Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności

Mlekovita w jubileuszowym 2018: rok rozwoju, pełen wyzwań, nowości i sukcesów

Źródło: Grupa Mlekovita   Dodano: 2019-03-20 11:23:30

© mlekovita

Podczas Walnego Zgromadzenia Przedstawicieli Członków Spółdzielni Mleczarskiej Mlekovita, które odbyło się 19 marca 2019 r., Prezes Zarządu Dariusz Sapiński przedstawił sprawozdanie z działalności firmy wraz z wynikami roku 2018 – roku jubileuszu 90-lecia. 

– Rok 2018 rok mogę uznać za wyjątkowy, pełen wyzwań i intensywnego rozwoju Mlekovity. Znaczący, gdyż oddaliśmy w tym roku nową część zakładu: Fabrykę Proszków Mlecznych, tym samym zwiększając swoją zdolność produkcyjną i zatrudniając ponad 100 nowych pracowników. W efekcie poprawiliśmy wyniki firmy, z czego jestem bardzo zadowolony, ponieważ podsumowanie ubiegłego roku pokazuje, że 2018 r. był kolejnym, w którym Mlekovita może pochwalić się dobrą kondycją – mówi Prezes Zarządu Grupy Mlekovita Dariusz Sapiński.

– Osiągnęliśmy sukces w postaci stałego rozwoju firmy i wzrostu wartości marki Mlekovita, która jest obecnie najcenniejszą marką produkcyjnego sektora polskiej gospodarki i najdroższą marką w kategorii „Produkty żywnościowe”. Wprowadziliśmy szereg nowych produktów i planujemy kolejne nowości – z tych ubiegłorocznych wiele od momentu pojawienia się na rynku zyskało uznanie konsumentów i zdobyło nagrody na krajowych i międzynarodowych targach i konkursach. Zrealizowaliśmy kolejne ważne inwestycje, rozbudowując i modernizując infrastrukturę wewnętrzną – w tym Fabrykę Proszków Mlecznych, inwestycję kluczową i największą w historii firmy z dotychczas zrealizowanych, w wyniku której Mlekovita staje się nie tylko największym producentem proszków mlecznych w Polsce, ale i w Europie Środkowo-Wschodniej.

Mlekovita jako jedyna grupa mleczarska w Polsce i jeden z niewielu przetwórców mleczarskich w Europie przygotowana jest na 8 mln litrów dobowego przerobu surowca (możliwości samej tylko nowej Fabryki Proszków Mlecznych pozwalają na przerób 2 mln litrów mleka dziennie). W związku z regularnym zwiększaniem zdolności produkcyjnych w sposób odpowiedzialny oraz przemyślany realizowane są kolejne inwestycje, starając się, aby utrzymywać wydatki na zbliżonym poziomie, z możliwością zwiększania ich w zależności od sytuacji na rynku. W 2018 r. na inwestycje wydanych zostało blisko 90 mln złotych. Związane one były przede wszystkim z uruchomieniem Fabryki Proszków Mlecznych oraz zakupem nowych linii produkcyjnych, m.in. do produkcji sera topionego Cheddar w plastrach, idealnego do serowych burgerów. Zainwestowano też w unikatowe rozwiązania technologiczne do produkcji mleka w butelce z wygodną rączką oraz proszków mlecznych: koncentratów białek serwatkowych WPC 80, permeatu w proszku i mleka w proszku. Nie ma dziś rozwoju bez inwestycji, a Mlekovita – jako lider branży w Europie Środkowo-Wschodniej i kreator modelu nowoczesnego biznesu mleczarskiego – musi nieustannie ewaluować i stawiać sobie najwyższe cele, spośród których celem nadrzędnym jest osiągniecie statusu firmy globalnej.

Ogrom pracy wkładanej w rozwój firmy poprzez rozbudowę bazy produktowej znakomicie ilustruje liczba nowych produktów oferowanych konsumentom przez Mlekovitę każdego roku. W ostatnich latach rekordowy w liczbę nowości był rok 2015, w którym pojawiło się aż 116 nowych produktów w 14 kategoriach. Niemal równie bogato zakończył się rok 2018, w którym na liście nowości znalazły się 83 produkty w 9 kategoriach (a także 3 produkty: mleko Wypasione, masło Polskie i śmietanka Polska 30% w okazjonalnej bożonarodzeniowej szacie graficznej):

 

Sery:

Burger Cheddar ser topiony w plastrach (3 x 28 szt.) 1033 g, (2 x 28 szt.) 688 g, 28 szt. 344 g,

paluszki serowe Wypasione klasyczne, z serem wędzonym, z czarnuszką 21 g,

ser Rolada z serem wędzonym plastry 150 g,

ser Polski z dziurami plastry 150 g, kawałek 250 g, blok ok. 3,2 kg,

ser Gouda miniblok ok. 600 g,

ser Edam miniblok ok. 600 g,

ser Gouda z kozieradką, z czarnuszką blok ok. 3,2 kg,

ser Salami z Koźmina,

ekologiczny ser Gouda Bio blok ok. 3,2 kg,

ser z Gór ekologiczny wędzony Bio 300 g,

ser Gouda Bio plastry 100 g;

 

Serki:

Deliser twarogowy serek kanapkowy klasyczny, z rzodkiewką, tzatziki, pomidor – papryka – chili 125 g,

serek homogenizowany Polski bez laktozy naturalny, waniliowy z dodatkiem pokruszonej laski wanilii 150 g,

serek homogenizowany o smaku waniliowym 150 g (kubek),

serek homogenizowany o smaku waniliowym 15 kg (wiadro);

sery twarogowe:

