1. Aktualności
  2. Świat

Niemcy: FrieslandCampina wdroży produkcję nabiału wg certyfikatu VLOG na potrzeby niemieckiego rynku

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski
© fm

FrieslandCampina planuje pozyskiwać w ten sposób surowiec do produkcji serów twardych. W tym celu zwrócił się do rolników prowadzących gospodarstwa mleczarskie w okolicach serowni w Born i Workum (Holandia) z prośbą o rozpoczęcie produkcji mleka zgodnego z niemieckim standardem VLOG. Mleczarnia tłumaczy to wzrostem zapotrzebowania na mleko krów karmionych naturalnie i wypasanych na pastwiskach w tradycyjny sposób.


Fridjov Broersen, Dyrektor Zarządzający jednostką biznesową Cheese Retail Europe we FrieslandCampina uzasadnia wdrażanie nowych planów w sposób następujący: – Reagując szybko na popyt na ser produkowany zgodnie ze standardem VLOG, FrieslandCampina umocniła swoją pozycję na rynku niemieckim. Ponieważ zapotrzebowanie klientów niemieckich na ten ser rośnie, potrzebujemy więcej mleka od rolników spełniających ten standard.
W 2017 roku 183 hodowców bydła mlecznego rozpoczęło produkcję mleka zgodną z normą VLOG. Obecnie sery wytworzone według tego standardu są produkowane w zakładach w zakładach Workum i Steenderen (oba w Holandii).
Standard VLOG (Verband Lebensmittel Ohne Gentechnik) ma wpływ na cały łańcuch od pasz dla krów, poprzez skup i transport surowca poi przetwórstwo mleka. Celem jest wytwarzanie produktów bez użycia technologii genowej. Dodatkowo uczestnicy stosują pełny wypas krów w swoich gospodarstwach. Ponadto przetwórca mleka musi zagwarantować przetwarzanie tego mleka w osobnym strumieniu.