1. Aktualności
  2. Polska

Piaski (OSM): Na jakość twarogu wpływa obróbka mechaniczno-termiczna skrzepu

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski
© piaski (osm)

– Wybór najlepszego twarogu bywa często nie lada wyzwaniem – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Mirosław Domański, Prezes Zarządu mleczarni Piaski (OSM). – Producenci nie ułatwiają konsumentom zadania, oferując całą gamę twarogów o zróżnicowanym smaku i gramaturze. W gąszczu różnych ofert często zastanawiamy się, który z produktów będzie najbardziej odpowiedni do danego deseru lub też ciasta.

– Przy zakupie twarogu do wypieku warto zwrócić uwagę na jego smak, zapach oraz konsystencję. W przypadku twarogów duże znaczenie ma obróbka mechaniczno-termiczna skrzepu mleka, która wpływa na jakość ostatecznego produktu. Prawdziwy twaróg powstaje według tradycyjnych metod, z wysokiej jakości surowca, pochodzącego z najlepszych, sprawdzonych gospodarstw. Ma zazwyczaj jednolitą barwę oraz grudkowatą lub kremową konsystencję – wylicza Prezes Mirosław Domański.– Mleczarnia Piaski (OSM) specjalizuje się w produkcji twarogów, które stanowią aż 60% całego asortymentu spółdzielni. W swojej ofercie firma posiada znakomite twarogi śmietankowe, tłuste, półtłuste oraz chude, w różnych formach opakowań, które znakomicie nadają się do wypieków. Dzięki zachowaniu tradycyjnej receptury i sposobu wytwarzania, uzyskujemy najlepsze walory smakowe i zapachowe naszych produktów. Dużą popularnością wśród naszych klientów cieszy się twaróg śmietankowy, który wyróżnia się delikatnym, aksamitnym smakiem i doskonałą konsystencją – dodaje nasz rozmówca.– Twarogi, tak jak pozostałe produkty mleczarni Piaski (OSM), są naturalne i nie zawierają żadnych sztucznych substancji konserwujących. Dużą wagę przywiązujemy również do funkcjonalności naszych opakowań, aby poza funkcją ochronną, także ułatwiały klientom przechowywanie oraz użytkowanie produktów – podsumowuje Mirosław Domański, Prezes Zarządu mleczarni Piaski (OSM).

Ostatnie wiadomości o firmie