1. Aktualności
  2. Polska

Salmonella Anatum w mleku w proszku z mleczarni Września (SM).

Źródło: GIS
Autor: Janusz Górski

Po raz kolejny mleczarnia Września (SM) jest obiektem zainteresowania służb. Przypomnijmy, że w marcu 2018 r. Powiatowy Inspektorat Weterynarii prowadził kontrolę w zakładzie w związku z doniesieniem o wypuszczeniu na rynek masła skażonego bakteriami E. coli. Tym razem Główny Inspektorat Sanotarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące mleka w proszku pełnego 26% tłuszczu 400 g w związku z wykryciem Salmonella Anatum.

Do wykrycia doszło podczas badania w laboratorium Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Badanie wykazało obecność Salmonella Anatum we wszystkich 5 badanych próbkach produktu. Spożycie produktu wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Szczegóły dotyczące produktu: data minimalnej trwałości: 10.05.2019, numer partii: 344

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:Główny Inspektor Sanitarny bezzwłocznie poinformował Głównego Lekarza Weterynarii o wynikach badań urzędowych w celu przeprowadzenia kontroli u producenta i uzyskania informacji o miejscach dystrybucji kwestionowanej partii produktu. Główny Lekarz Weterynarii w trybie pilnym przekazał powyższe informacje Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii we Wrześni, który podjął natychmiastowe działania kontrolne w zakładzie produkcyjnym.

W wyniku kontroli organów Inspekcji Weterynaryjnej, Spółdzielnia Mleczarska Września rozpoczęła proces wycofywania z rynku zakwestionowanej partii mleka w proszku. Mleczarnia informuje odbiorców o konieczności i przyczynie wycofania partii mleka z obrotu oraz umieścił na swojej stronie internetowej stosowny komunikat w tej sprawie https://smw.com.pl/pl/informacja.html

Zakwestionowana partia produkcyjna mleka w proszku może zostać zwrócona do podmiotów i sklepów w których została nabyta.