1. Aktualności
  2. Świat

Australia: Nestlé wprowadza roślinną wersję kultowego napoju mlecznego Milo

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Janusz Górski
© nestlé

Kolejne, największe firmy mleczarskie na świecie informują o wprowadzeniu roślinnych odpowiedników popularnych, a wytwarzanych przez siebie napojów mleczarskich. W przypadku nowego Milo mleko w proszku zastąpiono proszkiem z napoju sojowego i owsa. Inne składniki są takie same jak w oryginale: jest to słód, jęczmień i kakao.

Produkt ma niższą zawartość cukru w porównaniu do oryginalnego Milo i zawiera kombinację witamin i minerałów, które wspierają skuteczne uwalnianie energii. Jak przypomina Nestlé, nowa wersja Milo jest kontynuacją innych ostatnio wprowadzonych napojów roślinnych: Ninho Forti+ stworzonego na bazie owsa i grochu w Brazylii w grudniu 2019 r. i Nesquik GoodNes wyprodukowanego z owsa i grochu o smaku mlecznej czekolady Nesquik.

Nestlé zapewnia, że wykorzystuje całą swoją wiedzę na temat białka roślinnego, a także nabiału, aby upewnić się, że nowe napoje mają wysoką wartość odżywczą. Globalnie, firma posiada około 300 naukowców, inżynierów pracujących w 8 ośrodkach badawczych.

Jak twierdzą przedstawiciele firmy, rośnie zapotrzebowanie na alternatywne produkty mleczne pochodzenia roślinnego, które świetnie smakują i oferują silne składniki odżywcze, ponieważ coraz więcej rodzin stosuje dietę elastyczną, która jest lżejsza dla mięsa i produktów mlecznych. Wielu konsumentów powołuje się na względy środowiskowe, ponieważ produkty roślinne są wytwarzane przy niższym poziomie emisji, zużycia ziemi i wody.