1. Aktualności
  2. Polska

Tetra Pak otwiera zakład inżynierii i produkcji rozwiązań dla serowni

Źródło: Tetra Pak
Autor: Janusz Górski
© tetra pak
© tetra pak

Nowy zakład zlokalizowany jest w Olsztynie. Wartość inwestycji to 25 mln euro. Centrum będzie miało pełne możliwości inżynieryjne, od projektowania procesu produkcji sera przez mechanikę, automatykę i elektrotechnikę, aż po produkcję samych rozwiązań przetwórczych. Zakład zatrudnia ponad 350 pracowników w dziale inżynierii, produkcji i zarządzania przedsiębiorstwem.

Ola Elmqvist, Wiceprezes Wykonawczy Działu Processing Solutions & Equipment ocenia, że inwestycja pokazuje, że Tetra Pak jest w stanie dostarczyć całościowe, całkowicie bezproblemowe, zintegrowane rozwiązania do produkcji serów. Zdaniem Wiceprezesa ogólny światowy rynek serów wzrośnie przy CAGR na poziomie 2,3%, i osiągnie 31 mln ton do 2023 r., głównie z powodu popytu na sery półtwarde i mozzarellę. Tetra Pak wspiera klientów w opracowywaniu nowych metod i procesów produkcji, które odpowiadają trendom w zakresie sera jako składnika, przekąski i dodatku do diety wysokobiałkowej.

– Jednym z głównych powodów, dla których wybraliśmy Olsztyn, jest jego doskonała lokalizacja w sercu regionu o wspaniałej tradycji mleczarskiej i doskonałej bazie talentów w inżynierii żywności. Oznacza to, że jesteśmy doskonale przygotowani do obsługi nie tylko naszych klientów w Polsce, ale także w całej Europie – dodaje Elmqvist.

Wcielając zobowiązanie firmy do zrównoważonego rozwoju środowiska, teren został zaprojektowany i zbudowany w pełnej zgodności z wymogami BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method). Wśród wielu funkcji minimalizujących wpływ na środowisko, w obiekcie znajduje się w pełni automatyczny system „kontroli pogody”, który zarządza wentylacją i światłem słonecznym, a także system zbierania wody deszczowej, który dostarcza wodę do konserwacji terenu.

© tetra pak

Ostatnie wiadomości o firmie