1. Aktualności
  2. Polska

Chr. Hansen Poland: Produkty bezlaktozowe cieszą się rosnącą popularnością

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes
Autor: Janusz Górski
© chr. hansen

– W większości przypadków produkcja produktów o obniżonej zwartości laktozy nie pociąga za sobą konieczności dodatkowych inwestycji – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Marcin Kuprewicz, Dyrektor Działu Mleczarskiego w firmie Chr. Hansen Poland. – Nowoczesna metoda produkcji mleka bezlaktozowego wymaga użycia specjalnego sprzętu dozującego, nie jest to jednak bardzo duży wydatek.

 

– Dzięki naszej laktazie najnowszej generacji NolaFit jesteśmy w stanie zejść z ilością laktozy w produktach do progu jej wykrywalności – czyli 0,01%. Oczywiście – w zależności od oczekiwań klienta – jesteśmy w stanie uzyskać dowolną zawartość laktozy w produkcie gotowym. Może nam w tym pomóc nowoczesny system szybkiego oznaczania laktozy w produktach mleczarskich – LactoSense. Oznaczenie trwa 2 minuty i ma dokładność porównywalną z HPLC – podkreśla nasz rozmówca.

– Rynek produktów bezlaktozowych intensywnie rośnie w Polsce i na świecie, co związane jest nie tylko ze zwiększającą się świadomością konsumentów na temat nietolerancji laktozy. Produkty te, cieszą się rosnącą popularnością w związku z ich organoleptyką. Zwiększenie poczucia słodkości daje dodatkowo ogromne możliwości redukcji cukru dodawanego do produktów mleczarskich w procesie produkcyjnym (nawet o 30%!). Obniżenie zawartości cukru w słodzonych produktach fermentowanych daje szanse na powstrzymanie spadku popytu na te wyroby, który obserwujemy od kilku lat – dodaje Marcin Kuprewicz, Dyrektor Działu Mleczarskiego w firmie Chr. Hansen Poland.

Ostatnie wiadomości o firmie