkim na produkcję serwatki słodkiej w proszku, mleka odtłuszczonego w proszku oraz WPC 80 i permeatu. Dziennie przerabiamy około od 700 tys. do 1000 litrów surowca (mleka i koncentratu serwatkowego 18%) – dodaje Jerzy Michałek.

– W każdej chwili jesteśmy jednak w stanie, w miarę potrzeb, uruchomić produkcję innego asortymentu z wymienionych powyżej i zwiększyć aktualny przerób. Jednocześnie w dalszym ciągu prowadzone są prace związane z uruchamianiem produkcji nowych asortymentów. Przy naszych zdolnościach produkcyjnych możliwe jest połączenie cyklicznej produkcji z prowadzonymi pracami związanymi z uruchomieniem nowych produktów – podkreśla Dyrektor Zakładu.

– W ramach instalacji uruchomiono również instalacje do magazynowania i dozowania olejów, mieszanie proszków oraz linię załadunku proszku na cysterny. Działa także instalacja odwróconej osmozy używana do odzysku i uzdatniania wody odzyskanej w prowadzonych na terenie zakładu procesach odparowania wody. Odzyskana woda wykorzystywana jest w prowadzonych procesach, co pozwala na znaczne zredukowanie zapotrzebowania zakładu na wodę pitną – zwraca uwagę Jerzy Michałek.

– Linie pakowania zostały uruchomione wraz z liniami suszenia. Dysponujemy możliwością pakowania wytworzonych proszków w worki 25 kg oraz worki big bag. Każda z zainstalowanych linii suszarniczych wyposażona jest w niezależne linie pakowania i paletyzacji. Zapewnia to bardzo dużą elastyczność i pozwala na szybkie zapakowanie wytworzonych proszków – mówi Dyrektor Zakładu Produkcji Sproszkowanych Wyrobów Mleczarskich w Mrągowie.

Ostatnie wiadomości o firmie