1. Aktualności
  2. Polska

Hochland Polska: Na tle wszystkich przetworów, sery odznaczają się szczególnym składem

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Janusz Górski
© hochland polska

– Sery jako produkty wysokobiałkowe cieszą się na polskim rynku bardzo dobrą opinią, podkreśla się ich kluczową rolę w codziennej diecie – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager w Hochland Polska. – To szczególnie ważna grupa, dostarczająca do organizmu odpowiednią ilość m.in. wapnia, białka i witaminy B12. Produkty te stanowią cenne źródło białka o wysokiej wartości biologicznej. Oznacza to, że zawierają wzorcowy skład aminokwasów potrzebnych naszemu organizmowi. Do produktów tych należą również mleko, jogurty, maślanki, kefiry i oczywiście sery.

– Spośród wszystkich wymienionych produktów, to właśnie sery zawierają najwięcej wapnia i białka, a ponadto fosforu, magnezu, żelaza oraz witaminy B2, witaminy A, beta-karotenu i witaminy E. Na tle wszystkich innym przetworów mlecznych, sery odznaczają się szczególnym składem. Są one bogatym źródłem wielu składników odżywczych, które w pozostałych produktach mlecznych występują z dużo mniejszą koncentracją – podkreśla Jacek Wyrzykiewicz.

– Na tle wszystkich innym przetworów mlecznych, sery odznaczają się szczególnym składem W serach możemy znaleźć wysokowartościowe białko o wzorcowym składzie aminokwasów, wapń w ponad ośmiokrotnie większej ilości niż w mleku, fosfor, magnez, żelazo, potas, cynk, witaminy A, E i D, beta-karoten oraz witaminy z grupy B, w tym szczególnie witaminę B2. Niezwykłość serów potwierdza ich skład – z wyjątkiem błonnika i witaminy C – sery zawierają wszystkie niezbędne składniki pokarmowe – opowiada nasz rozmówca.

– Skład serów ma szczególny wpływ na stan naszego organizmu. Zdają sobie z tego sprawę handlowcy, którzy wraz z producentami zaczynają analizować trendy. Wysoka zawartość białka, jako głównego materiału budulcowego, stymuluje wzrost i rozwój organizmu, w tym przede wszystkim mięśni i tkanki nerwowej. Białko wchodzi w skład wszystkich tkanek, enzymów, hormonów i przeciwciał, dlatego też jego odpowiedni poziom w diecie jest tak istotny. Wapń to niezbędny składnik dla naszych kości i zębów. Jedząc dużo serów chronimy organizm przed osteoporozą. Ponadto wapń jest niezbędny do prawidłowej pracy serca, regulując m.in. kurczliwość mięśni, krzepnięcie krwi oraz obniżając cieśninie krwi. Badania wskazują także na istotną rolę wapnia w obniżaniu ryzyka wystąpień nowotworów jelita grubego. Dodatkowo sery stanowią dobre źródło tyrozyny – aminokwasu, który zwiększa odporność na zmęczenie i stres oraz korzystnie wpływa na nasze samopoczucie. Niedobór tyrozyny (a więc także małe spożycie serów) wpływa na obniżenie poziomu dopaminy, której zawartość stymuluje nasz nastrój. Zbyt niski poziom dopaminy może prowadzić do depresji, zaś wysoki poziom skutkuje dobrym nastrojem i pozytywnym nastawieniem do życia. Sery to także źródło sprzężonych dienów kwasu linolowego (CLA), które wykazują wiele działań prozdrowotnych – przeciwnowotworowych, przeciwcukrzycowych, przeciwzapalnych, przeciwmiażdżycowych. Badania dowodzą również, że spożywanie produktów z odpowiednią zawartością CLA redukuje zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie – dodaje Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager w Hochland Polska.