1. Aktualności
  2. Polska

Hochland Polska: Największą grupą produktów bezlaktozowych są sery podpuszczkowe

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Janusz Górski
© hochland polska

– Liczba osób cierpiących na nietolerancję laktozy rośnie, stąd rynek wyrobów bezlaktozowych rozwija się – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager w Hochland Polska. – Handel, podobnie jak producenci, jest zainteresowany tym, żeby oferowane produkty były zgodne z oczekiwaniami konsumentów. Grupą produktów bezlaktozowych, które zostały dobrze przyjęte przez rynek są zdecydowanie sery żółte, które stanowią ważny element w naszej diecie. Oprócz tego, cenimy je za smak i szerokie zastosowania kulinarne. Sery żółte oferowane przez Hochland są doskonałe dla wszystkich, którzy poszukują naturalności i zwracają dużą uwagę na skład produktu.

– Aksamitna gouda, wyrazisty maasdamer, delikatny edamski, wytrawny wyrazisty tylżycki i aromatyczna gouda wędzona to wyśmienite propozycje serów żółtych w plastrach marki Hochland. Pyszne sery żółte Hochland są właśnie bez laktozy, bez konserwantów. Sery te powstają wyłącznie z polskiego mleka, które pochodzi od krów karmionych paszą niemodyfikowaną genetycznie. W rezultacie sery żółte firmy Hochland to produkt całkowicie „bez GMO”, wytwarzany z polskiego mleka pasteryzowanego, bezpiecznego także dla kobiet w ciąży, bowiem pasteryzacja niszczy szkodliwe drobnoustroje, w tym bakterie Listeria groźne dla przyszłych mam. Mleko poddaje się działaniu kultury bakterii mlekowych odpowiednich dla określonych typów sera, które „żywią się” zawartą w mleku laktozą (cukrem mlekowym), jednocześnie go rozkładając. Dlatego sery żółte nie zawierają laktozy. Mogą więc po nie sięgać bez obaw osoby cierpiące na nietolerancję laktozy. Co ważne, sery Hochland nie mają sztucznych konserwantów. Nie mają też dodatkowych tłuszczów roślinnych, które możemy spotkać w tego rodzaju produktach – podkreśla Jacek Wyrzykiewicz z Hochland Polska.