1. Aktualności
  2. Świat

Indonezja: Rynek mleczarski azjatyckiego kraju

Źródło: USDA
Autor: Janusz Górski

Znakiem modernizacji sektora mleczarskiego w Indonezji jest rozwój dużych farm mlecznych w ostatnim kwartale 2017 r. Przełożyło się to na wzrost produkcji mleka świeżego do 659 mln litrów w 2018 r. w porównaniu do 633 mln litrów w 2017 r. 95% tego mleka jest wykorzystywanego do dalszej produkcji w zakładach przemysłowych, a 5% przez samych rolników do lokalnej produkcji.
USDA zakłada, że 601 mln litrów mleka w 2017 r. zostało przetworzonych w mleczarniach, choć jak podkreślają analitycy amerykańscy nie wytwarza się z niego SMP, choć produkuje się bardzo niewielkie ilości WMP.


Z jednej strony mamy tu do czynienia z małymi, ale efektywnie działającymi mleczarniami, które posiadają 10% stad i 23% udział w produkcji krajowej mleka. Oprócz wielu drobnych rolników działają firmy posiadające po 5 000 krów na farmę. 77% produkcji mleka pochodzi od małych gospodarstw.
99% produkcji odbywa się na wyspie Java, podczas gdy trwają próby rozwinięcia produkcji mleczarskiej na Sumatrze. Cała konsumpcja opiewa na 3,91 mln ton mleka, a 56% całej konsumpcji stanowią mleko spożywcze, fermentowane, skondensowane oraz śmietana. Przemysł wyprodukował 1,903 mld litrów tych produktów w 2017 r. Prognozy mówią o 12,5% wzroście konsumpcji w 2018 r. do 2,142 mld litrów (2,206 mln ton).
Pozostałe 44% produkcji to sery i produkty do celów piekarniczych.
Importowane SMP służy do wyprodukowania mleka płynnego, które często jest tańsze od lokalnie wyprodukowanego mleka świeżego.
Jak podaje USDA wzrost gospodarczy w Indonezji wyniesie w 2018 r. 5,1%. Bank Światowy ocenia tutejszą klasę średnią na 52 mln osób tj. 43% gospodarstw domowych.
Amerykanie podkreślają, że Indonezja jest krajem wrażliwym na wahania cen SMP. Corocznie Indonezja sprowadza 150 tys. ton tego surowca. W 2019 r. prognozuje się wzrost importu do 155 tys. ton co będzie miało związek ze słabnącą wobec innych walut rupią indonezyjską.