1. Aktualności
  2. Polska

Łowicz (OSM): Produkty bezlaktozowe w sam raz dla osób, które dotąd unikały nabiału

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Janusz Górski
© łowicz (osm)

– Nietolerancje pokarmowe to problem, z którym boryka się coraz więcej osób – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Joanna Kołodyńska Kierownik Działu Marketingu w Łowicz (OSM). – Żyjemy w zanieczyszczonym środowisku, jemy coraz bardziej przetworzoną żywność, wciąż narażeni jesteśmy na stres, pośpiech i zmęczenie. Przy takim trybie życia coraz częściej nasz organizm reaguje obronnie na czynniki, które teoretycznie nie powinny mu zagrażać. W przypadku składników pokarmowych obrona organizmu może przybierać formę reakcji alergicznych lub nietolerancji pokarmowych.


– Często występującą wśród ludzi nietolerancją pokarmową jest nietolerancja laktozy. Warto pamiętać, że z wiekiem organizm ludzki wytwarza coraz mniej enzymu laktaza odpowiedzialnego za rozkładanie cukru mlecznego laktozy – najwięcej laktazy mamy w układzie trawiennym w wieku niemowlęcym, później jej aktywność maleje. Bez działania laktazy cukier mleczny zalega w organizmie i wywołuje zgagę, nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe. Nietolerancja laktozy może być wrodzona lub wtórna. Wtórna pojawia się po przejściu ostrej infekcji żołądka lub jelit. Częściej jednak mamy do czynienia z genetycznym brakiem enzymu laktaza w organizmie. Nie zaleca się jednak całkowitej rezygnacji z produktów mlecznych – powinny one być obecne w diecie, aby uzupełniać poziom wapnia. Jest to szczególnie ważne dla osób starszych. Na rynku są dostępne produkty bez laktozy jak Łowickie o zawartości tłuszczu 1,5%, serki homogenizowane waniliowy i naturalny, jogurt typu greckiego i jogurt naturalny, masło. Mleko bez laktozy jest nieco słodsze niż normalne mleko i ma delikatnie ciemniejszy kolor. To dzięki działaniu laktazy, która rozkłada laktozę (zbudowaną z glukozy i galaktozy) na cukry proste. Mimo słodszego smaku nie ulega zmianie kaloryczność produktu – podkreśla Joanna Kołodyńska.
– Znikomą zawartość laktozy mają również sery żółte, a z kolei produkty fermentowane jak kefiry, maślanki, jogurty są dość dobrze tolerowane z uwagi na to, że żywe kultury bakterii w procesie produkcji trawią laktozę i rozkładają ją również w procesie trawienia już w organizmie ludzkim – zwraca uwagę nasza rozmówczyni.
– Mleczarnia w Łowiczu, w odpowiedzi na zapotrzebowanie na rynku, dołączyła do portfolio produktów bez laktozy mleko w opakowaniu litrowym. Linia „łowickie bez laktozy” zyskała nowoczesną szatę graficzną, którą wyróżnia regionalny pasiak oraz kolor fioletowy – zgodnie z ogólnie przyjętym na rynku kodem kolorystycznym – dodaje Joanna Kołodyńska Kierownik Działu Marketingu w Łowicz (OSM).