1. Aktualności
  2. Świat

Produkcja mleka, wymiana międzynarodowa nabiału na kluczowych rynkach w 2018 r.

Źródło: Fonterra
Autor: Janusz Górski
© forum mleczarskie

Produkcja w Nowej Zelandii za 12 miesięcy kończąc na lutym 2019 r była wyższa o 4% w porównaniu z analogicznym okresem wcześniejszym. Wzrost ten nastąpił pomimo suszy na północy kraju. Zupełnie inaczej wyglądają statystyki dla Australii, gdzie produkcja mleka spadła o 3% w skali roku (w okresie kończącym się w styczniu 2019 r.). Organizacje mleczarskie przewidują, że spadek w skali całego sezonu może sięgnąć 7-9%.

Produkcja mleka w UE była stabilna, choć widoczne jest to, że przez 5 miesięcy licząc od września 2018 r. produkcja mleka spadała. Produkcja spadała w Austrii, Holandii, Francji i Niemczech, co wykorzystywały: Polska, Wielka Brytania, Dania i Belgia. Po okresie wzrostów produkcji Irlandia wykazywała produkcję bez większych zmian.

Produkcja 12-miesięczna w USA kończąca się na lutym 2019 r wykazała dynamikę 1%.

Eksport z Nowej Zelandii w okresie 12 miesięcy kończącym się na styczniu 2019 r wykazał 2% wzrost, z czego w styczniu 2019 r. odnotowano 16% wzrost wobec stycznia 2018 r. (zwłaszcza w obszarze WMP i AMF). Eksport z Australii wzrósł w ciągu roku do stycznia 2019 r o 8% dzięki SMP, produktom baby food i serwatce. Duży wzrost odnotowano w styczniu wobec stycznia 2017 r. (aż 32%).

Eksport z UE w 2018 r wzrósł o 1%, a w grudniu o 4%. Wzrost sterowany był zwłaszcza przez SMP, laktozę, serwatkę i WPC. Eksport z USA wzrósł o 9% w całym 2018 r w porównaniu do 2017 r. W grudniu nastąpił jednak gwałtowny spadek o 18% w porównaniu do grudnia poprzedniego roku.

Import do Chin wzrósł w ciągu 12 miesięcy licząc do stycznia 2019 r. o 6%. Pozostałe kraje Azji odnotowały również 6% wzrost (w okresie pełnego 2018 r.) zwłaszcza w dziedzinie SMP, WMP. W tym czasie Ameryka Łacińska zwiększała import o 3%. Wzrost odnotowały zwłaszcza SMP i baby food.

Na drugim biegunie był Bliski Wschód i Afryka, których import w 2018 r. spadł o 5% (zwłaszcza sery, WMP i masło).