1. Aktualności
  2. Świat

Lekki wzrost produkcji mleka i serów w Rosji w 2009 r.

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. ZMB/AMI
Autor: Barbara Wiercińska
© FAMMU/FAPA

Mimo deklarowanego od kilku lat zainteresowania rosyjskich władz pobudzaniem krajowego potencjału sektora mleczarskiego, pozytywne zmiany są jak dotąd słabo widoczne. Pogłowie krów mlecznych spadło w ubiegłym roku o 1% do 9 mln sztuk, a lekki wzrost mleczności pozwolił jedynie na niewielki, 1,3% wzrost produkcji mleka do 32,1 mln ton. Wśród pozytywów należy wymienić nieznaczną, 1,5% zwyżkę wolumenu produkcji mleka spożywczego i produktów świeżych (10,5 mln ton) oraz serów – dojrzewających o 1,5%, świeżych i twarogów zaś nawet o blisko 10%.

Spadła natomiast produkcja masła ( 9%), lodów ( 6%), a zwłaszcza mleka w proszku: odtłuszczonego i serwatki (łącznie) o prawie ¼, a pełnotłustego aż o 40%.