1. Aktualności
  2. Świat

Mlekpol (SM): II Święto Maślanki Mrągowskiej

Źródło: Mlekpol (SM)/V5
Autor: Janusz Górski
© mlekpol (sm)
© mlekpol (sm)

Tuż przed południem, w ostatnią sobotę czerwca, II Święto Maślanki Mrągowskiej uroczyście otworzyli: Edmund Borawski, Prezes Zarządu mleczarni Mlekpol (SM) i Otolia Siemienic, Burmistrz Mrągowa. Zebranych na placu Jana Pawła II przywitali także: Antoni Karaś, starosta powiatu mrągowskiego oraz Marcin Piwowarczyk, Dyrektor zakładu Mrągowo (ZPM. Podobnie jak w ubiegłym roku Święto Maślanki Mrągowskiej było istotnym punktem w programie obchodów Dni Mrągowa.


– Przygotowywaliśmy II Święto Maślanki Mrągowskiej z myślą o przypomnieniu jak ważne jest racjonalne odżywianie i wykorzystanie w naszych jadłospisach tradycyjnych, regionalnych produktów takich jak Maślanka Mrągowska. Rozdaliśmy jej blisko 700 litrów. Ogromną popularnością wśród odwiedzających piknik Mlekpolu, cieszyły się pokazy gotowania Marcina Budynka, jednego z najbardziej uznanych polskich szefów kuchni oraz degustacja przygotowanych przez niego dań z wykorzystaniem Maślanki Mrągowskiej. Niemały udział w powstawaniu potraw miały dzieci, które równie chętnie uczestniczyły w warsztatach kulinarnych jak i aktywnościach plastycznych, sportowych oraz konkursach. Pośród zabaw i gier było także miejsce na ważną lekcję. Pod hasłem Bezpieczne Wakacje Nad Wodą mrągowski WOPR udzielił instruktażu pierwszej pomocy oraz zaprezentował umiejętności psich ratowników – relacjonuje Ewa Gromadzka, Kierownik Marketingu mleczarni Mlekpol (SM) w Grajewie.
Wydarzenie dopełniły rozmowy z gośćmi specjalnymi. Prof. dr hab. Andrzej Babuchowski, Prezes Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego mleczarni Mlekpol (SM) opowiedział o dobroczynnych właściwościach maślanki.