Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności

Valio redukuje ilość soli i cukru

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2018-02-21 11:45:37

Plan firmy Valio jest obliczony na okres do 2020 roku. Jak podaje Valio w latach 2015-2020 firma podwoi liczbę przekąsek bez dodatku aromatów i cukru oraz tych produktów, gdzie poziom cukru ograniczono o 20-50%. Celem jest sprzedaż 7 tys. ton produktów linii Valio ValSa do 2020 roku.

W Finlandii poziom spożywanego cukru jest dwukrotnie wyższy niż zalecane 20 g. Tak duże przekroczenia niosą ryzyko cukrzycy. Średnie spożycie soli również przekracza zalecany poziom, a to jest jednym z czynników ryzyka choroby niedokrwiennej serca. Valio musi jednak przeanalizować jak formułować receptury, aby nie ucierpiał smak kupowanych produktów.Linia produktów niskosodowych Valio ValSa zostałą wypuszczona na rynek w 2016 roku. Do końca kolejnego roku sprzedano 4 tys. ton produktów tej linii. W planie jest, aby w sumie zredukować zużycie 38 tys. kg soli tj. 6 mln łyżeczek.W 2020 roku całkowita liczba produktów ze zredukowaną ilością cukru wyniesie 168. W 2015 roku były to 84 wyroby.


Ostatnie wiadomości o firmie:
(2019-07-11) McDonald's wprowadza niemleczne dodatki do kawy wytwarzane w mleczarni Valio
(2019-06-17) Finlandia: Trudny rok Valio
(2019-05-13) Finlandia: Valio chce zostać firmą o zerowej emisji CO2

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25