1. Aktualności
  2. Polska

Trzy złote medale dla mleczarni Łowicz (OSM)

Źródło: Łowicz (OSM)
Autor: Janusz Górski

Krajowa Ocena Masła i Mlecznych Produktów Wysokotłuszczowych 2018 odbyła się podczas XI Euroforum Polskiego Mleczarstwa w Rzeszowie. To jedno z najważniejszych wydarzeń w branży mleczarskiej. Produkty zgłoszone przez polskich producentów były oceniane przez Komisję Superarbitrów i Zespoły Arbitrów Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy. Za podstawę oceny przyjęto badania wykonane przez Laboratorium Oceny Żywności i Diagnostyki Zdrowotnej SGGW. Na ostateczny werdykt składały się również takie czynniki, jak: ocena sensoryczna, prawidłowe oznakowanie, a także estetyka i funkcjonalność produktu.


W ocenie ekspertów na najwyższe, bo pierwsze, miejsce zasłużyły aż trzy artykuły z portfolio mleczarni Łowicz (OSM). W kategorii Masło (82% tł.) nagrodzono jeden z flagowych produktów spółdzielni, czyli masło łowickie ekstra. Do jego produkcji mleczarnia nie stosuje oleju, barwników czy konserwantów. Masło wyróżnia się sposobem wygniecenia, które wpływa na jego dobrą smarowność, a przy zastosowaniu zaawansowanej technologicznie aparatury produkcyjnej jest też bardzo dobrze odgazowane, dzięki czemu zachowuje niezwykły i mocny aromat.
Kolejnym produktem nagrodzonym podczas XI Euroforum w Rzeszowie są plastry Gouda w opakowaniu o gramaturze 150 g. – To ulubiona forma konfekcjonowanego sera żółtego w opinii naszych klientów. Taka porcja idealnie wystarcza na wspólny rodzinny posiłek. Łatwo się też ją przechowuje dzięki opakowaniu, które posiada opcje otwórz/zamknij. Zmodyfikowana szata graficzna zachęca apetycznymi aranżacjami, jasnymi kolorami i wyraźnym regionalnym motywem, który jest spójny z resztą produktów łowickich – mówi Joanna Kołodyńska, kierownik działu marketingu w mleczarni Łowicz (OSM).
Trzeci złoty medal przypadł w udziale łowickiej Felladzie w kubeczku. To ser produkowany metodą mikrobiologiczną, bez substancji konserwujących i zagęszczających. Delikatnego smaku i aromatu nabiera wyłącznie w wyniku działania drobnoustrojów serowarskich. Zapakowany w wygodny kubeczek z wieczkiem wielokrotnego użytku doskonale sprawdzi się w przygotowaniu wiosennych i letnich potraw. – O tym, że nasze produkty są cenione i lubiane przez naszych klientów za jakość i smak wiedzieliśmy od dawna. Cieszymy się, że teraz mamy na to kolejny dowód w postaci nagród przyznanych przez ekspertów Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy – podsumowuje Joanna Kołodyńska.