100 wydanie Forum Mleczarskie Handel
Aktualności kraj Aktualności świat Komunikaty prasowe
Raporty Wywiady Galerie
więcej...
Kampanie Firmy Produkty
Podręcznik serowy ABC Nabiału Kontakt

Aktualności

Jeronimo Martins Polska: Zmieniamy skład produktów, poprawiamy wartość odżywczą produktów

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2020-01-06 13:30:12

© jeronimo martins

– Analizując nasze dane sprzedażowe, możemy powiedzieć z całą pewnością, że Polacy są otwarci na trendy – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Marcin Domański, Dyrektor Handlowy odpowiedzialny za rozwój marek własnych w sieci Biedronka. – To na pewno efekt tego, że nasi rodacy coraz więcej podróżują i poznają nowe smaki. Ponadto to również efekt globalnych zmian w stylu życia, które znajdują swoje odbicie również w tym, czego duża część klientów szuka później na półkach sklepowych.

– Sukcesywnie wprowadzamy do naszej oferty nowe produkty i smaki. Widzimy, że nasi klienci to doceniają. Staramy się, aby nasza oferta była różnorodna tak, aby każdy klient mógł znaleźć dla siebie coś odpowiedniego. Coraz silniejszym trendem, który bezpośrednio dotyczy składu produktów jest tzw. clean label. Dla części klientów to jest często najważniejszy wyznacznik jakości produktu. Dobrym przykładem jest nasza linia Fruvita Pure. To w zasadzie gotowe danie nabiałowe świetne np. na szybkie śniadanie. W jego składzie 60% produktu to jogurt naturalny, który zawiera tylko mleko oraz żywe kultury bakterii, bez dodatku mleka w proszku. Dalej owoce stanowią 38% składu – bez żadnych aromatów, barwników lub substancji zagęszczających. Całości dopełniają zmielone płatki zbóż – podkreśla nasz rozmówca.

– Jako lider rynku spożywczego w Polsce bierzemy na siebie odpowiedzialność. Mając taką możliwość dokonujemy reformulacji składu produktów naszej wizytówki, marek własnych. Tylko w samym 2018 r., w oparciu o rekomendacje Instytutu Żywności i Żywienia, Biedronka poprawiła wartość odżywczą produktów marki własnej unikając wprowadzenia na rynek 5 ton soli, 87 ton cukru i 575 ton tłuszczu – podkreśla Dyrektor Handlowy sieci Biedronka.

– Kolejny trend, który jest coraz silniejszy, to produkty pochodzące z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych. To szczególnie istotne w większych miejscowościach, w których znajduje się część naszych placówek. Klienci poszukują tych produktów z dwóch powodów – troski o dobrostan planety i z przekonania, że taka żywność bardziej im służy. Nasi klienci odnajdą takie produkty mleczarskie w naszej marce własnej GoBio. Przy okazji warto wspomnieć o tym, że dużą popularnością cieszą się mleczne produkty naturalne takie jak jogurty naturalne, które również sprzedajemy pod tą marką własną. W 2017 r. wprowadziliśmy również linię jogurtów Fruvita Skyr, które są szczególnie bogate w białka i mają niską zawartość tłuszczów. Osoby aktywne sportowo cenią sobie właśnie tego typu produkty – wskazuje Marcin Domański.

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2020
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25

Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij