Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności

Chr. Hansen Poland: Produkty bezlaktozowe cieszą się rosnącą popularnością

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2019-02-20 16:26:44

© chr. hansen

– W większości przypadków produkcja produktów o obniżonej zwartości laktozy nie pociąga za sobą konieczności dodatkowych inwestycji – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Marcin Kuprewicz, Dyrektor Działu Mleczarskiego w firmie Chr. Hansen Poland. – Nowoczesna metoda produkcji mleka bezlaktozowego wymaga użycia specjalnego sprzętu dozującego, nie jest to jednak bardzo duży wydatek.

 

– Dzięki naszej laktazie najnowszej generacji NolaFit jesteśmy w stanie zejść z ilością laktozy w produktach do progu jej wykrywalności – czyli 0,01%. Oczywiście – w zależności od oczekiwań klienta – jesteśmy w stanie uzyskać dowolną zawartość laktozy w produkcie gotowym. Może nam w tym pomóc nowoczesny system szybkiego oznaczania laktozy w produktach mleczarskich – LactoSense. Oznaczenie trwa 2 minuty i ma dokładność porównywalną z HPLC – podkreśla nasz rozmówca.

– Rynek produktów bezlaktozowych intensywnie rośnie w Polsce i na świecie, co związane jest nie tylko ze zwiększającą się świadomością konsumentów na temat nietolerancji laktozy. Produkty te, cieszą się rosnącą popularnością w związku z ich organoleptyką. Zwiększenie poczucia słodkości daje dodatkowo ogromne możliwości redukcji cukru dodawanego do produktów mleczarskich w procesie produkcyjnym (nawet o 30%!). Obniżenie zawartości cukru w słodzonych produktach fermentowanych daje szanse na powstrzymanie spadku popytu na te wyroby, który obserwujemy od kilku lat – dodaje Marcin Kuprewicz, Dyrektor Działu Mleczarskiego w firmie Chr. Hansen Poland.


Ostatnie wiadomości o firmie:
(2019-04-25) Chr. Hansen: Innowacyjny koagulant umożliwia uzyskanie wzrostu wydajności produkcji o nawet 1%
(2019-01-23) Firma Chr. Hansen została uznana za najbardziej zrównoważoną firmę na świecie
(2018-10-19) Austria: Chr. Hansen przejmuje dostawcę enzymów Hundsbichler

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25