1. Aktualności
  2. Polska

Sertop – Śniadanie ucznia

Źródło: Sertop / PR Club
Autor: Janusz Górski

Wrzesień niebawem, więc warto się do niego przygotować już teraz, zwłaszcza że jest to czas powrotów do szkoły i szkolnych śniadań. Jakie produkty cieszą się wtedy dużą popularnością i które warto mieć na sklepowej półce?
– Przygotowując szkolne śniadanie w pierwszej kolejności myślimy o kanapce – mówi Aneta Będkowska, Marketing Manager w firmie Sertop. – Warto w tym momencie wyjąc z lodówki serek topiony, który jest dostępny zarówno w większej porcji tzw. rodzinnej, czyli kostce 100 g, jak i w trójkąciku idealnym na jedną kromeczkę chleba. Rodzinne porcje wykorzystywane są nie tylko do smarowania kanapek, ale także do owocowych i warzywnych sałatek. Te drugie, często jako dodatek do szkolnego lunchboxu, który współcześnie jest nowoczesnym śniadaniem, pełnym ciekawych sałatek lub potrawek z serkiem topionym, z dodatkiem ryżu lub różnego rodzaju kasz.


– Które z opakowań serków warto mieć na sklepowej półce? Z pewnością oba, ponieważ służą one różnym celom i są skierowane do różnych grup odbiorców – dodaje Aneta Będkowska. – Przy planowaniu półki sklepowej warto zwrócić uwagę na dobór smaków, bo o ile produkty wykonane na bazie tradycyjnych serów twardych rotują dobrze przez 12 miesięcy, o tyle sprzedaż pozostałych serków smakowych jest uzależniona jest od pory roku. Teraz nie powinno zabraknąć na półce serków topionych z dodatkiem szynki, słonecznika, szczypiorku i cebulki, pomidorów czy camemberta. Kiedy zaczną się coraz chłodniejsze dni, konsumenci chętnie kupują serki z borowikami, z dodatkiem ziół z czosnkiem czy salami. Ważną informacją dla kupujących jest brak konserwantów oraz sztucznych barwników w naszych produktach. Ponadto sery topione są bogatym źródłem wapnia, tak ważnego dla młodego pokolenia – podkreśla Aneta Będkowska Marketing Manager w Sertop.
Warto zadać pytanie co jeszcze warto mieć na sklepowej półce tak, aby zadowolić konsumenta?
– Z pewnością masło klarowane tzw. ghee, które w ostatnich latach stało się produktem „must have” w domowej kuchni. To właśnie z jego użyciem można bowiem przygotować zdrowe i pyszne śniadania, także dla osób nietolerujących laktozy. Masło klarowane ze względu na wysoką temperaturę dymienia świetnie nadaje się do przyrządzenia np. omleta, jajecznicy, naleśników z pożywnym farszem w środku czy zdrowej owsianki. To właśnie ono nadaje potrawom lekko orzechową nutę i przyjemny, maślany smak. Warto także przyrządzić na maśle owocowe i warzywne ciasta, będące ulubioną przekąską dzieci na drugie śniadanie – wskazuje nasza rozmówczyni.
– Wszechstronne zastosowanie masła klarowanego, jego właściwości prozdrowotne sprawiają, iż jest to produkt cieszący się dużą popularnością wśród konsumentów i bardzo dobrze rotuje na sklepowych półkach, co jest niezwykle istotną wskazówką dla każdego właściciela placówki handlowej. Polacy są bowiem coraz bardziej świadomi w zakresie zdrowego odżywiania, a masło ghee jest już dla nich znanym i poszukiwanym przez nich produktem, podobnie zresztą jak serki topione marki Sertop, które przez swoją ponad pięćdziesięcioletnią obecność na rynku mają silną pozycję w świadomości konsumentów – podkreśla Aneta Będkowska, Marketing Manager w firmie Sertop.