1. Aktualności
  2. Świat

Bułgaria: Rośnie konsumpcja nabiału

Źródło: USDA
Autor: Janusz Górski

W 2018 r. liczba farm mlecznych w kraju spadła do ok. 20 tys. gospodarstw, co oznaczało aż 19% spadek. Spadek wystąpił w grupie farm liczących do 20 zwierząt. Gospodarstwa liczące pow. 50 zwierząt posiadały 56% wszystkich zwierząt w tym kraju. Średnia liczba zwierząt przypadająca na farmę wzrosła z 11,5 do 13,3. Liczba gospodarstw posiadająca 1-2 krowy spadła o 24%. Mimo to segment takich najmniejszych gospodarstw odpowiadał za 68% wszystkich gospodarstw mlecznych. Posiadały one jednak tylko 6% całego krajowego stada krów.

W 2018 r. produkcja mleka płynnego spadła w Bułgarii o 6%, z czego mleka krowiego o 7%, a mleka koziego o mniej niż 1%. Produkcja mleka bawolego wzrosła o 13%, a owczego o 3%. Prognozy mówią o 1-2% spadku produkcji mleka w 2019 r.

W 2018 r. dostawy mleka wzrosły o 10%, a w przypadku mleka krowiego wzrosły o 11%. Rozbiezność pomiędzy spadkiem produkcji i wzrostem dostaw wynikają z faktu, że dostawy mleka sięgnęły poziom 72% poziomu produkcji w porównaniu do 60% w 2017 r. Spadek sprzedaży bezpośredniej mleka sięgnął 35% z roku na rok.

W 2018 r. Bulgaria miała 237 przetwórców mleka. Struktura przetworzonego przez nich mleka pokazuje 94% udział mleka krowiego, 4% mleka owczego, 1 % koziego i 0,5% bawolego.

W 2018 r. bułgarskie mleczarnie wytworzyły 2,6% więcej serów (5,8% więcej serów podpuszczkowych i aż 42% więcej świeżych). Produkcja jogurtów spadła o 9,7%.

Średnie spożycie nabiału wynosi 64,9 kg per capita i wzrosło w ciągu 2018 r. o 1 kg na osobę.