1. Aktualności
  2. Świat

Szwajcaria: Sukces eksportowy na miarę 71 tys. ton serów

Źródło: aargauerzeitung.ch; Philipp Felber
Autor: Janusz Górski
© forum mleczarskie

W 2017 roku Szwajcaria wyeksportowała 10 tys. ton serów więcej niż zaimportowała. Łączny wolumen eksportu wyniósł 71 tys. ton. W tym samym czasie import serów wyniósł 61 tys. ton. Jako że eksportowane sery cechowały się wyższą wartością od tych z importu, Szwajcaria osiągnęła nadwyżkę w handle serami o wartości 230 mln CHF.
W imporcie królują sery świeże tj. Cantadou i Philadelphia oraz produkty tanie do przemysłu i sektora HoReCa.


Warte odnotowania jest to, że spadł eksport tak znanych serów jak: Appenzeller (3,3%), Emmentaler AOP (8%), Sbrinz AOP (16,8%), a Tilsiter stracił najwięcej, bo aż 30%. Sytuację ratowała sprzedaż z małych mleczarni wytwarzających produkty specjalistyczne oraz tak znanych produktów jak Raclette i Tête de Moine.
W strukturze według krajów pozytywnie wyróżniła się Skandynawia, gdzie sprzedano więcej sera Gruyère niż to dzieje się zwykle. Fakt ten łączy się z kampanią reklamową podczas wydarzeń sportowych tj. biegi narciarskie. Rynek chiński natomiast nie jest jeszcze gotowy na sery szwajcarskie.