USA: Kolejne zakupy szwajcarskiego giganta
Emmi przejmuje producenta serów z przerostem niebieskiej pleśni Great Lakes Cheese. Firma zlokalizowana jest w Seymour, w stanie Wisconsin. Dla mleczarni Emmi, która operuje na nasyconym i bardzo konkurencyjnym rynku Szwajcarii i Niemiec, rynek amerykański jest znaczącym rynkiem.
Emmi wytwarza tu sery z mleka krowiego jako Emmi Roth pod marką Buttermilk Blue Cheese. Sery te wytwarzane są z mleka krowiego i dojrzewają 60 dni.
Zakład w Seymour (stan Wisconsin) funkcjonuje od 2005 r. Produkuje rocznie 3,5 tys. ton serów, które pakuje i porcjuje dla sektora detalicznego i food service. Emmi przejęło zakład, ziemię, wyposażenie. Zakład zatrudnia 50 pracowników, którzy otrzymali propozycję kontynuacji współpracy.
Obie strony zdecydowały się nie ujawniać wartości transakcji.