Instrukcja Polskiej Izby Mleka ws koronawirusa dla zakładów mleczarskich
Polska Izba Mleka (PIM) przygotowała katalog zaleceń i komplet informacji na temat koronawirusa w kontekście profilaktyki w zakładach i spółdzielniach mleczarskich. Pełen katalog wraz z wykazem kontaktów do Powiatowych Stancji Sanitarno - Epidemiologicznych oraz wykaz oddziałów zakaźnych został przekazany podmiotom zrzeszonym w PIM.
– Jest to dokument przygotowany z myślą o całym sektorze mleczarskim i dlatego zachęcamy do korzystania z tego dokumentu wszystkie firmy, wystarczy zgłosić się do nas i taki dokument prześlemy – mówi Agnieszka Maliszewska Dyrektor Biura Polskiej Izby Mleka. - Materiał został przygotowany przez zespół doświadczonych lekarzy weterynarii i epidemiologów w taki sposób, by ułatwić sektorowi mleczarskiemu funkcjonowanie w związku z wystąpieniem pierwszego przypadku koronawirusa w Polsce.
Co zawiera dokument?
Przede wszystkim: co to jest wirus SARS-CoV-2, jakie są objawy, a także cały katalog zaleceń dla pracowników i kadry zarządzającej w zakładzie.
Wszyscy zainteresowani powinni napisać na izba@izbamleka.pl