1. Aktualności
  2. Polska

Michowianka (SM) zwiększyła produkcję masła, twarogu i serów

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski

Jak obliczyła mleczarnia Michowianka (SM) w 2018 r. udało się zwiększyć produkcję nabiału, co było możliwe dzięki dokupieniu dodatkowych partii surowca w liczbie 9,5 mln litrów mleka pełnego. W efekcie mleczarnia wykorzystywała w pełni moce produkcyjne. Skup z własnej bazy wzrósł o 3% do 36,73 mln litrów. Udało się jednocześnie zmniejszyć zużycie wody, gazu oraz energii elektrycznej.

Sery żółte stanowiły 36%, masło 32%, a twarogi 19% wartości sprzedaży. We wszystkich wymienionych pozycjach udało się zwiększyć sprzedaż o przynajmniej kilka procent.

Na działania inwestycyjne spółdzielnia wydatkowała ponad 620 tys. zł. Kwoty te dotyczyły m.in. instalacji amoniakalnej maszynowni chłodniczej, modernizacji instalacji w dziale zagęszczania serwatki, zakupu młynka koloidalnego do twarogu, wykonania silosu 60 tys. litrów, modernizacji oczyszczalni, zakup zestawów ważąco-etykietujących itp.

Prezesem Zarządu mleczarni jest Jan Chabros.

Ostatnie wiadomości o firmie