Świecki twaróg półtłusty krajanka (pergamin) ok. 800 g,

Świecki twaróg półtłusty krajanka (folia) ok. 800 g,

twaróg kawałek 1 kg,

twaróg półtłusty Świecki 250 g,

twaróg chudy, półtłusty blok 15 kg,

Kaliski twaróg piekarniczy o smaku waniliowym 10,5 kg,

Kaliska Baza Twarogowa 10,5 kg,

ser twarogowy homogenizowany chudy 10,5 kg,

Ser Twarogowy Rodzinny 10 kg,

Ser Twarogowy Kaliski 10 kg,

Ser Twarogowy Sernikowy 10 kg,

twaróg półtłusty krajanka 1 kg;

 

Mleko:

mleko pasteryzowane ekologiczne Bio 2% 1 l (butelka HDPE z rączką),

mleko spożywcze Wydojone bez laktozy 2% 1 l bez GMO 1 l (butelka HDPE z rączką),

mleko Polska Łąka 2%, 3,2% 1 l (butelka HDPE z rączką),

mleko spożywcze Wydojone bez laktozy 2% 1 l bez GMO 1 l (butelka HDPE z rączką),

mleko UHT Wydojone bez laktozy 1,5% 500 ml,

mleko Wypasione czekoladowe 1 l,

mleko 2% w worku 1 l, 5 l;

 

Sery pleśniowe:

ser pleśniowy la Polle Camembert na grill z żurawiną 230 g (2 x 100 g sera + 30 g sosu żurawinowego),

ser pleśniowy la Polle Bleu 150 g z porostem białej i przerostem niebieskiej pleśni;

śmietany i śmietanki:

śmietana Polska bez laktozy 18% 200 g,

śmietanka świecka 18%, 30% 5 l,

śmietanka świecka 18%, 30% 200 g,

 

Jogurty:

jogurt Polski pitny bez laktozy 250 g truskawka, owoce leśne, pomarańcza z melisą, jabłko, wanilia,

jogurt Polski bez laktozy 310 g truskawka, czarna porzeczka, jabłko, gruszka;

 

Masła i tłuszcze:

Mini Osełka Polska 100 g,

masło ekstra ekologiczne Bio 100 g, 200 g,

Masło ekstra 200 g (kaliskie),

Masło ekstra 200 g (świeckie),

Śmietankowy „świecki” tłuszcz mleczny do smarowania;

produkty w proszku:

WPC 80 koncentrat białek serwatkowych Super Body Active saszetka 30 g,

WPC 80 koncentrat białek serwatkowych Herkules saszetka 30 g,

WPC 80 koncentrat białek serwatkowych Super Body Active 700 g,

WPC 80 koncentrat białek serwatkowych Herkules 700 g,

MEGA HERKULES mleko w proszku odtłuszczone bez laktozy 500 g,

mleko w proszku pełne instant 500 g.

 

Plany na kolejny rok obejmują dalszy, konsekwentny rozwój firmy i marki Mlekovita, w tym także w zakresie eksportu, w którym Mlekovita od wielu lat jest numerem 1: największym eksporterem produktów mleczarskich w Europie Środkowo-Wschodniej. Jest liderem nie tylko w wartości eksportowanych produktów, ale także pod względem liczby obsługiwanych krajów  oraz  asortymentów wysyłanych na rynki zewnętrzne: Mlekovita eksportuje swoje produkty do 159 krajów na wszystkich kontynentach: w Europie, Azji, Afryce, Australii oraz obu Amerykach: Północnej i Południowej (28 państw Unii Europejskiej i 131 poza UE).

Początki działalności eksportowej firmy sięgają 30 lat wstecz, kiedy to dumą Mlekovity był fakt realizacji zapotrzebowania zagranicznych kontrahentów na półprodukty. Obecnie eksportowa poprzeczka jest postawiona zdecydowanie wyżej – Mlekovita z powodzeniem podbija rynki całego świata, zaopatrując je w ponad 1000 produktów dostępnych w pełnej ofercie detalicznej.

Pomimo trudności wynikających z licznych barier Mlekovita doskonale radzi sobie na wymagających rynkach międzynarodowych. Wynika to przede wszystkim z doskonałej strategii obranej przez Prezesa Zarządu Grupy Mlekovita Dariusza Sapińskiego, który bazując na szerokiej i dogłębnej wiedzy, wieloletnim doświadczeniu i wyjątkowemu wyczuciu biznesowemu, z powodzeniem wprowadza Mlekovitę na coraz nowe rynki. Jednym z niezbędnych elementów tej strategii jest zatrudnianie najwyższej klasy specjalistów nie tylko z Polski, ale też z Europy i świata, pracowników o narodowości zgodnej z obsługiwanymi rynkami.

Produkty Mlekovity cenione są przez krajowych i zagranicznych odbiorców za unikatowe wartości odżywcze i bezpieczeństwo pod względem zdrowotnym. Eksport produktów mleczarskich oraz wszelkie działania w tym zakresie podejmowane przez Mlekovitę są polską dumą narodową, gdyż prezentują i promują Polskę na arenie międzynarodowej jako wiarygodnego partnera gospodarczego, wspierają dobry wizerunek polskiego przedsiębiorcy, przyczyniają się do rozwoju gospodarczego kraju oraz przyciągają inwestorów, a także budują kapitał zaufania wobec Polski i Polaków.


Ostatnie wiadomości o firmie:
(2019-10-01) 11 nagród dla Mlekovity na Polagra Food 2019
(2019-10-01) Dariusz Sapiński liderem biznesu
(2019-09-30) Grupa Mlekovita z nagrodą „Przedsiębiorcy transformacji” od Ministerstwa Przedsiębiorczości i Technologii

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25