1. Aktualności
  2. Świat

Nowa Zelandia: Fonterra zwraca uwagę na segment ludzi starszych

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski

Niedostosowane do potrzeb ludzi starszych żywienie często jest powodem deficytu szeregu składników odżywczych niezbędnych dla zachowania zdrowia. Dlatego Fonterra weźmie udział w 5-letnim projekcie przeznaczonym na rynek UE poświęconym osobom powyżej 70 roku życia.
Udział w projekcie badawczym ma w opinii Maartena van Beeka, Dyrektora działu Medical Nutrition w Fonterra pomóc w rozwijaniu innowacyjnych produktów wspierających starszych osób cierpiących na niedożywienie.


W Nowej Zelandii prawie 75% starszych osób uczestniczących w niedawnym badaniu Massey University prowadzonym przez profesor Carol Wham okazało się zagrożonych niedożywieniem lub było niedożywione, kiedy przyjęto je do szpitala.
– Starsi ludzie potrzebują więcej białka, ponieważ niedożywienie może powodować kurczenie się mięśni, a także inne problemy zdrowotne. Badania powinny dostarczyć cennych informacji na temat najlepszych sposobów włączenia większej ilości białka do diety – mówi van Beek. – Głównym celem prac działu Medical Nutrition jest opracowanie bogatych w białko rozwiązań odżywczych, które są częścią normalnej diety dla osób starszych.
– Nie tylko poprawa odżywiania ma wpływ na indywidualny poziom odżywiania, ale może także pomóc zmniejszyć obciążenie systemów opieki zdrowotnej – mówi van Beek. Dział Fonterry pod nazwą NZMP opracowuje szereg specjalistycznych rozwiązań żywieniowych z nabiału, które pomagają ludziom odzyskać zdrowie po niedożywieniu oraz dla tych, którzy chcą zachować zdrowie i aktywność z wiekiem. Są one częścią szerokiej gamy produktów mlecznych NZMP i rozwiązań opracowanych dla globalnych firm spożywczych i napojowych. Wielkość rynku żywności funkcjonalnej dla seniorów szacuje się na 95,8 mld dolarów do 2022 roku.