1. Aktualności
  2. Świat

Valio redukuje ilość soli i cukru

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski

Plan firmy Valio jest obliczony na okres do 2020 roku. Jak podaje Valio w latach 2015-2020 firma podwoi liczbę przekąsek bez dodatku aromatów i cukru oraz tych produktów, gdzie poziom cukru ograniczono o 20-50%. Celem jest sprzedaż 7 tys. ton produktów linii Valio ValSa do 2020 roku.

W Finlandii poziom spożywanego cukru jest dwukrotnie wyższy niż zalecane 20 g. Tak duże przekroczenia niosą ryzyko cukrzycy. Średnie spożycie soli również przekracza zalecany poziom, a to jest jednym z czynników ryzyka choroby niedokrwiennej serca. Valio musi jednak przeanalizować jak formułować receptury, aby nie ucierpiał smak kupowanych produktów.Linia produktów niskosodowych Valio ValSa zostałą wypuszczona na rynek w 2016 roku. Do końca kolejnego roku sprzedano 4 tys. ton produktów tej linii. W planie jest, aby w sumie zredukować zużycie 38 tys. kg soli tj. 6 mln łyżeczek.W 2020 roku całkowita liczba produktów ze zredukowaną ilością cukru wyniesie 168. W 2015 roku były to 84 wyroby.

Ostatnie wiadomości o firmie